Σύνοδος Κορυφής G-20: «Είναι καιρός να κινηθούμε όλοι μαζί»

Ινδός πρωθυπουργός: Συναίνεση στη G20 για τη διακήρυξη των ηγετών
Πηγή Άρθρου: Reuters, liberal.gr
«Σήμερα, η Ινδία καλεί ολόκληρο τον κόσμο να μετατρέψει αυτό το παγκόσμιο έλλειμμα εμπιστοσύνης σε μία εμπιστοσύνη και μία σιγουριά», δήλωσε. «Είναι καιρός να κινηθούμε όλοι μαζί».

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο (09/09), ότι η G20 πέτυχε συναίνεση για μια διακήρυξη των ηγετών παρά τις σημαντικές διαφωνίες που είχαν οι συμμετέχοντες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ως αποτέλεσμα της σκληρής εργασίας όλων των ομάδων επιτύχαμε συναίνεση επί της Διακήρυξης των Ηγετών της Συνόδου G20. Ανακοινώνω την υιοθέτηση αυτής της διακήρυξης», δήλωσε ο Μόντι ενώπιον των ηγετών του μπλοκ.

Νωρίτερα ο Μόντι εγκαινίασε τη διήμερη σύνοδο καλώντας τα μέλη να τερματίσουν το «παγκόσμιο έλλειμμα εμπιστοσύνης» και ανακοίνωσε ότι το μπλοκ παραχωρεί μόνιμη ιδιότητα μέλους στην Αφρικανική Ένωση σε μια προσπάθεια να την καταστήσει πιο αντιπροσωπευτική.

«Σήμερα, η Ινδία καλεί ολόκληρο τον κόσμο να μετατρέψει αυτό το παγκόσμιο έλλειμμα εμπιστοσύνης σε μία εμπιστοσύνη και μία σιγουριά», δήλωσε. «Είναι καιρός να κινηθούμε όλοι μαζί».

Η ομάδα είναι βαθιά διχασμένη σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τα δυτικά έθνη να πιέζουν για την έντονη καταδίκη της Ρωσίας στη Διακήρυξη των ηγετών, ενώ άλλα απαιτούν να δοθεί έμφαση σε ευρύτερα οικονομικά ζητήματα.

Ένα προηγούμενο προσχέδιο 38 σελίδων της τελικής δήλωσης, άφηνε κενή την παράγραφο «γεωπολιτική κατάσταση», ενώ υπήρχε συμφωνία σε 75 άλλες παραγράφους που κάλυπταν θέματα από το παγκόσμιο χρέος και τα κρυπτονομίσματα μέχρι την κλιματική αλλαγή.

Δεν καταδικάζει «ευθέως» τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία
Οι χώρες πρέπει να απέχουν από τη χρήση βίας για την κατάληψη εδαφών, ανέφεραν οι χώρες της G20 στην κοινή δήλωση κατά τη σύνοδο κορυφής τους στο Νέο Δελχί το Σάββατο, αποφεύγοντας οποιαδήποτε άμεση αναφορά στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όλα τα κράτη πρέπει να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας για την επιδίωξη εδαφικής απόκτησης κατά της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους», ανέφεραν οι ηγέτες στη δήλωση.

Η G20 στην τελευταία της σύνοδο κορυφής στο Μπαλί δήλωσε, ότι ενώ τα περισσότερα έθνη καταδίκασαν τη Ρωσία για την εισβολή, υπήρχαν επίσης διαφορετικές απόψεις.

Στη διάρκεια της G20, που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Νέο Δελχί, πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία για την υλοποίηση μεγάλου έργου θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών το οποίο θα διατρέχει τη Μέση Ανατολή και θα συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Μελόνι και ο Κινέζος Λι Τσιάνγκ συζητούν για στενότερους δεσμούς στη σύνοδο κορυφής της G20
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κιάνγκ και συζήτησαν την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί, το Σάββατο (09/09).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν την κοινή πρόθεση να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν τον διάλογο μεταξύ Ρώμης και Πεκίνου για βασικά διμερή και διεθνή ζητήματα, ανέφερε το γραφείο της Μελόνι σε ανακοίνωση.

Η Ιταλία αναζητά τρόπους για να επιλύσει μια δύσκολη διπλωματική κλήση, σχετικά με το αν θα αποχωρήσει από την κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road Initiative (BRI), ένα παγκόσμιο σχέδιο για το εμπόριο και τις υποδομές που έχει ως πρότυπο τον παλιό Δρόμο του Μεταξιού που συνέδεε την αυτοκρατορική Κίνα με τη Δύση.

Το Πεκίνο είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με την Ιταλία για την ενίσχυση του αμοιβαίου εμπορίου και των επενδύσεων, αλλά ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος επισκέφθηκε την Κίνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επανέλαβε την Πέμπτη ότι μια στρατηγική εταιρική σχέση θα ήταν πιο πολύτιμη από την BRI.

«Η Ιταλία και η Κίνα μοιράζονται μια παγκόσμια στρατηγική εταιρική σχέση, της οποίας η 20ή επέτειος θα επαναληφθεί το επόμενο έτος και η οποία θα αποτελέσει τον φάρο για την προώθηση της φιλίας και της συνεργασίας σε κάθε τομέα κοινού ενδιαφέροντος», ανέφερε η δήλωση.

loading...