Πρωτοφανής προειδοποίηση ΗΠΑ στη Γαλλία: Οι Ολυμπιακοί αγώνες θα είναι… ναυάγιο, «αλωνίζουν» τα κινεζικά αναβολικά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισίου θα είναι ένα «ναυάγιο» εάν συνεχίσουν οι αξιωματούχοι να κάνουν τα στραβά μάτια σε Κινέζους που διακινούν αναβολικά, ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής αρχής κατά του ντόπινγκ
Την ώρα που ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping βρισκόταν στη Γαλλία για να συναντήσει τον πρόεδρο Emmanuel Macron, η κορυφαία ρυθμιστική αρχή κατά του ντόπινγκ των ΗΠΑ εξέδωσε μια πρωτοφανή προειδοποίηση.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισίου θα είναι ένα «ναυάγιο» εάν συνεχίσουν οι αξιωματούχοι να κάνουν τα στραβά μάτια σε Κινέζους που διακινούν αναβολικά.
Οι αιχμηρές δηλώσεις του Travis Tygart ρίχνουν άλλη μια σκιά στη συνεχιζόμενη επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping στη Γαλλία, όπου συναντά τον πρόεδρο Emmanuel Macron, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τον περασμένο μήνα, οι New York Times και ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ARD δημοσίευσαν μια έρευνα βόμβας αποκαλύπτοντας ότι 23 Κινέζοι κολυμβητές βρέθηκαν θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021, αλλά τους επετράπη να λάβουν μέρος στους Αγώνες, παίρνοντας μάλιστα πολλά μετάλλια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA), η παγκόσμια ρυθμιστική αρχή για τα αναβολικά για τον αθλητισμό, δέχθηκε μια εξήγηση από την εγχώρια αρχή του Πεκίνου, την CHINADA, που καθόρισε τις αποτυχημένες δοκιμές των κολυμβητών σε μια κουζίνα ξενοδοχείου όπου υπήρχε το απαγορευμένο φάρμακο trimetazidine, γνωστό ως TMZ.
«Λόγω της συγκάλυψης που συνέβη από την Κίνα, και που το επέτρεψε η WADA, τώρα που αποκαλύπτονται τα πάντα θα οδηγήσει σε ένα ναυάγιο τρένου που θα συμβεί στο Παρίσι», είπε ο Tygart κατά τη διάρκεια μιας αποκλειστικής συνέντευξης στο POLITICO.

Το ζήτημα των προτύπων

Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές κατά του ντόπινγκ, όπως η CHINADA, υποτίθεται ότι παρακολουθούν στενά τους αθλητές σε αγώνες και προπόνηση για στοιχεία παράνομης λήψης ουσιών, ενώ η WADA — η οποία χρηματοδοτείται από το Ολυμπιακό Κίνημα και τις εθνικές κυβερνήσεις — συντονίζει τους κανόνες κατά του ντόπινγκ σε όλο τον κόσμο.
«Οι Κινέζοι δεν τηρούν στα ίδια πρότυπα από τη δική τους εθνική υπηρεσία κατά του ντόπινγκ και στη συνέχεια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ, που υποτίθεται ότι είναι ο μεγάλος ισοσταθμιστής και διασφαλίζει ότι οι κανόνες επιβάλλονται δίκαια σε όλο τον κόσμο, δεν επεμβαίνει στους Κινέζους που δεν ακολουθούν τους κανόνες», είπε ο Tygart.
Από την άλλη όμως, η WADA απάντησε ότι «οι ισχυρισμοί για μεροληψία υπέρ της Κίνας και συγκάλυψη από την πλευρά του WADA δεν βασίζονται σε κανένα στοιχείο από την αρχή και οι εξηγήσεις του WADA δείχνουν ότι είναι απλώς λάθος.
Μόνο λίγα άτομα, με τη δική τους ατζέντα, συνεχίζουν να προσκολλώνται σε αυτούς τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς».

Θολή η ιστορία

Η προοπτική η Κίνα να εξαπατήσει με τις συμμετοχές της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού είναι ένα άλλο ευαίσθητο θέμα για τον Macron και τον Xi αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ηγέτες αντιμετωπίζουν τη σιωπηρή υποστήριξη του Πεκίνου στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και έναν επικείμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ευρώπης και Κίνας.
Ο Macron έχει κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες βασικό πυλώνα της δεύτερης προεδρικής του θητείας.
Η ρωσική στάση αμαύρωσε τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, ιδίως στο Σότσι το 2014 όπου η Μόσχα μίλησε για συνωμοσία ντόπινγκ, αλλά ο Tygart είπε ότι το κινεζικό σκάνδαλο μπορεί να είναι χειρότερο καθώς αναδεικνύει την αποτυχία της αθλητικής διακυβέρνησης.
Το Πεκίνο φιλοξένησε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες αυτόν τον αιώνα, σε μια εποχή που ο ενθουσιασμός των πόλεων να διοργανώσουν την αθλητική υπερβολή έχει αρχίσει να μειώνεται λόγω υπερβολικού κόστους.
Εν μέσω της αυξανόμενης δημόσιας πίεσης, ο WADA ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια ανεξάρτητη επανεξέταση της υπόθεσης, κατακρίνοντας αυτό που αποκάλεσε «επιβλαβείς και αβάσιμους ισχυρισμούς».

www.bankingnews.gr

loading...