Ρωσία- Κίνα βρίσκονται στα πρόθυρα μιας στρατιωτικής συμμαχίας που θα μπορούσε να συντρίψει τις ΗΠΑ

Ο άξονας Ρωσίας-Κίνας αποτελεί τεράστια απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες
Για δεκαετίες, οι ΗΠΑ ήταν η κύρια στρατιωτική υπερδύναμη του κόσμου.Αλλά οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τρομερές νέες απειλές και αυξανόμενες παγκόσμιες συγκρούσεις.Στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία και η Κίνα πλησιάζουν περισσότερο.

Για δεκαετίες, η στρατιωτική ισχύς των ΗΠΑ ήταν αδιαμφισβήτητη

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, οι ΗΠΑ ήταν η μόνη στρατιωτική υπερδύναμη στον κόσμο, με τις δυνάμεις τους να αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο για να υπερασπιστούν τους συμμάχους και να αποτρέψουν την επιθετικότητα, όπως αναφέρει το uk.news.yahoo.com

Αλλά καθώς το 2023 πλησιάζει στο τέλος του, οι συγκρούσεις πυροδοτούνται σε όλο τον κόσμο και η Ρωσία και η Κίνα γίνονται όλο και πιο επιθετικές στην κοινή τους φιλοδοξία να ανατρέψουν τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου.

Οι αυταρχικοί ηγέτες τους, ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας, επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την παγκόσμια αστάθεια για να βλάψουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, λένε οι αναλυτές, και πλησιάζουν στη δημιουργία μιας στρατιωτικής συμμαχίας που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή που έχουν αντιμετωπίσει οι ΗΠΑ. δεκαετίες.

«Είναι σαφές ότι τα δύο κράτη βλέπουν τους εαυτούς τους ως στρατιωτικούς εταίρους και ότι αυτή η συνεργασία γίνεται βαθύτερη και πιο έμπειρη, ακόμα κι αν δεν είναι μια επίσημη συμμαχία με τη δυτική έννοια», δήλωσε ο Jonathan Ward, Διευθύνων Σύμβουλος του Atlas Group, στο Business. Γνώστης.

Ο Σι και ο Πούτιν πλησιάζουν σε μια τρομερή στρατιωτική συμμαχία
Η Κίνα έχει παράσχει στη Ρωσία ζωτική οικονομική και διπλωματική υποστήριξη στην απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ έχουν παράσχει βοήθεια δισεκατομμυρίων στο Κίεβο.

Στη Μέση Ανατολή, η Ρωσία και η Κίνα έχουν ευθυγραμμιστεί με το Ιράν και επέκριναν τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα για την καταστροφή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη. Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έχουν παράσχει στρατιωτική βοήθεια και διπλωματική υποστήριξη στο Ισραήλ.

Η Κίνα, λένε οι ειδικοί, είναι πιθανό να παρακολουθεί προσεκτικά την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία για ενδείξεις για το πώς θα αντιδράσει ο κόσμος εάν ενεργήσει στα σχέδια για την κατάληψη του ελέγχου της Ταϊβάν.

Και καθώς πλησιάζουν, η Κίνα και η Ρωσία συντονίζουν όλο και περισσότερο τους στρατιωτικούς τους πόρους.

«Η «συνολική στρατηγική συνεργασία συντονισμού για μια νέα εποχή» Ρωσίας-Κίνας αφορούσε πάντα τη στρατιωτική ισχύ», είπε ο Ουάρντα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ρωσία και η Κίνα έχουν ξεκινήσει κοινές ναυτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, ενώ η Ρωσία έχει παραδώσει τεχνολογία υποβρυχίων στην Κίνα και αυτό θα μπορούσε να της δώσει το προβάδισμα σε έναν πόλεμο με τους συμμάχους των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και οι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την ανάπτυξη όπλων υψηλής τεχνολογίας, όπως είπε ο Πούτιν τον Νοέμβριο.

Η Ρωσία έχει επίσης πουλήσει στην Κίνα αεροσκάφη Su-25, ελικόπτερα MI-17 και συστήματα αεράμυνας S-400.

Αν και οι ηγέτες δεν έχουν υπογράψει επίσημη στρατιωτική συμμαχία, τέτοιες κινήσεις θα πρέπει να προκαλούν τεράστια ανησυχία για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, γράφει ο Chels Michta σε πρόσφατο άρθρο του για το Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

«Μια συμμαχία Κίνας-Ρωσίας πλήρους κλίμακας θα παρουσίαζε τις Ηνωμένες Πολιτείες με μια απειλή που δεν μοιάζει με καμία που έχουν αντιμετωπίσει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», γράφει ο Michta.

Ο στρατός των ΗΠΑ προτρέπεται να αντιμετωπίσει νέα απειλή
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το Πεντάγωνο σχεδίαζε να είναι σε θέση να πολεμήσει έναν μεγάλο πόλεμο και δύο μικρότερους πολέμους ταυτόχρονα. Ωστόσο, μπροστά στις μεταβαλλόμενες απειλές, άλλαξε τη στρατηγική της ικανός να πολεμήσει έναν μεγάλο πόλεμο και να αποτρέψει άλλες επιθέσεις.

Η Επιτροπή του Κογκρέσου για τη Στρατηγική Θέση των Ηνωμένων Πολιτειών τον Οκτώβριο είπε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τώρα απειλές «θεμελιωδώς διαφορετικές [από] οτιδήποτε βιώθηκε στο παρελθόν, ακόμη και στις πιο σκοτεινές μέρες του Ψυχρού Πολέμου» λόγω της ανόδου της Κίνας και της Ρωσίας.

Προέτρεψε το Πεντάγωνο να αναθεωρήσει τα σχέδιά του για να είναι έτοιμο για την πιθανότητα πολέμου με την Κίνα και τη Ρωσία ταυτόχρονα.

«Ο άξονας Ρωσίας-Κίνας αποτελεί τεράστια απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεδομένου ότι θα πρέπει να χειριστούμε την ασφάλεια τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, καθώς και στη Μέση Ανατολή, με τον κίνδυνο να παραμείνουμε λεπτοί ενώ το Πεκίνο και η Μόσχα συντονίζονται για να επιδιώξουν τις αντίστοιχες περιφερειακές τους φιλοδοξίες», είπε ο Ward.

Ορισμένοι ειδικοί παραμένουν δύσπιστοι για τη σταθερότητα μιας ρωσο-κινεζικής συμμαχίας, επισημαίνοντας τις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ των δυνάμεων και την επιθυμία της Κίνας να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με προσοδοφόρες δυτικές αγορές.

Αλλά η πιθανότητα ενός στρατιωτικού συμφώνου μεταξύ των αυταρχικών ηγετών είναι κάτι για το οποίο οι ειδικοί λένε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμαστούν.

Οι παγκόσμιες συμμαχίες των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ικανότητά τους να αντισταθμίζουν την απειλή που θέτουν οι αντίπαλες υπερδυνάμεις. Ειδικά στην Ευρώπη, πρέπει να ενισχύσουν επειγόντως τη στρατιωτική τους ικανότητα, είπε ο Ward.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να μπορούν να χειριστούν και τις δύο απειλές, αλλά αυτό θα απαιτήσει σημαντικές αυξήσεις στον επιμερισμό των βαρών, ειδικά μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων που έχουν πλέον δει τις πραγματικές συνέπειες του γεωπολιτικού «συντονισμού» Ρωσίας-Κίνας από την εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο Ward.

loading...