Έτοιμη η ΕΕ να υπογράψει την ενεργειακή της καταστροφή – «Ανοίγει μέτωπο» για πρώτη φορά με το ρωσικό LNG

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε κυρώσεις στην ισχυρή βιομηχανία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρωσίας, σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει το Politico.
Έτσι, αν υλοποιηθούν οι κυρώσεις, η ΕΕ υπογράφει την ενεργειακή της καταστροφή ακόμη και αν δεν στοχεύει απευθείας το ρωσικό φυσικό αέριο. Πώς θα μπορούσε εξάλλου, αφού εξαρτάται αποκλειστικά από αυτό.
Ωστόσο, τα εν λόγω μέτρα δεν θα εμπόδιζαν επί του παρόντος άμεσα τις ρωσικές εισαγωγές LNG στην ΕΕ, αλλά θα εμπόδιζαν τις χώρες της ΕΕ να επανεξάγουν ρωσικό LNG μετά την παραλαβή του. «Η διάταξη αυτή δεν επηρεάζει τις εισαγωγές στην ΕΕ», τονίζεται στην πρόταση.
Οι κυρώσεις θα απαγορεύσουν επίσης τη συμμετοχή της ΕΕ σε επερχόμενα έργα LNG στη Ρωσία. «Ένα τέτοιο μέτρο περιορίζει την επέκταση της χωρητικότητας LNG της Ρωσίας και ως εκ τούτου περιορίζει τα έσοδα της Ρωσίας», υποστηρίζεται στην πρόταση της Κομισιόν.
Επιπλέον, η Επιτροπή, θέλει οι εταιρείες να μοιράζονται ευρύτερα πληροφορίες σχετικά με τις εισαγωγές LNG της Μόσχας.
Η κίνηση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το μπλοκ στοχεύει τον επικερδή τομέα φυσικού αερίου της Μόσχας, μέρος του 14ου πακέτου κυρώσεων των Βρυξελλών κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη του πολέμου στηνΟυκρανία.
Επίσης, έρχεται καθώς πληθαίνουν τα στοιχεία ότι οι δυτικές προσπάθειες για την εξάντληση των εσόδων της Μόσχας από ορυκτά καύσιμα υπολείπονται θλιβερά, με το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου να αποτυγχάνει σε μεγάλο βαθμό και τις κυρώσεις να μην εφαρμόζονται.

Ωστόσο, ενώ το LNG σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη στρατηγική της ΕΕ, αν και οι προτεινόμενες κυρώσεις θα αγγίξουν μόνο ένα μικρό μέρος των εσόδων της Ρωσίας από ορυκτά καύσιμα. Πέρυσι, οι μεταπωλήσεις LNG της Μόσχας στην ΕΕ αντιπροσώπευαν μόλις το ένα τέταρτο των συνολικών εσόδων της Ρωσίας από την εμπορία του αερίου υψηλής ψύξης.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν τα μέτρα την Τετάρτη 8/5. Ενώ υπάρχει αυξανόμενη πολιτική υποστήριξη από τους μεγάλους της ΕΕ όπως η Γερμανία και η Ιταλία για να χτυπήσουν το ρωσικό LNG, η Ουγγαρία —που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια— μπλοκάρει όλες τις κυρώσεις για το φυσικό αέριο.

«Η Μόσχα εκμεταλλεύεται όλο και περισσότερο τα κενά και τις μαύρες αγορές για να διατηρήσει τη ροή των κερδών. Εν τω μεταξύ, η προσπάθεια της δυτικής συμμαχίας να περιορίσει τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι έχει σε μεγάλο βαθμό καταρρεύσει, με το προϊόν να πωλεί σταθερά πάνω από το επιθυμητό όριο.
Αυτό έχει αυξήσει την πίεση στην ΕΕ για να περιορίσει το ρωσικό φυσικό αέριο. (…)
Στην πρόταση αναφέρεται αυτή η ταμειακή εισροή, σημειώνοντας ότι “η Ρωσία αποκομίζει σημαντικά έσοδα” από τις πωλήσεις της LNG.
Προτείνει συγκεκριμένα την απαγόρευση της χρήσης λιμένων της ΕΕ, χρηματοδότησης και υπηρεσιών επανεξαγωγής ρωσικού LNG.
Οι προτεινόμενες κυρώσεις θα αναγκάσουν τη Μόσχα να αναθεωρήσει το επιχειρηματικό της μοντέλο LNG —ιδιαίτερα για τις προμήθειες που στέλνει στην Ασία μέσω της Ευρώπης, όπου η Ισπανία, το Βέλγιο και η Γαλλία είναι σημαντικοί κόμβοι. Χωρίς αυτές τις χώρες ως pit stop, η Ρωσία θα έπρεπε να μεταφέρει LNG μέσω της Αρκτικής Θάλασσας στην Ασία, απαιτώντας ειδικά εξοπλισμένα παγοθραυστικά που έχουν έλλειψη.
(…) Οι κυρώσεις θα κοστίσουν 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα LNG της Ρωσίας, με βάση τα στοιχεία του περασμένου έτους», καταλήγει το Politico.

www.bankingnews.gr

loading...