Ο ΚΟΥΡΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ: ΜE ΙΣΡΑΗΛ, ISIS ΚΑΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ. :

ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΕΡΟΣ 2ο


Γράφει η Sarah Abed
Μετάφραση Δρ. Εμμανουήλ Σαρίδης

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ο Mullah Mustafa Barzani (ο πατέρας του Masoud Barzani) πλησίασε την Ουάσιγκτον και τον Σάχη της Περσίας. Έγινε αξιωματικός της Mossad.


Εδώ τον βλέπουμε στο Ισραήλ με τον Abba Eban (Υπουργό Εξωτερικών) και τον στρατηγό Meir Amit (Διευθυντή της Mossad)

Οι σχέσεος των Κούρδων με το Ισραήλ

Οι σχέσεις των Κούρδων με το Ισραήλ έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Το αργότερο μετά το 1960 το Ισραήλ έχει, με κάποιες διακοπές, βοηθήσει τους Κούρδους σε θέματα ασφάλειας και με στρατιωτικούς εκπαιδευτές.

 Αυτό χρησίμευε κυρίως σαν ένα παιχνίδι εναντίον του Saddam, ενώ το Ισραήλ διεξήγαγε πόλεμο εναντίον δύο αραβικών του γειτόνων, που προσπαθούσαν να συντονισθούν. Αλλά η αμοιβαία αυτή κατανόηση δημιούργησε μια βαθιά κουρδο-ισραηλινή σχέση. 

Όλα τα σημάδια δείχνουν, ότι αυτή η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η προμήθεια του Ισραήλ με φτηνό κουρδικό πετρέλαιο δεν δείχνει μόνο την εμβάθυνση των οικονομικών τους σχέσεων, αλλά και μια ισραηλινή σανίδα σωτηρίας για το οικονομικά αδύναμο Erbil, που δίνει στους Κούρδους σε μια αναπτυσσόμενη περιοχή ένα στρατηγικό δάνειο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, ο λαός που θα μπορούσε γενετικά να συχετισθεί με τους Εβραίους είναι οι Κούρδοι [1]. [2]

Οι Κούρδοι έχουν συμμαχήσει με τον μεγαλύτερο εχθρό της Συρίας – το Ισραήλ – τα σχέδια του οποίου για το Projekt „Μεγάλο Ισραήλ“ συμπτωματικά είναι σχεδόν τα ίδια με το Projekt των Κούρδων για το „Κουρδιστάν“ [3]. 

Στο σχέδιο Oded Yinon, που είναι το σχέδιο για το „Μεγάλο Ισραήλ“, ζητείται επιτακτικά η χρησιμοποίηση των Κούρδων για αποσχιστικά κινήματα στις γειτονικές χώρες, που γι‘ αυτούς θα προωθούσαν δήθεν τα σχέδιά τους για μια μεγαλύτερη κυριαρχία στην περιοχή [4]. 

Είναι ενδιαφέρον, το ότι οι Κούρδοι δεν λαμβάνουν υπ’όψιν αυτή την συμμαχία, που την θεωρούν απλώς σαν ένα απαραίτητο βήμα για τον τελικό τους στόχο, τη δημιουργία ενός αυτόνομου Κουρδιστάν.

Κάθε σχετικά μεγάλη πολιτική ομάδα των Κούρδων στην περιοχή έχει μακροχρόνιους δεσμούς με το Ισραήλ. Και όλες σχετίζονται με μια μεγαλύτερη εθνική βία εναντίον Αράβων, Τουρκμενιστάνων και Ασσυρίων.

 Από το ΡΚΚ στην Τουρκία, το PYD και YPG στη Συρία, το PJAK στο Ιράν το πιο περιβόητο απ΄όλα είναι το καθεστώς της μαφίας Barzani-Talabani στο βόρειο Ιράκ (KRG/Peshmerga). Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός, ότι το Erbil (η πρωτεύουσα της αυτόνομης κουρδικής επαρχίας στο Ιράκ, ΕΣ) υποστήριζε με όπλα το Daesh για να αποδυναμώσει την ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη [5]. 

Και αν επιτέλους γίνει κατανοητό, ότι το Erbil είναι το μέτωπο του Tel Aviv στο Ιράκ, τότε γίνονται όλα σαφέστερα.

Κουρδική μουσική στο Ισραήλ (Yerushalaim)


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Ισραήλ υποστήριζε το KRG πριν από τη στρατιωτική του δέσμευση με το ISIS, με όπλα και εκπαιδευτές [6].

 Επί οικονομικού επιπέδου το Ισραήλ παρέσχε στο KRG την κρίσιμη υποστήριξή του αγοράζοντας το 2015 κουρδικό πετρέλαιο, όταν καμία άλλη χώρα δεν ήταν πρόθυμη να το αγοράσει, γιατί η Βαγδάτη θα την μήνυε να πληρώσει πρόστιμο. 

Ο Υπουργός Φυσικών Πόρων του KRG, Ashti Hawrami, παραδέχθηκε μάλιστα αυτή τη ρύθμιση, λέγοντας ότι το κουρδικό πετρελαίου διοχετεύονται συχνά μέσω του Ισραήλ για να αποφύγει τον εντοπισμό.


Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]