Πάνω από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα - Τι που το πάνε..Δεν καταλαβαίνεις;;

Το λεγόμενο ισχυρό φύλο αποδεικνύεται εξαιρετικά ευάλωτο και μετράει περισσότερα θύματα σε σχέση με το γυναικείο
Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας,
αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 2500 πενθούντες, καθως συμφωνα με διεθνείς έρευνες, για κάθε μία αυτοκτονία μένουν πίσω τουλάχιστον 5-10 άτομα που πενθούν, όχι μόνο βιώνοντας τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες του στίγματος της αυτοκτονίας, αλλά ανήκοντας παράλληλα, σε ένα ποσοστό 10-15%, στην πληθυσμιακή ομάδα υψηλής επικινδυνότητας για αυτοκτονία.

Ο αριθμός των αυτοχειρων στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, εμφανίζεται σταθερά αυξανόμενος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά διατίθενται από την ΕΛΣΤΑΤ (έως και το έτος 2014), αλλά και σύμφωνα με την αποτύπωση των επικαίρων τάσεων που διεξάγει το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.

Το λεγόμενο ισχυρό φύλο αποδεικνύεται ωστόσο εξαιρετικά ευάλωτο και μετράει περισσότερα θύματα σε σχέση με το γυναικείο. Ενδεικτικά, το 2014 καταγράφηκαν 459 αυτοκτονίες ανδρών και 115 γυναικών, το 2013 οι αντίστοιχοι αριθμοί ηταν 425 άνδρες και 91 γυναίκες, το 2012 ο απολογισμός ηταν 373 άνδρες και 94 γυναίκες. Συνολικά, για το διάστημα απο το 2000 έως το 2014 καταγράφηκαν 6.121 αυτοκτονίες.
Τα θλιβερά στοιχεια παρατίθενται απο τη ΜΚΟ Κλίμακα -λειτουργεί το Κεντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας- με αφορμή τη 10η Σεπτεμβρίου που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κοινή γνώμη με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

Υποεκτίμηση και υποκατάσταση: οι αποτυχημενες απόπειρες ειναι 25 φορες περισσότερες από τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες

Οι ειδικοί εκτιμούν πως στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι σχεδόν 25 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών.
Επισημαίνεται ότι παγκοσμίως είναι δεδομένη η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών, γεγονός το οποίο ισχύει σαφώς εντονότερα στη χώρα μας λόγω των πολιτισμικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων. Η υποκαταγραφή αποδίδεται είτε στη δυσκολία να εξακριβωθεί ότι όντως υπήρχε αυτοκτονική πρόθεση (όπως στην περίπτωση ενός ατυχήματος), είτε σε κοινωνικούς, θρησκευτικούς και άλλους λόγους. Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι οι θάνατοι από αυτοκτονία είναι πολύ περισσότεροι από τους επίσημα καταγεγραμμένους, ενώ δε θα πρέπει να παραβλέπονται οι επιπτώσεις τους στις ζωές αυτών που μένουν πίσω πενθώντας.

Η αυτοκτονία είναι ένα μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας και ως τέτοιο αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Δυνητικά αφορά τον καθένα, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή κοινωνικοοικονομικής τάξης. Σ’ αυτόν τον άξονα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνει ήδη από το 1990 την καθολική αναγνώριση της αυτοκτονίας ως ζήτημα δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων πρόληψης, τα οποία θα είναι διασυνδεδεμένα με τις πολιτικές δημόσιας υγείας.

Σε συνεργασία με τη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., θα πραγματοποιηθεί την Κυριακη 10 Σεπτεμβρίου ενημερωτική εκστρατεία στον σταθμό Συντάγματος με παράλληλη προβολή της 24ωρης Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 στις ηλεκτρονικές οθόνες ενημέρωσης των σταθμών του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου και του Μετρό.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΕΜ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΝ ΑΚΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΤΟΝ ΜΠΑΤΗΡΟΓΥΦΤΟ ΝΑ ΑΠΟ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ Η ΕΚ ΒΑΦΗΣ ΞΑΝΘΙΑ ΠΑΛΙΑ ΝΤΙΖΕΖ ΤΟΥ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΓΑΤΟΥ ΤΗΣ ΤΡΟΥΜΠΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΒΥΖΑΚΙ ΦΡΡ ΦΡΡΡ ΒΖΖΖΙΙΝΝ ΒΖΖΖΙΝΝΝ ΝΑ ΤΟ ΣΤΡΙΦΟΓΥΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΜΑΖΕΥΕ ΚΑΙ ΤΑ 10αρικα ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΚΟΥΤΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΑ ΧΑΣΙΣΟΧΑΠΙΑ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΑΒΙΑ ΤΗΣ ΟΡΚΟΜΟΣΙΑΣ ΒΛΕΠΑΝΕ ΟΙ ΦΟΥΚΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ - ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΤΑ ''ΧΑΡΤΙΑ''ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΞΕΧΡΕΩΝΑΝΕ ΔΑΝΕΙΑ ΕΦΟΡΙΕΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΗΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΕΛΕΓΕ Ο ΜΠΑΤΗΡΟΓΥΦΤΟΣ ΟΤΙ ΞΕΧΡΕΩΝΕ ΤΑΠΑΙΡΝΕ Η ΜΑΥΡΟΚΥΛΚΩΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΜΠΟΥΤΕΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΔΙ ΚΑΙ ΧΛΑΑΑΤΣ ΤΑ ΧΩΝΕ ΚΑΤΑΣΑΡΚΑ ΣΤΟ ΝΙ'ΤΣ ΤΑ 150αρια ΜΑΣΣΗΣΑΝ ΟΙ ΧΩΡΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΤΡΑΚΤΕΡ ΤΟΥΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΤΑΜΠΛΑΣ ΝΑ Ο ΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΝΟ ΤΙΝΑΖΕΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΛΛΟΣ ΚΡΕΜΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΥΡΙΑ ΑΛΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΛΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ΑΧΧΧ ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ ΝΑ ΣΕΙΧΑ ΠΡΩΤΑ΄ΑΤΙΜΕ ΜΠΑΤΗΡΟΓΥΦΤΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΣΑΠΕΛΟΦΑΕ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΑΤΕ ΜΕ ΜΙΑ ΤΣΑΠΕΛΑ ΜΑΣ ΦΑΓΑΤΕ ΤΑ 10αρικα ΚΑΙ ΤΑ 150αρικα ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ Ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΠΑΝΑΘΕΜΑΣΕ ΚΟΝΤΕ ΓΥΦΤΟ ΠΟΥ ΝΑ ΣΕ ΦΑΓΑΝΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΛΛΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΝΑ ΓΛΚΥΤΩΣΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΚΑΘΑΡΜΑ ΚΟΝΤΟ ΤΣΑΠΕΛΟΓΥΦΤΕ ΛΛΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΣΟΒΙΑ 4 ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΝΑ ΨΩΦΗΣΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]