Ο Elon Musk «πυροβολεί» τον Biden: Ένα ουκρανικό πλήγμα στην Κριμαία θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο

 

«Είμαι αναφανδόν υπέρ της Ουκρανίας, αλλά η αδυσώπητη κλιμάκωση είναι πολύ επικίνδυνη για την Ουκρανία και τον κόσμο», έγραψε ο Musk στο Twitter

Ο ιδιοκτήτης του Twitter, Elon Musk, χαρακτήρισε την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να υποστηρίξει τα ουκρανικά πλήγματα στην Κριμαία «αδυσώπητη κλιμάκωση», που θα είναι «επικίνδυνη για τον κόσμο».

«Είμαι αναφανδόν υπέρ της Ουκρανίας, αλλά η αδυσώπητη κλιμάκωση είναι πολύ επικίνδυνη για την Ουκρανία και τον κόσμο», έγραψε ο Musk στο Twitter.

Δημοσίευσε αυτό το tweet ως απάντηση σε άλλο χρήστη, ο οποίος κοινοποίησε το αντίστοιχο άρθρο στους New York Times.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εφημερίδα ανέφερε, επικαλούμενη πηγές της, ότι η κυβέρνηση Biden τείνει να πιστεύει ότι ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να είναι σε θέση να χτυπήσει το έδαφος της Κριμαίας, αποκτώντας έτσι μια ισχυρότερη θέση στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις, «ακόμα κι αν ένα τέτοιο βήμα αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης» .

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ John Kirby δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί την Κριμαία μέρος της Ουκρανίας.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως το Κίεβο κατά τη γνώμη των ΗΠΑ, θα πρέπει να αποφασίσει ανεξάρτητα ποιες περιοχές θα χτυπήσει ή θα επιδιώξει να ανακτήσει τον έλεγχο.

Οι Αμερικανοί προτρέπουν την Ουκρανία να χτυπήσει την Κριμαία… αλλά όχι να την καταλάβουν

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Biden τείνει να πιστεύει ότι ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να είναι σε θέση να χτυπήσει το έδαφος της Κριμαίας, εξασφαλίζοντας έτσι μια καλύτερη θέση ανέφεραν οι New York Times.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι αμερικανικές αρχές τήρησαν «σκληρή γραμμή… αρνούμενη να παράσχουν στο Κίεβο όπλα για χτυπήματα στη χερσόνησο της Κριμαίας».  Τώρα αυτή η θέση αρχίζει να γίνεται πιο ελαστική.

Σύμφωνα με πηγές η κυβέρνηση Biden, μετά από συζητήσεις με Ουκρανούς αξιωματούχους, «αρχίζει να κλίνει προς την πιθανότητα ότι το Κίεβο μπορεί να χρειαστεί» κεφάλαια για να χτυπήσει στην Κριμαία, «ακόμη κι αν μια τέτοια κίνηση αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης».

Το θέμα αυτό, σύμφωνα με τους New York Times, τέθηκε πρόσφατα σε συναντήσεις στον Λευκό Οίκο.

H αλλαγή στρατηγικής των αμερικανών σημειώθηκε γιατί αναλύοντας τα δεδομένα οι ΗΠΑ συνειδητοποίησαν ότι εάν ο ουκρανικός στρατός μπορέσει να δείξει στη Ρωσία την πιθανή ευπάθεια του ελέγχου της στην Κριμαία, αυτό θα ενισχύσει τη θέση των Ουκρανών σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση Biden δεν θεωρεί πιθανό η Κριμαία να τεθεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών αρχών ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής κατάληψης της χερσονήσου.

Μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2014, οι αρχές της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης διεξήγαγαν δημοψήφισμα για την επανένωση με τη Ρωσία.

Πάνω από το 80% όσων είχαν δικαίωμα ψήφου συμμετείχαν σε αυτήν, το 96,7% και το 95,6% των κατοίκων της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, αντίστοιχα, τάχθηκαν υπέρ της επανένωσης.

Στις 18 Μαρτίου 2014, ο Ρώσος πρόεδρος Putin υπέγραψε συμφωνία για την ένταξη της Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη Ρωσία και στις 21 Μαρτίου 2014 επικυρώθηκε από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση.

Παρά τα πειστικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, η Ουκρανία αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη χερσόνησο της Κριμαίας ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

loading...