Politico: Γιατί η Ελλάδα είναι de facto αποικία χρέους της Γερμανίας

«Εδώ και ημέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να εξασφαλίσει τους καλύτερους όρους για τη χώρα του, αλλά μέχρι στιγμής οι προσπάθειες αυτές
του έχουν εξασφαλίσει περισσότερο χλεύη αντί για σεβασμό, ειδικά στη Γερμανία» παρατηρεί το περιοδικό

.Το περιοδικό Politico με άκρως ειρωνικό ύφος αντιμετωπίζει τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να βρει λύση για το χρέος στη Σύνοδο Κορυφής, με αφορμή και τα όσα είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα τηλεφωνήματα του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άνγκελα Μέρκελ.

Μάλιστα το κείμενο ξεκινά με τη φράση «Καημένε Αλέξη Τσίπρα»! «Εδώ και ημέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να εξασφαλίσει τους καλύτερους όρους για τη χώρα του αλλά μέχρι στιγμής οι προσπάθειες αυτές του έχουν εξασφαλίσει περισσότερο χλεύη αντί για σεβασμό, ειδικά στη Γερμανία» παρατηρεί το περιοδικό σε άρθρο του με τίτλο «Γιατί η Ελλάδα είναι μια ντε φάκτο αποικία χρέους».

«Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν στη συνάντηση του Λουξεμβούργου για το αν θα δώσουν μια δόση μεγαλύτερη των 7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η Αθήνα θα πάρει τα χρήματα. Ο Σόιμπλε ο ίδιος δεσμεύθηκε γι' αυτό την Τρίτη. Αλλά ο Τσίπρας θέλει κάτι πιο πολύτιμο: Ελάφρυνση χρέους» αναφέρεται στο άρθρο.

Όπως επισημαίνει ο συντάκτης, για να γίνει αυτό θα πρέπει να πειστεί η Γερμανία, η χώρα στην οποία η Ελλάδα οφείλει τα περισσότερα χρήματα.

«Για το μεγαλύτερο τμήμα της δεκαετούς ύφεσης η Ελλάδα ήταν όμηρος των εγχώριων πολιτικών της. Τώρα είναι όμηρος της Γερμανίας» προστίθεται στο άρθρο.


Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

 1. Μάθε τι σου ετοιμάζουν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

  Κι ενώ η εσωτερική πολιτική σκηνή δονείται από τις «απειλές» του Τσίπρα προς τους δανειστές και το πένθος για το «τεράστιο κενό» που αφήνει πίσω του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ενώ η όλη συζήτηση επικεντρώνεται σκόπιμα σε μια δήθεν ελάφρυνση του δημοσίου χρέους με επιμήκυνση για μετά το 2020, όταν η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους τουλάχιστον θα διπλασιαστεί σε ετήσια βάση, τα ΜΜΕ τηρούν σιγή ιχθύος για τις θεμελιώδεις θεσμικές αλλαγές που συντελούνται στην ευρωζώνη και την ΕΕ.
  Ποιος ξέρει για παράδειγμα ότι στις 15 Ιουνίου στο Eurogroup το κύριο θέμα συζήτησης δεν θα είναι η Ελλάδα και η δήθεν αξιολόγηση, αλλά το «κείμενο εργασία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το βάθεμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το κείμενο αυτό δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Μαΐου και απευθύνεται στο Eurogroup, προκειμένου τάχιστα να προχωρήσουν θεμελιώδεις θεσμικές αλλαγές μεταφοράς εξουσιών από τα εθνικά κοινοβούλια και κυβερνήσεις προς τα όργανα της ΕΕ.
  Σας ενημέρωσε κανένας; Σας είπε κανείς περί τίνος πρόκειται; Σας ζήτησε έστω και εμμέσως τη γνώμη σας; Όχι βέβαια. Η όλη διαδικασία προχωρά ερήμην των λαών και των κοινοβουλίων τους.
  Γιατί; Διότι προβλέπει τα εξής βασικά και θεμελιώδη:
  Πρώτον, καλεί τα κράτη μέλη να ολοκληρώσουν την τραπεζική ένωση και την ένωση της αγοράς κεφαλαίων πριν από το τέλος του 2019. Κατά την πρώτη φάση, η Επιτροπή αναφέρει ότι τα ήδη συμφωνηθέντα ή εφαρμοσθέντα μέτρα πρέπει να συμπληρωθούν με ένα οικονομικό αντιστάθμισμα: το Ταμείο Ενιαίας Διευκόλυνσης και ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων.
  Το ταμείο θα είναι σε θέση να διασώσει μια τράπεζα που αποτυγχάνει, ενώ το σύστημα υποτίθεται ότι θα προστατεύει τις αποταμιεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι με ενιαίο σύστημα ασφάλισης καταθέσεων το bail in – δηλαδή το κούρεμα των καταθέσεων – θα είναι πιο εύκολο, καθώς δεν θα ανήκει πια στις αρμοδιότητες των κατά τόπους κυβερνήσεων. Θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί τις καταθέσεις μια χώρας για να διασώσει τράπεζες άλλων χωρών.
  Δεύτερο, θα ενσωματωθεί στην ΕΕ μέσα στο επόμενο έτος η Συνθήκη για τη σταθερότητα, το συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην οικονομική και νομισματική ένωση, το λεγόμενο δημοσιονομικό σύμφωνο.....
  http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2017/06/eurogroup-15.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]