Πόσων χρονών πέθανε ο Μαθουσάλας; Τι λένε Βίβλος και ερευνητές

Ο Μαθουσάλας είναι ο μακροβιότερος άνθρωπος που αναφέρεται στην Εβραϊκή Βίβλο.
Σύμφωνα και με την παράδοση, ο Μαθουσάλας είχε πεθάνει σε ηλικία 969 ετών, 7 μέρες πριν τον Κατακλυσμό.


Σήμερα το όνομα αυτό χρησιμοποιείται για κάθε πλάσμα που φτάνει σε πολύ μεγάλη ηλικία.

Σύμφωνα με τον ραβίνο, Rashi, το διάστημα των 7 ημερών μεταξύ του θανάτου του Μαθουσάλας και του Κατακλυσμού, είναι το διάστημα το οποίο καθυστέρησε ο Θεός τον Κατακλυσμό ως ένδειξη πένθους για τον θάνατο του αγαπητού του Μαθουσάλα.

Ο Μαθουσάλας ήταν γιος του Ενώχ και παππούς του Νώε.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η μεγάλη ηλικία του Μαθουσάλας οφείλεται σε μια αρχαία παρατυπία που μετέτρεπε τους μήνες σε χρόνια.

Έτσι υποθέτουν ότι ο Μαθουσάλας είχε πεθάνει σε ηλικία 78.5 ετών.

Όμως, εάν ο ίδιος υπολογισμός γίνει στην ηλικία του πατέρα του, Ενώχ, αυτό θα σήμαινε ότι ο Ενώχ είχε γίνει πατέρας στην ηλικία των 5 χρονών, πράγμα που είναι αδύνατον, όπως αδύνατον είναι και άνθρωπος να έζησε 969 χρόνια.

Η όλη διήγηση πρόκειτaι καθαρά για μυθολογία.

Ερμηνείες περί της μακροζωίας του Μαθουσάλα
Η μοντέρνα επιστήμη βάζει το όριο της ανθρώπινης ζωής, στην καλύτερη περίπτωση, στα 150 χρόνια.

Ο μακροβιότερος άνθρωπος που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν η Τζην Κάλμεντ που το 1997 πέθανε μετά από 122 χρόνια ζωής.

Αυτό οδήγησε σε πολλές θεωρίες για την εξήγηση της μακροβιότητας του Μαθουσάλα και άλλων Βιβλικών προσώπων. Κάποιες από αυτές τις θεωρίες φαίνονται παρακάτω:

Με την μετατροπή των αριθμών από τον αρχαίο Σουμερικό τρόπο αρίθμησης, τον οποίο χρησιμοποιούσε αρχικά η Γένεση, στον μετέπειτα τρόπο αρίθμησης έφερε προβλήματα στους μετατροπείς αλλοιώνοντας σημαντικά τους αριθμούς που αναφέρονται. Αν ισχύει αυτό ο Μαθουσάλας έζησε μόλις 85 χρόνια (φυσικά πάρα πολύ για τις συνθήκες της εποχής) και απέκτησε τον γιο του στα 17.

Μια άλλη θεωρία, περισσότερο αληθοφανής, υποστηρίζει την παρανόηση μεταξύ σεληνιακού (από πανσέληνο σε πανσέληνο) που ήταν αρχαιότερο ημερολόγιο και ηλιακού έτους. Αυτό θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι ο Μαθουσάλας έζησε μόνο 78 χρόνια και απέκτησε τον γιο του 15 ετών. Αυτή η θεωρία όμως οδηγεί σε περίεργα αποτελέσματα γιατί ο Ενώχ θα έπρεπε να αποκτήσει γιο στα 5 του χρόνια. Όχι όμως και τόσο περίεργο από την συχνά παρατηρούμενη ασυνέπεια μεταξύ των κειμένων της Βίβλου.

Κάποιοι μελετητές της Βίβλου υποστηρίζουν ότι η μείωση του ορίου ζωής οφείλεται στην απομάκρυνση του πνεύματος του Θεού από τους ανθρώπους όπως αναφέρεται στο χωρίο της Γένεσης 6:3.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι θεωρίες αυτές ξεκινούν από την παραδοχή ότι η βιβλική αναφορά στον Μαθουσάλα είναι πραγματική και όχι μύθος.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

 1. ΑΠΟΡΩ ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΠΑΡΟΜΑΛΑΚΙΕΣ ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. υπάρχουν πολλοί κατακλυσμοί που έγιναν επάνω στη γη όπως του Δευκαλίωνος κ.α. , αλλά περι νοε και σε μια κιβωτό χώρεσαν ζεύγη από όλα τα είδη ζώων και ανθρώπων της γης μας φαίνεται παραμύθι θερινής νυκτός ξαπλωμένος επάνω στο άχυρο ανάσκελα βλέποντας τον έναστρο ουρανό και δίπλα να έχεις τον Κορωναίο να σου λέει το παραμύθι .....μασάει η αίγα ταραμά.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΕΒΡΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ "ΑΓΙΑΣ" ΓΡΑΦΗΣ,
  ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ,
  ΠΟΥ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΝ ΑΜΑΣΗΤΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΔΙΩΞΗΝ ΤΩΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ Ο ΤΣΑΠΕΛΟΦΑΓΟΣ.
  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΡΩΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΡΑΒΒΙΝΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΜΕ ΤΣΑΠΕΛΕΣ ΚΑΙ ΑΖΥΜΟ ΑΡΤΟ (ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΔΙΝΕ ΦΡΕΣΚΟ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Για όσους λένε την Αγία Γραφή και συγκεκριμένα την Γένεση, Εβραϊκά παραμύθια, να πούμε ότι η Κιβωτός έχει βρεθεί στο Αραράτ. Αν λοιπόν η αφήγηση της Κιβωτού είναι αληθινή ιστορία, τότε το σύνολο της Γένεσης είναι πραγματικότητα. Σε αυτή την περίπτωση ο Μαθουσάλα έζησε πράγματι 969 χρόνια. Άρα??? Τι γίνεται τώρα?

  Το σύνολο της Αγίας Γραφής είναι επιστημινικά, ιστορικά και χρονολογικά τεκμηριωμένο. ΚΑνένα σημείο της δεν έχει κενά ούτε χάσματα σε σχέση με την ανθρώπινη καταγεγραμένη ιστορία. Δυστυχώς αυτό σημαίνει ότι όσοι θεωρούν την Αγία Γραφή παραμύθι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον Συγγραφέα της. Το βασικό θέμα της Βίβλου είναι η Βασιλεία του Θεού και το ζήτημα το οποίο μεθοδικά αναλύεται είναι η δικαίωση της παγκόσμιας κυριαρχίας του Θεού. Εγώ, εσείς, εμείς ...τι ρόλο παίζουμε στο ζήτημα αυτό? Έχουμε ταχθεί στο πλευρό του Δημιουργού μας, ναι ή όχι??? Οι ηλικίες του Μαθουσάλα και των υπολοίπων που καταγράφονται δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη αξία. Μην ασχολείστε με πίτουρα... αλλού είναι η ουσία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]