Αλ. Τσίπρας σε Reuters: «Το χρέος είναι πολύ σοβαρό θέμα - Δεν αφορά γραβάτες»

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, σκιαγράφησε το μονοπάτι που ελπίζει ότι θα επιστρέψει η χώρα για να βγει από την επταετή οικονομική κρίση
και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει θετική ανάπτυξη φέτος και μερική επιστροφή στις αγορές ομολόγων το 2017.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι τα έσοδα της κυβέρνησης και οι εισροές από τον τουρισμό είναι ισχυρά και ότι η Ελλάδα μπορεί να καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 0,2% έως 0,4% φέτος, πολύ παραπάνω από την πρόβλεψη της Eurostat, που προέβλεψε συρρίκνωση κατά 0,3%.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει ή να ξεπεράσει την πρόβλεψη της Eurostat για ανάπτυξη 2,7% για το 2017, σημείωσε ότι, έως τώρα, έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις για το 2016 και ότι περιμένει «το ίδιο» για το 2017. Ωστόσο, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα μηνύματα που έχουν σταλεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές και εάν θα υπάρξει επιστροφή ξένων επενδύσεων ή όχι.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι ελπίζει πως στους επόμενους έξι μήνες η Ελλάδα θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από το οποίο έχει αποκλειστεί έως τώρα λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής της αξιολόγησης. Εάν συμβεί αυτό, εκτίμησε, θα μπορέσει τότε να γίνει δοκιμή του ενδιαφέροντος των αγορών για το ελληνικό χρέος τον επόμενο χρόνο. «Νομίζω ότι αυτό θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε τη διαδικασία έκδοσης ομολόγων» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η ικανότητα της Ελλάδας να εκδώσει μερικά ομόλογα του χρόνου και να επιστρέψει πλήρως στις αγορές ομολόγων το 2018 εξαρτάται από το εάν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, εάν βελτιωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, και εάν λάβει μια ανάλυση χρέους από την ΕΚΤ η οποία να δείχνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και το πώς μπορεί η χώρα να επιβιώσει εντός των δυνατοτήτων της. «Έτσι και αλλιώς, θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος μέχρι το τέλος του χρόνου» στο θέμα της πρότασης ελάφρυνσης του χρέους, πρόσθεσε.

Η Ελλάδα, η οποία έχει το μεγαλύτερο δανειακό χρέος στην ευρωζώνη, έχει δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ πάνω από 175%. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο εμπόδιο αποτελεί το εάν η ελάφρυνση του χρέους θα συμβεί πριν τις γερμανικές εκλογές το 2017, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters στο σχετικό τηλεγράφημα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, υπό πολιτική πίεση από την ευρωπαϊκή κρίση του μεταναστευτικού και εσωτερική εχθρότητα στις επαναλαμβανόμενες χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα, έχει μπροστά της την πρόκληση των βουλευτικών εκλογών στο τέλος του 2017 αλλά δεν έχει δηλώσει ακόμα εάν θα είναι υποψήφια για τέταρτη φορά, σημειώνει το Reuters.

H συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Reuters έγινε σε σουίτα ξενοδοχείου που ενοικιάστηκε για το σκοπό αυτό και όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πώς το δικό του δωμάτιο ήταν πολύ μικρότερο, χωρίς θέα. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε με μπλε κοστούμι και με το χαρακτηριστικό του ανοιχτό πουκάμισο, χωρίς γραβάτα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα φορέσει γραβάτα εάν η Ελλάδα λάβει ελάφρυνση του χρέους, χαμογέλασε όταν ρωτήθηκε για την υπόσχεσή του και για το αν ήταν θυμωμένος με τη Γερμανία για την αργή πορεία της στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

«Είναι πολύ σοβαρό θέμα. Δεν αφορά μόνο γραβάτες» είπε. «Θα αλλάξει τη δυνατότητα μιας χώρας που έχει περάσει πολλά, να αποκτήσει πραγματικά μια συντηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη» υποστήριξε και συμπλήρωσε: «Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να προχωρά, άσχετα με τα εσωτερικά θέματα και τις εκλογικές διαδικασίες κάθε χώρας. Πρέπει να κοιτάξουμε τα κοινά ενδιαφέροντά μας και όχι τα προβλήματα του μικροπολιτικού επιπέδου».

Σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι αναμένει να μπορέσει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου και υποστήριξε ότι η πρώτη αξιολόγηση είχε καλύψει τα πιο ακανθώδη θέματα.

«Από εδώ και στο εξής, κάθε αξιολόγηση θα είναι καθοριστική, αλλά ευκολότερη από την τελευταία» είπε. «Βιαζόμαστε για να βρεθούμε σε θέση να εκπληρώσουμε τα ορόσημα στο τέλος του Σεπτεμβρίου, στις αρχές του Οκτωβρίου, στο προγραμματισμένο Eurogroup, ώστε στο τέλος του Οκτωβρίου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας, του οποίου ο υπουργός Εργασίας έχει δηλώσει ότι το ΔΝΤ έχει πάρει μια «ακραία» θέση στο θέμα των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, είπε ότι πιστεύει πως είναι δυνατό να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, αλλά επισήμανε ότι το ΔΝΤ πρέπει να σεβαστεί το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», αναφερόμενος στη νομοθεσία και τις δικαστικές αποφάσεις που ρυθμίζουν τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε συμβιβασμό στα θέματα αυτά» εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Eπισήμανε ότι η Ελλάδα ήλπιζε σε ένα ξεκάθαρο σήμα από τους δανειστές της τον Μάιο που πέρασε ότι η κρίση είχε ξεπεραστεί, αλλά στην ουσία άκουσε ότι «διαφωνούμε με τα μέτρα του χρέους, περιμένετε μέχρι το τέλος του χρόνου».

«Αυτό είναι άδικο για την Ελλάδα» συμπλήρωσε. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι εταίροι μας το κατανοούν αυτό και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δώσει λύση ώστε να μας επιτρέψει να συμμετάσχουμε στην ποσοτική χαλάρωση και η οποία μετά θα ανοίξει το δρόμο για μια επιτυχή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές».


Ο Αλέξης Τσίπρας ποζάρει σαν... μοντέλο
Τα έχει κι αυτά η δουλειά του πρωθυπουργού. Να πρέπει δηλαδή να ποζάρεις, κάποιες φορές, σαν... μοντέλο. Και φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας "το έχει"...


Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός κλήθηκε να κάνει μια φωτογράφιση και να δώσει μια συνέντευξη. Η σειρά φωτογραφιών από το πορτραίτο του Έλληνα πρωθυπουργού που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή.

Με μπλε κοστούμι και γαλάζιο πουκάμισο, ο πρωθυπουργός χαμογελά και ποζάρει ανάλογα με τις προσταγές του φωτογράφου. Άλλοτε κοιτάει δεξιά, άλλοτε αριστερά, ρεμβάζει από ένα παράθυρο και απολαμβάνει τη θέα του Μανχάταν ή είναι πιο σοβαρός.

Φωτογραφίες: Reuters
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

 1. τι αφορα μανικετοκουμπα ρε ξετροχιασμενε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΔΩ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΓΕΛΑΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΣΑΝ ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΕΙΝΑΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙς ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΚΟΛΛΗΤΑΡΙΑ, ΓΕΜΙΣΑΝ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ, ΕΠΙΣΗΣ ΓΕΜΙΣΑΝ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕς ΚΛΗΡΩΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΟΥΤΕ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΝΑ ΚΑΘΙΣΟΥΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ, ΕΚΑΔΕΣ ΜΚΟ ΠΕΡΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ, ΑΝΗΨΙΑ, ΛΑΜΟΓΙΑ, ΚΤΛ, ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΙ ΦΟΡΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ; ΓΙΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ, ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΧΡΗΣΤΕ ΑΛΕΞΗ, ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΠΟΤΕ ΡΕ ΦΙΛΕ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΕΝΑΜΙΣΙ ΧΡΟΝΟ???? Ε???
   ΡΕ ΤΟΝ ΜΠΑΓΑΣΑ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΟΛΑ ΤΕΛΙΑ ΟΙ ΠΡΟΙΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΛΑΣΕ ΟΛΑ!!!!

   Διαγραφή
 5. ΚΥΤΤΑΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΥΤΤΕΙ. ΝΑ ΜΟΛΙΣ ΧΘΕΣ ΑΛΛΑΞΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΜΘΓΔΑΛΕΖΑ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΑΝ ΤΟΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΑΛΛΑΞΑΝΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΨΕΙ ΟΙ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΛΑΘΡΟ ΚΑΙ AIRCONDITION ΑΛΛΑΞΑΝΕ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΤΣΚΕΥΑΣΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥΑΛΛΕΤΕΣ ΜΠΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΠΑΣΕΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΚΑΥΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΣΕ ΕΣΥ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΣΟΥ ΚΛΕΒΕΙ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΚΑΥΛΟΥΣ. ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΑΛΟ? ΤΙ? ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΟΥ? ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΔΩΣΙΛΟΓΟΣ ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΕΡΝΕΙ..
  ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ...!!!
  https://youtu.be/ZIPyXyLxMgM?t=13m7s

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]