Οι σειρήνες άρχισαν να ηχούν! Πλησιάζει δεύτερο Grexit το καλοκαίρι;


Που θα βρει η Ελλάδα να πληρώσει τους «τοκογλύφους» δανειστές της;


Η ελληνική κρίση χρέους σε αέναη επανάληψη.
Η Ελλάδα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές αντιδρούν με αδιαλλαξία. Την Ευρώπη περιμένει ένα καυτό καλοκαίρι, γράφει η Süddeutsche Zeitung.

Τις συνομιλίες στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον θα απασχολήσει μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα: η Ελλάδα.

Όπως όλα δείχνουν, την Ευρώπη περιμένει άλλο ένα ελληνικό καλοκαίρι. Οι πληρωμές «τρέχουν» με απίστευτη ταχύτητα και το σενάριο ενός νέου «grexit» δε φαίνεται και τόσο «διαστημικό»!

Και τι εννοούμε; Πολύ απλά, τις πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού η χώρα μας πρέπει να πληρώσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 3,5 δις. Ευρώ. Από πού θα βρεθούν αυτά;;

Η δόση αυτή είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος διάσωσης 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015 προκειμένου να τραβήξει την Ελλάδα από το χείλος της καταστροφής.

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα συμφώνησε να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών αναμορφώνοντας το συνταξιοδοτικό της σύστημα, αυξάνοντας το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης και αυξάνοντας και τη φορολογία.

Τα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια που βρίσκονται τώρα στον πυρήνα της αντιπαράθεσης είναι ένα μέρος της κανονικής πρώτης δόσης του προγράμματος, που είναι ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μέχρι το 2010 η Αθήνα είχε, ήδη, λάβει περίπου 264 δισεκατομμύρια δολάρια σε πακέτα διάσωσης από την Ευρώπη και από το ΔΝΤ.

Οι δανειστές θέλουν η Αθήνα να δεσμευτεί σε εξοικονόμηση δαπανών περίπου 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή αλλιώς περίπου 3% του ελληνικού ΑΕΠ.

Εντούτοις, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαφωνούν για το κατά πόσο αυτό είναι αρκετό για ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις του προγράμματος διάσωσης.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η εξοικονόμηση αυτή είναι αρκετή για να φτάσει η Ελλάδα σε πρωτογενές πλεόνασμα, εξαιρώντας τους τόκους, ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, κάτι που κρίνεται αρκετό για να είναι σε θέση να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Το ΔΝΤ έχει διαφορετική άποψη καθώς θεωρεί ότι οι περικοπές δαπανών, οι οποίες δεν έχουν καν κατατεθεί προς έγκριση στο κοινοβούλιο, πολύ περισσότερο δεν έχουν εγκριθεί, θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα μόνο της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ, το οποίο είναι χαμηλότερο από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Και το χειρότερο είναι ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν βελτιώνεται. Οι επενδυτές αποφεύγουν τη χώρα. Διότι ποιος από τους επίδοξους επενδυτές γνωρίζει αν η κυβέρνηση αυξήσει ξαφνικά την επόμενη μέρα τους φόρους επειδή το απαιτούν οι δανειστές; Σε αυτό προστίθενται και τα ασφυκτικά capital controls, το προβληματικό τραπεζικό σύστημα και κατά συνέπεια η απουσία εμπιστοσύνης από τους έλληνες καταθέτες.

Μια από τις προτεραιότητες του τρίτου ελληνικού προγράμματος είναι η επιστροφή των επενδύσεων στην Ελλάδα. Ο στόχος αυτός ωστόσο δεν επιτυγχάνεται. Ή όπως λέει εύστοχα αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, «η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη».
loading...
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger

8 σχόλια :

 1. Χεστήκαμε.

  Τώρα έχουμε αφγανούς και πακιστανούς επενδυτές.

  Οι εβραίοι επενδυτές του καμμένου δεν μας έλλειψαν.

  Ας μην ξεχνάμε και τον "μεγαλο επενδυτή" σόρρος ο οποίος δεν σταματάει να επενδύει Ελλάδα.

  Κάτι ξέρει αυτός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ακριβως ετσι ειναι,βλεπω ξερεις απο οικονομικα και ας μην εχεις MASTER!!!

   Διαγραφή
 2. 1843.
  «… ανησυχία για την τύχη της Εθνικής Τράπεζας που ιδρύθηκε από το κράτος το 1841 με ιδιωτικά κεφάλαια. Ο φόβος εδώ ήταν η επέμβαση και ο οικονομικός έλεγχος των ξένων τραπεζιτών, του Εϋνάρδου, του Ρότσιλντ και άλλων, ή του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου γάλλου Λεμέτρ»[5]. (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, Τόμος ιγ’, σελ. 89)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Ι.-Γ. Εϋνάρδος[2] παραχωρεί στον Γεώργιο Σταύρο, ο οποίος έχει ήδη χρηματίσει ταμίας του Εκτελεστικού και μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και στον στενό του φίλο Γάλλο οικονομολόγο Arthemond de Regny τα κεφάλαια που έχει ήδη εισαγάγει στην Ελλάδα, 300.000 φράγκα, με σκοπό την έκδοση και υποστήριξη ταμιακών γραμματίων του δημοσίου και τη βραχυπρόθεσμη προεξόφληση εμπορικών γραμματίων με τόκο 8%. (http://www.nbg.gr)1841 Νοέμβριος.
  Πρώτοι μεγάλοι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας είναι το ελληνικό κράτος με 1.000 μετοχές, ο Νικόλαος Ζωσιμάς[3] με 500 μετοχές, ο Ιωάννης-‘Γαβριήλ Εϋνάρδος με 300, ο βασιλιάς Λουδοβίκος Β’ της Βαυαρίας με 200, ο Κωνσταντίνος Βράνης με 150, ο Θεόδωρος Ράλλης με 100, οι τραπεζίτες Ρότσιλντ κ.ά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. 1846.
  Με το Βασιλικό Διάταγμα της 2ας Απριλίου δόθηκε το δικαίωμα μιας υπογραφής εκπροσώπησης της ΕΤΕ στους ανταποκριτές εξωτερικού κ.κ. Εϋνάρδο, Ρότσιλδ, Γ. Όδιερ και Σία και Είχτάλ. (Ιστορία της ΕΤΕ 1842-1902, Ι Ιωάννου Α. Βαλαωρίτου, Υποδιοικητού, σελ. 17)
  1868 23 Δεκεμβρίου. Στο μεταλλικό αποταμίευμα της ΕΤΕ Ι (8.860.000 δρχ) προστίθενται και τα υπό των ανταποκριτών του εξωτερικού εις πρώτη ζήτηση οφειλόμενα, ιδίως του Οίκου Ρότσχιλδ (1.460.800 δρχ). (Ιστορία της ΕΤΕ 1842-1902, Ιωάννου Α. Βαλαωρίτου, Υποδιοικητού, σελ. 53)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. 1878.
  Ιανουάριος. Δημιουργήθηκε πανικός, από κακή πληροφόρηση, ότι ο Τουρκικός Στόλος θα βομβάρδιζε και θα καταλάμβανε τα ελληνικά λιμάνια. Τότε ο Διοικητής της ΕΤΕ Μάρκος Ρενιέρης έστειλε τηλεγράφημα στους Αδελφούς Ρότσιλντ στο Παρίσι να μεσολαβήσουν στη Γαλλική Κυβέρνηση για να ι αποστείλει ένα άγημα Γάλλων πεζοναυτών προς φρούρηση της ΕΤΕ από τους Τούρκους. (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, Τόμος ιγ’, σελ. 332)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. https://national-pride.org/2010/04/28/%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-1821-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5/


  ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ.  1990 μέχρι σήμερα
  • Στις 12 Μαΐου 1998 πραγματοποιήθηκε στο ι ξενοδοχείο Χίλτον, στην Αθήνα, Συνέδριο με θέμα j «Ιδιωτικοποιήσεις: Πραγματικότητα και Θεωρία». Κύριος ομιλητής ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Ανάμεσα στους υπολοίπους ομιλητές ήταν και ο Oliver Letwin, Διευθύνων Σύμβουλος της Ν.Μ. ROTHSCHILD & SONS LTD (http://www.iobe.gr/activ.htm).
  Η συγχώνευση των δύο μεγάλων ολλανδικών τραπεζών ABN (Algememe Bank Nederland) και AMRO (Amsterdam-Rotterdam Bank) που έγινε το 1990 κατέληξε σε μείωση προσωπικού κατά 6% στην εγχώρια αγορά. Πρόσφατα ανακοινώθηκε και η στρατηγική συμμαχία (χωρίς ανταλλαγή μετοχών) με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Ν.Μ. Rothschild & Sons που επίσης έψαχνε για εταίρο στον ευρωπαϊκό χώρο μετά την αποτυχία συνεργασίας με τη βρετανική Smith New Court που τελικά εξαγοράστηκε από τη Merill Lync

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. https://www.youtube.com/watch?v=Ty_rZiDwLFs
  Στην ελλαδα τελικα ο κοσμος τα δεχεται όλα, δεν εξηγειται αλλιως. Μιλαμε για μια κατασταση που αξιζει επιστημονικη μελετη. Χρονια τωρα ο ελληνικος λαος εχει δεχθει με κατεβασμενα τα χερια και σκυμμενα τα κεφαλια, το 1ο μνημονιο το μεσοπροσθεσμο, το δευτερο μνημονιο, και την προδοσια και τα ψεμματα του Συριζα και των Ανελ. Με αποκορυφωμα την ολοκληρωτικη απορριψη του αποτελεσματος του δημοψηφισματος, στις 5/7/2015, και την ψηφιση του 3ου μνημονιου. Αλλα ξεχασα εχουμε διασωθει ξανα ξανα και ξανα. Μας δινουν χρημα οι ευρωπαιοι μας λενε, εχουμε αποφυγει την χρεοκοπια, μας εχουνε πει. Και πανω απολ ειμαστε ακομα ευρωπαιοι. Ακομα μελη της περιφημης ευρωπαικης οικογενειας, και της ευρωζωνης, και φυσικα περαν της διασωσης μας ζουμε κάθε μερα το περιβοητο «ευρωπαικο ονειρο». Προφανως γιαυτο μας λενε ότι τα μνημονια είναι ευλογια, και προφανως γιαυτο το λογο οδευουμε ολοταχως προς το μνημονιο Ν4, για ακομα περαιτερω διασωση και ευρωπαικη προοπτικη.μα δεν ταεβαλε η κυβερνηση της φασιστερας με το ΔΝΤ υστερα από τις διαρροες που ειδαν το φως της δημοσιοτητας? Ελα μωρε καλο παιδι ο Τσιπρας, προσπαθει, διαπραγματευται σκληρα, οι αλλοι εφεραν τη χωρα στο σημερινο της χαλι, δεν μπορει να κανει τιποτα, ουτε τα θελει αυτά. Ειμαι κατυι παραπανω από σιγουρος ότι πολλοι από εσας οι καταταλλα κουτοπονηροι μη ευκολοπιστοι ελληναραδες του καφενειου και του καναπε, αυτό ακριβως λετε και διολογιεται ολο το ξεπουλημα και ολη την προδοσια της τωρινης κυβερνησης.
  Προσφατα η κυερνηση της σωτηριας που θα εβγαζε τα καγγελα και τα ΜΑΤ από τους δρομους, και θα εβαζε φρενο στις ιδιωτικοποιησεις, υπεγραψε το οριστικο ξεπουλημα του λιμανιου τοπυ Πειραια, για μολις 345 εκ.€ στην κινεζικη κοσκο, ένα ξεπουλημα που χαρακτηριστηκε από τον ΠτΔ ως επενδυση, αν εννοουσε επενδυση στην καταστροφη θα ειχε δικιο, γιατι για τετοια περιπτωση μιλαμε. Ένα από τα μεγαλυτερα λιμανια της ευρωπης του οποιου οι εγκαταστασεις εχουνε αξια πανω από 5δις€!!!!!!! Ξεπουληθηκε για λιγοτερο από 1/8 του ποσου αυτου. Την ιδια στγμη ενας τερματικος σταθμος στη Τουρκια 3 φορες μικροτερος απτον Πειραια, εξαγοραστηκε από την ιδια την κοσκο για πανω από 800 εκατ €.!!
  Είναι τετοιο το μισος σας και ο διχασμος σας που αντι να διαμαρτυρεστε λετε μπραβο γιατι όπως λετε παιρνουν μεγαλους μισθους οι κρατικοδιατοι του λιμανιου, αντι δηλαδη να απιτειται να περνετε κεισεις καλυτερς αποδοχες, ζητατε να μειωθουν και αυτές των υπολοιπων, χωρις το παραμιρκο ενδιαφερον για τις επιπτωσεις που θα εχουνε όλα αυτά για την οικονομια αλλα και την κοινωνοια. Αλλα ξεχασα διασωθηκαμε και μειναμε στη ευρωπη. Μαλλον γιαυτο δεν ειδα κανεναν να διαμαρτυρεται γιαυτο το ωμο ξεπουλημα της δημοσιας περιουσιας. Ένα ξεπουλημα το οποιο ειχε υποσχεθει ο τοτε αριστερος Τσιπρας ότι θα απετρεπε. Αλλα ακτι θα ξερετε σιγουρα, ειστε τοσο κουτοπονηροι, ιδιοφυιες της πολιτικης, αρπαζετε πουλακια στον αερα, δεν σας ξεφευγει τιποτα, και δεν σας ξεγελαει κανενας, γιαυτο δεν σηκωθηκλατε απτον καναπε και την εκπομπη του χουντονικολαου και το φειςμπουκ, ξερετε τι κανετε, η χωρα είναι σε καλα χερια, παραμενουμε ευρωπη, κιεσεις στον καναπε σας. Γιαυτο λιαν συντομως θα δεχθειτε και το μνημονιο Ν4, θα το καταπιειτε και θα πειτε και ευχαριστω για τη διασωση για άλλη μια φορα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή