Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Αφιέρωμα 1912 - 2012: Εκατό χρόνια από τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο

Η επίθεση της Ελλάδας εναντίον του ......
οθωμανικού στρατού στις αρχές Οκτωβρίου του 1912 θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος γύρος του άτυχου και ταπεινωτικού για την Ελλάδα ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897. Τα πράγματα όμως αυτή τη φορά ήταν τελείως διαφορετικά, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Άλλωστε στην καθοριστική αυτή σύγκρουση για την περιοχή θα εμπλακούν περισσότερες χώρες εναντίον του... "μεγάλου ασθενούς", δηλαδή της εξόφθαλμα πλέον παραπαίουσας Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Εν τω μεταξύ όμως η άλλοτε κραταιά αυτοκρατορία, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ιταλοτουρκικού πολέμου, είχε αποψιλωθεί από κτήσεις της τόσο στη Βόρεια Αφρική (Λιβύη) όσο και στο Αιγαίο με την κατάληψη της Δωδεκανήσου... Και βεβαίως το καθεστώς των Νεοτούρκων δεν σεβάστηκε όπως επαγγελλόταν τις ποικίλες εθνότητες που διαβιούσαν στην αχανή αυτοκρατορία. Για να διαβάσετε το αφιέρωμα σε μορφή pdf πατήστε εδώ. Έτσι, οι χριστιανικές χώρες της περιοχής, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Ελλάδα, δεν έχασαν την ευκαιρία να συνάψουν μεταξύ τους συνθήκες - άσχετο αν σε κάποιες περιπτώσεις τα συμφέροντά τους ήταν αλληλοσυγκρουόμενα. Για παράδειγμα, τέσσερα χρόνια μετά το κίνημα των Νεοτούρκων (1908) που έφερε και τη λήξη του Μακεδονικού Αγώνα, οι βούλγαροι κομιτατζήδες επέστρεψαν ξανά στη Μακεδονία πραγματοποιώντας πλήθος τρομοκρατικών επιθέσεων, δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις, ακόμη και μέσα στην ίδια τη Θεσσαλονίκη, το αδιαφιλονίκητο αντικείμενο του πόθου τους. Ο ουσιαστικός όμως εχθρός ήταν η Οθωμανική αυτοκρατορία και τα υπόλοιπα ζητήματα θα επιλύονταν εν καιρώ, δηλαδή κι αυτά διά των όπλων... Σαν σήμερα λοιπόν, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1912, πριν από ακριβώς 100 χρόνια, επιδόθηκε στην Τουρκία από τους πρεσβευτές των πιο πάνω τεσσάρων χριστιανικών κρατών διακοίνωση, η οποία δεν αποτελούσε μια απλή διπλωματική κοινοποίηση ή γνωστοποίηση, αλλά ενείχε την τάξη τελεσιγράφου και απαιτούσε την καθιέρωση ειδικού καθεστώτος αυτονομίας στις ευρωπαϊκές περιοχές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η Τουρκία όμως στις 4 Οκτωβρίου προτίμησε να επιτεθεί στη Σερβία και στη Βουλγαρία, έχοντας μάλλον την πεποίθηση πως η Ελλάδα δεν θα είχε το σθένος να της επιτεθεί, ενώ προφανώς δεν τη συνέφερε να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο. Παρ' όλα αυτά την επόμενη μέρα η Ελλάδα κηρύττει τον πόλεμο στην Τουρκία και αρχίζει την προέλαση. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι χριστιανικές βαλκανικές χώρες στη φάση αυτή δεν έδειξαν μόνον ανυπακοή στην Οθωμανική αυτοκρατορία, αλλά δεν δέχτηκαν να συμμορφωθούν και στις υποδείξεις των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, τις οποίες τη στιγμή εκείνη τις ενδιέφερε η ακεραιότητα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και όχι η ενδυνάμωση των άλλων "περιφερειακών" κρατών. Παρ' όλα αυτά ούτε η βαλκανική κοινοπολιτεία θα πραγματοποιηθεί, ούτε το όραμα του Ρήγα για μια ευρεία συνεννόηση στην περιοχή θα εμπνεύσει τους βαλκάνιους συμμάχους για κάτι συλλογικότερο, και κυρίως χωρίς να χυθεί αίμα στην περιοχή...

4 σχόλια :

 1. ΜΑ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΑΘΛΙΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ!
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΩΝ ΕΚΑΝΕ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΔΑΦΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΝΗΚΟΥΝ !
  ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ, ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.
  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ.
  ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΟΡΟΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ.
  ΕΥΤΥΧΩΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΕΩΣ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΧΗΜΑΤΑ .
  ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΑΣ ΟΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ, ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΤΑ ΜΕΙΟΝΙΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ !
  ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΩΓΜΕΝΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΘΟΥΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ .
  Ο ΑΞΙΟΤΙΜΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΩΓΜΕΝΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ.
  ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ.
  Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ !
  ΣΤΙΕ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΣΥΝΤΡΗΒΟΥΝ, ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΦΙΛΕ 5.19 ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΙΣΤΟΡΙΑ .ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΗΤΑΝ.ΑΠΟ ΠΟΥ ΩΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΗ. ΑΛΛΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΙΣΑΙ? ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΗΜΩΝ ΠΡΟΓΟΝΟΙ? "ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΓΡΑΜΑΤΟΣ ΞΥΛΟ ΑΠΕΛΕΚΥΤΟ".ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΟΣ ΔΩΡΕΑΝ.ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗ Β.ΚΟΡΕΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ.ΑΜΟΡΦΩΤΕ Ε ΑΜΟΡΦΩΤΕ

   Διαγραφή
 2. ΜΙΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΜΟΝΟΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ !
  ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΙ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΘΕΩΡΊΕΣ ΠΟΥ ΑΣΠΟΤΕΛΟΥΝ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 5.19. σκουλήκι,απόγονε βάρβαρων κομιτατζίδων,τράβα στην πατρίδα σου την Βουλγαρία να σου δώσουν τσιφλίκια και ψόφα εκεί εσύ κσι όλο το βουλγαρόσογό σου. Στην Βόρεια να πάς,γιατί η νότια είναι γή Ελλήνων,προκλητικό ύπουλο φίδι.Φταίει ο Β.Βουλγαροκτόνος,που τύφλωνε τους βάρβαρους προγόνους σου,αντί να τους σκοτώνει,να κτυπούσε το κακό από την ρίζα του,να εξαφανιζόταν η βρωμόρατσα σου από την γή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή