Τροχιακός πόλεμος του Πενταγώνου

Το αμερικανικό Κογκρέσο δήλωσε πριν από λίγο καιρό ότι η Ρωσία θα τοποθετούσε πυρηνικά όπλα σε τροχιά της Γης.

 

Έρευνα-Επιμέλεια-Μετάφραση Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον είπε ότι εργαζόταν για το θέμα με εκπροσώπους από άλλους κλάδους της κυβέρνησης και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής Τζιμ Χάιμς δήλωσε ότι αυτή ήταν μια πολύ σημαντική προειδοποίηση.

Η είδηση καταγγέλθηκε αμέσως από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία την έκαναν νέο πρόσχημα για να τροφοδοτήσουν τη ρωσοφοβική προπαγάνδα.  Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον εμπλέκεται σε ένα « κακόβουλο παρασκεύασμα », αποδίδοντας στη Ρωσία ενέργειες και προθέσεις που δεν της αρέσουν. « Είδαμε αυτές τις αναφορές. Αυτό είναι μέρος μιας τάσης της περασμένης δεκαετίας όπου οι Αμερικανοί εμπλέκονται σε μια κακόβουλη παρασκευή και μας αποδίδουν κάθε είδους ενέργειες ή προθέσεις που δεν τους ταιριάζουν », είπε.

Στην πραγματικότητα, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που στρατιωτικοποιούν ενεργά το διάστημα και αυτή η αβάσιμη κατηγορία κατά της Ρωσίας μπορεί να αποτελέσει κάλυμμα για δράση από την Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, απόπειρες να κατηγορηθεί κάποιος άλλος ότι έκανε αυτό που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει στο παρελθόν. Στις 10 Ιανουαρίου 2024, η Αναπληρώτρια Υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Kathleen Higgs μίλησε στη  Διαστημική Διοίκηση,  όπου δήλωσε ότι: « Η Ρωσία και η ΛΔΚ αναπτύσσουν τα στρατιωτικά τους δόγματα για να τα επεκτείνουν στο διάστημα. Και οι δύο αναπτύσσουν στοιχεία ικανά να στοχεύουν GPS και άλλα ζωτικής σημασίας διαστημικά συστήματα, και έχουμε δει και τις δύο χώρες να διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον μας, των συμμάχων μας και των εταίρων μας για να υπονομεύσουν τα διαστημικά μας πλεονεκτήματα.

Οι επιθετικές ενέργειες των ανταγωνιστών μας στοχεύουν να μετατρέψουν το διάστημα σε εμπόλεμη ζώνη ».3  Αν κοιτάξουμε τα γεγονότα, βλέπουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες (εμπορικές εταιρείες και το Πεντάγωνο) έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό δορυφόρων στο διάστημα και νέοι δορυφόροι εκτοξεύονται τακτικά. Σύμφωνα με την Pixalytics4 , οι δέκα χώρες που ελέγχουν τους περισσότερους δορυφόρους είναι οι εξής:  Οι Ηνωμένες Πολιτείες με 4511 δορυφόρους. Κίνα με 586 δορυφόρους.

Μεγάλη Βρετανία με 561 δορυφόρους. Ρωσία με 177 δορυφόρους. Ινδία με 62 δορυφόρους. Καναδάς με 56 δορυφόρους. Γερμανία με 48 δορυφόρους. Λουξεμβούργο με 45 δορυφόρους. Αργεντινή με 38 δορυφόρους. Ισραήλ με 27 δορυφόρους. Αυτά τα στοιχεία είναι σαφώς ελλιπή. Έτσι, μόνο η εταιρεία του Elon Musk διαθέτει 4491 δορυφόρους Starlink σε χαμηλή τροχιά και τα επόμενα χρόνια σχεδιάζεται να εγκαταστήσει περίπου 40.000 περισσότερους5 . Και δουλεύουν και αυτοί για τις ανάγκες της αμερικανικής πολεμικής μηχανής.

Το Πεντάγωνο έχει ήδη υπογράψει σύμβαση με την εταιρεία του Έλον Μασκ, η οποία προβλέπει τη μετάδοση δεδομένων από δορυφόρους, μεταξύ άλλων για τις ανάγκες της AFU6 . Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 42.000 τερματικά Starlink στην Ουκρανία. Η πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει το REB εναντίον αυτών των δορυφορικών συστημάτων πιθανότατα πυροδότησε μια άλλη εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Όμως η Ρωσία δεν είναι η μόνη που ανησυχεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον αντιναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Μπράιαν Μπράουν, « η Κίνα έχει μελετήσει το δόγμα και τις τακτικές των ΗΠΑ και έχει οργανωθεί για την αντιμετώπιση της διαστημικής τεχνολογίας των ΗΠΑ με ένα κατανεμημένο σύνολο δυνατοτήτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή διαστημική ικανότητα στον κόσμο. Ωστόσο, όπως δείχνει το σενάριο του 2026, η περιφερειακή χρήση του διαστήματος από την Κίνα για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση στο πεδίο της μάχης, να υπονομεύσει τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου των ΗΠΑ και να χτυπήσει τις αμερικανικές δυνάμεις βελτιώνεται ταχύτατα, όπως και η ικανότητά της να διακόπτει και να υποβαθμίζει τις διαστημικές επιχειρήσεις μέσω εδάφους και διαστημικών μέσων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάποια ικανότητα να αντιμετωπίσουν τις δυνατότητες της Κίνας στο διάστημα, αλλά θα είναι μια δύσκολη μάχη ».7  Ως εκ τούτου, το Πεντάγωνο αναπτύσσει το κατάλληλο δόγμα, στρατηγικές και μεθόδους εκπαίδευσης και διεξάγει μια σειρά πειραμάτων και ασκήσεων.  Στις αρχές Αυγούστου 2023, η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ  κυκλοφόρησε  τη δημοσίευση Space Doctrine 3-0, Operations8

M

Αυτό το έγγραφο αντιπροσωπεύει το πρώτο θεμελιώδες σχέδιο επιχειρήσεων της Διαστημικής Δύναμης και ορίζει με μεγαλύτερη σαφήνεια τα όρια των δικών της συγκεκριμένων αποστολών, όπως «επιθετικές» και «αμυντικές» διαστημικές επιχειρήσεις, καθώς και τη σχετικά νέα έννοια της «κινητικότητας και της επιμελητείας». «στον χώρο.

Τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ τόνισαν ότι αντί να επιδιώκει να ευθυγραμμιστεί άμεσα με το Δόγμα των Κοινών Διαστημικών Επιχειρήσεων, το νέο Δόγμα Διαστημικών Δυνάμεων εστιάζει περισσότερο στην ευθυγράμμιση των διαστημικών δραστηριοτήτων με τις 12 Αρχές Στρατιωτικών Επιχειρήσεων γενικά, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στη δημοσίευση του δόγματος υψηλού επιπέδου του Μικτού Επιτελείου,

JP 3.0 Joint Campaigns and Operations,  που κυκλοφόρησε στις 18 Ιουνίου 20229 . Βασίζεται στο Doctrinal Note on Space, Operations, το οποίο δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 202310 . Πρέπει να σημειωθεί ότι το έγγραφο του Ιανουαρίου ανέφερε επίσης τις εξειδικευμένες διεθνείς συνεργασίες των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ των οποίων:  Η συμμαχία πληροφοριών Five Eyes. Η Πρωτοβουλία Συνδυασμένων Διαστημικών Επιχειρήσεων, η οποία περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τον Καναδά. ΝΑΤΟ? Η συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ιαπωνία.

Η συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Νότια Κορέα. Μνημόνια συμφωνίας για προσαρμοστικές διαστημικές δυνατότητες με τη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Αλλά το νέο πλήρες δόγμα εστιάζεται περισσότερο στη στρατιωτική δύναμη που οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εφαρμόσουν στο διάστημα.  Έχει ως εξής:  Η προβολή ισχύος μάχης στο διάστημα περιλαμβάνει την επιθετική και αμυντική στρατιωτική ισχύ (πυρά και άμυνα) μέσα, από ή κοντά στον διαστημικό τομέα (συμπεριλαμβανομένου του ναυτικού πολέμου).

Οι επιθετικές διαστημικές επιχειρήσεις επιτίθενται σε έναν αντίπαλο μέσα, από ή κοντά στο διάστημα. Αυτές οι επιχειρήσεις στοχεύουν να επιβάλλουν κόστος στον αντίπαλο, να τον αναγκάσουν να αλλάξει συμπεριφορά, να εξασφαλίσει πλεονεκτική θέση ή να στερήσει από τις ένοπλες δυνάμεις του αντιπάλου την ελευθερία δράσης τους.

Οι αμυντικές διαστημικές επιχειρήσεις έχουν σχεδιαστεί για να αποκρούουν ή να νικούν επιθέσεις αντιπάλου μέσα, από ή προς τον τομέα του διαστήματος. Οι επιχειρήσεις αυτές αποσκοπούν στη διατήρηση του status quo, στην ανάκτηση της πρωτοβουλίας, στη στέρηση του εχθρού από μια πλεονεκτική θέση ή στην προστασία της ελευθερίας δράσης των φίλων δυνάμεων.

Η διάκριση μεταξύ επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων δεν είναι πάντα προφανής… Όταν σχεδιάζουν, οι Guardians εξετάζουν το επιθετικό και το αμυντικό πυρ με βάση το ποια πλευρά προσπαθεί να διατηρήσει ή να εκμεταλλευτεί την πρωτοβουλία (επίθεση) και ποια πλευρά απαντά στην εχθρική πρωτοβουλία (άμυνα). Όλες οι επιχειρήσεις μάχης πρέπει να περιλαμβάνουν επιθετικά και αμυντικά στοιχεία συνδυασμένα σε συντονισμένη δράση για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων .

Το έγγραφο παρέχει επίσης τον πρώτο επίσημο ορισμό της « διαστημικής κινητικότητας και υλικοτεχνικής υποστήριξης », μια ειδική προσέγγιση της Διαστημικής Δύναμης σε αυτό που είναι γνωστό ως «ελιγμός» στις κοινές επιχειρήσεις.  Το Space Mobility and Logistics, επίσης γνωστό ως SAML, υποστηρίζει τη βιωσιμότητα των κοινών διαστημικών επιχειρήσεων μέσω διαστημικών μεταφορών, δορυφορικών επιχειρήσεων, τροφοδοσίας δύναμης, υποστήριξης προσωπικού διαστημικών επιχειρήσεων και υποστήριξης ανθρώπινων διαστημικών πτήσεων.

Η κινητικότητα (κίνηση και ελιγμός) περιλαμβάνει τη μεταφορά διαστημικών σκαφών μεταξύ τροχιών μετά την εκτόξευση, ελιγμών εντός τροχιάς και εκτεταμένων ελιγμών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αποστολής ή ελιγμών που σχετίζονται με ανάκτηση, υποβάθμιση ή απώλεια απόδοσης και ενέργειες στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Η μελλοντική επιμελητεία σε τροχιά θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη συντήρηση, την απόρριψη, τις δυνατότητες διαχείρισης συντριμμιών, τον ανεφοδιασμό και την εγκατάσταση εξαρτημάτων στο διάστημα .

Αξίζει να θυμηθούμε ότι 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν προϋπολογιστεί για τη Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ το 202311 . Αυτό δείχνει σοβαρό ενδιαφέρον για αυτά τα θέματα.  Το νέο δόγμα τονίζει επίσης επανειλημμένα την ανάγκη αντιμετώπισης των αντιδορυφορικών συστημάτων της Ρωσίας και της Κίνας. Αυτές οι παρατηρήσεις εμφανίζονται στην ενότητα που είναι αφιερωμένη σε αντιπαλότητες που δεν έχουν ακόμη κλιμακωθεί σε ένοπλες συγκρούσεις. Αναφέρονται δηλαδή στην τρέχουσα στιγμή.  Όπως αναγνωρίστηκε τον Αύγουστο του 2023 από τον Υποστράτηγο Gregory Gagnon, αναπληρωτή επικεφαλής διαστημικών επιχειρήσεων και πληροφοριών, το ήμισυ της δραστηριότητάς τους αφιερώνεται σήμερα στην Κίνα, το 25% στη Ρωσία και το υπόλοιπο στον υπόλοιπο κόσμο ή στον εμπορικό τομέα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 1.500 ειδικοί διαστημικής νοημοσύνης στη Διαστημική Δύναμη, είπε. Ο κόμβος των επιχειρήσεων πληροφοριών  της Διαστημικής Δύναμης  είναι το  Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Διαστήματος  (NSIC), γνωστό και ως Δέλτα 18, το οποίο ιδρύθηκε από τη  Διαστημική Διοίκηση  τον Ιούνιο του 2022 στην αεροπορική βάση Wright Patterson στο Dayton, στο Οχάιο.

Όσον αφορά τις άμεσες στρατιωτικές επιχειρήσεις, το δόγμα αναφέρει τα εξής:  « Οι διαστημικές επιχειρήσεις σε ένοπλες συγκρούσεις περιλαμβάνουν όλες τις δραστηριότητες που διεξάγονται σε συνεργατικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου είναι δυνατόν. Επιπλέον, οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν αναστρέψιμες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών, στις διαστημικές δυνατότητες των συμμάχων και εταίρων (αμυντικές διαστημικές επιχειρήσεις) και στη στέρηση της ελευθερίας δράσης των αντιπάλων μέσα, από και μέσω του διαστήματος (επιθετικές διαστημικές επιχειρήσεις ).

Σε ένοπλες συγκρούσεις ή πόλεμο, η διαστημική δύναμη αντιπροσωπεύει δυνάμεις που αποτελούν μέρος μιας κοινής δύναμης που διεξάγει επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς. Η διαστημική ισχύς μπορεί να παρέχει στην κοινή δύναμη ταυτόχρονη και ταχεία επίθεση σε βασικούς κόμβους και δυνάμεις, με αποτέλεσμα αποτελέσματα που μπορούν να κατακλύσουν την ικανότητα προσαρμογής ή ανάκτησης ενός αντιπάλου.

Αξίζει να σημειωθεί μια σειρά από έννοιες που διευκρινίζουν τους στόχους και τους στόχους του δόγματος.  Το Space Domain Awareness (SDA) είναι μια έγκαιρη, σχετική και ενεργή κατανόηση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος που επιτρέπει στον στρατό να σχεδιάζει, να ενσωματώνει, να εκτελεί και να αξιολογεί διαστημικές επιχειρήσεις. Περιλαμβάνει γνώση των συστημάτων ή των ενεργειών ενός πιθανού αντιπάλου, καθώς και την κατανόηση των προθέσεων ή της πιθανής αντίδρασής του σε ένα γεγονός. Η JCO συμβάλλει στην ασφάλεια και την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, των συμμάχων και των εταίρων τους.

Η JCO χρησιμοποιεί ένα μοναδικό υποσύνολο μηχανισμών περιβαλλοντικού ελέγχου και ανταλλαγής δεδομένων που συνδέονται με πληροφορίες, αναγνώριση και επιτήρηση, οι οποίοι παρέχουν στους χειριστές και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων έγκαιρη πληροφόρηση για όλους τους παράγοντες (συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής και της στρατηγικής) και τους φορείς (φιλικά, εχθρικά και τρίτα μέρη). που επηρεάζουν ή θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις διαστημικές επιχειρήσεις .  Είναι λοιπόν σαφές ότι η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ  βοηθά την Ουκρανία να συλλέξει δεδομένα για τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων και να παρακολουθεί όλες τις ενέργειες και κινήσεις στη Ρωσία (καθώς και σε άλλες χώρες).

Με πολιτικούς παράγοντες που αναφέρονται, αλλά και φιλικά και τρίτα μέρη, λέγεται ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν συνεχώς τους πάντες ανεξαιρέτως και είναι έτοιμες να ασκήσουν επιρροή αν το κρίνει απαραίτητο.  Υπάρχει επίσης μια μεταγραφή άλλων εννοιών που έχουν μεταναστεύσει από προηγούμενα έγγραφα. Η αφθονία τους δείχνει τη μιλιταριστική σκέψη των συντακτών αυτών των εγγράφων, καθώς και τη συνείδηση της αμερικανικής στρατιωτικοπολιτικής κοινότητας στο σύνολό της.

Orbital Warfare – Γνώση τροχιακών ελιγμών και επιθετικών και αμυντικών πυρών για τη διατήρηση της ελευθερίας πρόσβασης στον τομέα. Μάθετε πώς να διασφαλίσετε ότι οι διαστημικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν πολεμική ικανότητα στην κοινή δύναμη, ενώ αρνούνται στον αντίπαλο το ίδιο πλεονέκτημα.  Ηλεκτρομαγνητικός Πόλεμος στο Διάστημα – Επίγνωση φάσματος, ελιγμοί φάσματος και πυροδότηση μη κινητικού φάσματος για να αποτρέψει τον εχθρό από τη χρήση ζωτικών καναλιών επικοινωνίας. Ικανότητες χειρισμού της φυσικής πρόσβασης στα κανάλια επικοινωνίας και γνώση του τρόπου με τον οποίο αυτά τα κανάλια συμβάλλουν στο πλεονέκτημα του εχθρού.  Διαχείριση Διαστημικής Μάχης – Γνώση πλοήγησης διαστημικού τομέα και ικανότητα λήψης αποφάσεων για τη διατήρηση της αποστολής, την άρνηση πρόσβασης στον αντίπαλο και τελικά τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης της αποστολής.

Η ικανότητα ανίχνευσης εχθρικών δραστηριοτήτων και αντικειμένων, διεξαγωγής αναγνώρισης μάχης, αναγνώρισης στόχων και άμεσης δράσης ως απάντηση σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον απειλής.

Η αφθονία αυτών των όρων δείχνει τη μιλιταριστική σκέψη των συντακτών αυτών των εγγράφων, καθώς και τη συνείδηση της αμερικανικής στρατιωτικής και πολιτικής κοινότητας στο σύνολό της.  Στην πράξη, η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ  σκοπεύει να στρατιωτικοποιήσει ενεργά το διάστημα τα επόμενα χρόνια. Όπως περιγράφεται στην Επιχειρησιακή Επιταγή Νο. 1 με τίτλο « Διαστημική Διαταγή Μάχης » που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2023, η  κύρια λύση της Διαστημικής Δύναμης  είναι ο πολλαπλασιασμός – περισσότεροι δορυφόροι σε περισσότερες τροχιές.

Αντί για μερικούς «πικάντικους» στόχους, η  Διαστημική Δύναμη  θα αναπτύξει ένα δίκτυο πλέγματος από εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, δορυφόρους σε τροχιά, καθιστώντας το έργο της καταστροφής ενός τέτοιου αστερισμού πολύ τεράστιο, πολύ περίπλοκο, για να το σκεφτούμε.13   Ο Οργανισμός Διαστημικής Ανάπτυξης  (  SDA) έχει προτείνει την Αρχιτεκτονική Μάχης του Διαστήματος (PWSA) για αυτόν τον σκοπό. Τοποθετώντας εκατοντάδες δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά, ο οργανισμός στοχεύει να αυξήσει τον αριθμό των δορυφόρων της Space Force τέσσερις έως έξι φορές μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Τον Απρίλιο του 2023, η CAF εκτόξευσε τον πρώτο από τους 28 δορυφόρους Tranche 0 που είχαν προγραμματιστεί για τον αστερισμό του, με 150 δορυφόρους Tranche 1 να προγραμματίζονται από το 2024.

Η Tranche 2 αναμένεται να περιλαμβάνει περισσότερους από 250 δορυφόρους, ενώ οι εκτοξεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2026.  Από την πλευρά της, η Διοίκηση Διαστημικών Συστημάτων της Διαστημικής Δύναμης αναπτύσσει έναν βιώσιμο αστερισμό προειδοποίησης και παρακολούθησης πυραύλων σε μεσαία γήινη τροχιά τουλάχιστον 36 δορυφόρων. Σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν διαφορετικές τροχιές – χαμηλή, μεσαία και ελλειπτική, όπως η πολική τροχιά ή η τροχιά φωτοστέφανου – προκειμένου να αυξηθεί η σταθερότητα του αμερικανικού δορυφορικού συστήματος.  Αξίζει επίσης να δοθεί προσοχή στη θεωρία της « ανταγωνιστικής αντοχής », που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2023 από τον στρατηγό Chance Saltzman, επικεφαλής των διαστημικών επιχειρήσεων της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, « στόχος αυτής της θεωρίας επιτυχίας είναι να μεγιστοποιήσουμε την ικανότητά μας να αποτρέψουμε την εξάπλωση μιας κρίσης ή σύγκρουσης στο διάστημα και, εάν είναι απαραίτητο, να επιτρέψουμε στην κοινή δύναμη να επιτύχει χώρο ανωτερότητας διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του διαστημικού τομέα .14

Βασίζεται σε τρεις αρχές:  • να είστε προετοιμασμένοι για κάθε έκπληξη, δηλαδή να έχετε παγκόσμια κατανόηση και την ικανότητα να ανιχνεύετε και να προβλέψετε οποιαδήποτε αλλαγή στο επιχειρησιακό περιβάλλον που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υπεροχή στο διάστημα.  • Αλλάξτε την ισορροπία για να καταστήσει τις επιθέσεις σε δορυφόρους μη πρακτικές και καταδικασμένες σε αποτυχία, αποθαρρύνοντας έτσι τον αντίπαλο από την ανάληψη τέτοιας ενέργειας εξαρχής.

Η δυνατότητα εκστρατείας κατά των δραστηριοτήτων στο διάστημα για να αποτρέψει τους αντιπάλους να χρησιμοποιήσουν διαστημική στόχευση για να επιτεθούν στις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.  « Οι διαστημικές δυνάμεις πρέπει να διατηρήσουν τα πλεονεκτήματα των ΗΠΑ διεξάγοντας μια εκστρατεία σε ανταγωνιστική βάση χωρίς να δίνουν κίνητρα στους αντιπάλους να εντείνουν τις καταστροφικές στρατιωτικές δραστηριότητες στο διάστημα », σύμφωνα με τον κ. Saltzman.

Ωστόσο, άλλες χώρες, έναντι των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες συσσωρεύουν στρατιωτική ισχύ και τις οποίες χαρακτηρίζουν ανοιχτά ως απειλή, είναι απίθανο να παρακολουθήσουν αθόρυβα τις αυξανόμενες δυνατότητες των Ηνωμένων Πολιτειών και να μην αναπτύξουν τις δικές τους. Ωστόσο, αναφέρεται ανοιχτά σε ένα καθεστώς διάδοσης, σε αντίθεση με το καθεστώς μη διάδοσης που χαρακτηρίζει την αμερικανική θέση για τα πυρηνικά όπλα.

Ας δούμε τώρα τι συμβαίνει στην πράξη. Τον Μάιο του 2023, η Διοίκηση Διαστημικών Δυνάμεων των ΗΠΑ  πραγματοποίησε τη δεύτερη άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου «Μαύροι Ουρανοί» και ανακοίνωσε προετοιμασία για άλλη άσκηση το φθινόπωρο, καθώς και ασκήσεις τροχιακού πολέμου «Κόκκινοι Ουρανοί» και κυβερνοπόλεμος «Μπλε Ουρανοί» το 2024. Η πρώτη Η άσκηση Black Skies πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020. Η τελευταία άσκηση “Black Skies” ήταν μια ζωντανή προσομοίωση που περιελάμβανε συστήματα και 42 προσομοιωμένους στόχους που κάλυψαν την απόσταση μεταξύ Καλιφόρνια και Κολοράντο και ανέβηκαν σε ένα καθορισμένο σημείο 22.000 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Η άσκηση επέτρεψε στους διαστημικούς πολεμιστές να κάνουν πρόβες και να βελτιώσουν τις τακτικές μάχης, τις τεχνικές και τις διαδικασίες τους.15  Από τις 11 έως τις 15 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η πρώτη άσκηση Red Skies για την εξάσκηση στην απόκριση σε πιθανές επιθέσεις αντιπάλου σε διαστημικά μέσα. Σύμφωνα με τη Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ,  το Red Skies προορίζεται ως μια ετήσια εκδήλωση που στοχεύει στην ανάπτυξη της πειθαρχίας του «τροχιακού πολέμου».

Σε ένα σχόλιο, ο αναπληρωτής διοικητής στρατηγός Todd Moore είπε ότι «ρεαλιστικές προσομοιώσεις όπως αυτή μας επιτρέπουν να ακονίσουμε τις τακτικές δεξιότητες που μας ωθούν να σκεφτόμαστε τακτικά…για το τι σημαίνει να διασφαλίσουμε την υπεροχή στο διάστημα16 . Η πρώτη άσκηση διεξήχθη μόνο με τη χρήση προσομοιώσεων, αλλά το Πεντάγωνο σχεδιάζει να εμπλέξει πραγματικούς δορυφόρους με τρόπο παρόμοιο με τους ελιγμούς «ζωντανής φωτιάς» που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Black Skies.

Το Intelligence Advanced Research Projects Agency  (IARPA), το τμήμα προηγμένης έρευνας και ανάπτυξης του Γραφείου Διευθυντή Εθνικής Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεκίνησε το πρόγραμμα SINTRA την 1η Αυγούστου 2023, το οποίο στοχεύει στον εντοπισμό, την παρακολούθηση και τη σήμανση μικροσκοπικών τροχιακών θραυσμάτων. Προφανώς, δεν πρόκειται πραγματικά για συντρίμμια (αυτό είναι ένα είδος ψευδώνυμου για τους περιβαλλοντολόγους), αλλά για μια νέα μεθοδολογία αναγνώρισης στο διάστημα.

Πέρυσι, για πρώτη φορά στην ιστορία, Αμερικανοί χάκερ χάκαραν τον δικό τους δορυφόρο. Όλα αυτά έγιναν υπό κυβερνητικό έλεγχο στο Def Con, προκειμένου να αποκαλυφθούν τα τρωτά σημεία17 . Στο μέλλον, ωστόσο, οι χάκερ που στρατολογούνται από το Πεντάγωνο είναι πιθανό να χακάρουν δορυφόρους άλλων ανθρώπων.

Τον Δεκέμβριο του 2023, μετά από μια σειρά καθυστερήσεων, το μυστικό τροχιακό δοκιμαστικό όχημα X-37B της  Διαστημικής Δύναμης  εκτοξεύτηκε στο διάστημα στην έβδομη πειραματική αποστολή του. Οι λεπτομέρειες κρατούνται μυστικές, αν και η  Διαστημική Δύναμη  είπε ότι ορισμένες από τις δοκιμές θα περιλαμβάνουν ” εκμετάλλευση νέων τροχιακών τρόπων, πειραματισμό με τεχνολογίες ευαισθητοποίησης του διαστημικού τομέα και μελέτη των επιπτώσεων της ακτινοβολίας στα υλικά του διαστημικού σκάφους.” NASA .18  Είναι σημαντικό ότι η τελευταία εκτόξευση πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας τον πύραυλο Falcon Heavy της SpaceX, ένα ισχυρό όχημα εκτόξευσης ικανό να μεταφέρει στρατιωτικά αεροσκάφη σε υψηλότερα τροχιακά καθεστώτα από τα προηγούμενα οχήματα εκτόξευσης.

Ο πύραυλος Atlas V της  United Launch Alliance  έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.  Η  Διαστημική Δύναμη  επεξεργάζεται επί του παρόντος τις λεπτομέρειες μιας προγραμματισμένης μετάβασης στη χρήση «διμοιρών μαχητικών» για την υποστήριξη των δυνάμεων της Διοίκησης Μάχης των ΗΠΑ.19  Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας, νέοι δορυφόροι αναμένεται να εκτοξευθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2024 ως μέρος της αποστολής εθνικής ασφάλειας USSF-124.

Ως μέρος αυτής της αποστολής, έξι δορυφόροι που έχουν σχεδιαστεί για την παρακολούθηση υπερηχητικών πυραύλων θα τεθούν σε τροχιά. Τέσσερις από αυτούς τους δορυφόρους είναι αισθητήρες παρακολούθησης πυραύλων που κατασκευάζονται από την L3Harris για την Υπηρεσία Διαστημικής Ανάπτυξης. Οι άλλοι δύο δορυφόροι – ο ένας κατασκευάστηκε από τον L3Harris και ο άλλος από τη Northrop Grumman – αποτελούν μέρος του Προγράμματος Παρακολούθησης Υπερηχητικών και Βαλλιστικών Αισθητηρίων της Υπηρεσίας Πυραυλικής Άμυνας .

Είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο αισθητήρων που προορίζεται να παρέχει άμυνα ενάντια σε « ρωσικούς και κινεζικούς βαλλιστικούς και υπερηχητικούς πυραύλους ».20  Δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν τα δικά τους υπερηχητικά όπλα, μια τέτοια κούρσα εξοπλισμών και μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η τροχιά της Γης για στρατιωτικούς σκοπούς θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεδομένων των σημερινών τάσεων, η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει την αεροπορική και διαστημική της δύναμη.

Το Mytilenepress.είναι ένα εναλλακτικό ΜΜΕ και περιοδικό ειδικού σκοπού όπως αναφέρουν εδώ και χρόνια οι αναγνώστες του. Ενισχύστε την  ελεύθερη  ενημέρωση -συνέχεια  του  Mytilenepress.το οποίο έχει πολλές παγκόσμιες-πανελλήνιες πρωτιές στην Γεωστρατηγική-ιστορία και τον κλάδο του υβριδικού πολέμου (Εμπρησμοί-Καταστροφές και “ατυχήματα”). Γίνεται συνδρομητές-υποτστηρικτές μεέ να συμβολικό πόσο  2.99 Ευρώ τον μήνα €. Tο Mytilenepress δεν έχει σκοπό το κέρδος αλλά την επιβίωση του έθνους και της κοινωνίας καθώς ο υβριδικός πόλεμος βρίσκεται στην κορύφωση του.

Εάν σας ενδιαφέρουν όλο τα προαναφερόμενα υποστηρίξτε το Mytilenepress με μια μικρή δωρεά. ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ (ΕΛΤΑ ΙΒΑΝ GR : 10010439601).

“Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Εν τούτοις ο Βολταίρος δεν έγραψε και δεν είπε ποτέ αυτά τα διάσημα λόγια, αν και το νόημα τους συμφωνούσε απόλυτα με την ιδεολογία του.

Τα λόγια ανήκουν στην Βρετανίδα συγγραφέα Έβελιν-Μπίατρις Χολ την βιογράφο του Βολταίρου, η οποία υπέγραφε με το ψευδώνυμο S. G. Tallentyre. Το 1903 εκδόθηκε η βιογραφία που έγραψε για τον Βολταίρο και το 1906 το βιβλίο της με τίτλο «Οι Φίλοι του Βολταίρου», όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά η διάσημη φράση.

Επάνω σε όλα αυτά τα προαναφερόμενα φιλοσοφικά-ηθικά αξιώματα ιδρύθηκε το εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου- έκφρασης, αποτελούν τα θεμέλια για μια σωστή-υγιής κοινωνία. Το Mytilenepress έχει ως θεματολογία τα εθνικά θέματα, την γεωστρατηγική-γεωπολιτική, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, τις διεθνείς εξελίξεις και την παιδεία. Eπίσης υπάρχουν και θέματα για την τοπική επικαιρότητα και την υγεία. Εκτός από τα άρθρα Γεωστρατηγικής-Ιστορίας και Θεολογίας, η συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων του Mytileneprss είναι από μεταφράσεις που κάνει από τα κορυφαία ιστολόγια της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Αμερικής ο αρχισυντάκτης του Μpress Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος.

Το Mytilenepress είναι το πρώτο ελεύθερο-δημοκρατικό, μοναδικό ιστολόγιο στον νομό Λέσβου και σε όλο το Αιγαίο-Θράκη. Αυτό είναι εμφανές από την επιλογή των θεμάτων για τα Ελληνοτουρκικά, την γεωστρατηγική-γεωπολιτική, τα εθνικά ζητήματα, τις διεθνείς εξελίξεις και την παιδεία. Eπίσης μέρος της θεματολογίας του Mpress δεν υπάρχει σε ολόκληρη την επικράτεια. Το Mytilenepress είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό ειδικού σκοπού. Μεταξύ άλλων μην ξεχνάτε ότι προέβλεψε την καταστροφή στην Ρόδο τον Ιούλιο του 2023 με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα από το 2009 και την καταστροφή στα Τέμπη με το πολύνεκρο ατύχημα. Η πρόβλεψη είχε γίνει στο Mytilenepress στις 18/2/2023.

Αγαπητοί φίλοι-αναγνώστες. Η επταετία 2023-230 θα είναι μια σημαντική για την αποκάλυψη όλων των ψεμάτων που επέτρεψαν σε ορισμένες δυνάμεις να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και ειδικά στον Ελληνισμό. Η Μεγάλη Επαναφορά προετοιμάζεται για να πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια όπως ανακοίνωσε το WEF στο Νταβός.

 

 

Η ανάγκη μιας κοινωνίας για εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις κίβδηλες ειδήσεις είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Για αυτό, χρειαζόμαστε εσάς και την υποστήριξή σας.

 

Οι συστημικοί δημοσιογράφοι πληρώνονται για να προωθούν πολέμους, να πυροδοτούν τον φόβο των πανδημιών, των εμπρησμών, της βίας και των δολοφονιών ναζί. Παράλληλα  παρουσιάζουν ψέματα για την κλιματική αλλαγή ως αλήθεια και διαπράττουν αμέτρητες άλλες προδοσίες κατά της ανθρωπότητας. Επίσης στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους είναι η προώθηση της Διονυσιακής κουλτούρας, η κατάργηση της παιδείας, η προώθηση της βίας και οτιδήποτε προκαλεί ανομία, αταξία και καταστροφή. Η ασύμμετρη απειλή γεωστρατηγικά είναι όταν ένα κράτος δέχεται επίθεση από άλλα “συμμαχικά” κράτη (ΝΑΤΟ), είτε από την ανθελληνική νέα τάξη πραγμάτων. Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι υποχρεωτικά στρατιωτικές. Είναι πολιτικές-κοινωνικές, οικονομικές, ηθικές, πνευματικές-πολιτιστικές, οικολογικές, ψυχολογικές, εγκληματικές, μεταναστευτικές, διαδικτυακές και Διονυσιακές.

Οι ισχυρότερες και φοβερότερες επιθέσεις που δεχτήκαμε ήταν στον πνευματικό και στον ηθικό τομέα. Η πατρίδα μας υπέστη, όλες τις μορφές ασύμμετρων απειλών, για να την υποτάξουν, να την διαλύσουν πνευματικά-ηθικά, πολιτικά-στρατιωτικά και κοινωνικά για να αφαιρέσουν παράνομα τον ορυκτό πλούτο (ενέργεια) και λόγω της Γεωστρατηγικής μας θέσεως. Το φαινόμενο του πολέμου αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο επιστημονικών μελετών στην γεωστρατηγική-γεωπολτική, τις Διεθνείς σπουδές και τις στρατιωτικές σχολές. Ο πόλεμος είναι μια πράξη βίας με στόχο την υποταγή-εξαναγκασμό στις επιθυμίες του αντιπάλου.

Ο επεκτατικός πόλεμος είναι το μέσον για την επίτευξη άνομων σκοπών επί του αντιπάλου. Την σημερινή εποχή κυρίαρχο είδος πολέμου δεν είναι ο συμβατικός πόλεμος με όπλα, μαχητικά αεροπλάνα, πυραύλους, τεθωρακισμένα και πλοία. Το κορυφαίο είδος πολέμου είναι ο υβριδικός. Ο υβριδικός πόλεμος χωρίζεται σε πνευματικό-πολιτιστικό, οικονομικό, οικολογικό, διαδικτυακό, κοινωνικό, ψυχολογικό εγκληματικό και Διονυσιακό. Αυτά είναι τα κυριότερα είδη όταν ένα έθνος αντιμετωπίζει υβριδική απειλή. Επίσης κάποιες φορές έχουμε παράλληλα τον συνδυασμό υβριδικού και συμβατικού πολέμου. Βασικότατο σκέλος του υβριδικού πολέμου αποτελεί η  εγκληματικότητα. Χωρίς βία-εγκλήματα και πάσης φύσεως κακουργίες δεν είναι εφικτή η νίκη και η κυριαρχία έναντι του αντιπάλου έθνους.

Το επιτιθέμενο κράτος που διεξάγει μη συμβατικό πόλεμο μέσα από την εγκληματικότητα-πορνεία (Διονυσιακός πολιτισμός), προκαλεί στο αντίπαλο έθνος παράλυση. Τρόμος-οργή, υποταγή-αδυναμία, σύγχυση και αποσταθεροποίηση. Η τρομοκρατία-βία και τα ελεύθερα ήθη ενάντια στο κράτος που διεξάγεται ο υβριδικός πόλεμος αποτελούν το βασικότερα σημεία για την κατάκτηση του. Μέσα από την ανελέητη βία και την προστυχιά (Διονυσιακά Αξιώματα), επιφέρουν ανασφάλεια-απελπισία, πολιτική, κοινωνική και οικονομική αστάθεια.

Όσο πιο στυγερά είναι τα εγκλήματα, τα υποτιθέμενα ατυχήματα και η ερωτική διαφθορά, αυξάνεται σε υπερθετικό βαθμό η αδυναμία και ο φόβος. Μεταξύ άλλων συνδυάζουν την εγκληματικότητα και τον ψυχολογικό πόλεμο ταυτόχρονα. Σαστισμένος ο Ελληνικός λαός δεν έχει δυνάμεις να αντισταθεί, μειώνονται-εκμηδενίζονται οι αντιδράσεις και στην συνέχεια σε καθεστώς παραλυσίας υποκύπτει στην βούληση του αντιπάλου.

Όλοι οι αξιόπιστοι γεωπολιτικοί και γεωστρατηγικοί αναλυτές με αδιάσειστα στοιχεία απέδειξαν ότι στην Ελλάδα διεξάγεται υβριδικός πόλεμος. Έχουμε νεκρούς από εμπρησμούς, ουσίες, εγκληματικότητα, Covid-19, μνημόνια και άλλες κακουργηματικές πράξεις. Στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία επικρατεί παρακμή-αμάθεια, έλλειψη αρχών και διχασμός. Η έλλειψη παιδείας-αγωγής οδηγεί στην απάθεια και στην αδιαφορία. Αυτά είναι από τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα μιας κοινωνίας σε μεγάλη παρακμή και σήψη. Οι κάτοικοι είναι προκλητικά-τραγικά απαθείς-αδιάφοροι απέναντι στους εμπρησμούς, τον Covid-19, τα μνημόνια, την εισβολή και τις εθνοκτόνες συνέπειες. Aυτό συμβαίνει διότι αρκετοί δεν έχουν παιδεία και θεωρούν ότι τα προβλήματα πρέπει να απασχολούν όλους τους άλλους, εκτός από τους ίδιους.

Όταν διαπιστώσουν ότι αυτές οι κοινωνικές-εθνικές μάστιγες, ήταν και είναι υπόθεση όλων μας τότε είναι πολύ αργά, καθώς έχουν ήδη υποστεί οι ίδιοι ή κάποια από τα συγγενικά-φιλικά τους πρόσωπα θανάτους και απώλειες εξαιτίας του υβριδικού πολέμου. Η διαχρονική δύναμη των Ελλήνων είναι η παιδεία-πολιτισμός.

Σε περιόδους έντονης ανησυχίας-δυστυχίας, βίας και πολέμων οι άνθρωποι βιώνουν καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν με το πνεύμα και την ηθική. Φοβούνται-αρνούνται να σκεφτούν και να ερευνήσουν. Για αυτό στρέφονται προς το κακό, τις βίαιες πράξεις, την ηθική ελευθεριότητα-Διονυσιακή Κουλτούρα, τον φασισμό και την φίμωση. Συνέπεια όλων αυτών είναι να μην υπάρχουν αξίες-ηθική, εξέλιξη, δημιουργικότητα, πολιτιστικό επίπεδο και  ελευθερία λόγου στα ΜΜΕ. Τα μοναδικά-διαχρονικά  στηρίγματα του Ελληνικού έθνους είναι ο Αριστόκλειος Πολιτισμός.

 

https://mytilenepress.blogspot.com/2023/12/mytilenepress-mytilenepress_16.html

Οι απόψεις των αρθρογράφων και των αναλυτών δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα εκείνες του Μytilenepress.

πηγή: Geopolitika

loading...