Δύο χρόνια χωρίς τον σοφό της Ευρωπαϊκής καλαθοσφαίρισης. Ποια ήταν η αιτία που έχασε την ζωή του ο κορυφαίος προπονητής στην Ευρώπη ;

Σαν σήμερα στις 16 Σεπτεμβρίου 2021 έφυγε από την ζωή ο κορυφαίος προπονητής καλαθοσφαίρισης στην Ευρώπη. Η αγάπη του για τα  περιστέρια του στοίχισε την ζωή.

Η ιστοπλάσμωση που προέρχεται από τα περιστέρια μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη λοίμωξη και ενδέχεται να αποβεί μοιραία σε ευπαθείς οργανισμούς.

Πολλά περιστέρια είναι φορείς μικροβίων και δυνητικά μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες σε ανθρώπους, τόσο μέσω των περιττωμάτων τους όσο και μέσω απλής επαφής. Οι συνηθέστερες ασθένειες που έχουν αναφερθεί ότι σχετίζονται με τα περιστέρια και ενδέχεται να παρουσιαστούν στο ιατρείο είναι μυκητιάσεις.

Άλλη νόσος για την οποία ενοχοποιούνται τα περιστέρια είναι η ιστοπλάσμωση, η οποία προσβάλλει τους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει και γενικευμένη λοίμωξη με πυρετό, ηπατική και νεφρική προσβολή και αναιμία, που σε ευπαθείς οργανισμούς ενδέχεται να αποβεί και μοιραία.

Η ιστοπλάσμωση (histoplasmosis) οφείλεται σε εισπνοή σκόνης -ειδικά από πτηνοτροφεία, σπηλιές μολυσμένες από νυχτερίδες και περιττώματα περιστεριών που περιέχει σπόρους του μύκητα Histoplasma capsulatum. Όπως αναφέρει το healthyliving.gr, αν ο μύκητας εξαπλωθεί από τους πνεύμονες μέσω του αίματος, προκαλεί διόγκωση του ήπατος, των λεμφαδένων ή του σπλήνα και, λιγότερο συχνά, έλκη στο στόμα ή στον πεπτικό σωλήνα. Στην ήπια μορφή της η ιστοπλάσμωση είναι συνήθως καλοήθης και δεν απαιτεί θεραπεία. Οι σοβαρότερες μορφές της νόσου μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Με αφορμή την συμπλήρωση δύο ετών από τον θάνατο του κορυφαίου προπονητή στην Ευρώπη, επιθυμώ ως φίλαθλος του αθλήματος να κάνω μια αξιόλογη πρόταση στις μεγάλες καλαθοσφαιρικές ομάδες της Ελλάδας. (1)

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς πρόσφερε πολλά στον Ελληνικό αθλητισμό και στην κοινωνία ειδικά στον χώρο της καλαθόσφαιρας. Μας δίδαξε αθλητική παιδεία και τεχνογνωσία την οποία εμείς δεν διαθέτουμε ως Έλληνες.

Κυριολεκτικά συμπλήρωσε με ιδανικό τρόπο τον θρύλο του Ελληνικού-Ευρωπαϊκού αθλητισμού Νίκο Γκάλη για την αναγέννηση του αθλήματος στην Ελλάδα. Στον Μεγάλο Σέρβο τεχνικό οφείλουν τους Ευρωπαϊκούς τους τίτλους ΟΣΦΠ δύο φορές κατάκτηση της Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό, πρωτάθλημα και στον τελικό του Final Four και τεράστια συμβολή στην κατάκτηση των Ευρωπαϊκών κυπέλλων του  ΠΑΟΚ. Επίσης κατέκτησε ένα ακόμη κύπελλο κυπελλούχων με την ΑΕΚ.

Ως πραγματική ένδειξη σεβασμού το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν αυτές οι τρεις ομάδες είναι να συνδιοργανώνουν κάθε χρόνο τουρνουά στην μνήμη του Ίβκοβιτς. Διαδοχικά το Τουρνουά θα γίνεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στα Άνω Λιόσια και στην Πυλαία διαδοχικά (ανά έτος). Είναι καιρός να δείξουμε ότι έχουμε αθλητική-κοινωνική παιδεία και ότι ο αθλητισμός ενώνει. Ειδικά μετά τα τελευταία κρούσματα οπαδικής βίας και την απώλεια του Άλκη στην Θεσσαλονίκη και του Μιχάλη στην Αθήνα.

Ο πληθωρικός Ντούντα γεννήθηκε το 1943 στο Βελιγράδι και εξελίχθηκε σε κορυφαίο προπονητή.

Στις εθνικές ομάδες ξεκίνησε σαν βοηθός του Κρέζιμιρ Τσόσιτς το 1986, και το 1988 προάχθηκε σε πρώτο προπονητή. Ο Ίβκοβιτς δημιούργησε την μεγάλη γενιά των Γιουγκοσλάβων με τους Ντράζεν Πέτροβιτς, Βλάντε Ντίβατς, Τόνι Κούκοτς, Ντίνο Ράτζα, Ζάρκο Πάσπαλι, Στόγιαν Βράνκοβιτς. Για τρία χρόνια οι Γιουγκοσλάβοι κατακτούσαν τα πάντα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Μετά την διάλυση της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας ο Ίβκοβιτς εξακολούθησε να βρίσκεται στον πάγκο της νέας Γιουγκοσλαβίας (συνομοσπονδία Σερβίας-Μαυροβουνίου) και με βοηθό τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς βγάζει την δεύτερη μεγάλη γενιά Σέρβων με τους Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Ζόραν Σάβιτς, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Σάσα Τζόρτζεβιτς και Πέτζα Στογιάκοβιτς.

Το 1995 κατακτά το Ευρωμπάσκετ στην Αθήνα και το 1996 αφήνει την ομάδα στον βοηθό, μαθητή και φίλο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αναλαμβάνοντας συμβουλευτικό ρόλο δίπλα του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, όπου η Γιουγκοσλαβία κέρδισε το αργυρό μετάλλιο. Το 2009 επιστρέφει στην εθνική Σερβίας, που τότε είχε πέσει σε μαρασμό καθώς ήταν μακριά από τα μετάλλια για 7 χρόνια.

Στο Ευρωμπάσκετ του 2009, με νέους παίκτες όπως ο Τεόντοσιτς, ο Κέσελι η Σερβία κάνει την έκπληξη νικώντας τους Ισπανούς στον εναρκτήριο αγώνα, και φτάνοντας ως τον τελικό, όπου τελικά χάνει από τους Ισπανούς και παίρνει το αργυρό μετάλλιο. Στο Μουντομπάσκετ του 2010 φτάνει ως τα ημιτελικά, αποκλείοντας στους 8 την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία (93-89) και χάνοντας την είσοδο στον τελικό στο τελευταίο σουτ από τη διοργανώτρια Τουρκία (83-82) καταλαμβάνει την 4η θέση.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε την λογική του δασκάλου και όσοι τον γνώρισαν, υποστηρίζουν ότι έβαζε πάντα την ομάδα πάνω από τα πρόσωπα. Ήταν ένας προπονητής με ισχυρή προσωπικότητα που προσαρμοζόταν στις απαιτήσεις των ομάδων και των προσώπων που τις αποτελούσαν και στο τέλος κατάφερνε πάντα να τις οδηγεί σε διακρίσεις.

Όπως πολύ σωστά αναφέρει και ο θυμόσοφος λαός με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν νομίζω ότι χρειάζεται συστάσεις. Η προσφορά του στον Ευρωπαϊκό αθλητισμό είναι τεράστια. Κυριολεκτικά ήταν πολύ τυχεροί οι λίγοι που τον γνώρισαν στις αθλητικές ομάδες ως προπονητή. Άλλαξαν οι ζωές τους και ωφελήθηκαν στον μέγιστο βαθμό, όπως όπως ορθά επισήμανε ο καλοθοσφαιριστής Θεόδωρος Παπαλουκάς. Όσοι θήτευσαν δίπλα στον σοφό της καλαθοσφαίρισης, έγιναν τρομερά δημιουργικοί-εξελίξιμοι και ξεχωριστοί άνθρωποι.

Ανέπτυξε τις ικανότητες του κάθε αθλητή και συνεργάτη-στελέχους στον μέγιστο βαθμό με μοναδικές προπονητικές μεθόδους και φιλοσοφία.

Ένα από τα κλασικά παραδείγματα είναι και ο Φώτης Κατσικάρης. 

Ήταν ένα πολύ μεγάλο πανεπιστήμιο του αθλητισμού και της ζωής ο Σέρβος προπονητής, όπως είχε αναφέρει και ο Δημήτρης Ιτούδης. Ένας από τους ευνοημένους που γνώρισε τον Ν. Ίβκοβιτς υπήρξε και ο Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος. Μέσα από τις προπονητικές μεθόδους του Ντούντα θα εξελιχθεί σε αυτό που όλοι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

https://mytilenepress.blogspot.com/search/label/%CE%95%CE%A5%CE%91%CE%93%CE%93%CE%95%CE%9B%CE%9F%CE%A3%20%CE%A6.%20%CE%93%CE%99%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%9F%CE%A3

Με πρότυπο τον προπονητή του Ντούσαν Ίβκοβιτς ο Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος με την διαφορετική φιλοσοφία και ειδική παιδεία, μετέφερε τις διδασκαλίες του μεγάλου Σέρβου τεχνικού στον κλάδο της γεωστρατηγικής-παιδείας. Για αυτό δημιουργεί στην πράξη ανθρώπους ανώτερης ποιότητας, με ηθικές αρχές, ξεχωριστές ικανότητες, δημιουργικότητα και πολύ ισχυρές-ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Τα άτομα αυτά μέσα από την πολυετή μελέτη των εργασιών Γεωστρατηγικής-Ιστορίας από την στήλη Ισχύς Δια της Γνώσεως είναι σε θέση να αντέξουν-αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε δυσκολία και να εξελιχθούν στον μέγιστο βαθμό σε ατομικό επίπεδο.

Σχετικά με την στήλη Επικρατέειν η Απόλλυσθαι εδώ και πολλά χρόνια όλοι οι αναγνώστες με παιδεία από όλες τις βαθμίδες εκπαιδεύσεως και όχι μόνο σε σχόλια-email, άρθρα αναφέρουν, ότι έχουν διαβάσει όλους τους Έλληνες και ξένους καθηγητές σχετικά με την ιστορία της Ρωμαϊκής-“Βυζαντινής” αυτοκρατορίας, εν τούτοις μόνον στις εργασίες από την στήλη του Άγγελου-Ευάγγελου Φ. Γιαννόπουλου, διάβασαν τόσες πολλές νέες-πρωτότυπες και τεκμηριωμένες ιστορικές παρατηρήσεις.

Η στήλη του έχει την περισσότερη επισκεψιμότητα και εκτίμηση εντός από όλους τους γνήσιους Έλληνες Χριστιανούς με παιδεία και πραγματική φιλοπατρία.

Προσωπικά έχω διαβάσει επιμελώς Βασίλιεφ, Οστρογκόρσκυ, τον Ράνσιμαν, την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από το πανεπιστήμιο του Cambridge την οποία γράφει η ελίτ των ιστορικών της Ευρώπης.

Όμως θα συμφωνήσω με όλα όσα αναφέρουν εδώ και χρόνια επώνυμοι και ανώνυμοι, σχετικά με την στήλη Επικρατέειν η Απόλλυσθαι ότι έχει δεκάδες παγκόσμιες και πανευρωπαϊκές πρωτιές. Κανένα πανεπιστήμιο και ουδείς ιστορικός στον κόσμο, δεν έχει κάνει παρόμοιες ιστορικές εργασίες σε τόσο υψηλό επίπεδο για τον Βουλγαροκτόνο, τον Ηράκλειο, τον Νικηφόρο Φωκά, τον Ρωμανό Διογένη, τον Μέγα Κωνσταντίνο-Αγία Ελένη, τον Άγιο Θεοδόσιο, την Αυγούστα Ειρήνη, τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, την Εικονομαχία, την άλωση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας το 1204, την Ελληνικότητα των αρχαίων Σπαρτιατών, την Τουρκία, την Συρία, την Ρωσία, τον Ερντογάν, τον Διονυσιακό πολιτισμό, τον Πλάτωνα.

Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις μνημειώδεις εργασίες σχετικά με την ιστορική αποκατάσταση των τριών αρχηγών των Περσικών πολέμων (Μιλτιάδη, Θεμιστοκλή, Παυσανία), για τον πατέρα της ιστορίας Ηρόδοτο (Περί Πλουτάρχου κακοήθειας), την καταγωγή των Σπαρτιατών, τον Ηράκλειο και γενικότερα για το Ρωμαϊκό κράτος με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη.

Συνεπώς ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έχει μία ακόμη ανεκτίμητη προσφορά προς την κοινωνία και το έθνος με την ολοκλήρωση της προσωπικότητας και την εξέλιξη του κ. Άγγελου-Ευάγγελου Γιαννόπουλου, ο οποίος αποδείχτηκε ο μεγαλύτερος αγωνιστής του υβριδικού πολέμου που αντιμετωπίζουμε ως έθνος. Αυτό το διαπιστώνουμε και από τις απώλειες του.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Άγγελος-Ευάγγελος Γιαννόπουλος είναι πραγματικά μάχιμος με πολύτιμη προσφορά  εντός και εκτός διαδικτύου και δεν είναι θεωρητικός. Δεν κάνει διαφορετικά πράγματα από αυτά που πρεσβεύει όπως πράττουν οι υπόλοιποι. Για όσους δεν γνωρίζουν γράφει τις ιστορικές, γεωπολιτικές-γεωστρατηγικές εργασίες κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες που έχει βρεθεί ποτέ συνάνθρωπος μας.

Οι αντιδράσεις και οι καταστάσεις που αντιμετώπισε δεν τις έχει βιώσει ποτέ κανένας σύγχρονος Έλληνας, Αυτό δείχνει ότι είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στα σχέδια των επιβούλων. Επίσης είναι ο μοναδικός στον κόσμο που ζητάει  τον συνδυασμό : Oρθοδοξία, Εκκλησιασμός, κατήχηση, χρηστά ήθη, μουσικά σχολεία, υψηλός αθλητισμός, ιστορική γνώση, για την δημιουργία Ελλήνων ανώτατης ποιότητας. Χιλιάδες παιδιά αθόρυβα και σε χαμηλούς τόνους εδώ και αρκετά χρόνια, ακολουθούν αυτόν τον συνδυασμό. Παράλληλα μας προτείνει την κατάργηση των κομμάτων και την αλλαγή πολιτεύματος. Στον αντίποδα οι ψεύτικοι εθνοσωτήρες και κατά φαντασίαν πατριώτες, δεν τα ζήτησαν ποτέ όλα αυτά ούτε τα υποστήριξαν εμπράκτως όπως ο κ. Άγγελος-Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

Σε μια εποχή όπου ο υβριδικός πόλεμος βρίσκεται στο απόγειο του σε πνευματικό-κοινωνικό, οικονομικό, οικολογικό, εγκληματικό και σε διαδικτυακό επίπεδο με συνέπεια το έθνος να βιώνει τρομερά δεινά, η προσφορά του κ. Άγγελου-Ευάγγελου Γιαννόπουλου στην Ελληνική κοινωνία θεωρείται η πιο αξιόλογη και σημαντική. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις εργασίες και τις δραστηριότητες του και να επιβιώσουμε ως έθνος. Στο σημείο αυτό θεωρώ σημαντικό και υψίστης σημασίας να αναφέρω ότι δεν αναζήτησε ποτέ αξιώματα και αρνήθηκε δύο φορές να πολιτευθεί.

Χαράλαμπος Τσιάμης απόφοιτος του τμήματος περιβάλλοντος.

(1)  Προτείνω στις ομάδες ΟΣΦΠ, ΑΕΚ  και ΠΑΟΚ να σκεφτούν καλά την πρόταση μου. Επίσης προτείνω τα έσοδα να διατίθονται για κοινωφελείς σκοπούς.

loading...