Συμφωνία Πρεσπών και «αστερίσκοι»

Προς την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κύριε Διευθυντά

Στο πολύ ενδιαφέρον συνέδριο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, ο κ. Ν. Κοτζιάς περηφανεύθηκε για τη «Συμφωνία των Πρεσπών». Με όνομα κράτους «Βόρεια Μακεδονία», το όνομα της γλώσσας και εθνότητας  έπρεπε να ήταν «Βορειομακεδονικές». Θεωρώ ότι ο κ. Κοτζιάς δέχθηκε ό,τι ήθελαν οι κκ. Ζάεφ και Δημητρόφ. Το άρθρο 7 και οι αστερίσκοι στη συμφωνία δεν διαβάζονται από το διεθνές κοινό που ακούει, βλέπει, διαβάζει το όνομα «Μακεδονία» πλείστες φορές χωρίς τον προσδιορισμό «Βόρεια». Η συμφωνία υπογράφηκε μια εβδομάδα πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ένδειξη έλλειψης διάθεσης διαπραγμάτευσης.  Οι επιπτώσεις της αναγνώρισης της «Μακεδονικής γλώσσας» των Σκοπίων ήδη φάνηκαν με την ίδρυση συλλόγων διδασκαλίας της.

Το ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών εμποδίζουμε τη διείσδυση της Τουρκίας στο γειτονικό κράτος είναι ευσεβής πόθος. Η Τουρκία συνεχώς διεισδύει εκεί ποικιλοτρόπως.  Η υπογραφή της συμφωνίας δεν διέκοψε τον ψευδή αλυτρωτισμό των Σκοπίων εναντίον μας. Μετά την ίδρυση της «Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Μακεδονίας» που καθιέρωσε ο Τίτο στη θέση της «Βαρντάσκα», η προπαγάνδα των Σκοπιανών μπορεί να συγκριθεί μόνο με την ένταση της αντιεβραϊκής προπαγάνδας του Χιτλερικού καθεστώτος.

Η Βουλή των Ελλήνων με απαράδεκτες μεθοδεύσεις (διαλύθηκαν δυο κόμματα), ψήφισε με μικρή πλειοψηφία τη συμφωνία. Όμως, οι διμερείς συμφωνίες δεν διαρκούν αιωνίως ούτε είναι αμετάκλητες. Ο Σύνδεσμος Προάσπισης Μακεδονίας – Θράκης αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που είχε η χώρα μας λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και επιθετικότητας της Τουρκίας, επέλεξε την τακτική της  σιωπής. Ωστόσο, τελευταίως πληθαίνουν οι δηλώσεις  στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της νεόκοπης Νέας Αριστεράς που επαίρονται για τη «Συμφωνία των Πρεσπών» και δεν τους αντικρούει κανείς από τους παριστάμενους άλλων κομμάτων.  Ιστορικά παραδείγματα  ̶  και από τα Βαλκάνια  ̶  κατάργησης διμερών συμφωνιών υπάρχουν. Για αυτό, οι  Έλληνες και ιδίως οι Μακεδόνες δεν ξεχνούν και περιμένουν μια έντιμη επαναδιαπραγμάτευση.

Με τιμή

Δημήτριος Καραμήτσος – Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος ΣΠΜΘ και μέλος του ΙΗΑ


 

International Hellenic Association

loading...