«ΟΥΤΕ ΓΑΡ ΑΠ΄ΕΜΟΥ ΗΡΞΑΤΟ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΟΝ ΟΥΤΕ ΕΙΣ ΕΜΕ ΕΤΕΛΕΥΤΗΣΕ»

Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΠΩΛΟΥΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΩΛΟΥΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΙΟ ΛΟΓΟ!

Ούτε γαρ απ΄εμού ήρξατο το διδασκάλιον ούτε εις εμέ ετελεύτησε. (η παρακαταθήκη του Αγ. Ιωάννη του Χρυσόστομου) Στους μονοπωλούντας και πωλούντας το Θείο Λόγο

Είναι η στιγμή του αποχωρισμού σε ένα κλίμα έντονης συγκινησιακής ατμόσφαιρας. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ο μέγας ρήτωρ της Εκκλησίας ο Αντιοχεύς ο στρατηλάτης του Λόγου καταδικάζεται σε εξορία μετά τη ρήξη με παλάτι και εκκλησιαστικό κατεστημένο..

Παίρνει το δρόμο άνευ γυρισμού.. Εγκαταλείπει την Πόλη για την θριαμβεύουσα Άνω Πολιτεία. Ο στενός του κύκλος το περιβάλλον των πιστών του ακολούθων oδυνάται.

Έχει καταλάβει ότι κοντοζυγώνει το τέλος έχει προαίσθημα θανάτου…γνωρίζει ότι η τελική ευθεία είναι κακοτράχαλη και ολισθηρή γεμάτη κακουχίες αντιξοότητες ατίμωση…έγνοια του η Εκκλησία ως την τελευταία στιγμή.. γι αυτό και παραγγέλνει ” τας εκκλησίας υμών μην αφίετε”

Ως ταπεινός και σώφρων έχει συναίσθηση ότι ουδείς αναντικατάστατος ακόμη και στο ιερό βήμα του Λόγου όπου διέπρεψε. ”τα σα εκ των σων” .

Ως άλλος Ηλίας ήρθε η ώρα να παραδώσει τη μηλωτή του Λόγου, το κηρύκειον του σκηπτροφόρου Πνεύματος..Δεν ήταν παρά ένας αναμεταδότης της εκπομπής του αέναου Θεού Λόγου όσο Εκείνος έκρινε καθώς ήταν συντονισμένος στο Πνεύμα το Άγιον το της Αληθείας.

Έχει επίγνωση ότι ουδείς ούτε ένας Χρυσόστομος δεν έχει το μονοπώλιο του Λόγου Του ότι ”το πνεύμα όπου θέλει πνει” και αποδέχεται να κατέλθει από το περίοπτον και περίβλεπτον στα τάρταρα της ατίμωσης και της εξορίας να σβηστεί δια θείας πνοής ο λύχνος που ετέθει επί το μόδιον..

ΔΙΑΒΑΣΤΕΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...