Οι Αγιοτείτες κάλεσαν τον ΠτΔ της Κύπρου να μη φέρει στη Μεγαλόνησο το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Στην  προφώνηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου ο εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας ανέφερε και το γεγονός της ψήφισης εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου του νόμου περί της ισότητας στον γάμο, γεγονός που λύπησε όλους Αγιορείτες μοναχούς και για το οποίο κάλεσαν τον κ. Χριστοδουλίδη να μην το φέρει προς ψήφιση στην Ορθόδοξη Κύπρο και να μην υποκύψουν οι Κύπριοι αδελφοί μας στις πιέσεις των ισχυρών της γης.

ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Στο Άγιο Όρος βρίσκεται από σήμερα ο ΠτΔ της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. Είναι η πρώτη φορά μετά από 30 ολόκληρα χρόνια που εν ενεργεία Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισκέπτεται την Αθωνική Πολιτεία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τον σεβασμό του στο πρόσωπο του κάθε Αγιορείτη Μονάχου και τόνισε το γεγονός ότι σε τρεις Μόνες του Αγίου Όρους οι Ηγούμενοι είναι συντοπίτες του.

Ο Πρόδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ζήτησε από τους μοναχούς να εντείνουν τις προσευχές τους υπέρ της Κύπρου, για να παρέλθουν τα δεινά και οι θλίψεις της.

Κατά την αντιφώνησή του στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές, του Αγίου Όρους τόνισε: «ενώπιον σας, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ του σώματος και του πνεύματος και παρακαλούμε να πληθύνετε τις προσευχές σας και τις θερμές ικεσίες σας προς τον Κύριον και την υπεραγία Θεοτόκο για να παρέλθουν τα δεινά και οι θλίψεις της πατρίδος μας, Κύπρου». «Παρά τις καταπτώσεις μας, υπάρχουμε στη ζωή των εθνών. Το ‘Αγιον Όρος διδάσκει ότι ο Θεός είναι παρών στη διαμόρφωση της Ιστορίας του κόσμου…» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε συγκινημένος από την επίσκεψή του στο ‘Αγιον Όρος και εξήρε την ταπεινοφροσύνη και την πραότητα των μοναχών. Υπογράμμισε, ότι η δόξα της εκκλησίας εκφράζεται μέσα από τον αγιογραφικό διάκοσμο, τους ύμνους, το τελετουργικό και πρόσθεσε: «μέσα από το ανάκτορο αυτό του Θείου Λόγου, δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί η λαμπρή Τάξη της Εκκλησίας, που διαχρονικά φτάνει σε εμάς και δεν εκπίπτει ούτε στο καθ’ υπερβολήν απλό, ούτε στο υπερβολικά εξεζητημένο».

«Το ‘Αγιον Όρος κινείται και στις τρεις διαστάσεις του χρόνου. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον» συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε: «’Αγιοι Πατέρες, το έργο σας είναι η ύπατη ευθύνη της πνευματικής μας αφύπνισης».

Αργότερα, ο κ. Χριστοδουλίδης στον χαιρετισμό του στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας υπενθύμισε ότι ο κτήτορας του Αγίου Όρους ‘Αγιος Αθανάσιος, πριν ακόμη έρθει στον ‘Αθωνα για να ιδρύσει την μοναστική πολιτεία, είχε επισκεφθεί την Κύπρο. Επίσης, ευχαρίστησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την ευλογία του και για την πνευματική καθοδήγησή του.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε δεκτός, το πρωί, στις Καρυές του ‘Αγιου Όρους, σύμφωνα με το τυπικό, από τον πρωτεπιστατη Στέφανο, τους αντιπροσώπους των μονών και την πολιτική διοίκηση, προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας «’Αξιον Εστί» και παρέστη στη δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.

      

Το μεσημέρι ο κ. Χριστοδουλίδης αναχώρησε από τις Καρυές για την μόνη Διονυσίου, ενώ θα επισκεφθεί και την μόνη Ιβήρων και αργά απόγευμα θα φτάσει στη μονή Βατοπεδίου, όπου και θα ολοκληρώσει αύριο την επίσκεψή του στον ‘Αθωνα.

.vimaorthodoxias.gr

loading...