Η ιστορία του ανθρώπου που αντικαθιστούσε τον Στάλιν στις δημόσιες εμφανίσεις

 

Μετάφραση: ληξουριώτισσα

 

Ο Στάλιν παραμένει μια από τις μορφές της παγκόσμιας ιστορίας, ένας εξέχων εκπρόσωπος της εικόνας του δικτάτορα. Δημιούργησε μια λατρεία προσωπικότητας, ήλεγχε τον Τύπο και σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους. Έτσι, δικαίως, ο Στάλιν ζούσε με τον φόβο μήπως τον σκοτώσουν κατά τις δημόσιες εμφανίσεις, χρησιμοποιώντας, για το λόγο αυτό, σωσίες. Ο δικτάτορας είχε συνολικά τέσσερεις σωσίες και ο Felix Dadaev, ένας από αυτές, είπε την ιστορία του το 2008.

Μέχρι στιγμής, είναι γνωστές μόνο οι ταυτότητες δύο ανδρών που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκαν από τον Στάλιν όλα αυτά τα χρόνια: ενός άνδρα με το όνομα Ρασίντ και ενός πρώην χορευτή και μάγου, Φέλιξ Νταντάεφ.

Το 2008, αφού έλαβε άδεια από τη ρωσική κυβέρνηση, ο Felix Dadaev είπε δημόσια την ιστορία του. Το πραγματικό όνομα του Νταντάεφ, όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε τότε στη ρωσική εφημερίδα Pradva, είναι Gazavat (Gazi) που σημαίνει «μαχητής για την πίστη», και πήρε το όνομα Felix κατά τη διάρκεια του πολέμου, στη μνήμη ενός διοικητή. που πέθανε στα χέρια του.

Αρχικά, χορευτής

Ο Gazi γεννήθηκε το 1926, σε ένα ορεινό χωριό του Νταγκεστάν, δουλεύοντας από μικρός ως βοσκός. Όταν, μαζί με την οικογένειά του, μετακόμισε στο Γκρόζνι, άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα χορού με έναν χορογράφο. Αργότερα, όταν μετακόμισαν στην Ουκρανία, άρχισε να χορεύει στο σύνολο “Lezginka” (από το όνομα ενός διάσημου καυκάσιου χορού, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη του 2008). Προφανώς, κατά τη διάρκεια του πολέμου, η φήμη του επίδοξου κασκαντέρ, ζογκλέρ, χορευτή, μάγο και ηθοποιό του Στάλιν εξαπλώθηκε, φτάνοντας μέχρι και τους στρατηγούς.

Το Gazavat ήταν αφιερωμένο στο πεδίο της μάχης, συμμετέχοντας κυρίως σε αποστολές αναγνώρισης. Όπως κατέθεσε στην ίδια συνέντευξη, χάρη σε πληροφορίες που είχε ανακαλύψει, τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να ανατινάξουν μια γέφυρα, να απομονώσουν τα γερμανικά στρατεύματα και να εισέλθουν στο Τσερκέσκ, κατόρθωμα για το οποίο παρασημοφορήθηκε.

Το 1942, ο Γκαζαβάτ τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο. Αμέσως μετά, στρατολογήθηκε από το NKVD. Κηρύχθηκε νεκρός και οδηγήθηκε στο Κρεμλίνο για να μπει στα παπούτσια του μοναδικού χαρακτήρα που επρόκειτο να υποδυθεί. Μεταξύ του ηθοποιού και του χαρακτήρα της ζωής του υπήρχε διαφορά περίπου 45 ετών.

«Επτά πτώματα πετάχτηκαν στο νεκροτομείο του νοσοκομείου, αλλά ανακαλύφθηκε ότι δύο άνδρες ήταν ακόμα ζωντανοί! Ένας από αυτούς ήμουν και εγώ. Διατηρώ ακόμα την ειδοποίηση θανάτου», δήλωσε ο Φέλιξ Γκαζαβάτ το 2008.

Στάλιν (αριστερά) και Νταντάεφ (δεξιά) (Φωτογραφία: από τη συνέντευξη του Νταντάεφ στην εφημερίδα “Pravda” – www.911-truth.net)

Δεκαετίες διαφορά μεταξύ αυτού και του Στάλιν

Αν και η διαφορά ηλικίας ήταν τεράστια, με τη βοήθεια του μακιγιάζ και των ρούχων του Στάλιν, ο Νταντάεφ συμμετείχε στο ρόλο του δικτάτορα σε συναντήσεις σε όλη τη ρωσική επικράτεια. Έπρεπε επίσης να πάρει 11 κιλά.

«Είχα υπομείνει τόσα βάσανα που φαινόμουνα πολύ μεγαλύτερος από ό,τι ήμουν στην πραγματικότητα. Ενηλικιώθηκα πολύ νωρίς», εξήγησε ο Νταντάεφ, στην ίδια συνέντευξη.

Μια από τις πιο περίπλοκες αποστολές του Νταντάεφ ήταν να ταξιδέψει στη Γιάλτα, όπου, το 1945, πραγματοποιήθηκε η περίφημη διάσκεψη όπου συναντήθηκαν οι ηγέτες της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Νταντάεφ είναι αυτός του οποίου το ταξίδι ανακοινώθηκε ενώ ο Στάλιν ταξίδεψε κρυφά.

«Κανονίστηκαν δύο πτήσεις, η μία από αυτές είχε στόχο να αποσπάσει την προσοχή όλων…Ήμουν ένα δόλωμα για να τραβήξω την προσοχή ξένων μυστικών υπηρεσιών. Ο Στάλιν ήταν ήδη στη Γιάλτα. Αλλά δεν λειτούργησε. Στη Γιάλτα έγιναν δύο απόπειρες δολοφονίας του αληθινού Στάλιν. Οι υπηρεσίες μας απέτυχαν. Είχα ήδη επιστρέψει στη Μόσχα. Επτά υψηλόβαθμοι αξιωματικοί έχασαν τις θέσεις τους. Ήταν τυχεροί που έχασαν μόνο αυτές.», είπε ο Νταντάεφ το 2008, σύμφωνα με την Daily Mail.

Οι μοναδικές διαφορές, τα αυτιά και η φωνή

Ο Νταντάεφ δήλωσε ότι η μόνη διαφορά μεταξύ αυτού και του δικτάτορα ήταν τα αυτιά του, με τον τελευταίο να τα έχει μεγαλύτερα. Ωστόσο, ως σωσία έκανε υποδειγματική δουλειά, με απόδειξη ότι, μερικές φορές, ακόμη και οι στενοί συνεργάτες του Στάλιν δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τη διαφορά.

Η φωνή ήταν επίσης διαφορετική. Ωστόσο, επειδή ο Τύπος τότε δεν είχε τον εξοπλισμό του σήμερα, κανείς δεν κατάφερε να το προσέξει. Ο Νταντάεφ κράτησε το μυστικό της ταυτότητας της ζωής του μέχρι την ηλικία των 88 ετών, φοβούμενος ότι η KGB ή ακόμα και το φάντασμα του Στάλιν θα τον τραυμάτιζε, όπως γράφει το thevintagenews.com.

Όταν η ιστορία του σωσία έγινε δημόσια, η KGB το επιβεβαίωσε. Λεπτομέρειες για τη ζωή του Νταντάεφ μπορείτε να βρείτε σε πολλές συνεντεύξεις που έδωσε καθώς και στην αυτοβιογραφία του. Σύμφωνα με αυτούς, ο Στάλιν είχε τέσσερις μισθωμένες συζύγους. Αν και ουσιαστικά απήχθη από τη μυστική αστυνομία, ο Νταντάεφ εξήγησε ότι ήταν πολύ περήφανος για την εντυπωσιακή ομοιότητα μεταξύ του ιδίου και του δικτάτορα και για τον ρόλου του.                                                                                                                       Felix Dadaev, σε μεγάλη ηλικία (Φωτογραφία: dailymail.co.uk)

Από: https://adevarul.ro/stil-de-viata/cultura/povestea-omului-care-il-inlocuia-pe-stalin-in-1829760.html

 

loading...