Αποκάλυψη Κρεμλίνου: Ο Putin συνομίλησε με Prigozhin (Wagner) στις 29/6 – Τι του πρόσφερε ο Ρώσος πρόεδρος

Ο Putin άκουσε τις εξηγήσεις που έδωσαν οι στρατιωτικοί διοικητές της Wagner αλλά και ο ίδιος ο Prigozhin σχετικά με το τι συνέβη στις 24 Ιουνίου.
Τρεις ώρες συνομιλία με τον επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin και με άλλα 35 άτομα – όλοι τους διοικητές στρατιωτικών τμημάτων της Wagner – είχε στις 29 Ιουνίου στο Κρεμλίνο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, όπως αποκάλυψε σήμερα το Κρεμλίνο.
Αν και μέχρι πρότινος η ρωσική προεδρία υποστήριζε πως δεν γνώριζε που ήταν ο επικεφαλής της Wagner ούτε την ενδιέφερε να μάθει, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov αποκάλυψε σήμερα Δευτέρα 10/7 πως ήδη από τις 29 Ιουνίου – δηλαδή μόλις 5 ημέρες από την απόπειρα ανταρσίας του Prigozhin και της Wagner – ο Ρώσος πρόεδρος είχε συνομιλία τόσο με τον επικεφαλής όσο και με τους διοικητές της Wagner.

Τρεις ώρες συνομιλίες

«Ο πρόεδρος είχε μια τέτοια συνάντηση.
Κάλεσε 35 άτομα σε αυτήν – όλους τους διοικητές των αποσπασμάτων και τη διοίκηση της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Prigozhin.
Η συνάντηση αυτή έγινε στο Κρεμλίνο στις 29 Ιουνίου.
Διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες» είπε ο Peskov, ο οποίος επιβεβαίωσε και σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Liberation.
Βάσει του δημοσιεύματος ο Prigozhin είχε συναντηθεί τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin όσο και με τον επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς, Viktor Zolotov αλλά και με τον επικεφαλής της SVR, των μυστικών υπηρεσιών εξωτερικού, Sergei Naryshkin.

Τους άκουσε ο Putin

Όπως είπε ο Peskov, ο Putin άκουσε τις εξηγήσεις που έδωσαν οι στρατιωτικοί διοικητές της Wagner αλλά και ο ίδιος ο Prigozhin σχετικά με το τι συνέβη στις 24 Ιουνίου, την ημέρα της απόπειρας της εξέγερσης που αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη πρόκληση έως σήμερα για τη θητεία του Ρώσου προέδρου.
Μάλιστα ο Peskov, είπε ότι «οι ίδιοι οι διοικητές παρουσίασαν την εκδοχή τους για το τι συνέβη στις 24 Ιουνίου, τόνισαν ότι ήταν ένθερμοι υποστηρικτές και στρατιώτες του αρχηγού του κράτους και του ανώτατου διοικητή – δηλαδή του Putin – και είπαν επίσης ότι ήταν έτοιμοι να συνεχίσουν να αγώνα για την Πατρίδα».

Τι τους πρότεινε

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, ο Putin προχώρησε μια αποτίμηση των ενεργειών της Wagner στο μέτωπο, καθώς και για τα γεγονότα της 24ης Ιουνίου.
Κατόπιν και αφού τους άκουσε προσεκτικά, τους πρόσφερε επιλογές τόσο για την απασχόληση τους όσο και για την εμπλοκή τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
«Αυτά είναι όλα όσα μπορούμε να πούμε για αυτή τη συνάντηση» υπογράμμισε ο Peskov.

Πρώτη δημόσια εμφάνιση Gerasimov

Σημειώνεται πως σήμερα και για πρώτη φορά εμφανίστηκε δημοσίως ο στρατηγός και επικεφαλής του ρωσικού στρατού, Valery Gerasimov, ο οποίος ενημερώθηκε για την επίθεση των Ουκρανών με πυραύλους S-200 κατά της Κριμαίας και δύο ρωσικών επαρχιών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Αυτή ήταν η πρώτη εμφάνιση του Gerasimov μετά την ανταρσία της 24ης Ιουνίου, γεγονός που επιβεβαίωσε πως ο πρόεδρος Putin διατήρησε στις θέσεις τους τόσο τον υπουργό Άμυνας, Sergei Shoigu όσο και τον επικεφαλής του ρωσικού στρατού, Valery Gerasimov, παρά τα αιτήματα και τα πυρά του Prigozhin, ο οποίος τους κατηγορούσε για ανικανότητα όσον αφορά τη διαχείριση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Η αποκάλυψη του Lukashenko

Υπενθυμίζεται πως ήταν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko, ο οποίος στις 6 Ιουλίου είχε αποκαλύψει πως ο επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin ήταν στη Ρωσία και συγκεκριμένα στην Αγία Πετρούπολη, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί πως μπορεί να ήταν … και στη Μόσχα.
Βάσει της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας – Wagner, ο Prigozhin θα έπρεπε να είναι στο έδαφος της Λευκορωσίας μετά την απόπειρα ανταρσίας, την οποία το Κρεμλίνο ερμήνευσε ως πραξικόπημα.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Putin είχε συγχαρεί το ρωσικό στράτευμα και τον λαό της Ρωσίας για το ότι τις κρίσιμες ώρες απέτρεψαν έναν εμφύλιο πόλεμο στη Ρωσία και τη βύθιση της χώρας στο χάος.
«Από όσα γνωρίζω, οι στρατιώτες της Wagner είναι στα στρατόπεδα τους.
Όσον αφορά τον Prigozhin, αυτός είναι στην Αγία Πετρούπολη.
Που είναι σήμερα το πρωί;
Ίσως να πήγε στη Μόσχα το πρωί.
Δεν είναι στο έδαφος της Λευκορωσίας» είπε στις 6 Ιουλίου ο Lukashenko, ο οποίος μάλιστα είχε διαβεβαιώσει πως ο Putin δεν επρόκειτο… να δολοφονήσει τον Prigozhin.

loading...