Mytilenepress : Ο Ερντογάν κερδίζει και οι νεοσυντηρητικοί χάνουν

Ήταν ένας ανανεωμένος Ερντογάν που γιόρτασε την επανεκλογή του μπροστά σε ένα τεράστιο πλήθος. Η Δύση είχε ποντάρει εναντίον του και «έχασε», όπως είπε στην πρώτη του ομιλία.

 

Και πράγματι, οι υπερατλαντικοί κύκλοι είχαν κάνει τα πάντα για να υποστηρίξουν τον αντίπαλό του Kemal Kilicdaroglu, ο οποίος είχε υποσχεθεί να επαναφέρει την Τουρκία στη σιωπηλή υπακοή στις επιταγές του ΝΑΤΟ και να εμπλέξει την Άγκυρα στην αντιρωσική αδυσώπητη συμπεριφορά (Responsible Statecraft).

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

ΔΙΝΩ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΓΜΕΡΩΣΕΩΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ. ΓΙΑ ΛΟΥΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΗ.

Ακόμη και αν οι προθέσεις του Κιλιτσντάρογλου ήταν κάπως απατηλές, αφού δεν είχαν όλες οι δυνάμεις που τον υποστήριζαν την ίδια ατλαντική κλίση, σίγουρα θα είχε αποδυναμώσει τον υπάρχοντα άξονα με τη Ρωσία.

Αυτό δεν συνέβη και τώρα ο Ερντογάν, ο οποίος για να κερδίσει έχει απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από τη Δύση, θα αισθάνεται ακόμη πιο σταθερός να επιμείνει στη γραμμή που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα, η οποία του έχει κερδίσει τη συναίνεση στη χώρα του.

Μια γραμμή που δεν αρνείται τις σχέσεις που δημιούργησε ο Κεμάλ Ατατούρκ με τη Δύση, αλλά που, ταυτόχρονα, δεν αισθάνεται δεσμευμένη από αυτές, οδηγώντας τη χώρα του στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Ανατολή που είχε διακοπεί στο όνομα της Ο Ατλαντιστής υπαγορεύει.

Είναι ενδιαφέρον ότι η εκλογική νίκη δεν πυροδότησε διαμαρτυρίες, αν και ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν υποτιθέμενη εκλογική νοθεία από την κεντρική αρχή.

Σε άλλες εποχές (στην Ουκρανία – το 2014 – ή στη Βενεζουέλα – το 2019 – για να αναφέρω μόνο δύο εντυπωσιακές περιπτώσεις), τέτοιοι ισχυρισμοί είχαν χρησιμεύσει ως βάση για το ξέσπασμα διαδηλώσεων στους δρόμους ενάντια στην κλεμμένη νίκη, διαδηλώσεις ότι η Δύση την είχε χρησιμοποιήσει ως μοχλός προσπάθειας ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης.

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν μπόρεσε να διαχειριστεί και τη μετεκλογική περίοδο είναι άλλη μια ένδειξη της δύναμης του σουλτάνου.

Παραμένουν τα πολλά προβλήματα της Τουρκίας, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένης της ανοικοδόμησης των περιοχών που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό. Και ο αυταρχικός χαρακτήρας της κυβέρνησής του, κάπως καταγγελλόμενος από όλα τα δυτικά ΜΜΕ. Μια τάση που ωστόσο δεν είναι σήμα κατατεθέν του σουλτάνου, η Τουρκία γνώριζε μόνο ισχυρές δυνάμεις από την εποχή του Ατατούρκ.

Μια τελευταία παρατήρηση αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, στον οποίο ο Ερντογάν έπαιξε το ρόλο του μεσολαβητή, καταφέρνοντας μάλιστα να φιλοξενήσει αρκετές συναντήσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών και να διευκολύνει τη μοναδική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ τους, αυτή για τη διαμετακόμιση ουκρανικού σιτηρού.

Μια δουλειά που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τους τελευταίους μήνες λόγω της εκλογικής δέσμευσης που τον απορρόφησε πλήρως. Τώρα που είναι πιο δυνατός, μπορεί να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, αυξάνοντας τις πιθανότητες όσων προσπαθούν να φέρουν ειρήνη σε αυτή την ρημαγμένη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακηρύχθηκε νικητής των τουρκικών προεδρικών εκλογών από την εκλογική επιτροπή, αντιμετωπίζοντας τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Αφού καταμέτρησε περισσότερο από το 99% των ψήφων, συγκέντρωσε πάνω από 52%. Ο δεύτερος γύρος των τουρκικών προεδρικών εκλογών διεξήχθη στις 28 Μαΐου, δύο εβδομάδες μετά τον πρώτο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη την Κυριακή μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών , ανακοίνωσε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας.

« Με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα, διαπιστώθηκε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας », δήλωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YSK), Αχμέτ Γενέρ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που καλύπτουν περισσότερο από το 99,7% των ψηφοδελτίων, που δημοσιεύονται από το επίσημο πρακτορείο Anadolu , ο αρχηγός του κράτους κέρδισε το 52,1% των ψήφων έναντι 47,9% του σοσιαλδημοκρατικού αντιπάλου του Kemal Kiliçdaroglu. Στην εξουσία από το 2003, εξελέγη και πάλι για πενταετή θητεία.

Αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες του έχουν ήδη στείλει τα συγχαρητήριά τους, μεταξύ των οποίων ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρόεδρος της Αλγερίας Abdelmadjid Tebboune, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fattah al-Sissi, καθώς και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Περίπου 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες για αυτές τις κρίσιμες εκλογές για το μέλλον της χώρας, ενώ σχεδόν 1,9 εκατομμύρια Τούρκοι έχουν ήδη ψηφίσει στο εξωτερικό από τις 20 έως τις 24 Μαΐου.

πηγή: Piccole Note-πηγή: Sputnik Αφρική

Μόλις επανεκλεγμένος, ο Ερντογάν επαναλανσάρει τον ρωσο-τουρκικό κόμβο φυσικού αερίου : «Θα κάνουμε αυτό το βήμα με τη Μόσχα», υποσχέθηκε ο Τούρκος ηγέτης, ανακοινώνοντας την επιτάχυνση της κατασκευής κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.

πηγή: Aliénor d’Aubigné

loading...