Παρακμή ΗΠΑ: Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε Ρωσία, Κίνα – Δεν φτάνουν τα όπλα

Στην παραδοχή ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση την παρούσα χρονική στιγμή να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία και την Κίνα μια και τις τελευταίες δεκαετίες εστίασαν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση τρομοκρατών και ανταρτών στη Μέση Ανατολή προχωρά σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ δεν παράγουν αρκετά όπλα και πυρομαχικά, τα οποία είναι απαραίτητα για μια αποτελεσματική αποτροπή των απειλών αλλά και για μια αντιπαράθεση με τις άλλες παγκόσμιες ηγέτιδες δυνάμεις.

Τα εμπόδια

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, πέρα από την αδυναμία παραγωγής επαρκών ποσοτήτων όπλων και πυρομαχικών, υπάρχουν και άλλες παράμετροι που εμποδίζουν τις ΗΠΑ να ανταποκριθούν άμεσα στις νέες διεθνείς συνθήκες.
Ανάμεσα σε αυτές είναι – όπως επισημαίνει το δημοσίευμα – οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις στις ΗΠΑ, οι διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν για την «απειλή» της Κίνας» καθώς και η απόσπαση της κοινής γνώμης από τα τρέχοντα προβλήματα.

Μειωμένη αντίδραση

Όπως επισημαίνεται, όλα αυτά τα χρόνια που οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πολεμούσαν με τρομοκρατικές ομάδες και οργανώσεις στη Μέση Ανατολή, μειώθηκε η ανάγκη για την παραγωγή υποβρυχίων και πυραύλων, οπλισμός που θεωρείται άκρως απαραίτητος σε μια σύγκρουση με την Κίνα.
Επίσης, αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια πολεμικών σεναρίων, πως σε μια σύγκρουση με την Κίνα για την Ταϊβάν, το απόθεμα των αμερικανικών πυραύλων μεγάλη εμβέλειας θα εξαντλούνταν μέσα σε μια εβδομάδα.

Πίσω σε όλα

Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί πως οι ΗΠΑ έχουν μείνει πολύ πίσω στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων σε σύγκριση με τη Ρωσία και την Κίνα, τη στιγμή που γίνεται αντιληπτό πως παρακμάζει και η εικόνα του αμερικανικού στρατού, ο οποίος έχει παύσει να είναι ελκυστικός εδώ και πολλά χρόνια, κάτι που αποτυπώνεται και στην έλλειψη εθελοντών.

Δύο μέτωπα

Σε περίπτωση που η διεθνή κατάσταση επιδεινωθεί, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αναγκαστούν να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε δύο μέτωπα, τόσο κατά της Κίνας όσο και κατά της Ρωσίας.
Επίσης, όπως αναφέρεται, ένα επόμενο μέτωπο στρατιωτικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να είναι η Αρκτική, όπου και εκεί οι ΗΠΑ υπολείπονται της Ρωσίας ακόμα και σε αριθμό παγοθραυστικών που θα απαιτηθούν προκειμένου να συνδράμουν τις πολεμικές επιχειρήσεις του ναυτικού.

Από το 2030 και βλέπουμε…

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να αποκτήσουν τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της Κίνας και της Ρωσίας με τη δημιουργία νέων οπλικών συστημάτων μόνο από το 2030 και μετά, τη στιγμή πάντως που εκτιμάται πως μια σύγκρουση της Κίνας με την Ταϊβάν μπορεί να συμβεί – σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ – αρκετά χρόνια νωρίτερα.
Πάντως, το δημοσίευμα αναφέρει πως ο αμερικανικός στρατός εξακολουθεί να είναι ανώτερος από αυτόν των βασικών του αντιπάλων, με τον αμυντικό προϋπολογισμό να αυξάνεται κάθε χρόνο και με τις δαπάνες για στρατιωτικές έρευνες και ανάπτυξη να ανέρχεται στα 140 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2023, ποσό που θεωρείται ρεκόρ.

loading...