Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίζει για τις τύχες των προέδρων Τουρκίας-Ιράν και Συρίας.

Το Κρεμλίνο ελέγχει όλη την Ασιατική ενέργεια  καθώς Ρωσία και Ιράν έβαλαν οριστικό τέλος στην Αμερικανική κυριαρχία.  Η συμφωνία έγινε και με την σύμφωνη γνώμη της Κίνας ενώ έχει ως απαράβατο όρο να μην δίνει το Ιράν πετρέλαιο στην δύση, ακόμη και μετά την άρση των κυρώσεων προς την Τεχεράνη.

 

 

 

 

Γράφει ο Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός-Γεωπολιτικός αναλυτής (Contact : [email protected]6945294197 και official website The Times of Voulgaroktonos.

Η ανάπτυξη του ιρανικών κοιτασμάτων θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ισχύ του Ιράν εντός των BRICS. Και στο βαθμό ενίσχυσης του Ιρανικού νομίσματος. Μια μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας συμφωνία για την ενέργεια υπέγραψε η Ρωσική Gazprom και το Ιράν.

Ο ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας και η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου υπέγραψαν έναντι 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο ενέργειας του Ιράν. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι 20 δισεκατομμύρια δολάρια θα μοιραστούν μεταξύ των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Kish και North Pars, βοηθώντας στην παραγωγή επιπλέον 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα. Στο κείμενο γίνεται σαφές ότι η Gazprom θα συμμετάσχει στην ολοκλήρωση έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και στην κατασκευή αγωγών εξαγωγής φυσικού αερίου.Το Ιράν σε αποθέματα φυσικού αερίου είναι το δεύτερο κράτος στον κόσμο μετά την Ρωσία, Εν τούτοις οι κυρώσεις του Λευκού Οίκου στέρησαν την πρόσβαση στην τεχνολογία εξόρυξης και επιβράδυναν την ανάπτυξη των εξαγωγών φυσικού αερίου. Η συμφωνία υπογράφηκε την ίδια ημέρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στην Τεχεράνη για τριμερείς συνομιλίες με τους προέδρους Τουρκίας και Ιράν.

 

Επίσης σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους η Ρωσική εταιρεία Rosatom απέστειλε την περασμένη εβδομάδα περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην κατασκευαστική εταιρεία με έδρα την Τουρκία, Akkuyu Nuclear JSC. Ακόμη δύο αντίστοιχου ύψους μεταφορές χρημάτων προγραμματίζονται για τις επόμενες εβδομάδες, κατά τις ίδιες πηγές. Δηλαδή, τα κονδύλια που θα μεταφερθούν στην Τουρκία ανέρχονται συνολικά σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Η χρηματοδότηση θα καλύψει τις ανάγκες προμηθειών για το έργο τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν. Το Bloomberg αναφέρει ότι το κόστος κατασκευής του εργοστασίου ανέρχεται συνολικά σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Ακούγιου θεωρείται κρίσιμος για την Τουρκία εάν θέλει να ικανοποιήσει τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες, καθώς αναμένεται να καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας όταν τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες. Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από τις ρωσικές τράπεζες Sberbank και Sovcombank, οι οποίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο κυρώσεων της Ε.Ε. Ωστόσο, δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη Rosatom και τη θυγατρική της.

Οι εργασίες για τον πρώτο αντιδραστήρα γνωστό ως Ακούγιου 1 ξεκίνησαν το 2018. Δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησαν τα έργα και για τον δεύτερο αντιδραστήρα. Βάσει του προγραμματισμού το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Ένας από τους αξιωματούχους περιέγραψε την μεταφορά κονδυλίων ως χειρονομία καλής θέλησης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τον ρόλο του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ότι αφορά τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας αναμένεται να έχουν συνομιλίες στο Σότσι στις 5 Αυγούστου. Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν οικονομικούς δεσμούς εδώ και δεκαετίες, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος φρόντισε να μην αποξενώσει το Κρεμλίνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Άγκυρα, εξάλλου, έχει προμηθευτεί από τη Μόσχα συστήματα αεράμυνας S-400, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ.

H Mόσχα επέτυχε μία πολύ μεγάλων διαστάσεων γεωπολιτική νίκη με την συμφωνία που υπογράφηκε την Παρασκευή από την Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ και συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ρωσίας και προβλέπει τη δημιουργία ενός διαδρόμου σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά ουκρανικών και ρωσικών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές. Για αυτό η Ρωσία κατάφερε να αναγκάσει την Δύση να άρει τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στα ρώσικα σιτηρά και τα ρωσικά λιπάσματα προκειμένου να εξαχθούν τα ουκρανικά σιτηρά και να μειωθεί ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης. Βάσει αυτής της συμφωνίας, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία που εμποδίζουν την εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων επί της ουσίας παύουν να υφίστανται.  Η Ρωσία θα εμπορευθεί τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα στον κόσμο από τα δικά της λιμάνια, ενώ οι Δυτικοί αναγκάστηκαν να κάνουν παραχωρήσεις στους Ρώσους σε ότι αφορά στις τραπεζικές πληρωμές, τις ασφάλειες και τις μεταφορές.

Το πόσο προσπαθούν τα δυτικά και εγχώρια ΜΜΕ να αποκρύψουν αυτό που έγινε πίσω από ανούσιους τίτλους και ανύπαρκτες αναλύσεις αγγίζει τα όρια του γραφικού.  Η πώληση ουκρανικών σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού και η δημιουργία ενός διαδρόμου σιτηρών είναι μια επικερδής κατάληξη για την Ρωσία καθώς πήρε την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές Ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων. Για την Ευρώπη η μεταφορά Ρωσικών- Ουκρανικών σιτηρών σε Αφρικανικές χώρες είναι ζωτικής σημασίας καθώς αν υπάρξει διατροφικό πρόβλημα αυτό θα δημιουργήσει τεράστιες μεταναστευτικές μετακινήσεις.

Η Ρωσία κατάφερε να απελευθερώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των οικονομικών της συναλλαγών και όλοι προσποιούνται πως δεν το κατάλαβαν. Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν κι άλλες «άρσεις» γιατί η περιβαλλοντική τεχνολογία έχει ένα κακό:  Χρειάζεται νικέλιο και σπάνιες γαίες για να λειτουργήσει. Ειδικά σε ότι αφορά το νικέλιο η Ρωσία είναι η πρώτη παραγωγός χώρα στον πλανήτη και χωρίς νικέλιο δεν έχει ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σε ότι αφορά την άρση των κυρώσεων το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει συναλλαγές με τη Ρωσική Ομοσπονδία που σχετίζονται με λιπάσματα, τρόφιμα, σπόρους, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, παίρνοντας πίσω όλες τις προηγούμενες απαγορεύσεις αγορών, αλλά και κυρώσεων σε όσους τα αγοράζουν και τα εμπορεύονται ή χρησιμοποιούν!

ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ. ΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εφαρμόζει ένα πρότυπο παγκόσμιο δόγμα καθώς είναι φίλος και εχθρός παράλληλα με όλα τα έθνη. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει την παγιωμένη άποψη-τακτική ότι η συμμαχία με την Τουρκία, θα τον βοηθήσει να διαλύσει το ΝΑΤΟ. Για αυτό η φιλία των Τούρκων είναι πιο σημαντική από το να βοηθήσει την αιματοβαμμένη Συρία. Για αυτούς τους λόγους είχαμε την συναίνεση της Ρωσίας και με την σύμφωνη γνώμη του “Τσάρου”, η Τουρκία ενεπλάκη στον πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Από την πλευρά του ο δαιμόνιος Ερντογάν στοχεύει να οδηγήσει την Ρωσία σε πολεμική σύγκρουση με το Νάτο, ευελπιστώντας σε ήττα και διάλυση της Ρωσίας ώστε να πάρει η Άγκυρα την θέση της Μόσχας !!! Πίσω από τον Ερντογάν καραδοκεί η δύση, για να αποσπάσει ενεργειακά την Ευρώπη από την Μόσχα.  Την ίδια ακριβώς τακτική ακολουθεί ο Ρώσος πρόεδρος και με την ηττημένη Αμερική, στον πόλεμο της Συρίας. Οι Αμερικάνοι αν και ηττήθηκαν κατά κράτος έχουν στην κατοχή τους μέχρι σήμερα την Ανατολική Συρία, και συνεχίζουν να αφαιρούν παράνομα τον ενεργειακό πλούτο της διαλυμένης από τον πόλεμο μαρτυρικής χώρας. Τους ίδιους πολιτικούς χειρισμούς ακολουθεί και με το Ισραήλ, η Ρωσική Ομοσπονδία. Το Ισραήλ έχει την έγκριση να βομβαρδίζει την Δαμασκό, αν και στηρίζει εμπράκτως την Ουκρανία.

Η Καμπάλα είναι η θρησκεία του νέου πλανητάρχη Βλαντιμίρ Πούτιν. Τις σχετικές αποδείξεις παρουσιάζει γνωστός ερευνητής.  Εν τούτοις πάνω από ο Πούτιν είναι πολιτικός και παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από τους Αμερικανούς ηγέτες. Επιθυμεί να είναι αρεστός σε όλους. Για αυτό με τους Ορθόδοξους γίνεται Χριστιανός και με τους Ιουδαίους Καμπαλιστής. Σέβεται την θρησκευτική πίστη όλων των λαών.

Ο Πούτιν έχει καλές σχέσεις με όλους τους ηγέτες, καθώς είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός του αιώνα μας. Είναι φιλικά προσκείμενος στους Χριστιανούς, στους Ιουδαίους και παράλληλα έχει πολύ καλές σχέσεις με τους Μωαμεθανούς. Στις 23 Νοεμβρίου 2015 ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε ένα σπάνιο και πολύτιμο δώρο στον Ιρανό ηγέτη Αλί Χαμενει. Ο Πούτιν χάρισε στον Χαμενει ένα απo τα πέντε αντίγραφα του αρχικού χειρόγραφου του Κορανίου, του Μωαμεθανικού ιερού κειμένου που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα. Μην ξεχνάτε ότι το Ιράν όχι μόνον είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες των Ρώσων στον εξοπλιστικό τομέα (άμυνας), και είναι ταυτόχρονα το δεύτερο κράτος στον κόσμο, με το περισσότερο φυσικό αέριο.

Ο Πούτιν είναι σε θέση να σταματήσει τον πόλεμο σε Συρία και Ουκρανία. Εν τούτοις δεν το κάνει για να δοκιμάζει τα νέα Ρωσικά όπλα και να κρατά μάχιμο τον στρατό του σε πραγματικές συνθήκες πολέμου και φυσικά για να προωθεί την παγκόσμια ηγεμονία της Κίνας. Επίσης είναι πολύ μεγάλο το οικονομικό κίνητρο καθώς Συρία και Ιράν αγοράζουν τα πάντα στον εξοπλιστικό τομέα από την Ρωσία. H Ρωσία όπως έχω αναφέρει σε πολλές εργασίες μου από το 2018 κέρδισε τον μικρότερης εμβέλειας παγκόσμιο πόλεμο που διεξάγεται στην Συρία και κρατά ένα μεγάλο μέρος υπό υπό έλεγχο της σε συνεργασία με την κυβέρνηση Assad.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ.

loading...