Την ίδια στιγμή για τις κοινωνίες «μοίραζαν» lockdown

 

Νέο σκάνδαλο στην ΕΕ; Η Φον ντερ Λάιεν έκλεισε συμφωνία για 1,8 δισ. δόσεις εμβολίων με sms και κλήσεις στην Pfizer!

Εξηγήσεις για τις θηριώδεις συμβάσεις που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την φαρμακευτική εταιρεία Pfizer καλείται να δώσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μάλιστα τις συμφωνίες για 1,8 δισ. δόσεις μόνο από την Pfizer τις έκλεινε με sms! Και την ίδια στιγμή μοίραζαν τα lockdown περιμένοντας τα εμβόλια με σκοπό όπως φαίνεται να δημιουργήσουν άγχος και ψυχολογικό αντίκτυπο ώστε οι πολίτες να ζητούν να έρθουν για να τα κάνουν και να ξαναβρούν την ελευθερία τους.

Έτσι στον απόηχο του σκανδάλου Qatargate, τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Covid-19 ζητούν περισσότερη διαφάνεια στις αποφάσεις της ΕΕ, και για αυτόν τον λόγο ζητούν από την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν να απαντήσει δημοσίως στα ερωτήματά τους, αναφορικά με την τρίτη και μεγαλύτερη σύμβαση για την προμήθεια εμβολίων, αλλά και για τα γραπτά μηνύματα που αντάλλαξε με τον διευθύνοντα σύμβολο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Μέχρι στιγμής ούτε η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια, ούτε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο κατάφεραν να εξετάσουν τις εν λόγω συμβάσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία είναι οπλισμένη με νομικές εξουσίες που στερούνται οι άλλες υπηρεσίες εποπτείας, έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συμβάσεις εμβολίων, χωρίς να αναφέρει εάν η Πρόεδρος της Επιτροπής αποτελεί στόχο.

Σύμφωνα ωστόσο με τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μόνο η πρόεδρος του Σώματος μπορεί να καλέσει επισήμως την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η πρόσκληση αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στην Κομισιόν.

Σε αυτό το σημείο, η μπάλα περνάει στην Ρομπέρτα Μετσόλα, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το δίλημμα αν θα συμμορφωθεί με το αίτημα των ευρωβουλευτών και θα καλέσει την πρόεδρο ή θα «προστατεύσει» από την ακρόαση την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανήκει στο ίδια πολιτική οικογένεια με την Μέτσολα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Το ζήτημα με τις συμβάσεις για την παραλαβή εμβολίων ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021, όταν η αμερικανική εφημερίδα New York Times αποκάλυψε ότι η πρόεδρος της Επιτροπής και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer είχαν διαπραγματευτεί μέσω «κλήσεων και μηνυμάτων» την προμήθεια 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της Covid -19.

Η Κομισιόν δεν έδωσε καμία διευκρίνιση σχετικά με τα μηνύματα, κάτι που ανάγκασε την Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια, Έμιλυ Ο’ Ράιλι, να ζητήσει πρόσβαση στις εμπιστευτικές αυτές συνομιλίες.

Στα τέλη Ιουνίου, η Επιτροπή δήλωσε ότι δεν μπορεί να εντοπίσει τα γραπτά μηνύματα που αντάλλαξαν η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν και ο κ. Μπουρλά, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer αρνήθηκε να παραβρεθεί σε ακρόαση ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον Covid-19 στην οποία είχε προσκληθεί.

Μια επιλογή που έχει εξοργίσει αρκετούς ευρωβουλευτές, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν την πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όλων των εκπροσώπων της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, κάτι που είχε συμβεί το 2017, όταν η επιτροπή περιβάλλοντος (ENVI) ψήφισε την απαγόρευση της παρουσίας αξιωματούχων της αμερικανικής αγροχημικής εταιρείας Monsanto μετά την άρνησή της να συμμετάσχει σε δημόσια ακρόαση.

loading...