Άκυρο” Μενέντεζ για τα τουρκικά F-16-”Αντιτίθεμαι σθεναρά” – ”Ναι στην πώληση F-35 στην Ελλάδα

 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας δεσμεύεται να συνεχίσει να εμποδίζει τη μεταφορά πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία, εκτός εάν η Άγκυρα βελτιώσει το ιστορικό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σταματήσει να απειλεί τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 αμερικανικής κατασκευής στην Τουρκία και, χωριστά, μαχητικών αεροσκαφών F-35 για την Ελλάδα, μια εξέλιξη που αναφέρθηκε αρχικά από την Wall Street Journal την Παρασκευή.

Σε μια δήλωση που συνέταξε το γραφείο του Menendez για τα μέσα ενημέρωσης και έλαβε εκ των προτέρων το POLITICO, ο γερουσιαστής είπε ότι δεν έχει αλλάξει γνώμη.

«Αντιτίθεμαι σθεναρά στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία», λέει ο Μενέντεζ, κατακρίνοντας τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνεχίζει να «υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και να επιδεικνύει ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά. στην Τουρκία και ενάντια σε γειτονικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ».

«Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του, να βελτιώσει το ιστορικό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό – συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης δημοσιογράφων – και αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση», συνέχισε ο πρόεδρος, σημειώνοντας ότι υποστηρίζει το την πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

https://directus.gr

loading...