40 χρόνια αυτό δεν το έχω ξαναδεί λέει αρτοποιός – Τί έρχεται; Τερατώδεις αυξήσεις στο ψωμί
Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι αυξήσεις σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Ένα από τα προϊόντα που θεωρείται βέβαιο πως θα δει αύξηση στη τιμή του είναι το ψωμί.
Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα διατυπώνονται σενάρια για τερατώδεις αυξήσεις στο ψωμί! Ένας αρτοποιός που μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε πως εδώ και 40 χρόνια που δουλεύει, δεν έχει δει τέτοια αύξηση.
Φόβοι για νέες αυξήσεις στα σιτηρά
Στην Ελλάδα, η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών, βάσει των στοιχείων της Eurostat (2020) βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Με μέσο δείκτη τιμών στην ΕΕ το 100, το «σκορ» της Ελλάδας είναι 110, μια επίδοση που την κατατάσσει στη 12η θέση της λίστας με τις ακριβότερες χώρες. Η ακριβότερη τιμή καταγράφεται στη Δανία (δείκτης 153), ακολουθεί η Αυστρία (135) και το Λουξεμβούργο, Φινλανδία και Σουηδία (127), ενώ στις τελευταίες θέσεις της λίστας βρίσκονται Ρουμανία (56), Βουλγαρία (67) και Πολωνία (70).
Τα νέα, ωστόσο, δεν είναι ενθαρρυντικά ούτε από αυτό το πεδίο, καθώς οι αρτοποιοί στην Ελλάδα ενημερώνονται από τους αλευράδες για νέες αυξήσεις.
Οι Έλληνες αρτοποιοί αναφέρουν πως τα σκληρά σιτάρια έχουν έλλειψη αυτή την στιγμή στην αγορά, η οποία θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα, ενώ παράλληλα υπάρχει χρηματιστηριακή αύξηση στο σιτάρι! Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και υπάρχει αύξηση σε όλα τα προϊόντα του αλεύρου.
Τι λέει ο πρόεδρος των αρτοποιών
Για ανατιμήσεις που φθάνουν κοντά στο 1 ευρώ στο μισό κιλό ψωμί, και τα 1,05 με 1,10 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης, όταν ξεκινήσει η διάθεσή του στις 15 Οκτωβρίου, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των αρτοποιών Μιχάλης Μούσιος.
Ο κ. Μούσιος απέδωσε την αύξηση του ψωμιού στη μεγάλη επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής.
«Αυτό που βλέπω από τις ανατιμήσεις που έχουν γίνει ανά περιοχές η αύξηση κυμαίνεται σε 10 με 15 λεπτά. Το μισό κιλό ψωμιού προσεγγίζει πλέον το 1 ευρώ» τόνισε.
Ο Μιχάλης Μούσιος ανέφερε ότι ο κλάδος έχει σημαντικές ανατιμήσεις σε όλες τις πρώτες ύλες για την παραγωγή άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων. «Έχουμε στα λάδια, στις μαργαρίνες, στα βούτυρα και στα υλικά συσκευασίας που είναι μεγάλο κόστος που ξεπερνά το 40%. Αυτό ξεκίνησε σταδιακά σιγά σιγά αρχές χρόνου και τώρα είναι στην κορύφωσή του».
Η αύξηση στα άλευρα, συνέχισε ο πρόεδρος των αρτοποιών, είναι 32% και υπάρχει πληροφορία ότι επίκειται και άλλη αύξηση τον επόμενο μήνα, κι έχουμε 120 με 130% αύξηση στην ενέργεια ανάλογα με τον πάροχο. «Αυτό αντιστοιχεί σε ένα μέσο αρτοποιείο στα 1000 ευρώ το μήνα μόνο για το ρεύμα, εκτός του αέριο ή το πετρέλαιο. Έχουμε σημαντικές αυξήσεις» σημείωσε.
Όπως διευκρίνισε, η τιμή του ψωμιού διαμορφώνεται ελεύθερα την έχει ο κάθε αρτοποιός ανάλογα του κόστους παραγωγής και του ποσοστού που θα απορροφήσει και το τι θα μετακυλίσει στην κατανάλωση. «Είναι μεγάλο το κόστος… Αν πάμε σύμφωνα με το κόστος παραγωγής θα μιλήσουμε για διπλασιασμό της τιμής του ψωμιού. Αυτό όμως δε θα συμβεί, όπως έγινε τα τελευταία 13 χρονιά που περάσαμε μνημόνια κρίση και δεν μετακυλίσαμε τίποτα στον καταναλωτή. Τα αρτοποιία είναι οικογενειακές επιχειρήσεις…»