Το Στρες είναι η φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι σε έναν κίνδυνο. Αναγκάζει το σώμα να εκκρίνει ορμόνες που προετοιμάζουν τα συστήματά του για να αποφύγουν ή να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως μηχανισμός μάχης ή φυγής.

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πρόκληση ή μια απειλή, το σώμα ενεργοποιεί πόρους μας βοηθούν να παραμείνουμε και να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση ή να αναζητήσουμε ασφάλεια όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ο οργανισμός παράγει μεγαλύτερες ποσότητες χημικών ουσιών όπως κορτιζόλη, επινεφρίνη και νορεπινεφρίνη. Αυτά προκαλούν τις ακόλουθες φυσικές αντιδράσεις:

• αυξημένη αρτηριακή πίεση

• αυξημένη μυϊκή ετοιμότητα

• το πεπτικό σύστημα επιβραδύνεται

• η ανοσολογική δραστηριότητα μειώνεται

• εφίδρωση

• εγρήγορση

• η υπνηλία μειώνεται λόγω αυξημένης κατάστασης εγρήγορσης

Ο μηχανισμός του στρες ενεργοποιείται προστατευτικά και με πρόθεση να μας προφυλάξει από δυσάρεστες καταστάσεις. Το πρόβλημα όμως γεννάται όταν πλέον στον σύγχρονο άνθρωπο ο μηχανισμός αυτό ενεργοποιείται σε καθημερινή βάση από δεκάδες ερεθίσματα με πολύωρη διάρκεια με αποτέλεσμα ο οργανισμός να ζει μονίμως σε συνθήκες συναγερμού. Οι συνθήκες αυτές παύουν έτσι να είναι ωφέλιμες για τον άνθρωπο, προκαλώντας του σωρεία σωματικών για ψυχολικών επιπλοκών. 

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα στρες του American Psychological Association (APA) το 2018, τα μέσα επίπεδα στρες στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 4,9 σε κλίμακα από το 1 έως το 10. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι στρες ήταν η εργασία και το χρήμα.

Η διαρκής συνθήκη στρες και η μη ορθή αντιμετώπιση των ερεθισμάτων που ερμηνεύουμε ως απειλή ή κίνδυνο έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευτυχία μας.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση μελετών του 2018 διαπίστωσε συσχετίσεις μεταξύ του Στρες που σχετίζεται με την εργασία και της στεφανιαίας νόσου. Παρ ‘όλα αυτά, καμία μελέτη δεν  κατάφερε να προσδιορίσει τους ακριβείς μηχανισμούς μέσω των οποίων το στρες προκαλεί στεφανιαία νόσο.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να δούμε τα δυο βασικότερα επίπεδα του στρες:  Α.Οξύ Στρες

Αυτός ο τύπος στρες είναι βραχυπρόθεσμος και συνήθως η πιο κοινή μορφή στρες σήμερα. Αναπτύσσεται συχνά όταν αφηνόμαστε στις πιέσεις των γεγονότων που έχουν συμβεί πρόσφατα ή στις προσεχείς προκλήσεις στο εγγύς μέλλον.

Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται άγχος για ένα πρόσφατο πρόβλημα ή μια επικείμενη προθεσμία. Ωστόσο, το άγχος θα μειωθεί ή θα εξαφανιστεί μόλις το άτομο επιλύσει το πρόβλημα ή πληροί την προθεσμία.

Το οξύ στρες δεν προκαλεί την ίδια ζημιά με το χρόνιο στρες. Τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα περιλαμβάνουν όμως πονοκεφάλους, εντάσεις, στομαχικές διαταραχές, καθώς και δυσφορία της οποίας ο βαθμός διαφέρει ανά περίπτωση.

Ωστόσο, οι επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις οξείας πίεσης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί επίσης να γίνουν χρόνιες και επιβλαβείς.

Β. Χρόνιο στρες

Αυτός ο τύπος στρες αναπτύσσεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι πιο επιβλαβής.

Η συνεχείς έλλειψη χρημάτων, μια δυσλειτουργική οικογένεια ή ένας δυστυχισμένος γάμος είναι παραδείγματα καταστάσεων που μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο στρες. Εμφανίζεται όταν ένα άτομο δεν μπορεί να δει κανέναν τρόπο να αποφύγει το στρες και σταματά πλέον να αναζητά λύσεις. Επίσης μια τραυματική εμπειρία νωρίς στη ζωή μπορεί επίσης να συμβάλει στο χρόνιο στρες.

Το χρόνιο στρες εμποδίζει τον οργανισμό μας να επιστρέψει σε ένα φυσιολογικό επίπεδο δραστηριότητας και έτσι είναι δυνατόν να συμβάλει στη δυσλειτουργία των  ακόλουθων συστήματων:

• καρδιαγγειακά

• αναπνευστικά

• ύπνο

• ανοσοποιητικά

• αναπαραγωγικά

Μια συνεχής κατάσταση άγχους μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις. Η κατάθλιψη, το άγχος και άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), μπορούν να αναπτυχθούν όταν το στρες γίνει χρόνιο.

Το χρόνιο στρες μπορεί να δρα απαρατήρητο, καθώς οι άνθρωποι συνηθίζουν να αισθάνονται ταραγμένοι και απελπισμένοι. Μπορεί να γίνει μέρος της προσωπικότητας ενός ατόμου, καθιστώντας τα συνεχώς επιρρεπή στις αρνητικές συνέπειες του στρες ανεξάρτητα από τους λόγους που το προκαλούν.

Μεταξύ των θεραπειών που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση και θεραπεία σε ένα άτομο που πάσχει από στρες είναι το Pranic Healing. Η θεραπευτική αυτή τεχνική καθαρίζει το ενεργειακό πεδίο και τα ενεργειακά κέντρα του ανθρώπου προσφέροντας αρχικά χαλάρωση, αποβάλλοντας την ένταση που τείνει να σωρεύεται και να προκαλεί ενεργειακή συμφόρηση. Σε δεύτερο στάδιο μπορεί να βοηθήσει τον δέκτη να απαλλαγεί από όλα εκείνα τα ερεθίσματα που ερμηνεύει ως απειλή ή κίνδυνο περιορίζοντας τα στα απολύτως απαραίτητα και χρήσιμα. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται δραστικά η συχνότητα με την οποία ο οργανισμός μας μπαίνει σε εγρήγορση και επομένως, σταδιακά βιώνουμε περισσότερες στιγμές ηρεμίας και γαλήνης. Με τον τρόπο αυτό επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να ξεκουραστεί, να βγει από την κατάσταση συνεχούς εγρήγορσης προλαμβάνοντας έτσι τη δημιουργία περαιτέρω ανεπιθύμητων επιπλοκών στην υγεία μας. 

Πηγές:https://medvisit.io/how-to-manage-stress, https://www.medicalnewstoday.com/articles/145855

loading...