Θεσσαλονίκη: Τη νέα πτέρυγα του Εβραϊκού Μουσείου εγκαινίασε ο Παυλόπουλος (βίντεο)


«Οι κίνδυνοι του φασισμού δεν έχουν περάσει» δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος που εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι το Εβραϊκό Μουσείο, όπως και το υπό ανέγερση στη Θεσσαλονίκη, Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος θα λειτουργήσει για την αναγκαία εγρήγορση της συνείδησης απέναντι στο φασισμό, καθώς, όπως είπε οι κίνδυνοι δεν έχουν περάσει.
«Οι δυνάμεις του κακού ελλοχεύουν κι αυτό το βλέπουμε πολύ στην Ευρώπη», τόνισε και πρόσθεσε ότι ακραίες ομάδες μέσα από προσχηματικές ιδεολογίες κρύβουν το αβγό του φιδιού που έχει στόχο να πλήξει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Οι ανισότητες και η έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης δημιουργούν ύποπτους σωτήρες που στην πραγματικότητα είναι εχθροί της Δημοκρατίας. Όσες εκδηλώσεις και να κάνουμε, αν δεν εξαλείψουμε τις αιτίες αυτές, δε θα καταφέρουμε τίποτα», ανέφερε ο ίδιος.
Σαλτιέλ: «Η νέα γενιά των Εβραίων απέκτησε ελληνική ψυχή»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαυίδ Σαλτιέλ, ευχαρίστησε τον πρόεδρο για παρουσία του, η οποία, όπως είπε, «αντανακλά τη συμβολή του στην αντιμετώπιση αντισημιτισμού». Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην τρισχιλιετή εβραϊκή παρουσία στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως «η νέα γενιά των Εβραίων απέκτησε ελληνική ψυχή και πολέμησε στην αντίσταση μέχρι τον αφανισμό της κατά το Ολοκαύτωμα, που απάλειψε επίσης κειμήλια και μνήμες». Ο κ. Σαλτιέλ επισήμανε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο μη κρατικό μουσείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ το επόμενο βήμα της κοινότητας είναι η δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας πρόσφερε στον κ. Παυλόπουλο πλακέτα με αποτύπωση της μακέτας του Μουσείου Ολοκαυτώματος και στη συνέχεια τον ξενάγησε στη νέα πτέρυγα.

Η εκδήλωση άνοιξε με έναν ψαλμό κι ένα σεφαραδίτικο τραγούδι από κουαρτέτο εγχόρδων με την υψίφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Κωστή Παπάζογλου.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :