«Ο κύβος ερρίφθη»: Και τρίτη δόση εμβολίου από Σεπτέμβριο λόγω μετάλλαξης «Δέλτα» – «Τσίμπημα» κάθε λίγους μήνες

 Η 3η δόση δεν θα αφορά την «αναμνηστική» δόση, αλλά θα γίνεται για τις μεταλλάξεις

Είτε με τον έναν τρόπο, είτε με τον άλλον, από Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει νέος γύρος εμβολιασμών, καθώς οι «ειδικοί» φαίνεται να καταλήγουν στ’ ότι χρειάζεται και τρίτη δόση για να αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη Δέλτα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη σχεδιάζεται το επόμενο βήμα τι θα γίνει δηλαδή στην περίπτωση που θα πρέπει ολόκληρη η Ευρώπη να εμβολιασθεί με τρίτη δόση. 

Κάτι που εξάλλου σχεδιάζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γι’ αυτό και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είχε δηλώσει ότι έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαιτούμενες δόσεις με εμβόλια για όλους τους πολίτες της Ε.Ε. από Σεπτέμβριο. 

Η μετάλλαξη Δέλτα που θεωρείται πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη από όλες τις μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε κυβερνήσεις και «ειδικούς» σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η τρίτη δόση

Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, ότι η μετάλλαξη Δέλτα που καταγράφεται ήδη σε 92 χώρες και στην Ελλάδα κατεγράφησαν 29 στελέχη, έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ το 99% των θανάτων.

Η μεταδοτικότητα πάντως χτυπάει κόκκινο καθώς η μετάλλαξη Δέλτα έχει την υψηλότερη μεταδοτικότητα που αγγίζει το 50-70% και μεγαλύτερη από το βρετανικό στέλεχος που είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι με τη μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο χτίζεται η ανοσία του πληθυσμού, καθώς πλέον για να υπάρχει προστασία θα πρέπει να εμβολιασθεί πάνω από το 80% του πληθυσμού.

Να υπενθυμιστεί ότι μέχρι σήμερα για να δημιουργηθεί ανοσία αγέλης έπρεπε να είχε εμβολιασθεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού.

Με βάση τον σχεδιασμό αλλά και τις πρώτες συζητήσεις στην κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Έθνος», η διαδικασία εάν αποφασισθεί θα ξεκινήσει από τέλος Σεπτεμβρίου οπότε και εκτιμάται ότι θα έχουν ληφθεί και οι αποφάσεις κεντρικά από την Ευρώπη ώστε να τηρηθεί μία κοινή γραμμή.

Θεωρείται ωστόσο βέβαιον ότι οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση, η οποία όπως φαίνεται δεν θα είναι απλά υπενθυμιστική, αλλά θα περιλαμβάνει και την κάλυψη των νέων στελεχών του κορωνοϊού, θα ξεκινήσει με όσους είχαν εμβολιασθεί αρχικά από τον Ιανουάριο.

Ταυτόχρονα ανησυχία προκαλεί και το θέμα του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson το οποίο δεν φαίνεται να καλύπτει πλήρως τις μεταλλάξεις. Γι’ αυτό και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει η δεύτερη δόση με mRNA εμβόλιο.

Άλλωστε προς ώρας για το εμβόλιο της Johnson & Johnson δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά επιστημονικά δεδομένα, αφού είναι σε εξέλιξη μελέτη που εξετάζει και το ενδεχόμενο 2ης δόσης. 

loading...