Το Ισραήλ προσπαθεί να ξεφύγει από την παγίδα της ιρανικής στρατηγικής

«Χάσαμε τον πόλεμο», είναι η πικρή παρατήρηση της Haaretz σύμφωνα με την οποία «ο Νετανιάχου είναι ο χειρότερος ηγέτης των Εβραίων».

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress Συντακτική ομάδα του Mytilenepress Οι τρεις παγκόσμιες καινοτομίες μου-Project Manager. Contact : [email protected]6945294197). “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

 

 

 

 

Σύμφωνα με τον πολιτικό του αρθρογράφο, Haïm Levinson, το γεγονός ότι έχασε τον πόλεμο « είναι το σαφές συμπέρασμα για κάθε Ισραηλινό ». « Είναι η δυσκολία της αναγνώρισής του που συνοψίζει την κατάσταση του μυαλού του ισραηλινού κοινού », προσθέτει. « Είμαστε αντιμέτωποι με μια σαφή, οξεία και απαιτητική πραγματικότητα και πρέπει να αρχίσουμε να την απορροφούμε, να την κατανοούμε και να εξάγουμε συμπεράσματα από αυτήν για το μέλλον. Αλλά δεν είναι ωραίο να λέμε ότι χάσαμε, οπότε λέμε ψέματα στον εαυτό μας ».

« Μετά από έξι μήνες, θα μπορούσαμε να είμαστε κάπου αλλού, αλλά είμαστε δέσμιοι των χειρότερων ηγετών στην ιστορία του Ισραήλ », σημείωσε ο Λέβινσον στο άρθρο του.

« Δεν είναι σίγουρο ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στα βόρεια σύνορα με απόλυτη ασφάλεια », εξήγησε, τονίζοντας ότι « η Χεζμπολάχ άλλαξε την εξίσωση υπέρ της ».

« Υπάρχει πλέον μεγάλη πιθανότητα ότι με την πάροδο των ετών οποιοδήποτε ταξίδι στα βόρεια σύνορα θα γίνει στόχος », πρόσθεσε ο Λέβινσον. « Δεν θα επιστρέψουν όλοι οι κρατούμενοι. Οποιαδήποτε ιρανική απειλή θα μας ταρακουνήσει. Η διεθνής μας φήμη έχει χτυπηθεί. Η ηγετική μας αδυναμία έχει αποκαλυφθεί ».

Ο αρθρογράφος της Haaretz πιστεύει ότι « επί χρόνια καταφέραμε να εξαπατήσουμε ότι είμαστε δυνατοί, με έξυπνους ανθρώπους και έναν πολύ ισχυρό στρατό. Πρακτικά, είμαστε ένα μικρό εβραϊκό χωριό με αεροπορία ».

« Μέρος της δυσκολίας να παραδεχτούμε ότι χάσαμε προέρχεται από την ιερότητα του στρατού, επειδή ήταν απαγορευμένο να πούμε μια κακή λέξη για το στρατό. Μόνο στις 7 Οκτωβρίου θα μπορούσαμε να πούμε –κάποια στιγμή– ότι αυτό είναι κρίμα », έγραψε.

« Η Ράφα είναι η νέα απάτη που πουλάνε οι τρομπέτες για να μας πουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νίκη », είπε, τονίζοντας ότι « τη στιγμή που θα μπουν στη Ράφα, το γεγονός θα χάσει όλο το νόημά του ».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι βρισκόταν « ένα βήμα από τη νίκη », ενώ επέμεινε ότι η επίθεση εναντίον της Ράφα θα πραγματοποιηθεί. Ο ισραηλινός στρατός κατοχής είχε αποσύρει τις περισσότερες μονάδες του στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, μετά από αρκετές επιχειρήσεις στο Χαν Γιουνές, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 15 Ισραηλινοί στρατιώτες, σύμφωνα με τη Χαμάς.

« Η αλήθεια είναι ότι οι στόχοι του πολέμου δεν θα επιτευχθούν. Η Χαμάς δεν θα καταστραφεί. Οι κρατούμενοι δεν θα επιστραφούν υπό στρατιωτική πίεση. Η ασφάλεια δεν θα επιστρέψει », αντιτίθεται ο Levinson της Haaretz .

Συνέχισε λέγοντας, « όσο περισσότερο κλαίνε οι τρομπέτες: κερδίζουμε, τόσο περισσότερα χάνουμε. Το ψέμα είναι ένα από αυτά. Πρέπει να το συνηθίσουμε. Η ζωή είναι λιγότερο ασφαλής από ό,τι πριν από τις 7 Οκτωβρίου. Το σκληρό πλήγμα θα διαρκέσει για πολλά χρόνια », είπε.

Και για να καταλήξουμε: « Η διεθνής απομόνωση δεν θα εξαφανιστεί. Οι νεκροί δεν θα επιστρέψουν. Ούτε πολλοί κρατούμενοι ».

Ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, υπεύθυνος για την ηγεσία της ισραηλινής αντιπροσωπείας για τις έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς στο Κάιρο, είχε ενημερώσει τον Νετανιάχου ότι η απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων υπό εκεχειρία θα ήταν αδύνατη και στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσαν να απελευθερωθούν μόνο 40 άτομα, ανέφεραν οι Times. του Ισραήλ .

Η δυσμενής γνώμη του πρωθυπουργού κερδίζει έδαφος στους Ισραηλινούς παρατηρητές. Σε άλλο άρθρο της Haaretz , ο Anshel Pfeffer δηλώνει ότι « όλοι θα συμφωνήσουν ότι ο Νετανιάχου είναι ο χειρότερος ηγέτης του εβραϊκού λαού » και « το μόνο πράγμα που έχει σημασία για αυτόν είναι η συνεχιζόμενη δύναμή του και ο τρόπος με τον οποίο θα το αναδείξει η ιστορία ».

Στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι New York Times απηχούσαν την απαισιοδοξία των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης. Αποκάλυψε ότι πολλοί εντός του ισραηλινού στρατού ασκούν την κριτική τους στον Νετανιάχου « για το ότι δεν παίρνει σκληρές αποφάσεις ».

Σε μια ανάλυση, η αμερικανική εφημερίδα πιστεύει « ότι το Ισραήλ παραπαίει και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να χάσει τον πόλεμο στη Γάζα ». Σημειώνει ότι η Χαμάς επέστρεψε σε περιοχές που είχαν εκκενωθεί από πολιτοφύλακες.

Μια εξίσου δυσμενής άποψη εξέφρασε ο Guardian , ο οποίος πιστεύει ότι «το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια μεγάλη στρατηγική ήττα που συνδέεται με τη φήμη του που έχει πληγεί σοβαρά, ακόμη και μεταξύ των πιο ενθουσιωδών υποστηρικτών του ».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, « ο πόλεμος στη Γάζα αποκαλύπτει την πτώση της Δύσης που πληρώνει το τίμημα της αλαζονείας της ».

Στο Ισραήλ τα αρνητικά συναισθήματα κατακλύζουν τους Ισραηλινούς λόγω της συνέχισης του πολέμου στο νότο και στο βορρά. Σύμφωνα με την εφημερίδα Maariv , επικαλούμενη πρόσφατη έρευνα, το 68% από αυτούς έχουν αρνητικά συναισθήματα και οι κάτω των 60 ετών είναι οι πιο απαισιόδοξοι.

Μια προηγούμενη δημοσκόπηση πριν από λίγες ημέρες αποκάλυψε ότι το 62% των Ισραηλινών δεν είναι ικανοποιημένο με τα αποτελέσματα του πολέμου.

Επιπλέον, σύμφωνα με το κανάλι του Κατάρ al-Jazeera , οι δημοσκοπήσεις έδειξαν επίσης ότι τα τρία τέταρτα των Ισραηλινών θα ήθελαν ο Νετανιάχου να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Εμπλεκόμενος σε αντιπαράθεση με πολλά ισραηλινά κόμματα και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, θέλοντας να επιβάλει αμφισβητούμενες νομικές αλλαγές, οι οποίες είχαν διχάσει βαθιά την ισραηλινή κοινωνία, την οπισθοδρόμηση της ασφάλειας που προκλήθηκε από την επιχείρηση της Χαμάς, Flood of al-Aqsa, στις 7 Οκτωβρίου, κατέστρεψε περαιτέρω τη δημοτικότητά του. Η αδυναμία του να πετύχει τους στόχους του μετά από 6 μήνες δολοφονικού πολέμου τον ώθησε στο χαμηλότερο σημείο του. Αν χάσει τον πόλεμο, οι Ισραηλινοί δεν θα τον συγχωρήσουν ποτέ. Ούτε ιστορία.

πηγή: Al Manar

από τον Dominique Delawade

Χθες το βράδυ μεταξύ 400 και 500 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 150 πύραυλοι εστάλησαν σύμφωνα με πληροφορίες από το Ιράν στο Ισραήλ, με στόχο αποκλειστικά στρατιωτικές εγκαταστάσεις . Μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Υεμένη, το Ιράκ και τον Λίβανο (Χεζμπολάχ) θα είχαν συμπληρώσει την ιρανική απάντηση.1
Αυτή η ιρανική επίθεση έρχεται ως απάντηση στονισραηλινό βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, πριν από λίγες ημέρες, αλλά και σε πολυάριθμους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι έχουν μείνει μέχρι σήμερα αναπάντητοι στη Συρία, σύμμαχο του Ιράν, και φυσικά για τις συνεχιζόμενες γενοκτονία των κατοίκων της Γάζας.

Σημειωτέον ότιη ιρανική απάντηση ήταν αναμενόμενη και είχε μάλιστα ανακοινωθείαπό την ιρανική πλευρά η οποία εντάσσεται στο άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ που αφορά την αυτοάμυνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ιράν έχειαποφύγει να στοχεύσει πολιτικούς στόχουςκαιδεν έχει επιτεθεί σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσειςστην περιοχή και ζήτησε από την αμερικανική πλευρά να μείνει μακριά από αυτό το θέμα.

Ο πραγματικός απολογισμός αυτής της επίθεσης δεν είναι γνωστός και δεν θα γίνει ποτέ γνωστός στο κοινό από την ισραηλινή πλευρά. Χωρίς αμφιβολία το Ισραήλ θα πει: «Ούτε καν κακό»2 ειδικά αν θέλει να αποφύγει τα άκρα.

Αυτή η επίθεση είναι, ωστόσο, σημαντική γιατί μπορεί επίσης να πυροδοτήσει το σπιράλ μιας κλιμάκωσης της οποίας κανείς δεν γνωρίζει πού θα μπορούσε να οδηγήσει την περιοχή και ακόμη και τον κόσμο.

Οι τρελοί ζηλωτές που κρατούν το πάνω χέρι στο Τελ Αβίβ και που κατευθύνουν επίσης, σε μεγάλο βαθμό και μέσω λόμπι, την εξωτερική πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης μεγάλων δυτικών χωρών (ΗΠΑ, ΗΒ, Γαλλία, Καναδάς, Αυστραλία κ.λπ.) πιθανότατα θα ανέβουν εγκοπή να έχει την τελευταία λέξη. Δεν πρόκειται να σταματήσουν εκεί, δεν είναι στα γονίδιά τους.

Επομένως, δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί η άνοδος στα άκρα.

Η ιρανική απάντηση πιθανότατα θα ωφεληθεί από την καλοπροαίρετη ουδετερότητα της πολυπολικότητας (Κίνα, Ρωσία, BRICS, OCS κ.λπ.). Θυμόμαστε ότι η κινεζική πρεσβεία βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ το 1999, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει τότε….

Το δυτικό ΝΑΤΟ θα βρεθεί, για άλλη μια φορά, απομονωμένο στη σθεναρή υποστήριξή του στις πιο ανεύθυνες ενέργειες των ισραηλινών προκλήσεων (ο βομβαρδισμός ενός προξενείου δεν είναι ασήμαντο).

Αυτή η ιρανική επίθεση θα μπορούσε επομένως να έχει τεράστιες συνέπειες. Αυτός ήταν ο στόχος του Ισραήλ όταν επέτρεψε στον εαυτό του να βομβαρδίσει το ιρανικό προξενείο στη Συρία; Ήταν ζήτημα να σύρουμε το δυτικό ΝΑΤΟ σε πόλεμο εναντίον του Ιράν;

Εάν αυτή η υπόθεση ξεφύγει από τον έλεγχο, τι γίνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τι γίνεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024; Και για ποιον επίλογο;

Σίγουρα θα ζήσουμε μια περίοδο γεμάτη σημαντικά γεγονότα.

τις 3 Ιανουαρίου 2020, ο Ντόναλντ Τραμπ δολοφόνησε τον Ιρανό στρατηγό Σουλεϊμανί, αρχιτέκτονα αυτού που αποκαλείται «Άξονας Αντίστασης» στην ισραηλινο-αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Ο θάνατος του στρατηγού δεν σήμαινε το τέλος της στρατηγικής του. Αντίθετα, η τρομερή αποτελεσματικότητα του στρατηγού που διοικούσε το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης προήλθε από την ικανότητά του να εκπαιδεύει άτομα ικανά να αναπτυχθούν αυτόνομα στο πεδίο. Αυτό εξηγεί την αποφασιστικότητα των Ισραηλινών να σκοτώσουν τους κληρονόμους του Soleimani: Sayyed Razi Mousavi, στη Δαμασκό την ημέρα των Χριστουγέννων. Ο Saleh el-Arouri στη Βηρυτό στις 2 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια να οργανώσει επίθεση, στις 3 Ιανουαρίου 2024, κατά του πλήθους που ήρθε να προσκυνήσει στον τάφο του στρατηγού Σουλεϊμανί. Μάταιες προσπάθειες; Το Ιράν απάντησε βομβαρδίζοντας μια μυστική εγκατάσταση της Μοσάντ στα σύνορα Ιορδανίας και Συρίας. Μη μπορώντας να αποδεχτούν μια αλλαγή ισορροπίας δυνάμεων που θα έπρεπε να τους οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις, οι Ισραηλινοί ώθησαν την πρόκληση, την 1η Απριλίου 2024, στο σημείο να δολοφονήσουν τον διάδοχο του Σουλεϊμανί και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του IRGC στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό. Καθώς κλείνω αυτό το άρθρο, αναμένεται από όλους μια σκληρή ιρανική απάντηση. Θα μπορούσε να προκαλέσει μια κλιμάκωση που εμπλέκει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο – αυτή είναι η ελπίδα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στις 3 Ιανουαρίου 2020, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή να χτυπηθεί, από drone, η συνοδεία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί που μόλις είχε φύγει από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης για μια συνάντηση με τον Αντίλ Αμπντούλ-Μάχντι, τον Ιρακινό πρωθυπουργό.

Εκτός από τη δειλία ενός τέτοιου χτυπήματος, που έκανε ξαφνικά τον Ντόναλντ Τραμπ να μοιάζει με τον μισητό προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα, γνωστό για το γούστο του να δολοφονεί πολίτες ή στρατιώτες με drone, μπορούμε να πούμε, εκ των υστέρων, ότι ο θάνατος του Σουλεϊμανί δεν είχε αντίκτυπο που περίμεναν οι Αμερικανοί. Χτυπάμε στο κεφάλι για να αποδιοργανώσουμε τον εχθρό, να τον ζαλίσουμε ή ακόμα και να τον αναγκάσουμε να παραδοθεί.

Στην προκειμένη περίπτωση συνέβη το αντίθετο. Η αποφασιστικότητα αυτού που ονομάζουμε Άξονας της Αντίστασης (Ιράν, Συρία, σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, Χεζμπολάχ στον Λίβανο, Ανσαρουλάχ στην Υεμένη) έχει αναδειχθεί ενισχυμένη.

«Ένα, δύο, τρεις Σουλεϊμανί!»

Το 1968, φοιτητές σε όλο τον κόσμο διαδήλωσαν, απαιτώντας να πολλαπλασιαστούν τα «Βιετνάμ» για να νικήσουν τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Σήμερα, πολλοί έχουν γίνει αστοί που υποστηρίζουν τον «νεοσυντηρητικό» αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Αλλά στις διαδηλώσεις για την υπεράσπιση των Παλαιστινίων, θα είχαμε κάθε λόγο να ψάλλουμε: «Ένας, δύο, τρεις Σουλεϊμανί!». ? Δεν θα ήταν πλέον ευχή. Μια πραγματικότητα όμως.

Οι δολοφονίες που μόλις έκανε το Ισραήλ, με διαφορά μερικών μηνών – Sayyed Razi Mousavi, στη Δαμασκό την ημέρα των Χριστουγέννων του 2023. Saleh El-Arouri στη Βηρυτό στις 2 Ιανουαρίου 2024. Ο στρατηγός Mohammad Reza Zahedi και αρκετοί από τους αναπληρωτές του την 1η Απριλίου κατά τη διάρκεια της βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό – μοιάζει εντυπωσιακά με αυτό του Soleimani. Όχι μόνο στις μορφές αλλά και λόγω των επιδιωκόμενων στόχων. Ο Ιρανός Μουσαβί ήταν συνεργάτης του Σουλεϊμανί. Και ο Saled El-Arouri είναι εκπρόσωπος της παλαιστινιακής αντίστασης που εκπαιδεύεται από τον στρατηγό. Ο Zahedi ήταν ο διάδοχός του ως επικεφαλής του IRGC.

Ο καθοριστικός ρόλος του Σουλεϊμανί στην οργάνωση της Παλαιστινιακής αντίστασης

Τα γραφικά που αναπαράγω εδώ σχετικά με τον Soleimani προέρχονται από έναν λογαριασμό X / κανάλι Telegram που προσφέρει μια σχεδόν συνεχή ροή γεγονότων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή.

Καταλαβαίνουμε πολλά βασικά πράγματα όταν διαβάζουμε αυτό το σχολαστικό έργο:

• Ενώ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης εστίαζαν στον Μπιν Λάντεν και την Αλ Κάιντα, ήταν ο Σουλεϊμανί και το Ιράν που άλλαζαν το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής.

• Η θρησκευτική ανταλλαγή επιρροών με τη μορφή της περίφημης συμφωνίας μεταξύ του Χασάν Ελ Μπάνα, του ιδρυτή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, και του Αγιατολάχ Χομεϊνί , του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αναμφίβολα παραμένει αληθινή σε θρησκευτικό επίπεδο. Αλλά δεν λαμβάνει υπόψη τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση, που καθορίζεται από τη γεωπολιτική και τα έθνη, ούτε από τη θρησκεία. Σιίτες και Σουνίτες έχουν συμφιλιωθεί από την επιθετικότητα του Ισραήλ και της Αμερικής προς όλα τα ρεύματα του Ισλάμ.

• Ο Σουλεϊμανί δίδαξε στους Παλαιστίνιους πώς να σκέφτονται μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τους κανόνες ενός ασύμμετρου πολέμου, που αναπτύχθηκε σε ένα ad hoc περιβάλλον. Δεν ήταν μόνο το γενικό απαραίτητο για την κατασκευή του δικτύου των σηράγγων που χρησιμεύουν ως καταφύγιο για τα μαχητικά κινήματα. Αλλά δίδαξε επίσης στους Παλαιστίνιους πώς να αρχίσουν να φτιάχνουν τα δικά τους όπλα.

• Όπως η Ιρακινή Σιιτική Αντίσταση και οι Χούτι του Ανσαρουλάχ, οι Παλαιστίνιοι υιοθέτησαν και προσάρμοσαν, υπό την ηγεσία του πρώην ηγέτη του IRGC, τη στρατηγική μάχης της Χεζμπολάχ. Ο στρατιωτικός ηγέτης της μαχητικής πτέρυγας της Χαμάς, Sinwar, πήγε στο Ιράν στα μέσα της δεκαετίας του 2010 για ειδική εκπαίδευση με τους Φρουρούς της Επανάστασης.

• Τέλος, δεν μπορούμε να υπερτονίσουμε τη σημασία της «μεθόδου Σουλεϊμανί» στο να συμφιλιωθούν και να ενωθούν όλα τα παλαιστινιακά μαχητικά κινήματα σε έναν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα: ένοπλοι κλάδοι της Χαμάς, Διεθνής Ισλαμική Τζιχάντ, Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Οι Δυτικοί – τουλάχιστον τα μέσα ενημέρωσης τους, επαναλαμβάνουν τη «Χαμάς» για να ορίσουν Παλαιστίνιους μαχητές, χωρίς να δουν τον ρόλο που διαδραματίζουν άλλα κινήματα.

Η μέθοδος Σουλεϊμανί και η εμφάνιση πολεμικών εθνών

Η μέθοδος Soleimani συνίσταται αφενός σε τεχνολογικές μεταφορές, και αφετέρου στην εκπαίδευση των μάχιμων μονάδων. Η κατευθυντήρια αρχή είναι να γίνουν τα μαχητικά κινήματα αυτόνομα, αν χρειαστεί ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

Όταν η Χεζμπολάχ ή το Ιράν λένε ότι δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων από την Παλαιστινιακή Αντίσταση για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αυτό είναι και αλήθεια και ψευδές. Δεν υπάρχει αμφιβολία για τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφορετικών συνιστωσών του Άξονα της Αντίστασης. Και η φόρμουλα του Gilles Kepel, ο οποίος μίλησε για την 7η Οκτωβρίου ως « σιιτική 11η Σεπτεμβρίου » αγγίζει μια σημαντική πτυχή αυτού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πρέπει να γίνει κατανοητό, ωστόσο, ότι οι θρησκευτικοί διαχωρισμοί δεν είναι πλέον αυτό που καθορίζει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Έχουμε τρία μέρη που συμμετέχουν.

• Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ

• Ο Άξονας της Αντίστασης, γύρω από το Ιράν. Στις χώρες και τα μαχητικά κινήματα που αναφέρθηκαν ήδη μπορούμε να προσθέσουμε την Αλγερία.

• Μουσουλμανικές χώρες που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουν αναζητήσει συμφωνία με το Ισραήλ για δεκαετίες: Μαρόκο, Αίγυπτος, Τουρκία, Ιορδανία, χώρες του Κόλπου.

Οι Παλαιστίνιοι μπήκαν στον πόλεμο στις 7 Οκτωβρίου γιατί ένιωσαν ότι η προσέγγιση μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας σφράγιζε τη μοίρα του παλαιστινιακού έθνους, το οποίο δεν θα έβλεπε ποτέ το φως της δημοσιότητας. Σήμερα, αυτή η προσέγγιση έχει ανασταλεί. Και ο Άξονας της Αντίστασης φαίνεται ικανός να αποτρέψει το ισραηλινό σχέδιο απέλασης Παλαιστινίων από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Η μέθοδος Soleimani έχει πολύ να κάνει με αυτό. Μια στρατηγική που μοιράζονται κινήματα ή χώρες που έχουν μέγιστη αυτονομία αλλά είναι σε θέση να συντονιστούν εξαιρετικά γρήγορα επειδή μιλούν όλες την ίδια στρατηγική γλώσσα. Και να ξέρεις να χρησιμοποιείς τα ίδια όπλα.

Όλα αυτά εξηγούν γιατί σήμερα έχουμε να κάνουμε με έθνη τα οποία, υπό την επίδραση του απροσδόκητου χτυπήματος που επέφερε η Παλαιστινιακή Αντίσταση στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, αρχίζουν όλα να ζυγίζουν τα συμφέροντά τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να μην επιτρέψουν να παρασυρθούν σε μια γενική σύγκρουση από το Ισραήλ. Το Μαρόκο, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία πρέπει να επιδείξουν μεγάλη προσοχή από εδώ και πέρα στην προσέγγισή τους με το Ισραήλ, διαφορετικά θα κινητοποιήσουν τους δρόμους εναντίον τους. Η Συρία ή το Ιράκ ζητούν υπομονετικά τον χρόνο τους για να απελευθερώσουν το έδαφός τους από οποιαδήποτε ξένη κατοχή. Προς μεγάλη απογοήτευση του Ισραήλ – το οποίο μπορεί να λυπάται για την αντιιρανική του στροφή για μια γενιά – το Ιράν θα βγει νικητής από την τρέχουσα αντιπαράθεση.

Η στρατηγική Σουλεϊμανί είναι πρωτίστως αυτή ενός Ιρανού πατριώτη, ο οποίος θα έχει υπηρετήσει τη χώρα του με τέτοια αποτελεσματικότητα που το σύγχρονο Ιράν θα ζει με τη στρατιωτική και πολιτική του κληρονομιά για πολύ καιρό ακόμη.

Το Ισραήλ δεν παραιτείται από τη νέα ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή

Θυμόμαστε ότι ο Yitzak Rabin υπέγραψε τις Συμφωνίες του Όσλο επειδή έκρινε ρεαλιστικά ότι το Ισραήλ δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τόσο τους Παλαιστίνιους όσο και το Ιράν. Ήθελε να συνάψει ειρήνη με τους Παλαιστίνιους για να μπορέσει τελικά να διεξαγάγει πόλεμο εναντίον του Ιράν.

Μετά τη δολοφονία του το 1998, η τάση Σαρόν-Νετανιάχου αποφάσισε, μετά από μια παιδική παρόρμηση που σήμερα αποδεικνύεται αυτοκτονική, ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τόσο τους Παλαιστίνιους όσο και το Ιράν. Η εφαρμογή της στρατηγικής του στρατηγού Σουλεϊμανί συνίστατο στη συστηματική εκμετάλλευση της απουσίας του ισραηλινού ρεαλισμού, για τη δημιουργία του «Άξονα της Αντίστασης».

Αυτόν τον Απρίλιο του 2024, η Μέση Ανατολή έχει φτάσει στο σημείο όπου το Ισραήλ σταδιακά ασφυκτιά από τη στρατηγική Σουλεϊμανί και εξασκεί την απρόσκοπτη φυγή με την ελπίδα ότι η αντικατάσταση ενός ανοιχτού πολέμου με τον ασύμμετρο πόλεμο του Άξονα της Αντίστασης, θα επιτρέψτε μας να ανακτήσουμε τον έλεγχο.

 

Το Mytilenepress.είναι ένα εναλλακτικό ΜΜΕ και περιοδικό ειδικού σκοπού όπως αναφέρουν εδώ και χρόνια οι αναγνώστες του. Ενισχύστε την  ελεύθερη  ενημέρωση -συνέχεια  του  Mytilenepress.το οποίο έχει πολλές παγκόσμιες-πανελλήνιες πρωτιές στην Γεωστρατηγική-ιστορία και τον κλάδο του υβριδικού πολέμου (Εμπρησμοί-Καταστροφές και “ατυχήματα”). Γίνεται συνδρομητές-υποτστηρικτές μεέ να συμβολικό πόσο  2.99 Ευρώ τον μήνα €. Tο Mytilenepress δεν έχει σκοπό το κέρδος αλλά την επιβίωση του έθνους και της κοινωνίας καθώς ο υβριδικός πόλεμος βρίσκεται στην κορύφωση του.

 

 

 

 

 

 

 

Εάν σας ενδιαφέρουν όλο τα προαναφερόμενα υποστηρίξτε το Mytilenepress με μια μικρή δωρεά. ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ (ΕΛΤΑ ΙΒΑΝ GR : 10010439601).

“Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Εν τούτοις ο Βολταίρος δεν έγραψε και δεν είπε ποτέ αυτά τα διάσημα λόγια, αν και το νόημα τους συμφωνούσε απόλυτα με την ιδεολογία του.

Τα λόγια ανήκουν στην Βρετανίδα συγγραφέα Έβελιν-Μπίατρις Χολ την βιογράφο του Βολταίρου, η οποία υπέγραφε με το ψευδώνυμο S. G. Tallentyre. Το 1903 εκδόθηκε η βιογραφία που έγραψε για τον Βολταίρο και το 1906 το βιβλίο της με τίτλο «Οι Φίλοι του Βολταίρου», όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά η διάσημη φράση.

Επάνω σε όλα αυτά τα προαναφερόμενα φιλοσοφικά-ηθικά αξιώματα ιδρύθηκε το εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου- έκφρασης, αποτελούν τα θεμέλια για μια σωστή-υγιής κοινωνία. Το Mytilenepress έχει ως θεματολογία τα εθνικά θέματα, την γεωστρατηγική-γεωπολιτική, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, τις διεθνείς εξελίξεις και την παιδεία. Eπίσης υπάρχουν και θέματα για την τοπική επικαιρότητα και την υγεία. Εκτός από τα άρθρα Γεωστρατηγικής-Ιστορίας και Θεολογίας, η συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων του Mytileneprss είναι από μεταφράσεις που κάνει από τα κορυφαία ιστολόγια της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Αμερικής ο αρχισυντάκτης του Μpress Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος.

Το Mytilenepress είναι το πρώτο ελεύθερο-δημοκρατικό, μοναδικό ιστολόγιο στον νομό Λέσβου και σε όλο το Αιγαίο-Θράκη. Αυτό είναι εμφανές από την επιλογή των θεμάτων για τα Ελληνοτουρκικά, την γεωστρατηγική-γεωπολιτική, τα εθνικά ζητήματα, τις διεθνείς εξελίξεις και την παιδεία. Eπίσης μέρος της θεματολογίας του Mpress δεν υπάρχει σε ολόκληρη την επικράτεια. Το Mytilenepress είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό ειδικού σκοπού. Μεταξύ άλλων μην ξεχνάτε ότι προέβλεψε την καταστροφή στην Ρόδο τον Ιούλιο του 2023 με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα από το 2009 και την καταστροφή στα Τέμπη με το πολύνεκρο ατύχημα. Η πρόβλεψη είχε γίνει στο Mytilenepress στις 18/2/2023.

Αγαπητοί φίλοι-αναγνώστες. Η επταετία 2023-2030 θα είναι μια σημαντική για την αποκάλυψη όλων των ψεμάτων που επέτρεψαν σε ορισμένες δυνάμεις να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και ειδικά στον Ελληνισμό. Η Μεγάλη Επαναφορά προετοιμάζεται για να πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια όπως ανακοίνωσε το WEF στο Νταβός.

 

 

Η ανάγκη μιας κοινωνίας για εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις κίβδηλες ειδήσεις είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Για αυτό, χρειαζόμαστε εσάς και την υποστήριξή σας.

 

Οι συστημικοί δημοσιογράφοι πληρώνονται για να προωθούν πολέμους, να πυροδοτούν τον φόβο των πανδημιών, των εμπρησμών, της βίας και των δολοφονιών ναζί. Παράλληλα  παρουσιάζουν ψέματα για την κλιματική αλλαγή ως αλήθεια και διαπράττουν αμέτρητες άλλες προδοσίες κατά της ανθρωπότητας. Επίσης στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους είναι η προώθηση της Διονυσιακής κουλτούρας, η κατάργηση της παιδείας, η προώθηση της βίας και οτιδήποτε προκαλεί ανομία, αταξία και καταστροφή. Η ασύμμετρη απειλή γεωστρατηγικά είναι όταν ένα κράτος δέχεται επίθεση από άλλα “συμμαχικά” κράτη (ΝΑΤΟ), είτε από την ανθελληνική νέα τάξη πραγμάτων. Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι υποχρεωτικά στρατιωτικές. Είναι πολιτικές-κοινωνικές, οικονομικές, ηθικές, πνευματικές-πολιτιστικές, οικολογικές, ψυχολογικές, εγκληματικές, μεταναστευτικές, διαδικτυακές και Διονυσιακές.

Οι ισχυρότερες και φοβερότερες επιθέσεις που δεχτήκαμε ήταν στον πνευματικό και στον ηθικό τομέα. Η πατρίδα μας υπέστη, όλες τις μορφές ασύμμετρων απειλών, για να την υποτάξουν, να την διαλύσουν πνευματικά-ηθικά, πολιτικά-στρατιωτικά και κοινωνικά για να αφαιρέσουν παράνομα τον ορυκτό πλούτο (ενέργεια) και λόγω της Γεωστρατηγικής μας θέσεως. Το φαινόμενο του πολέμου αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο επιστημονικών μελετών στην γεωστρατηγική-γεωπολτική, τις Διεθνείς σπουδές και τις στρατιωτικές σχολές. Ο πόλεμος είναι μια πράξη βίας με στόχο την υποταγή-εξαναγκασμό στις επιθυμίες του αντιπάλου.

Ο επεκτατικός πόλεμος είναι το μέσον για την επίτευξη άνομων σκοπών επί του αντιπάλου. Την σημερινή εποχή κυρίαρχο είδος πολέμου δεν είναι ο συμβατικός πόλεμος με όπλα, μαχητικά αεροπλάνα, πυραύλους, τεθωρακισμένα και πλοία. Το κορυφαίο είδος πολέμου είναι ο υβριδικός. Ο υβριδικός πόλεμος χωρίζεται σε πνευματικό-πολιτιστικό, οικονομικό, οικολογικό, διαδικτυακό, κοινωνικό, ψυχολογικό εγκληματικό και Διονυσιακό. Αυτά είναι τα κυριότερα είδη όταν ένα έθνος αντιμετωπίζει υβριδική απειλή. Επίσης κάποιες φορές έχουμε παράλληλα τον συνδυασμό υβριδικού και συμβατικού πολέμου. Βασικότατο σκέλος του υβριδικού πολέμου αποτελεί η  εγκληματικότητα. Χωρίς βία-εγκλήματα και πάσης φύσεως κακουργίες δεν είναι εφικτή η νίκη και η κυριαρχία έναντι του αντιπάλου έθνους.

Το επιτιθέμενο κράτος που διεξάγει μη συμβατικό πόλεμο μέσα από την εγκληματικότητα-πορνεία (Διονυσιακός πολιτισμός), προκαλεί στο αντίπαλο έθνος παράλυση. Τρόμος-οργή, υποταγή-αδυναμία, σύγχυση και αποσταθεροποίηση. Η τρομοκρατία-βία και τα ελεύθερα ήθη ενάντια στο κράτος που διεξάγεται ο υβριδικός πόλεμος αποτελούν το βασικότερα σημεία για την κατάκτηση του. Μέσα από την ανελέητη βία και την προστυχιά (Διονυσιακά Αξιώματα), επιφέρουν ανασφάλεια-απελπισία, πολιτική, κοινωνική και οικονομική αστάθεια.

Όσο πιο στυγερά είναι τα εγκλήματα, τα υποτιθέμενα ατυχήματα και η ερωτική διαφθορά, αυξάνεται σε υπερθετικό βαθμό η αδυναμία και ο φόβος. Μεταξύ άλλων συνδυάζουν την εγκληματικότητα και τον ψυχολογικό πόλεμο ταυτόχρονα. Σαστισμένος ο Ελληνικός λαός δεν έχει δυνάμεις να αντισταθεί, μειώνονται-εκμηδενίζονται οι αντιδράσεις και στην συνέχεια σε καθεστώς παραλυσίας υποκύπτει στην βούληση του αντιπάλου.

Όλοι οι αξιόπιστοι γεωπολιτικοί και γεωστρατηγικοί αναλυτές με αδιάσειστα στοιχεία απέδειξαν ότι στην Ελλάδα διεξάγεται υβριδικός πόλεμος. Έχουμε νεκρούς από εμπρησμούς, ουσίες, εγκληματικότητα, Covid-19, μνημόνια και άλλες κακουργηματικές πράξεις. Στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία επικρατεί παρακμή-αμάθεια, έλλειψη αρχών και διχασμός. Η έλλειψη παιδείας-αγωγής οδηγεί στην απάθεια και στην αδιαφορία. Αυτά είναι από τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα μιας κοινωνίας σε μεγάλη παρακμή και σήψη. Οι κάτοικοι είναι προκλητικά-τραγικά απαθείς-αδιάφοροι απέναντι στους εμπρησμούς, τον Covid-19, τα μνημόνια, την εισβολή και τις εθνοκτόνες συνέπειες. Aυτό συμβαίνει διότι αρκετοί δεν έχουν παιδεία και θεωρούν ότι τα προβλήματα πρέπει να απασχολούν όλους τους άλλους, εκτός από τους ίδιους.

Όταν διαπιστώσουν ότι αυτές οι κοινωνικές-εθνικές μάστιγες, ήταν και είναι υπόθεση όλων μας τότε είναι πολύ αργά, καθώς έχουν ήδη υποστεί οι ίδιοι ή κάποια από τα συγγενικά-φιλικά τους πρόσωπα θανάτους και απώλειες εξαιτίας του υβριδικού πολέμου. Η διαχρονική δύναμη των Ελλήνων είναι η παιδεία-πολιτισμός.

Σε περιόδους έντονης ανησυχίας-δυστυχίας, βίας και πολέμων οι άνθρωποι βιώνουν καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν με το πνεύμα και την ηθική. Φοβούνται-αρνούνται να σκεφτούν και να ερευνήσουν. Για αυτό στρέφονται προς το κακό, τις βίαιες πράξεις, την ηθική ελευθεριότητα-Διονυσιακή Κουλτούρα, τον φασισμό και την φίμωση. Συνέπεια όλων αυτών είναι να μην υπάρχουν αξίες-ηθική, εξέλιξη, δημιουργικότητα, πολιτιστικό επίπεδο και  ελευθερία λόγου στα ΜΜΕ. Τα μοναδικά-διαχρονικά  στηρίγματα του Ελληνικού έθνους είναι ο Αριστόκλειος Πολιτισμός.

 

 

https://mytilenepress.blogspot.com/2023/12/mytilenepress-mytilenepress_16.html

Οι απόψεις των αρθρογράφων και των αναλυτών δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα εκείνες του Μytilenepres

πηγή: Le Courrier des Stratèges

loading...