Μυτιλήνη (Mytilenepress) : Γενοκτονίες δύο έγγραφα

Η πρώτη είναι η άποψη του Μπέρναρντ Λούγκαν, αφρικανού ιστορικού, σεβαστή, άκουστη και κατανοητή στους στρατιωτικούς κύκλους, πάντα υποστηριζόμενη, αλλά πολύ λιγότερο, γιατί οι θέσεις του είναι ανησυχητικές, στους κύκλους της αριστεράς μπόμπο που αναμεταδίδονται από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. ακροατήριο.

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress Συντακτική ομάδα του Mytilenepress Οι τρεις παγκόσμιες καινοτομίες μου-Project Manager. Contact : [email protected]6945294197). “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

 

Προφανώς ταξινομημένος ως ακροδεξιός από τους αντιπάλους του, ίσως επειδή ήταν λέκτορας και δάσκαλος στην Ειδική Στρατιωτική Σχολή του Saint Cyr, στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών Εθνικής Άμυνας καθώς και στην École Supérieure de Guerre, έζησε στη Ρουάντα για 11 χρόνια (από το 1972 έως το 1983). Ξέρει πολύ περισσότερα από τους άλλους για τι μιλάει.

Ντομινίκ Ντελαγουάρντ

*

Ρουάντα: μια γενοκτονία σε ερωτήματα

του Μπέρναρντ Λούγκαν

Λίγες μέρες πριν από την 30ή επέτειο από την έναρξη των σφαγών στη Ρουάντα, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αυτή την Πέμπτη, 4 Απριλίου 2024, ότι η Γαλλία « θα μπορούσε να σταματήσει τη γενοκτονία » των Τούτσι το 1994 αλλά « δεν είχε τη θέληση ». Μια ακόμη απόδειξη της στάσης της μόνιμης μετάνοιας που φαίνεται να ευνοεί ο Εμμανουέλ Μακρόν. Για να επιστρέψετε σε αυτή τη σύγκρουση σε βάθος, θα βρείτε παρακάτω ένα σε βάθος άρθρο του Μπέρναρντ Λούγκαν που χρονολογείται από το 2014, μακριά από τις κύριες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στα ΜΜΕ. Η δολοφονία του προέδρου Habyarimana, το βρώμικο παιχνίδι της Ουάσιγκτον, έρευνα από τον δικαστή Trévidic: κλειδιά για την κατανόηση και την εξήγηση.

Στις 6 Απριλίου 1994, το αεροπλάνο που μετέφερε δύο Αφρικανούς προέδρους, Μ.Μ. Ο Juvénal Habyarimana της Ρουάντα και ο Cyprien Ntaryamira από το Μπουρούντι καταρρίφθηκαν από πύραυλο1 . Δεν ξεκίνησε διεθνής έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών αυτής της επίθεσης που πυροδότησε τη γενοκτονία της Ρουάντα.2

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σε δράση

Το ICTR ( Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα) ιδρύθηκε τον Μάιο του 1995 μετά τη σύστασή του τον Νοέμβριο του 1994 από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με δικαιοδοσία για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 1994, με  έδρα την Αρούσα της Τανζανίας.

Από την αρχή οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής άσκησαν πίεση ώστε η επίθεση της 6ης Απριλίου 1994, αν και περιλαμβάνεται πλήρως στα χρονολογικά όρια που δίνονται στο ICTR, να αποκλειστεί από το πεδίο διερεύνησής της. Με μεγάλη συνέπεια, όλοι οι εισαγγελείς που διαδέχθηκαν ο ένας τον άλλον στην κεφαλή αυτού του δικαστηρίου σεβάστηκαν αυτόν τον περίεργο αποκλεισμό. Το ICTR, που δημιουργήθηκε ειδικά για να κρίνει τους υπεύθυνους για τη γενοκτονία, αρνήθηκε επομένως να αναζητήσει τους δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας που ήταν η αιτία (!!!).

Η ασυνήθιστη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ακόμη πιο προβληματική αφού το 1995, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία στο μυαλό κανενός ότι οι δράστες της επίθεσης της 6ης Απριλίου 1994 ήταν αυτοί οι «εξτρεμιστές Χούτου» που τόσο συχνά καταγγέλλονταν από τις αμερικανικές ΜΚΟ. Γιατί λοιπόν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αντίθετες στην επισήμανση της ευθύνης τους για την επίθεση που προκάλεσε τη γενοκτονία στη Ρουάντα από μια έρευνα του ICTR; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ίσως ότι οι υπηρεσίες της Ουάσιγκτον γνώριζαν ήδη ότι η επίθεση δεν είχε διαπραχθεί από «εξτρεμιστές Χούτου»… Απαγορεύοντας στο ICTR να ηγηθεί της έρευνας για τη δολοφονία του Προέδρου Χαμπιαριμάνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προστάτευσαν επομένως αποτελεσματικά αυτούς που καταστρέφοντας το αεροπλάνο του κατά την πτήση, επέτρεψε στο FPR (Πατριωτικό Μέτωπο της Ρουάντα), ένα ουσιαστικά κίνημα Τούτσι που ανέρχεται συνολικά στο 10% έως 15% του πληθυσμού, να καταλάβει την εξουσία στρατιωτικά. Εδώ είναι απαραίτητη μια αναδρομή.

Η Ουάσιγκτον, η οποία είχε αποφασίσει να δημιουργήσει ένα ισχυρό κέντρο επιρροής στην ανατολική-κεντρική Αφρική, έκανε την Ουγκάντα τον άξονα της στρατηγικής της σε αυτό το τμήμα της ηπείρου. Από αυτή τη χώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες όπλισαν και συμβούλευσαν το RPF το οποίο, από τον Οκτώβριο του 1990, διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ρουάντα. Του παρείχαν διπλωματική βοήθεια και, μέσω ΜΚΟ που συνδέονται με τις υπηρεσίες τους, διοργάνωσαν διεθνείς εκστρατείες για να δαιμονοποιήσουν το καθεστώς Habyarimana ενώ, αντίθετα, παρουσίαζαν τους άνδρες του στρατηγού Kagame ως μαχητές της δημοκρατίας.

Όσο ο Φρανσουά Μιτεράν ήταν στην εξουσία στη Γαλλία, αυτό το σχέδιο για την κατάκτηση της Ρουάντα ηττήθηκε. Το πέτυχε το 1994 όταν, χάρη στη δεύτερη συμβίωση, μια εν μέρει ατλαντική δεξιά κατέλαβε το Hôtel de Matignon.

Στις 7 Απριλίου, όταν ο Πρόεδρος Habyarimana δολοφονήθηκε, το RPF επανέλαβε μονομερώς τις εχθροπραξίες, παραβιάζοντας έτσι τις ειρηνευτικές συμφωνίες της Αρούσα. Ο Πρόεδρος Μιτεράν ήταν τότε υπέρ μιας γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης με σκοπό να επαναφέρει το RPF στις αρχικές του γραμμές προκειμένου να σωθεί η ειρηνευτική διαδικασία της Αρούσα.3 . Καθώς η κυβέρνηση του κ. Edouard Balladur ήταν αντίθετη σε αυτό, ο στρατηγός Kagame είχε ελεύθερα τα χέρια για να κατακτήσει τη χώρα και τον Ιούλιο του 1994 ήταν ο κύριος στο Κιγκάλι.

Από τη Ρουάντα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοίμασαν στη συνέχεια τη δεύτερη φάση του σχεδίου τους που ήταν η ανατροπή του Στρατάρχη Μομπούτου του Ζαΐρ. Το 1997, παραλυμένη από ψευδείς κατηγορίες για συνενοχή με τους «γενοκτονιστές» που κατασκεύασαν οι αμερικανικές υπηρεσίες και οι οποίες είχαν μεταδοθεί από τον γαλλικό Τύπο, η Γαλλία δεν τόλμησε να παρέμβει για να υποστηρίξει τον σύμμαχό της στο Ζαϊρ που δέχτηκε επίθεση από έναν συνασπισμό της Ουγκάντα. Το Ζαΐρ, που έγινε για άλλη μια φορά η ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), διαμελίστηκε και άρχισε η εκμετάλλευση-λεηλασία του πλούτου του Κίβου από εταιρείες της Ρουάντα. Η γνώση αυτού του ιστορικού είναι απαραίτητη για την κατανόηση του ζητήματος της Ρουάντα.4

Τα στοιχεία κατά του RPF συσσωρεύονται

Ας επιστρέψουμε στην επίθεση της 6ης Απριλίου 1994. Το 1998, μετά από καταγγελίες που υποβλήθηκαν από τις οικογένειες του γαλλικού πληρώματος του αεροπλάνου και από τη χήρα του προέδρου Habyarimana, ο αντιτρομοκρατικός δικαστής Bruguière πραγματοποίησε την έρευνά του. Τον Νοέμβριο του 2006, εξέδωσε διάταγμα αποκάλυψης και απήγγειλε κατηγορίες σε εννέα προσωπικότητες πολύ κοντά στον στρατηγό Kagame, που κατηγορούνται ότι οργάνωσαν ή διέπραξαν την επίθεση της 6ης Απριλίου 1994. Ανίκανος να διώξει τον αρχηγό του κράτους της Ρουάντα επειδή προστατεύονταν από την ασυλία του, Ο Γάλλος δικαστής ζήτησε από το ICTR να τον κατηγορήσει. Μάταια.

Η αντεπίθεση του στρατηγού Kagame πραγματοποιήθηκε μέσω των ισχυρών γαλλικών δικτύων επιρροής του και μέσω ενός Τύπου που δεν έπαψε ποτέ να χρησιμεύει ως φωνή του, ιδίως  η Libération  και  η Le Figaro  όταν ο Patrick de Saint-Exupéry συνεργάστηκε με αυτή την τελευταία ιδιότητα. Υποστηριζόμενος από τον ένα και τον άλλον, επιχείρησε έναν ελιγμό καθυστέρησης που είχε σκοπό να δυσφημήσει το έργο του δικαστή Bruguière υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος είχε επηρεαστεί από μάρτυρες των οποίων τα λόγια του είχαν μεταφραστεί κακώς ή ότι είχε παρερμηνευτεί.

Αυτό το επιχείρημα, το οποίο επαναλήφθηκε χωρίς επαλήθευση από τα μέσα ενημέρωσης, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, διότι οι μάρτυρες που άκουσε ο δικαστής Bruguière είχαν επίσης συνεντεύξεις από το ICTR ενώπιον του οποίου έγινε η ταυτόχρονη μετάφραση (Κινιαρουάντα-Γαλλικά-Αγγλικά) από ορκωτούς μεταφραστές. Ωστόσο, από τα πρακτικά των ακροάσεων προκύπτει ότι οι μάρτυρες αυτοί έκαναν στους διεθνείς δικαστές τις ίδιες δηλώσεις με τον Γάλλο δικαστή. Με μια διαφορά, ωστόσο: κατέθεσαν ενόρκως και έχοντας πλήρη γνώση των σοβαρών κυρώσεων –συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης στην ακροαματική διαδικασία– που συνεπαγόταν η ψευδομαρτυρία ενώπιον αυτού του διεθνούς δικαστηρίου.

Ο δικαστής Trévidic, έχοντας διαδεχτεί τον δικαστή Bruguière το 2007, προστέθηκαν σταδιακά στον φάκελο νέα στοιχεία που καταδικάζουν τους υπεύθυνους για το τρέχον καθεστώς του Κιγκάλι. Μεταξύ άλλων:

– Την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012, στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο στρατηγός Faustin Kayumba Nyamwasa, πρώην αρχηγός του επιτελείου του RPA (Πατριωτικός Στρατός της Ρουάντα), ο οποίος το 1994 ήταν υπεύθυνος για τις στρατιωτικές πληροφορίες του στρατηγού Kagame, επιβεβαίωσε ενόρκως ενώπιον δικαστηρίου, ότι ο τελευταίος « διέταξε τη δολοφονία του προέδρου Habyarimana »5 , επιβεβαιώνοντας έτσι τους όρους της διαταγής του δικαστή Bruguière.

– Στις 9 Ιουλίου 2013, η ανταποκρίτρια του RFI στη Νότια Αφρική, η κυρία Sonia Rolley, δημοσίευσε δύο αποκλειστικές συνεντεύξεις, η μία με τον στρατηγό Faustin Kayumba Nyamwaza και η άλλη με τον συνταγματάρχη Patrick Karegeya, πρώην επικεφαλής των πληροφοριών του στρατηγού Kagame, στις οποίες οι δύο άνδρες Το πιο ξεκάθαρο κατηγόρησε τον τελευταίο ότι ήταν ο οργανωτής της επίθεσης της 6ης Απριλίου 1994 που κόστισε τη ζωή του προέδρου Habyarimana.

• Ο Patrick Karegeya, ο οποίος είπε στο RFI ότι ήταν σε θέση να αποδείξει από πού εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι, στραγγαλίστηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Γιοχάνεσμπουργκ την 1η Ιανουαρίου 2014.

• Ο στρατηγός Kayumba και ο συνταγματάρχης Karegeya ζητούσαν εδώ και μήνες να ακουστούν από τον δικαστή Trévidic. Ο τελευταίος λοιπόν δεν θα μπορεί πλέον να αμφισβητήσει τον δεύτερο… Όσο για το πρώτο, ο δικαστής πρέπει να σπεύσει να τον συναντήσει γιατί διέφυγε μια δεύτερη απόπειρα δολοφονίας στις 4 Μαρτίου 2014…

– Τον Ιούλιο του 2013 και στη συνέχεια τον Ιανουάριο του 2014, ο Jean-Marie Micombero, πρώην γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Άμυνας της Ρουάντα και ο οποίος, στις 6 Απριλίου 1994, τοποθετήθηκε σε τμήμα που ήταν υπεύθυνο για τις πληροφορίες που αναφέρει απευθείας στον Paul Kagame, κατέθεσε ενώπιον του δικαστή Τρεβιδικός . Πρόσφυγας στο Βέλγιο από το 2010 όπου έχει τεθεί υπό αστυνομική προστασία, έδωσε τα ονόματα των δύο ανδρών που στις 6 Απριλίου 1994 έριξαν δύο βλήματα στο προεδρικό αεροπλάνο. Επίσης, έδωσε πολλές λεπτομέρειες για την προετοιμασία και την εξέλιξη της επίθεσης6 . Αυτές οι δηλώσεις αλληλεπικαλύπτονταν και επιβεβαίωσαν εκείνες που συνέλεξε τότε ο δικαστής Bruguière από άλλους μάρτυρες.

Για το καθεστώς του Κιγκάλι, αυτές οι προόδους στον φάκελο είναι τρομερά καταστροφικές και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι φίλοι του έλαβαν εντολή να ανάψουν αντεπιθέσεις. Ως εκ τούτου, ο γαλλικός Τύπος βρίσκεται επί του παρόντος και για άλλη μια φορά σε δράση, χωρίς να διστάζει να διαστρεβλώσει τα γεγονότα, ενώ συνεχίζει να απαγγέλλει μια ιστορία που είναι πλέον ξεπερασμένη.

Η θέση που θεμελιώνει τη «νομιμότητα» του καθεστώτος του στρατηγού Kagame, δηλαδή αυτή της «προγραμματισμένης» και «σχεδιασμένης» γενοκτονίας από τους «εξτρεμιστές» των Χούτου, στην πραγματικότητα γκρεμίστηκε πριν από το ICTR. Σε όλες τις αποφάσεις του σχετικά με τους «κυρίως υπεύθυνους για τη γενοκτονία», τόσο σε πρώτο βαθμό όσο και σε έφεση, αυτό το διεθνές δικαστήριο έχει στην πραγματικότητα αποδείξει ξεκάθαρα ότι δεν υπήρξε «συνωμοσία» για τη διάπραξή της.7

Συμπέρασμα: αν αυτή η γενοκτονία δεν ήταν «σχεδιασμένη», ήταν επομένως «αυθόρμητη». Και αν ήταν «αυθόρμητο», ήταν γιατί ένα εξαιρετικά σοβαρό γεγονός ώθησε κάποιους να το διαπράξουν. Επιστρέφουμε έτσι στη δολοφονία του Προέδρου Habyarimana

Τι περιέχει ο φάκελος του δικαστή Trévidic;

Το ερώτημα ποιος διέταξε την επίθεση της 6ης Απριλίου 1994 είναι επομένως ουσιαστικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, εδώ και χρόνια, οι υπηρεσίες της Ρουάντα προσπαθούν να θολώσουν το γαλλικό δικαστικό σύστημα, ακριβώς επειδή είναι η μόνη που ερευνά αυτήν την υπόθεση αφού τον Ιανουάριο του 1997, η κυρία Λουίζ Άρμπορ διέταξε τον Michael Hourigan να σταματήσει τις έρευνές του.

Λίγους μήνες νωρίτερα, αυτός ο Αυστραλός δικηγόρος που έγινε αξιωματούχος του ΟΗΕ είχε λάβει προσωπικά οδηγίες από τη Μαντάμ Άρμπορ, Εισαγγελέα του ICTR από τον Σεπτέμβριο του 1996 έως τον Σεπτέμβριο του 1999, να εντοπίσει τους χορηγούς και τους δράστες της επίθεσης της 6ης Απριλίου 1994. Η Μαντάμ Άρμπορ τότε ήθελε να υποστηρίξει το μέχρι τώρα ξεχαρβαλωμένο κατηγορητήριο ότι ήταν απασχολημένος με τη σύνταξη κατά των πρώην ηγετών του καθεστώτος Habyarimana για να δείξει ότι αυτή η επίθεση είχε διαπραχθεί από «εξτρεμιστές Χούτου» και ότι με τη διάπραξή της, αυτοί οι τελευταίοι είχαν δώσει το σύνθημα για τη γενοκτονία που είχαν σχεδιάσει.

Ωστόσο, επί τόπου, στο Κιγκάλι, πραγματοποιώντας την έρευνά του, ο Μάικλ Χούριγκαν ανακάλυψε, αντίθετα, ότι οι δράστες της επίθεσης δεν ήταν «εξτρεμιστές Χούτου», αλλά Τούτσι από το RPF… και πήρε ακόμη και τα ονόματα αυτών. ο οποίος φέρεται να κατέρριψε το αεροπλάνο του προέδρου Habyarimana με εντολή του στρατηγού Kagame. Στη συνέχεια, έγραψε μια έκθεση την οποία έδωσε προσωπικά στην κυρία Arbour. Από τη στιγμή που της έκανε αυτές τις αποκαλύψεις, η τελευταία άλλαξε εντελώς τη στάση της απέναντί του, έγινε σκληρή, καλώντας τον να βάλει τέλος στην έρευνά του και απαιτώντας απόλυτη εχεμύθεια για τις ανακαλύψεις του. Το συμβόλαιο του Michael Hourigan με τον ΟΗΕ δεν ανανεώθηκε.

Αν και το ICTR αρνήθηκε να του το κοινοποιήσει με το πρόσχημα ότι δεν υπήρχε (!!!), ο δικαστής Bruguière παρόλα αυτά έλαβε ένα αντίγραφο της «Έκθεσης Hourigan». Ενώπιον του κριτή, ο Michael Hourigan επικύρωσε την αυθεντικότητα του κειμένου του και επιβεβαίωσε το περιεχόμενό του.

Ο Σενεγαλέζος καπετάνιος Amadou Deme, αναπληρωτής του Michael Hourigan και πρώην νούμερο 2 στις υπηρεσίες πληροφοριών του ΟΗΕ στη Ρουάντα, επιβεβαίωσε τόσο τα αποτελέσματα της έρευνας στην οποία είχε προσωπικά συμμετάσχει όσο και την ασυνήθιστη αλλαγή στη στάση της κυρίας Arbor από τη στιγμή που το RPF υποπτεύονταν ότι είχε δολοφόνησε τον Πρόεδρο Habyarimana.

Όλα αυτά τα στοιχεία καθώς και πολλές άλλες μαρτυρίες εμφανίζονται στον φάκελο της έρευνας και φυσικά έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τις απόπειρες κατάχρησης καπνού των ΜΜΕ που γίνονται περιοδικά από τις υπηρεσίες του Κιγκάλι μέσω των γαλλικών εφημερίδων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, τον Νοέμβριο του 2013, ο δικαστής Trévidic αρνήθηκε την απόρριψη της υπόθεσης που ζήτησαν οι δικηγόροι των προσωπικοτήτων της Ρουάντα που κατηγορήθηκαν από τον δικαστή Bruguière το 2006. Αυτή η απόφαση ήταν απολύτως δικαιολογημένη επειδή:

1. Πώς θα μπορούσε ο δικαστής Trévidic να αρνηθεί την απόρριψη της υπόθεσης με φάκελο που αναφέρει, μεταξύ άλλων, τον τόπο εκτόξευσης του πυραύλου, τα ονόματα των δύο σκοπευτών και τα μέλη της συνοδείας τους, το σήμα και το χρώμα των οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των πυραύλων από την Ουγκάντα στους στρατώνες RPA που βρίσκονται στο κέντρο του Κιγκάλι και από εκεί στο σημείο βολής μέσω των γραμμών του στρατού της Ρουάντα καθώς και η πορεία της δράσης;

2. Πώς θα μπορούσε ο ανακριτής να είχε απορρίψει την υπόθεση όταν ο φάκελος του περιέχει αποδείξεις ότι το προεδρικό αεροσκάφος της Ρουάντα εμπλέκεται με δύο πυραύλους των οποίων η ιχνηλασιμότητα έχει εξακριβωθεί; Χάρη στη δικαστική συνεργασία της Ρωσίας, γνωρίζει ότι αυτοί οι δύο πύραυλοι, των οποίων ο σειριακός αριθμός ήταν αντίστοιχα  04-87-04814  και  04-87-04835 , ήταν μέρος μιας παρτίδας 40  πυραύλων  SA 16 IGLA  που παραδόθηκαν στη Ρωσία. Στρατός της Ουγκάντας λίγα χρόνια πριν. Ωστόσο, ο Paul Kagame και οι κύριοι αναπληρωτές του ήταν ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού της Ουγκάντα πριν από τον εμφύλιο πόλεμο της Ρουάντα και, από το 1990 έως το 1994, η Ουγκάντα ήταν η πίσω βάση, αλλά και το οπλοστάσιο του RPF.

3. Πώς θα μπορούσε να εξεταστεί η απόρριψη της υπόθεσης όταν, πριν από το ICTR, είχε αποδειχθεί επαρκώς ότι ο στρατός της Ρουάντα δεν διέθετε τέτοιους πυραύλους και ότι το όπλο της δολοφονίας βρισκόταν αντ’ αυτού στα χέρια του RPF;

4. Πώς θα μπορούσε ο δικαστής Trévidic να είχε ικανοποιήσει το υπέρογκο αίτημα για απόρριψη της υπόθεσης όταν γνωρίζει ότι αυτός ο ίδιος στρατός της Ρουάντα, που είχε παραλύσει από το εμπάργκο όπλων και την κατάσχεση από τον ΟΗΕ του βαρέως εξοπλισμού όπλων και των ελικοπτέρων του, δεν ήταν σε καμία κατάσταση να πολεμήσει και ότι ήταν το FPR που επανέλαβε μονομερώς τις εχθροπραξίες επειδή ήξερε ότι επρόκειτο να κερδίσει τον πόλεμο;

5. Πώς θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μια τέτοια απόρριψη της διαδικασίας όταν, όπως καταδείχθηκε ευρέως πριν από το ICTR, οι δυνάμεις του RPF που περίμεναν μόνο ένα σήμα για να ξεκινήσουν την επί μακρόν προετοιμασμένη επίθεσή τους, έλαβαν την εντολή πορείας από τις βάσεις τους στην Ουγκάντα σύνορα τη νύχτα 6 προς 7 Απριλίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του προέδρου Habyarimana;

Θα καταφέρει ωστόσο ο στρατηγός Kagame να θάψει τον φάκελο;

Παρά την πίεση που δέχεται, αργά ή γρήγορα ο δικαστής Trévidic θα πρέπει να αντιμετωπίσει την ισορροπία μεταξύ των στοιχείων που περιέχονται στον φάκελο της δολοφονίας του προέδρου Habyarimana.

Ωστόσο, εάν ο ανακριτής έχει επαρκή στοιχεία στα χέρια του για να παραπέμψει τον κατηγορούμενο στο Κακουργιοδικείο, όλα θα  εξαρτηθούν τελικά  από την Εισαγγελία που είναι αρμόδια για την άσκηση της κατηγορίας στην ακροαματική διαδικασία.

Επομένως, επιστρέφουμε στα δίκτυα επιρροής που διατηρεί ο Kigali στη Γαλλία και των οποίων η αποστολή είναι να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τον δικαστή Trévidic, ώστε η υπόθεση να κατασταλεί. Πράγματι, και όπως είπε η κ. Carla Del Ponte, η οποία διαδέχθηκε τη Louise Arbor ως εισαγγελέας του ICTR:

« Αν αποδεικνυόταν ότι ήταν το RPF που κατέρριψε το αεροπλάνο του Προέδρου Habyarimana, ολόκληρη η ιστορία της γενοκτονίας της Ρουάντα θα έπρεπε να ξαναγραφτεί ».

Και από αυτό, οι σύμμαχοι, οι υποστηρικτές και οι υπόχρεοι στον στρατηγό Kagame προφανώς δεν θέλουν να το ακούσουν.

Τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτή την ανάλυση φυσικά θα συγκαλυφθούν από τον γαλλικό Τύπο με αφορμή την εικοστή επέτειο από την έναρξη της γενοκτονίας της Ρουάντα. Οι τεμπέληδες δημοσιογράφοι θα συνεχίσουν να απαγγέλλουν μια ξεπερασμένη ιστορία. Όσο για τους ακτιβιστές δημοσιογράφους, θα αντιγράψουν ή θα διαβάσουν τα φύλλα που τους έδωσαν οι πράκτορες του Κιγκάλι.

πηγή: Polemia

Στην πρωινή εκπομπή του διαδικτυακού μέσου Tocsin, ο Τσαρλς Ονάνα γίνεται δεκτός από την Clémence Houdiakova για να συζητήσει μια γενοκτονία στο Κονγκό, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά σκόπιμα αποκρύπτεται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης: « Στο Κονγκό: μια γενοκτονία που τίθεται στη σιωπή »

από τον Dominique Delawade

Σχετικά με τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα, η οικονομική δημοσιογράφος Myret Zaki αναλύει τα γεγονότα. Σύμφωνα με αυτήν, αποκαλύπτουν το τέλος ενός συγκεκριμένου ισραηλινού ονείρου. « Πόλεμος της ΓΑΖΑ, η αποτυχία του ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ονείρου; »

Ο προσεκτικός παρατηρητής θα παρατηρήσει ότι οι υποκινητές και/ή οι υποστηρικτές όλων αυτών των γενοκτονιών είναι πάντα οι ίδιοι και ότι, χωρίς να σκάβουμε πολλά, βρίσκουμε πάντα τις ισραηλο-αγγλοσαξονικές νεοσυντηρητικές και παγκοσμιοποιητικές δυνάμεις, εμπνευσμένες και υποστηριζόμενες από τους ανιθαγενείς κύκλους του οικονομικών και επιχειρήσεων, οι οποίοι απλώς ενεργούν για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και να αυξήσουν την περιουσία τους ιδιοποιώντας φθηνά τους πόρους του εδάφους και του υπεδάφους των χωρών που υπόκεινται στην παρέμβασή τους.

Το να αντιταχθεί κανείς, όσο ελαφρώς κι αν είναι, στους στόχους των παγκοσμιοποιητών νεοσυντηρητικών που κρατούν το πάνω χέρι στη Δύση του ΝΑΤΟ, είναι να αντιταχθεί σε μια πορεία του κόσμου που διέπεται από «κανόνες» που επιβάλλονται από τον ηγεμόνα των ΗΠΑ: κανόνες που θα ήθελαν να αντικαταστήσουν το διεθνές δίκαιο και που προφανώς εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα της ΝΑΤΟϊκής Δύσης και κυρίως μιας ένωσης δισεκατομμυριούχων που την διευθύνουν και την οποία κάποιοι αποκαλούν «το βαθύ κράτος».

Φυσικά, αφηγήσεις, η καθεμία πιο ελκυστική από την προηγούμενη και που μεταδίδονται από τη δύναμη κρούσης των ΜΜΕ του στρατοπέδου ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, αναπτύσσονται για να εξηγήσουν το χάος και τις σφαγές, συστηματικά συσκοτίζοντας τον ρόλο, στα παρασκήνια, των πραγματικά υπευθύνων. Το πρόβλημα για τους τελευταίους είναι ότι οι πληθυσμοί αρχίζουν να ανοίγουν τα μάτια τους, να εντοπίζουν και να απορρίπτουν όλο και πιο μαζικά την κάστα στην πηγή του χάους, των πολέμων και των μαζικών δολοφονιών που τους συνοδεύουν.

Για να μάθετε περισσότερα, προσκαλώ τον αναγνώστη να παρακολουθήσει αυτή τη συνέντευξη βίντεο με την Katrina vanden Heuvel, μια εικόνα της δημοσιογραφίας και των εκδόσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπήρξε για δεκαετίες αρχισυντάκτρια και βασικός στήριγμα του προοδευτικού περιοδικού «The Nation». Ως εκ τούτου, έχει παίξει βασικό ρόλο στο να δώσει φωνή σε εναλλακτικές φωνές, ειδικά όσον αφορά την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών σε πολέμους.

 

Ο τίτλος του; « Πώς οι νεοσυντηρητικοί, οι νεοφιλελεύθεροι και τα ΜΜΕ συνωμοτούν για πόλεμο ».

 

 

Το Mytilenepress.είναι ένα εναλλακτικό ΜΜΕ και περιοδικό ειδικού σκοπού όπως αναφέρουν εδώ και χρόνια οι αναγνώστες του. Ενισχύστε την  ελεύθερη  ενημέρωση -συνέχεια  του  Mytilenepress.το οποίο έχει πολλές παγκόσμιες-πανελλήνιες πρωτιές στην Γεωστρατηγική-ιστορία και τον κλάδο του υβριδικού πολέμου (Εμπρησμοί-Καταστροφές και “ατυχήματα”). Γίνεται συνδρομητές-υποτστηρικτές μεέ να συμβολικό πόσο  2.99 Ευρώ τον μήνα €. Tο Mytilenepress δεν έχει σκοπό το κέρδος αλλά την επιβίωση του έθνους και της κοινωνίας καθώς ο υβριδικός πόλεμος βρίσκεται στην κορύφωση του.

 

 

 

 

 

 

Εάν σας ενδιαφέρουν όλο τα προαναφερόμενα υποστηρίξτε το Mytilenepress με μια μικρή δωρεά. ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ (ΕΛΤΑ ΙΒΑΝ GR : 10010439601).

“Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Εν τούτοις ο Βολταίρος δεν έγραψε και δεν είπε ποτέ αυτά τα διάσημα λόγια, αν και το νόημα τους συμφωνούσε απόλυτα με την ιδεολογία του.

Τα λόγια ανήκουν στην Βρετανίδα συγγραφέα Έβελιν-Μπίατρις Χολ την βιογράφο του Βολταίρου, η οποία υπέγραφε με το ψευδώνυμο S. G. Tallentyre. Το 1903 εκδόθηκε η βιογραφία που έγραψε για τον Βολταίρο και το 1906 το βιβλίο της με τίτλο «Οι Φίλοι του Βολταίρου», όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά η διάσημη φράση.

Επάνω σε όλα αυτά τα προαναφερόμενα φιλοσοφικά-ηθικά αξιώματα ιδρύθηκε το εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου- έκφρασης, αποτελούν τα θεμέλια για μια σωστή-υγιής κοινωνία. Το Mytilenepress έχει ως θεματολογία τα εθνικά θέματα, την γεωστρατηγική-γεωπολιτική, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, τις διεθνείς εξελίξεις και την παιδεία. Eπίσης υπάρχουν και θέματα για την τοπική επικαιρότητα και την υγεία. Εκτός από τα άρθρα Γεωστρατηγικής-Ιστορίας και Θεολογίας, η συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων του Mytileneprss είναι από μεταφράσεις που κάνει από τα κορυφαία ιστολόγια της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Αμερικής ο αρχισυντάκτης του Μpress Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος.

Το Mytilenepress είναι το πρώτο ελεύθερο-δημοκρατικό, μοναδικό ιστολόγιο στον νομό Λέσβου και σε όλο το Αιγαίο-Θράκη. Αυτό είναι εμφανές από την επιλογή των θεμάτων για τα Ελληνοτουρκικά, την γεωστρατηγική-γεωπολιτική, τα εθνικά ζητήματα, τις διεθνείς εξελίξεις και την παιδεία. Eπίσης μέρος της θεματολογίας του Mpress δεν υπάρχει σε ολόκληρη την επικράτεια. Το Mytilenepress είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό ειδικού σκοπού. Μεταξύ άλλων μην ξεχνάτε ότι προέβλεψε την καταστροφή στην Ρόδο τον Ιούλιο του 2023 με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα από το 2009 και την καταστροφή στα Τέμπη με το πολύνεκρο ατύχημα. Η πρόβλεψη είχε γίνει στο Mytilenepress στις 18/2/2023.

Αγαπητοί φίλοι-αναγνώστες. Η επταετία 2023-2030 θα είναι μια σημαντική για την αποκάλυψη όλων των ψεμάτων που επέτρεψαν σε ορισμένες δυνάμεις να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και ειδικά στον Ελληνισμό. Η Μεγάλη Επαναφορά προετοιμάζεται για να πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια όπως ανακοίνωσε το WEF στο Νταβός.

 

 

Η ανάγκη μιας κοινωνίας για εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις κίβδηλες ειδήσεις είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Για αυτό, χρειαζόμαστε εσάς και την υποστήριξή σας.

 

Οι συστημικοί δημοσιογράφοι πληρώνονται για να προωθούν πολέμους, να πυροδοτούν τον φόβο των πανδημιών, των εμπρησμών, της βίας και των δολοφονιών ναζί. Παράλληλα  παρουσιάζουν ψέματα για την κλιματική αλλαγή ως αλήθεια και διαπράττουν αμέτρητες άλλες προδοσίες κατά της ανθρωπότητας. Επίσης στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους είναι η προώθηση της Διονυσιακής κουλτούρας, η κατάργηση της παιδείας, η προώθηση της βίας και οτιδήποτε προκαλεί ανομία, αταξία και καταστροφή. Η ασύμμετρη απειλή γεωστρατηγικά είναι όταν ένα κράτος δέχεται επίθεση από άλλα “συμμαχικά” κράτη (ΝΑΤΟ), είτε από την ανθελληνική νέα τάξη πραγμάτων. Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι υποχρεωτικά στρατιωτικές. Είναι πολιτικές-κοινωνικές, οικονομικές, ηθικές, πνευματικές-πολιτιστικές, οικολογικές, ψυχολογικές, εγκληματικές, μεταναστευτικές, διαδικτυακές και Διονυσιακές.

Οι ισχυρότερες και φοβερότερες επιθέσεις που δεχτήκαμε ήταν στον πνευματικό και στον ηθικό τομέα. Η πατρίδα μας υπέστη, όλες τις μορφές ασύμμετρων απειλών, για να την υποτάξουν, να την διαλύσουν πνευματικά-ηθικά, πολιτικά-στρατιωτικά και κοινωνικά για να αφαιρέσουν παράνομα τον ορυκτό πλούτο (ενέργεια) και λόγω της Γεωστρατηγικής μας θέσεως. Το φαινόμενο του πολέμου αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο επιστημονικών μελετών στην γεωστρατηγική-γεωπολτική, τις Διεθνείς σπουδές και τις στρατιωτικές σχολές. Ο πόλεμος είναι μια πράξη βίας με στόχο την υποταγή-εξαναγκασμό στις επιθυμίες του αντιπάλου.

Ο επεκτατικός πόλεμος είναι το μέσον για την επίτευξη άνομων σκοπών επί του αντιπάλου. Την σημερινή εποχή κυρίαρχο είδος πολέμου δεν είναι ο συμβατικός πόλεμος με όπλα, μαχητικά αεροπλάνα, πυραύλους, τεθωρακισμένα και πλοία. Το κορυφαίο είδος πολέμου είναι ο υβριδικός. Ο υβριδικός πόλεμος χωρίζεται σε πνευματικό-πολιτιστικό, οικονομικό, οικολογικό, διαδικτυακό, κοινωνικό, ψυχολογικό εγκληματικό και Διονυσιακό. Αυτά είναι τα κυριότερα είδη όταν ένα έθνος αντιμετωπίζει υβριδική απειλή. Επίσης κάποιες φορές έχουμε παράλληλα τον συνδυασμό υβριδικού και συμβατικού πολέμου. Βασικότατο σκέλος του υβριδικού πολέμου αποτελεί η  εγκληματικότητα. Χωρίς βία-εγκλήματα και πάσης φύσεως κακουργίες δεν είναι εφικτή η νίκη και η κυριαρχία έναντι του αντιπάλου έθνους.

Το επιτιθέμενο κράτος που διεξάγει μη συμβατικό πόλεμο μέσα από την εγκληματικότητα-πορνεία (Διονυσιακός πολιτισμός), προκαλεί στο αντίπαλο έθνος παράλυση. Τρόμος-οργή, υποταγή-αδυναμία, σύγχυση και αποσταθεροποίηση. Η τρομοκρατία-βία και τα ελεύθερα ήθη ενάντια στο κράτος που διεξάγεται ο υβριδικός πόλεμος αποτελούν το βασικότερα σημεία για την κατάκτηση του. Μέσα από την ανελέητη βία και την προστυχιά (Διονυσιακά Αξιώματα), επιφέρουν ανασφάλεια-απελπισία, πολιτική, κοινωνική και οικονομική αστάθεια.

Όσο πιο στυγερά είναι τα εγκλήματα, τα υποτιθέμενα ατυχήματα και η ερωτική διαφθορά, αυξάνεται σε υπερθετικό βαθμό η αδυναμία και ο φόβος. Μεταξύ άλλων συνδυάζουν την εγκληματικότητα και τον ψυχολογικό πόλεμο ταυτόχρονα. Σαστισμένος ο Ελληνικός λαός δεν έχει δυνάμεις να αντισταθεί, μειώνονται-εκμηδενίζονται οι αντιδράσεις και στην συνέχεια σε καθεστώς παραλυσίας υποκύπτει στην βούληση του αντιπάλου.

Όλοι οι αξιόπιστοι γεωπολιτικοί και γεωστρατηγικοί αναλυτές με αδιάσειστα στοιχεία απέδειξαν ότι στην Ελλάδα διεξάγεται υβριδικός πόλεμος. Έχουμε νεκρούς από εμπρησμούς, ουσίες, εγκληματικότητα, Covid-19, μνημόνια και άλλες κακουργηματικές πράξεις. Στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία επικρατεί παρακμή-αμάθεια, έλλειψη αρχών και διχασμός. Η έλλειψη παιδείας-αγωγής οδηγεί στην απάθεια και στην αδιαφορία. Αυτά είναι από τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα μιας κοινωνίας σε μεγάλη παρακμή και σήψη. Οι κάτοικοι είναι προκλητικά-τραγικά απαθείς-αδιάφοροι απέναντι στους εμπρησμούς, τον Covid-19, τα μνημόνια, την εισβολή και τις εθνοκτόνες συνέπειες. Aυτό συμβαίνει διότι αρκετοί δεν έχουν παιδεία και θεωρούν ότι τα προβλήματα πρέπει να απασχολούν όλους τους άλλους, εκτός από τους ίδιους.

Όταν διαπιστώσουν ότι αυτές οι κοινωνικές-εθνικές μάστιγες, ήταν και είναι υπόθεση όλων μας τότε είναι πολύ αργά, καθώς έχουν ήδη υποστεί οι ίδιοι ή κάποια από τα συγγενικά-φιλικά τους πρόσωπα θανάτους και απώλειες εξαιτίας του υβριδικού πολέμου. Η διαχρονική δύναμη των Ελλήνων είναι η παιδεία-πολιτισμός.

Σε περιόδους έντονης ανησυχίας-δυστυχίας, βίας και πολέμων οι άνθρωποι βιώνουν καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν με το πνεύμα και την ηθική. Φοβούνται-αρνούνται να σκεφτούν και να ερευνήσουν. Για αυτό στρέφονται προς το κακό, τις βίαιες πράξεις, την ηθική ελευθεριότητα-Διονυσιακή Κουλτούρα, τον φασισμό και την φίμωση. Συνέπεια όλων αυτών είναι να μην υπάρχουν αξίες-ηθική, εξέλιξη, δημιουργικότητα, πολιτιστικό επίπεδο και  ελευθερία λόγου στα ΜΜΕ. Τα μοναδικά-διαχρονικά  στηρίγματα του Ελληνικού έθνους είναι ο Αριστόκλειος Πολιτισμός.

 

 

https://mytilenepress.blogspot.com/2023/12/mytilenepress-mytilenepress_16.html

Οι απόψεις των αρθρογράφων και των αναλυτών δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα εκείνες του Μytilenepress.

loading...