Χάος και αδιέξοδο στη Γάζα – Το Ισραήλ ανακαλεί διαπραγματευτές από το Κατάρ – Στο Ιράν ο επικεφαλής της Hamas

Η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο της ψηφοφορίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί κατάπαυση του πυρός
Το Ισραήλ ανακάλεσε τη διαπραγματευτική του ομάδα από το Κατάρ, τερματίζοντας τις άμεσες προσπάθειες διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων με τη Hamas.
Η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο της ψηφοφορίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί κατάπαυση του πυρός και της απόρριψης των τελευταίων προτάσεων από τη Hamas.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι “το Ισραήλ δεν θα υποκύψει στις παραπλανητικές απαιτήσεις της Hamas.
Τόνισε οτι η θέση της Hamas είναι “σαφής απόδειξη ότι δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχιση των συνομιλιών και μια θλιβερή απόδειξη της ζημίας που προκλήθηκε από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας η Hamas εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απέρριπτε την τελευταία προσφορά συμφωνίας, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν ανταποκρινόταν στα βασικά αιτήματά της για “συνολική κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων και πραγματική ανταλλαγή αιχμαλώτων”.
Σύμφωνα με τον Guardian, νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Israel Katz δήλωσε ότι η Hamas είχε ενθαρρυνθεί να απορρίψει μια συμφωνία από την ψήφο υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ότι της είχε σταλεί το μήνυμα “δεν χρειάζεται να βιαστείτε” επειδή αγοράζεται διεθνής πίεση προς το Ισραήλ.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκε τη Δευτέρα απαίτησε άμεση κατάπαυση του πυρός για το Ραμαζάνι και απαίτησε επίσης την απελευθέρωση των ομήρων.
Ήταν η πρώτη φορά που ένα ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας απέφυγε να ασκήσει βέτο από μία εκ των ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας.
Μετά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, το γραφείο του Netanyahu ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη δύο υπουργών του στην Ουάσινγκτον.
Ένα επαναλαμβανόμενο σημείο εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός φέρεται να είναι η απαίτηση της Hamas. να αποχωρήσει το Ισραήλ στρατιωτικά από τη Γάζα κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.
Οι Times of Israel ανέφεραν ότι μια ισραηλινή πηγή της είπε: “Δεν υπάρχει κανείς να μιλήσει στην άλλη πλευρά και η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει τίποτα να κάνει στο Κατάρ”.

Ο επικεφαλής της Hamas σήμερα στην Τεχεράνη

Ο επικεφαλής της  Hamas Ismail Haniyeh θα επισκεφθεί σήμερα την Τεχεράνη όπου θα συναντηθεί με Ιρανούς αξιωματούχους, μία ημέρα αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο ζητεί άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV.
Το Ιράν στηρίζει την παλαιστινιακή οργάνωση στον πόλεμο με το Ισραήλ.
Αυτή θα είναι η δεύτερη επίσκεψη του Ismail Haniyeh στο Ιράν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.
Ο Nasser Qanaani, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε το χθεσινό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας «θετικό βήμα».
«Ένα πιο σημαντικό βήμα είναι η ανάληψη αποτελεσματικής δράσης για την εφαρμογή» του ψηφίσματος, πρόσθεσε ο Καναανί.
Η Hamas χαιρέτισε επίσης την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά πρόσθεσε ότι η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να είναι μόνιμη.

30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή κοντά στο νοσοκομείο al-Shifa

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στο νοσοκομείο al-Shifa. Ακολουθούν προηγούμενες αναφορές ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγμα στη Ράφα, μεταξύ των οποίων και εννέα παιδιά.
Στην καθημερινή επιχειρησιακή του ενημέρωση νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πραγματοποίησε πλήγματα σε 60 στόχους τις τελευταίες 24 ώρες, τα οποία, όπως υποστήριξε, στόχευαν σε τρομοκρατικές υποδομές.
Εικόνες από το νοσοκομείο al-Najjar στη Ράφα έδειξαν σήμερα μέλη της οικογένειας να θρηνούν πάνω από τα πτώματα.

rafa.JPG

www.bankingnews.gr

loading...