Σοκ στο Μαξίμου: Ένας στους δύο ψηφοφόρους της ΝΔ θα την τιμωρήσει στις ευρωεκλογές – Έρχεται ανασχηματισμός και restart

Θα επιχειρηθεί ένα φεστιβάλ μνήμης των παλιών εποχών μήπως κάποιοι ξεχάσουν ότι η σημερινή ΝΔ έχει γίνει ένα κακέκτυπο του ΠΑΣΟΚ…
Συναγερμός σήμανε στην Πειραιώς από πρόσφατη δημοσκόπηση της Interview στην οποία ένα ποιοτικό στοιχείο έδειξε ότι οι ευρωεκλογές θα είναι μία μεγάλη δοκιμασία για τη Νέα Δημοκρατία.
Συγκεκριμένα, ένας στους δύο περίπου από τους ψηφοφόρους της ΝΔ σκοπεύουν με τη ψήφο του να στείλουν μήνυμα στην παράταξη που ψήφισαν στις εκλογές. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι εθνικές εκλογές έγιναν πριν λίγους μήνες, καταλαβαίνει ότι στη κυβερνώσα παράταξη θα έχουν μεγάλο θέμα συσπείρωσης και ότι οι ψηφοφόροι θα στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν.

Στην καθημερινότητα επικρατεί δυσαρέσκεια

Το Μαξίμου δεν έχει και πολλά χαρτιά υπέρ του. Έχει στεναχωρήσει το κόσμο της ΝΔ με το αχρείαστο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, στα θέματα καθημερινότητας δεν έχει καταφέρει πολλά. Η ακρίβεια παραμένει σε πολλά προϊόντα. Στο μέτωπο της ασφάλειας, μόνο στην Αττική είχαμε 5 μεγάλες βομβιστικές ενέργειες του οργανωμένο εγκλήματος χωρίς να υπολογίζουμε την αύξηση της μικροεγκληματικότητας στις γειτονιές και στο κέντρο της Αθήνας. Στην υγεία, επιχειρείται ένα άλμα με τα απογευματινά χειρουργεία όταν δεν έχουν λυθεί τα βασικά προβλήματα στο ΕΣΥ, όταν π.χ καρκινοπαθής στην Κρήτη αυτοκτόνησε καθώς δεν είχε πρόσβαση στο φάρμακό του.

Τα Τέμπη μεγάλο στίγμα για ΝΔ

Στην Παιδεία η ψήφιση των μη κρατικών πανεπιστημίων δεν προσθέτει στην δεξαμενή της ΝΔ ενώ αν δεν αποφανθεί το ανώτερο δικαστήριο (Συμβούλιο της Επικρατείας) για το νομοσχέδιο ή εάν δεν αναθεωρηθεί το άρθρο 16 κανένα σοβαρό πανεπιστήμιο δεν πρόκειται να επενδύσει στην Ελλάδα. Στο μέτωπο του κράτους δικαίου, τα Τέμπη είναι μία σοβαρή πληγή και το πόρισμα της ΝΔ ότι «για όλα φταίει ο σταθμάρχης» δεν «ακούγεται» από την κοινωνία. Ακόμα και το ζήτημα της διαρροής στοιχείων από το υπουργείο Εσωτερικών δείχνει ότι το κράτος θεσμικά είναι ανοχύρωτο και παραδομένο στα συμφέροντα της κυβέρνησης.

Οι αγρότες θα γυρίσουν την πλάτη

Όπως, επίσης, είναι αγεφύρωτο και το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες αλλά και στο σύνολο τους βασικούς εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα. Οι συναντήσεις στο Μαξίμου δεν έβγαλαν κάτι, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει σε άλλες παροχές. Οι αγρότες έδωσαν σε ποσοστό 48% την θετική τους ψήφο στη ΝΔ, τώρα είναι εξαιρετικά αβέβαια αν οι μισοί ψηφίσουν τη ΝΔ.

Αρνητικές προσδοκίες για οικονομία

Στο μέτωπο της οικονομίας για πρώτη φορά υπάρχει αρνητική προσδοκία μετά και τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ που έφερε την ανάπτυξη για το 2023 στο 2% αντί για το 2,4% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, ως άμεση συνέπεια ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2023 έπεσαν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. Ίσως αυτό λειτούργησε αποτρεπτικά να προχωρήσει ο Πρωθυπουργός στο επίδομα Πάσχα καθώς και σε άλλες παρεμβάσεις επιδοματικού χαρακτήρα για την ακρίβεια.

Τώρα θυμήθηκαν την παραδοσιακή βάση

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν γιατί η ΝΔ θα χάσει πολλές μονάδες στην κάλπη των ευρωεκλογών από τους πολίτες και τις επαγγελματικές ομάδες που την στήριξαν το 2023. Γι’ αυτό και όπως φαίνεται ο μόνος δρόμος για να κρατήσει τα ποσοστά της είναι να στραφεί και πάλι στην παραδοσιακή της βάση. Αν παρατηρήσατε, στο προσυνέδριο της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη επανήλθε για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο πυρσός στο σήμα της ΝΔ. Είναι εμφανές ένα άνοιγμα που γίνεται στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους που γίνεται προκειμένου να τους υπενθυμίσει ότι κάποτε ψήφιζαν ΝΔ.
Το ίδιο θα επιχειρηθεί και στο συνέδριο της ΝΔ που θα γίνει στις αρχές Απριλίου, θα γίνει προσκλητήριο σε όλα τα στελέχη, θα μπορούν να γίνουν όλοι σύνεδροι του κόμματος και θα επιχειρηθεί ένα φεστιβάλ μνήμης των παλιών εποχών μήπως κάποιοι ξεχάσουν ότι η σημερινή ΝΔ έχει γίνει ένα κακέκτυπο του ΠΑΣΟΚ…

Έτοιμος ο ανασχηματισμός

Πάντως, συνομιλώντας με στελέχη της κυβέρνησης πολλοί θεωρούν ντεφάκτο έναν μεγάλο ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές καθώς η ΝΔ μπορεί να μην φτάσει ούτε το ποσοστό του 2019 (33%). Σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε ριζικές αλλαγές σε πολλά μέτωπα, την ενίσχυση της κυβέρνησης με στελέχη της Κοινοβουλευτικής Δύναμης της ΝΔ και την ελάττωση των εξωκυβερνητικών που έχουν ενοχλήσει με το να μην ακούνε τους βουλευτές της παράταξης…
Αυτό βέβαια, θα σημάνει και το τέλος κάθε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αφού η κυβέρνηση θα καταλήξει ένα απέραντο ρουσφετολογικό γραφείο!

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

loading...