Πρωτοφανές – Με έναν υπάλληλο «φιλοδοξεί» το υπουργείο Μεταφορών να βάλει τα τρένα σε… ασφαλή γραμμή

Ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείοδεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν έναν αξιόπιστο Οργανισμός Διερεύνησης Ατυχημάτων
Με έναν υπάλληλο λειτουργεί ο νεοσύστατος Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ), ο οποίος έχει αρμοδιότητα να ελέγχει τα πρόδρομα γεγονότα ατυχημάτων στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ ο τομέας των αεροπορικών ατυχημάτων διαθέτει 6 άτομα προσωπικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, ο ένας και μοναδικός υπάλληλος έχει τη ιδιότητα του ηλεκτρολόγου, ο οποίος έφυγε από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) δηλαδή η μια υπηρεσία αποψιλώνει την άλλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κ. Χρήστος Παπαδημητρίου με την ιδιότητα του δικηγόρου έφυγε από τη ΡΑΣ για να αναλάβει τα καθήκοντα αναπληρωτή Προέδρου στον Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ με αρμοδιότητα τον έλεγχο του δικτύου των σιδηροδρόμων.
Ο νέος Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Ατυχημάτων έχει ζητήσει την μετάταξη ενός ακόμη υπαλλήλου η οποία είναι σε εκκρεμότητα.
Ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν έναν αξιόπιστο Οργανισμός διερεύνησης Ατυχημάτων, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος για να ελέγχει τα πρόδρομα γεγονότα όπως αυτά που είδαν το φώς τα δημοσιότητας με την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη.

Τί είπε ο Παύλος Μαρινάκης για τη σύσκεψη στο υπουργείο Μεταφορών

Την ίδια στιγμή χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη της, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ζήτησε από τις δύο εταιρείες, ΟΣΕ και Hellenic Train, να δεσμευτούν για τη συνεχή και στενή συνεργασία τους σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της σιδηροδρομικής ασφάλειας και αφορούν στην υποχρέωση αυστηρής τήρησης του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας, στο σύνολο του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την επαναξιολόγηση σχετικών εσωτερικών κανονισμών, επανεκπαιδεύσεις προσωπικού, αλλά και τη σύσταση από τον ΟΣΕ ειδικής ομάδας παρακολούθησης των ραδιοεπικοινωνιών μεταξύ του προσωπικού κίνησης και των Μηχανοδηγών».

Θα έρχεται απόλυση για όσους δεν τηρούν τα μέτρα ασφάλειας

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας έβαλε στο τραπέζι την απόλυση προσωπικού που δεν τηρεί τα πρωτόκολλα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο, απαιτώντας την αλλαγή του κανονισμού. Το προσωπικό το οποίο θα ακολουθεί νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης και συνεχίζει να παραβιάζει τον κανονισμό ασφαλείας θα συντάσσεται αίτημα προς απόλυση.

Ο ΟΣΕ δεν έχει κάνει καμία πρόσληψη σε προσωπικό

Πάντως, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) μετά το δυστύχημα των Τεμπών δεν έχει κάνει καμία πρόσληψη σε προσωπικό ενώ παραμένει κενή η θέση του Διευθυντή Κυκλοφορίας μετά τον θάνατο σε τροχαίο του Κωνσταντίνου Χρυσάγη. Πρόκειται για τον πιο νευραλγική θέση του ΟΣΕ που παραμένει κενή
Οι αρμοδιότητες της διεύθυνσης περιλαμβάνει τη διαχείριση και την εποπτεία λειτουργίας των σταθμών, καθώς και τη διαχείριση και την εποπτεία του προσωπικού ασφαλείας. Ταυτόχρονα, η διεύθυνση είναι επιφορτισμένη με την άμεση επίβλεψη των κέντρων τηλεδιοίκησης, αλλά και με τον συντονισμό, τη διαχείριση, την καταγραφή πληροφοριών που σχετίζονται με την κυκλοφορία, τη χρήση του δικτύου και την κίνηση των αμαξοστοιχιών.
Οι κρίκοι της αλυσίδας που λέγεται ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου έχουν «ραγίσει» λένε άνθρωποι της αλυσίδας με τον ΟΣΕ και την Hellenic Train, να μη συνεργάζονται στο μέγιστο βαθμό.
Η διοίκηση του ΟΣΕ δεν έχει προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού με αποτέλεσμα οι κρίκοι της ασφάλειας να κινδυνεύουν να κοπούν ανά πάσα στιγμή.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
[email protected]
www.bankingnews.gr

loading...