Οι πιο εξαρτημένες στις ΗΠΑ χώρες της Ε.Ε. – Το παράδοξο της Ελλάδας

Κάθε δέκατο κυβικό μέτρο φυσικού αερίου που χρησιμοποιούσε η ΕΕ το 2023 προμηθεύονταν από τις ΗΠΑ, με τη Λιθουανία να είναι η πιο εξαρτημένη από το καύσιμο.
Τα παραπάνω αποκάλυψε ρωσική έρευνα που βασίζεται σε δεδομένα από την πλατφόρμα του ΟΗΕ και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η κατανάλωση φυσικού αερίου της ΕΕ ανήλθε σε 330 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πέρυσι, 20% λιγότερο από το 2021.

Οι ΗΠΑ παρείχαν 34,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ή το 10,4% του συνόλου του φυσικού αερίου που καταναλώθηκε από την Ε.Ε. το 2023, με τη Φινλανδία, η οποία δεν αγόραζε αμερικανικό αέριο μέχρι το 2021, να καταναλώνει 38,2% πέρυσι.

Όσο για τη Λιθουανία, κατανάλωσε πέρυσι το 40% του αμερικανικού φυσικού αερίου, έναντι 22,3% το 2021.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι μια σειρά από άλλες χώρες αύξησαν τις προμήθειες φυσικού αερίου των ΗΠΑ το 2023, συμπεριλαμβανομένων της Κροατίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Με 32%, η Κροατία αποδείχθηκε ότι είναι η πιο εξαρτημένη από το αέριο των ΗΠΑ μετά τη Λιθουανία και τη Φινλανδία. Οι μόνες χώρες που μείωσαν τις αμερικανικές παραδόσεις φυσικού αερίου πέρυσι ήταν η Ελλάδα, η Μάλτα και η Πορτογαλία.

loading...