Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν τη σειρά των ηττών τους από την Κίνα στον Ειρηνικό

Οι Νήσοι του Σολομώντα, το Ναούρου και η Παπούα Νέα Γουινέα βρίσκονται όλα υπό την κυριαρχία της Κίνας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατανέμουν κεφάλαια στους κύριους εταίρους τους στον Ειρηνικό.

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Παρεμπιπτόντως μπορούμε να αναρωτηθούμε για την επιρροή στην κομμουνιστική ομάδα των βουλευτών από τον Ειρηνικό που βιώνουν αυτή την εξέλιξη, καθώς καταγγέλλουν τον τρόπο με τον οποίο ήταν ο τόπος δοκιμών των πυρηνικών βομβών; στην εξέλιξη της κομμουνιστικής ομάδας με την αξιοσημείωτη ομιλία του André Chassaigne, υπάρχει η επιρροή της κουβανικής αντίστασης αλλά και ίσως η εξέλιξη ολόκληρης της ειρηνικής ζώνης που περιγράφεται εδώ. Σημειώστε ότι εάν ο συγγραφέας αντιπαραβάλλει τη φιλοκινεζική εξέλιξη των νησιών του Ειρηνικού με αυτό που συμβαίνει στην Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, πρέπει, όπως κάναμε, να σχετικοποιήσουμε την ιδέα νατοικοποίησης των φαινομενικών υποτελών του ΗΠΑ: επιβραδύνει τα πράγματα (το Ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ δείχνει επίσης μια τάση προς τα πίσω. Μερικές φορές τίποτα δεν ξεπερνά την ανάλυση ενός αντιπάλου για να ρίξει φως σε αυτό που έχει δημιουργήσει το σύστημα προπαγάνδας στη Γαλλία, μια ομοφωνία στην παραπληροφόρηση που σας εμποδίζει να δείτε την πραγματικότητα του αδυσώπητου αλλαγή.

Danielle Bleitrach

*

Πλήθη χαιρετίζουν τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping κατά την επίσκεψή του στο Port Moresby
για τη σύνοδο κορυφής APEC του 2018. Πηγή φωτογραφίας: Piscine

από τον Grant Newsham

Ξεκίνησα τη ζωή μου ως οπαδός μιας άτυχης ομάδας μπέιζμπολ που ονομαζόταν Γερουσιαστές της Ουάσιγκτον, οπότε γνωρίζω την ήττα όταν τη βλέπω. Υπάρχουν πολλά θύματα στον Ειρηνικό καθώς οι Κινέζοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τις αμερικανικές και αυστραλιανές θέσεις. Εάν χάσετε τον Ειρηνικό, δεν έχει σημασία τι όπλα θα δώσετε στην Ταϊβάν ή πώς θα ενισχύσετε τη λεγόμενη πρώτη αλυσίδα νησιών που εκτείνεται από την Ιαπωνία έως το Βόρνεο και την Ταϊβάν έως τις Φιλιππίνες. Το κινεζικό τρέξιμο περιστρέφεται γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και κάθε άλλη χώρα στον Ειρηνικό. Στην τελευταία αποτυχία, η Παπούα Νέα Γουινέα  φέρεται να βρίσκεται  σε συνομιλίες με την Κίνα για μια συμφωνία που θα επέτρεπε στην αστυνομία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) να παρέχει εξοπλισμό εκπαίδευσης και παρακολούθησης στις αστυνομικές δυνάμεις της PNG.

Ίσως οι Αμερικανοί και οι Αυστραλοί να πίστευαν ότι ήμασταν οι καλύτεροι φίλοι της Παπούα Νέας Γουινέας. Αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, ακόμη και αφού οι Αμερικανοί υπέγραψαν μια συνολική συμφωνία ασφαλείας με την Παπούα Νέα Γουινέα το περασμένο καλοκαίρι και οι Αυστραλοί υπέγραψαν μια πιο πρόσφατη συμφωνία με την Παπούα Νέα Γουινέα σχετικά με τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας. Λέγεται ότι η Αυστραλία είναι ο «συνεργάτης επιλογής» της Παπούα Νέας Γουινέας όταν χρειάζεται βοήθεια.

Όταν οι Αμερικανοί υπέγραψαν τη συμφωνία, ήταν γενικά καλό και παρείχε οφέλη και στις δύο χώρες, ιδιαίτερα στο μέτωπο της ασφάλειας μεταξύ των στρατευμάτων κάθε χώρας. Αλλά αναρωτηθήκαμε αν οι Αμερικανοί είχαν προβλέψει την κινεζική πολιτική πολεμική αντεπίθεση που ξέραμε ότι ήταν επικείμενη.

Όταν κυκλοφόρησε η είδηση της συμφωνίας, ομάδες πολιτών άρχισαν να την αμφισβητούν. Δεν είναι έκπληξη. Οι Κινέζοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος στην Παπούα Νέα Γουινέα και στον Ειρηνικό, εξακολουθώντας να επηρεάζουν και να πιέζουν, σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα μέρη της κοινωνίας.

Είναι όλα λιπασμένα με χρήματα – πολύ, αν όχι το μεγαλύτερο μέρος, κάτω από το τραπέζι, φυσικά – αλλά μεγάλο μέρος της οικονομικής επιρροής προέρχεται από την κινεζική εμπορική παρουσία σε όλες αυτές τις χώρες του Ειρηνικού, μέχρι τα τοπικά καταστήματα. Αμερικανικές και αυστραλιανές εμπορικές παρουσίες; Υπάρχει, αλλά δεν τα πάει και τόσο καλά απέναντι στους Κινέζους.

Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος ή ο επικεφαλής μιας κινεζικής εταιρείας υλοτομίας ή αλιείας στην Παπούα Νέα Γουινέα (ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του Ειρηνικού) έχει πιθανώς μεγαλύτερη πραγματική επιρροή στο έδαφος από τον Ναύαρχο Τέσσερις διοικούντα αστέρια της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ.

Προς το παρόν, η Κίνα δεν θα πειράξει τους Αυστραλούς και τους Αμερικανούς που εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί στην Παπούα Νέα Γουινέα ή αλλού στην περιοχή. Αυτό τους δίνει την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να μάθουν τις συμπεριφορές τους. Και δεν τους πειράζει να υπογράψουν συμφωνίες.

Μια συμφωνία είναι απλώς ένα κομμάτι χαρτί (όπως θα σας πουν οι αξιωματούχοι της ΛΔΚ) που μπορεί να εγκαταλειφθεί ή να αγνοηθεί ανά πάσα στιγμή. Η ΛΔΚ χρειάζεται απλώς να μπει το ένα πόδι στην πόρτα και θα πάει από εκεί για όσο χρειαστεί.

Δυστυχώς, οι Αμερικανοί (και οι Αυστραλοί) δεν καταλαβαίνουν πραγματικά (ή δεν νοιάζονται) τον πολιτικό πόλεμο, ο οποίος είναι ένα μυστήριο –αν όχι αιφνιδιαστικό– στην Ουάσιγκτον και την Καμπέρα. Η Κίνα είναι ενθουσιασμένη.

Ο πολιτικός πόλεμος αναφέρεται σε ένα έθνος που χρησιμοποιεί όλα τα στοιχεία της εθνικής εξουσίας, εκτός από την άμεση ένοπλη σύγκρουση, για να επιτύχει τους σκοπούς του. Αυτά περιλαμβάνουν οικονομικό, οικονομικό, εμπορικό, πληρεξούσιο (να κάνετε τους ντόπιους να υπερασπιστούν τα συμφέροντά σας), την προπαγάνδα, τον ψυχολογικό, νομικό και τον κυβερνοχώρο.

Αυτό κάνουν οι Κινέζοι. Θα παρατηρήσετε μάλιστα ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) δεν είναι πολύ δραστήριος στην περιοχή και η Κίνα δεν έχει πυροβολήσει – ωστόσο σιγά σιγά θέτει τις βάσεις για δυνατότητες σκληρής ισχύος.

Τα ελεύθερα έθνη κάνουν ελάχιστα, αν μη τι άλλο, για να εμποδίσουν τις πολεμικές προσπάθειες της Κίνας. Και η παροχή ελκυστικών εναλλακτικών σε αυτό που κάνουν ή προσφέρουν οι Κινέζοι φαίνεται πολύ δύσκολη. Είμαστε Ολυμπιακοί πρωταθλητές για να θαυμάζουμε προβλήματα, αλλά δεν κάνουμε πολλά για να διεκδικήσουμε τον εαυτό μας. Και σπάνια μετράμε για να δούμε πώς τα πάμε.

Εν τω μεταξύ, παρακολουθούμε τι συμβαίνει στον Ειρηνικό, ακόμη και στα εδάφη της Κοινοπολιτείας των ΗΠΑ στις Βόρειες Μαριάνες και στο Γκουάμ. Και επίσης στις στρατηγικά απαραίτητες πολιτείες – τις Νήσους Μάρσαλ, τις Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας, το Παλάου – με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσημες συμφωνίες που επιτρέπουν τα αμερικανικά αμυντικά δικαιώματα ως μέρος ενός πολύπλοκου πακέτου που περιλαμβάνει επίσης οικονομική και άλλη υποστήριξη.

Διεθνές Αεροδρόμιο Pohnpei στην Πολιτεία Pohnpei, Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας.
Φωτογραφία: Wikimedia Commons

Σημειώνουμε επίσης το ρόλο της διαφθοράς στην κινεζική πολιτική πολεμική προσπάθεια. Είναι αποτελεσματικό γιατί σπάνια καταγγέλλεται και ακόμη πιο σπάνια τιμωρείται. Η επιβολή του νόμου και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είναι αρκετά τεμπέληδες σε αυτό το μέτωπο και έχουν τις προτεραιότητές τους αλλού.

Υπήρξε, ωστόσο, μια μερική επιτυχία που αφορούσε τις Νήσους Μάρσαλ πριν από μερικά χρόνια, όταν δύο Κινέζοι που είχαν λάβει την υπηκοότητα του Μαρσάλ κόντεψαν να δωροδοκήσουν το νομοθετικό σώμα του Μαρσάλ για να δημιουργήσει μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου –σχεδόν μια χώρα μέσα σε μια χώρα– κοντά στον αμερικανικό πύραυλο Kwajalein βάση. Παραδέχθηκαν την ενοχή τους για δωροδοκία σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

Στη συνέχεια, οι παλιές συνήθειες κυριάρχησαν και αφού ένας από τους εγκληματίες τελείωσε την ποινή φυλάκισής της στις Ηνωμένες Πολιτείες, απελάθηκε – στα Νησιά Μάρσαλ, όπου είναι τώρα ελεύθερη.

Οι Αμερικανοί μπορεί να είναι τεμπέληδες ή απασχολημένοι αλλού, αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι Αυστραλοί δεν γνωρίζουν πολλά για το τι συμβαίνει στον Νοτιοδυτικό Ειρηνικό.

Για παράδειγμα, πιστεύεται ευρέως ότι ο πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντος Manasseh Sogavare ή οι στενοί του συνεργάτες έχουν μεταφέρει πολλά χρήματα σε όλη την Αυστραλία όλα αυτά τα χρόνια και έχουν αγοράσει επίσης αυστραλιανή ακίνητη περιουσία.

Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε για την Παπούα Νέα Γουινέα και τους Αυστραλούς. Αλλά κανείς δεν αντιμετωπίζει ποτέ αυτό το γράσο που είναι τόσο σημαντικό για τον πολιτικό πόλεμο της ΛΔΚ. Δικαιολογίες ; Δεν θέλουμε να θυμώσουμε τον άλλον. Μπορούμε να το χειριστούμε και να το ελέγξουμε. Εάν θίξουμε το ζήτημα, θα βλάψει τις σχέσεις μας – και τις σχέσεις μας με άλλους διεφθαρμένους αξιωματούχους στην περιοχή. Άρα δεν θα κάνουμε τίποτα.

Αυτό μοιάζει με τροφή για μια κωμική παράσταση «Ναι Υπουργός». Θυμίζει επίσης την απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στον Ρόμπερτ Μουγκάμπε στη Ζιμπάμπουε. Ήξεραν τι έκανε, αλλά δεν έκαναν τίποτα – μέχρι που ήταν στην εξουσία για περισσότερα από 20 χρόνια. Μέχρι τότε ήταν πολύ αργά.

Έρχονται περισσότερες απώλειες

Φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες απώλειες, καθώς ορισμένοι στο Τουβαλού – ένα άλλο μικρό αλλά σημαντικό νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού – σκέφτονται να μετατοπίσουν τις σχέσεις τους προς την Κίνα και μακριά από την Ταϊβάν.

Δεν το έχει κάνει ακόμα, αλλά νομίζω ότι ξέρουμε τι έρχεται. Όπως ήταν προφανές τι επρόκειτο να συμβεί στο Ναουρού πριν από μερικές εβδομάδες, όταν διέκοψε τις σχέσεις με την Ταϊβάν και αναγνώρισε επίσημα τη ΛΔΚ – και άνοιξε τη χώρα σε περισσότερες κινεζικές εισβολές.

Πριν από λίγους μήνες, έπρεπε τουλάχιστον να χαμογελάσουμε όταν η Αυστραλία έκλεισε συμφωνία με το Τουβαλού. Βασικά, ο Τουβαλού υποσχέθηκε να μην έχει σχέση (ασφάλεια ή άλλη) με άλλες χώρες χωρίς την έγκριση της Αυστραλίας. Σε αντάλλαγμα, χορηγήθηκε στους Τουβαλουάνους το δικαίωμα να μεταναστεύουν 280 άτομα ή λιγότερα στην Αυστραλία κάθε χρόνο.

Οι Αυστραλοί ουσιαστικά λαλούσαν – αλλά περισσότερο σαν κόκορας στην κορυφή του σωρού της κοπριάς του αχυρώνα. Υπήρχε η αίσθηση ότι δεν θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να υπονομεύσουν οι Κινέζοι τη συμφωνία – και η νέα κυβέρνηση του Τουβαλού συζητά να το κάνει.

Δεν είναι ότι το Πεκίνο θα είχε πολλά να κάνει, η μονόπλευρη συμφωνία ήταν τόσο μη δημοφιλής σε τοπικό επίπεδο που πιθανότατα έπαιξε ρόλο στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του Τουβαλού που υπέγραψε τη συμφωνία δεν επανεξελέγη.

Η Καμπέρα (και η Ουάσιγκτον) θα πρέπει πραγματικά να γνωρίζουν ότι η «συμφωνία» δεν σημαίνει πολλά. Μια ολοκληρωμένη προσπάθεια πολιτικού πολέμου με επικεφαλής ανθρώπους που ξέρουν τι κάνουν θα ήταν καλύτερο.

Δεν είναι σαν να μην είχαμε την ευκαιρία να διατηρήσουμε ή να βελτιώσουμε τις θέσεις μας. Κάποια στιγμή πρέπει να ειπωθεί ότι μερικοί από τους ανθρώπους που διευθύνουν τις υποθέσεις του Ειρηνικού (στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ) απλώς δεν είναι πολύ καλοί.

Σημασία έχουν τα αποτελέσματα και αυτό δεν ισχύει. Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής είναι ανάμεικτοι, αλλά μερικές φορές είναι πολύ καλοί. Είτε έτσι είτε αλλιώς, λαμβάνουν ελάχιστη υποστήριξη από τα κεντρικά γραφεία στην Ουάσιγκτον – ή ακόμα και από τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο. Δεν θα μιλήσω για τους Αυστραλούς.

Ένας Αυστραλός φίλος σχολίασε ότι φαίνεται ότι η Αυστραλία κάνει ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κινεζική επιρροή στην περιοχή.

Αφού το ανέφερε… Φαίνεται ότι είναι έτσι. Δεν ήταν φρόνιμο για την Ουάσιγκτον να αναθέσει τα πράγματα στο Νοτιοδυτικό και στο Νότιο Ειρηνικό στην Αυστραλία για 30 χρόνια. Δύσκολα θα μπορούσαμε να κάνουμε χειρότερα.

Ακόμη πιο περίεργο, οι Αυστραλοί φαίνεται να είναι εξοργισμένοι από την ανανεωμένη παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή τους. Πήγαινε φιγούρα.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, σκεφτείτε τα νησιά του Σολομώντα. Η Κίνα έχει τα νύχια της στη χώρα και μέσω του επί του παρόντος ευνοούμενου αντιπροσώπου της, του πρωθυπουργού Sogavare, ενορχήστρωσε τη μεταφορά της Ταϊβάν στη ΛΔΚ το 2019.

Τα αυστραλιανά λάθη βοήθησαν ακόμη και τον Sogavare να παραμείνει στην εξουσία μετά τις ταραχές του 2021 – δίνοντας στη Sogavare ένα άνοιγμα να συνάψει συμφωνία με το Πεκίνο που θα φιλοξενούσε την αστυνομία της ΛΔΚ (όπως εξετάζει τώρα η Παπούα Νέα Γουινέα) και ενδεχομένως να επιτρέψει στις κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις να εισέλθουν στη χώρα.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντα Manasseh Sogavare.
Εικόνα: SBS News / Στιγμιότυπο οθόνης Twitter

Η Αυστραλία έκανε λίγα όταν η αντιδημοφιλής Sogavare ανέβαλε τις εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για το 2023 – φαινομενικά για να μπορέσει η χώρα να φιλοξενήσει τους Αγώνες των Νήσων Ειρηνικού τον Νοέμβριο του 2023. Η Κίνα χρηματοδότησε τους αγώνες και τις εγκαταστάσεις με ποσό άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. (Οι εκλογές είναι τελικά προγραμματισμένες για τον Απρίλιο του 2024).

Λίγο πριν την έναρξη των αγώνων, ο Αυστραλός Πρέσβης στη Χονιάρα προήδρευσε στα εγκαίνια ενός υδάτινου πάρκου χρηματοδοτούμενου από την Αυστραλία, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για ορισμένες εκδηλώσεις τυχερών παιχνιδιών.

Αυτό είναι καλό, υποθέτω. Αλλά η Αυστραλία θα ήταν καλύτερα να καταστήσει το κοντινό Εθνικό Νοσοκομείο Παραπομπής για κατοικίδια το έργο του τις τελευταίες δεκαετίες και να ξοδέψει ό,τι ήταν απαραίτητο για να το μετατρέψει σε ένα αξιοπρεπές νοσοκομείο και να το διατηρήσει σε καλή λειτουργία.

Θα ήταν πολύ καλύτερο από ένα υδάτινο πάρκο. Και θα είχε κάνει περισσότερα για τους Σολομώντες – και για τα συμφέροντα της Αυστραλίας επίσης. Αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει ανά πάσα στιγμή τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή δεν ήταν η περίπτωση. Ξεχάστε την Κίνα. Μόνο η Κούβα έχει εκπαιδεύσει τουλάχιστον δώδεκα νησιώτες του Σολομώντα να γίνουν γιατροί. Η Αυστραλία δεν έχει παράγει ούτε ένα.

Μερικές φορές φαίνεται ότι τουλάχιστον ορισμένοι Αυστραλοί και αξιωματούχοι που είναι υπεύθυνοι για την περιοχή μοιάζουν με αρχαίους Νοτιοαφρικανούς στον τρόπο που βλέπουν και αντιμετωπίζουν τους ντόπιους. Επίσης, δεν φαίνεται να έχουν αίσθηση του πώς τους βλέπουν – νομίζοντας ότι τους εκτιμούν ή ακόμα και τους αγαπούν.

Ισως μερικές φορές. Αλλά μερικές φορές θα εκπλαγείτε τι λένε οι ντόπιοι όταν δεν είστε κοντά. Εάν η Καμπέρα και η Ουάσιγκτον συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν στον Ειρηνικό, θα χάσουν.

Και δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο δεν θα λάβουν απλώς τη μικρή ποσότητα που απαιτείται για τις συμφωνίες με το Παλάου, τη Μικρονησία και τις Νήσους Μάρσαλ, φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον, στην πραγματικότητα, θέλει να χάσει.

Παίζουν όπως οι γερουσιαστές στο μπέιζμπολ. Δεν ξέρω ποιο είναι το αυστραλιανό αντίστοιχο των Senators. Αλλά βλέπετε πού το πάω με αυτό.

Το Mytilenepress.είναι ένα εναλλακτικό ΜΜΕ και περιοδικό ειδικού σκοπού όπως αναφέρουν εδώ και χρόνια οι αναγνώστες του. Ενισχύστε την  ελεύθερη  ενημέρωση -συνέχεια  του  Mytilenepress.το οποίο έχει πολλές παγκόσμιες-πανελλήνιες πρωτιές στην Γεωστρατηγική-ιστορία και τον κλάδο του υβριδικού πολέμου (Εμπρησμοί-Καταστροφές και “ατυχήματα”). Γίνεται συνδρομητές-υποτστηρικτές μεέ να συμβολικό πόσο  2.99 Ευρώ τον μήνα €. Tο Mytilenepress δεν έχει σκοπό το κέρδος αλλά την επιβίωση του έθνους και της κοινωνίας καθώς ο υβριδικός πόλεμος βρίσκεται στην κορύφωση του.

Εάν σας ενδιαφέρουν όλο τα προαναφερόμενα υποστηρίξτε το Mytilenepress με μια μικρή δωρεά. ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ (ΕΛΤΑ ΙΒΑΝ GR : 10010439601).

“Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Εν τούτοις ο Βολταίρος δεν έγραψε και δεν είπε ποτέ αυτά τα διάσημα λόγια, αν και το νόημα τους συμφωνούσε απόλυτα με την ιδεολογία του.

Τα λόγια ανήκουν στην Βρετανίδα συγγραφέα Έβελιν-Μπίατρις Χολ την βιογράφο του Βολταίρου, η οποία υπέγραφε με το ψευδώνυμο S. G. Tallentyre. Το 1903 εκδόθηκε η βιογραφία που έγραψε για τον Βολταίρο και το 1906 το βιβλίο της με τίτλο «Οι Φίλοι του Βολταίρου», όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά η διάσημη φράση.

Επάνω σε όλα αυτά τα προαναφερόμενα φιλοσοφικά-ηθικά αξιώματα ιδρύθηκε το εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου- έκφρασης, αποτελούν τα θεμέλια για μια σωστή-υγιής κοινωνία. Το Mytilenepress έχει ως θεματολογία τα εθνικά θέματα, την γεωστρατηγική-γεωπολιτική, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, τις διεθνείς εξελίξεις και την παιδεία. Eπίσης υπάρχουν και θέματα για την τοπική επικαιρότητα και την υγεία. Εκτός από τα άρθρα Γεωστρατηγικής-Ιστορίας και Θεολογίας, η συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων του Mytileneprss είναι από μεταφράσεις που κάνει από τα κορυφαία ιστολόγια της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Αμερικής ο αρχισυντάκτης του Μpress Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος.

Το Mytilenepress είναι το πρώτο ελεύθερο-δημοκρατικό, μοναδικό ιστολόγιο στον νομό Λέσβου και σε όλο το Αιγαίο-Θράκη. Αυτό είναι εμφανές από την επιλογή των θεμάτων για τα Ελληνοτουρκικά, την γεωστρατηγική-γεωπολιτική, τα εθνικά ζητήματα, τις διεθνείς εξελίξεις και την παιδεία. Eπίσης μέρος της θεματολογίας του Mpress δεν υπάρχει σε ολόκληρη την επικράτεια. Το Mytilenepress είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό ειδικού σκοπού. Μεταξύ άλλων μην ξεχνάτε ότι προέβλεψε την καταστροφή στην Ρόδο τον Ιούλιο του 2023 με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα από το 2009 και την καταστροφή στα Τέμπη με το πολύνεκρο ατύχημα. Η πρόβλεψη είχε γίνει στο Mytilenepress στις 18/2/2023.

Αγαπητοί φίλοι-αναγνώστες. Η επταετία 2023-230 θα είναι μια σημαντική για την αποκάλυψη όλων των ψεμάτων που επέτρεψαν σε ορισμένες δυνάμεις να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και ειδικά στον Ελληνισμό. Η Μεγάλη Επαναφορά προετοιμάζεται για να πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια όπως ανακοίνωσε το WEF στο Νταβός.

 

 

Η ανάγκη μιας κοινωνίας για εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις κίβδηλες ειδήσεις είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Για αυτό, χρειαζόμαστε εσάς και την υποστήριξή σας.

 

Οι συστημικοί δημοσιογράφοι πληρώνονται για να προωθούν πολέμους, να πυροδοτούν τον φόβο των πανδημιών, των εμπρησμών, της βίας και των δολοφονιών ναζί. Παράλληλα  παρουσιάζουν ψέματα για την κλιματική αλλαγή ως αλήθεια και διαπράττουν αμέτρητες άλλες προδοσίες κατά της ανθρωπότητας. Επίσης στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους είναι η προώθηση της Διονυσιακής κουλτούρας, η κατάργηση της παιδείας, η προώθηση της βίας και οτιδήποτε προκαλεί ανομία, αταξία και καταστροφή. Η ασύμμετρη απειλή γεωστρατηγικά είναι όταν ένα κράτος δέχεται επίθεση από άλλα “συμμαχικά” κράτη (ΝΑΤΟ), είτε από την ανθελληνική νέα τάξη πραγμάτων. Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι υποχρεωτικά στρατιωτικές. Είναι πολιτικές-κοινωνικές, οικονομικές, ηθικές, πνευματικές-πολιτιστικές, οικολογικές, ψυχολογικές, εγκληματικές, μεταναστευτικές, διαδικτυακές και Διονυσιακές.

Οι ισχυρότερες και φοβερότερες επιθέσεις που δεχτήκαμε ήταν στον πνευματικό και στον ηθικό τομέα. Η πατρίδα μας υπέστη, όλες τις μορφές ασύμμετρων απειλών, για να την υποτάξουν, να την διαλύσουν πνευματικά-ηθικά, πολιτικά-στρατιωτικά και κοινωνικά για να αφαιρέσουν παράνομα τον ορυκτό πλούτο (ενέργεια) και λόγω της Γεωστρατηγικής μας θέσεως. Το φαινόμενο του πολέμου αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο επιστημονικών μελετών στην γεωστρατηγική-γεωπολτική, τις Διεθνείς σπουδές και τις στρατιωτικές σχολές. Ο πόλεμος είναι μια πράξη βίας με στόχο την υποταγή-εξαναγκασμό στις επιθυμίες του αντιπάλου.

Ο επεκτατικός πόλεμος είναι το μέσον για την επίτευξη άνομων σκοπών επί του αντιπάλου. Την σημερινή εποχή κυρίαρχο είδος πολέμου δεν είναι ο συμβατικός πόλεμος με όπλα, μαχητικά αεροπλάνα, πυραύλους, τεθωρακισμένα και πλοία. Το κορυφαίο είδος πολέμου είναι ο υβριδικός. Ο υβριδικός πόλεμος χωρίζεται σε πνευματικό-πολιτιστικό, οικονομικό, οικολογικό, διαδικτυακό, κοινωνικό, ψυχολογικό εγκληματικό και Διονυσιακό. Αυτά είναι τα κυριότερα είδη όταν ένα έθνος αντιμετωπίζει υβριδική απειλή. Επίσης κάποιες φορές έχουμε παράλληλα τον συνδυασμό υβριδικού και συμβατικού πολέμου. Βασικότατο σκέλος του υβριδικού πολέμου αποτελεί η  εγκληματικότητα. Χωρίς βία-εγκλήματα και πάσης φύσεως κακουργίες δεν είναι εφικτή η νίκη και η κυριαρχία έναντι του αντιπάλου έθνους.

Το επιτιθέμενο κράτος που διεξάγει μη συμβατικό πόλεμο μέσα από την εγκληματικότητα-πορνεία (Διονυσιακός πολιτισμός), προκαλεί στο αντίπαλο έθνος παράλυση. Τρόμος-οργή, υποταγή-αδυναμία, σύγχυση και αποσταθεροποίηση. Η τρομοκρατία-βία και τα ελεύθερα ήθη ενάντια στο κράτος που διεξάγεται ο υβριδικός πόλεμος αποτελούν το βασικότερα σημεία για την κατάκτηση του. Μέσα από την ανελέητη βία και την προστυχιά (Διονυσιακά Αξιώματα), επιφέρουν ανασφάλεια-απελπισία, πολιτική, κοινωνική και οικονομική αστάθεια.

Όσο πιο στυγερά είναι τα εγκλήματα, τα υποτιθέμενα ατυχήματα και η ερωτική διαφθορά, αυξάνεται σε υπερθετικό βαθμό η αδυναμία και ο φόβος. Μεταξύ άλλων συνδυάζουν την εγκληματικότητα και τον ψυχολογικό πόλεμο ταυτόχρονα. Σαστισμένος ο Ελληνικός λαός δεν έχει δυνάμεις να αντισταθεί, μειώνονται-εκμηδενίζονται οι αντιδράσεις και στην συνέχεια σε καθεστώς παραλυσίας υποκύπτει στην βούληση του αντιπάλου.

Όλοι οι αξιόπιστοι γεωπολιτικοί και γεωστρατηγικοί αναλυτές με αδιάσειστα στοιχεία απέδειξαν ότι στην Ελλάδα διεξάγεται υβριδικός πόλεμος. Έχουμε νεκρούς από εμπρησμούς, ουσίες, εγκληματικότητα, Covid-19, μνημόνια και άλλες κακουργηματικές πράξεις. Στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία επικρατεί παρακμή-αμάθεια, έλλειψη αρχών και διχασμός. Η έλλειψη παιδείας-αγωγής οδηγεί στην απάθεια και στην αδιαφορία. Αυτά είναι από τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα μιας κοινωνίας σε μεγάλη παρακμή και σήψη. Οι κάτοικοι είναι προκλητικά-τραγικά απαθείς-αδιάφοροι απέναντι στους εμπρησμούς, τον Covid-19, τα μνημόνια, την εισβολή και τις εθνοκτόνες συνέπειες. Aυτό συμβαίνει διότι αρκετοί δεν έχουν παιδεία και θεωρούν ότι τα προβλήματα πρέπει να απασχολούν όλους τους άλλους, εκτός από τους ίδιους.

Όταν διαπιστώσουν ότι αυτές οι κοινωνικές-εθνικές μάστιγες, ήταν και είναι υπόθεση όλων μας τότε είναι πολύ αργά, καθώς έχουν ήδη υποστεί οι ίδιοι ή κάποια από τα συγγενικά-φιλικά τους πρόσωπα θανάτους και απώλειες εξαιτίας του υβριδικού πολέμου. Η διαχρονική δύναμη των Ελλήνων είναι η παιδεία-πολιτισμός.

Σε περιόδους έντονης ανησυχίας-δυστυχίας, βίας και πολέμων οι άνθρωποι βιώνουν καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν με το πνεύμα και την ηθική. Φοβούνται-αρνούνται να σκεφτούν και να ερευνήσουν. Για αυτό στρέφονται προς το κακό, τις βίαιες πράξεις, την ηθική ελευθεριότητα-Διονυσιακή Κουλτούρα, τον φασισμό και την φίμωση. Συνέπεια όλων αυτών είναι να μην υπάρχουν αξίες-ηθική, εξέλιξη, δημιουργικότητα, πολιτιστικό επίπεδο και  ελευθερία λόγου στα ΜΜΕ. Τα μοναδικά-διαχρονικά  στηρίγματα του Ελληνικού έθνους είναι ο Αριστόκλειος Πολιτισμός.

 

https://mytilenepress.blogspot.com/2023/12/mytilenepress-mytilenepress_16.html

Οι απόψεις των αρθρογράφων και των αναλυτών δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα εκείνες του Μytilenepress.

πηγή: Asia Times

loading...