Μυτιλήνη (Mytilenepress) : Η Δύση θα είναι στο εδώλιο μαζί με το Ισραήλ στο δικαστήριο γενοκτονίας

Θα αμφισβητήσει η Δύση το Ισραήλ ή το Δικαστήριο; Η μεταπολεμική συναίνεση, η βάση του διεθνούς δικαίου, ξεθωριάζει και κανείς δεν θα είναι πιο χαρούμενος γι ‘αυτό από το κράτος του Ισραήλ.

 

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Το Ισραήλ προτρέπει τα δυτικά κράτη να συμπαραταχθούν στο πλευρό του καθώς το Διεθνές Δικαστήριο ετοιμάζεται να ακούσει τον ισχυρισμό της Νότιας Αφρικής αυτή την εβδομάδα ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα .

Η Πρετόρια ζητά από το δικαστήριο να εκδώσει άμεση διαταγή που θα διατάσσει το Ισραήλ να τερματίσει τη στρατιωτική του επίθεση στον μικροσκοπικό θύλακα, για να αποτρέψει περαιτέρω απώλεια ζωών.

Περίπου 23.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ μέχρι στιγμής, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, και χιλιάδες άλλοι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά . Η πλειοψηφία του πληθυσμού έχασε τα σπίτια του στην εκστρατεία βομβαρδισμών που ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες.

Το Ισραήλ έχει στοχοποιήσει εντατικά και επανειλημμένα τις « ασφαλείς ζώνες » στις οποίες έχει δώσει εντολή στους Παλαιστίνιους αμάχους να φύγουν.

Έχει καταστρέψει σχεδόν όλη την υποδομή της Γάζας και εμποδίζει τη βοήθεια να φτάσει στον θύλακα. Ο λιμός και οι επιδημίες κινδυνεύουν να αυξήσουν γρήγορα τον αριθμό των θανάτων.

Στον φάκελό της 84 σελίδων, η Νότια Αφρική ισχυρίζεται ότι η εκστρατεία βομβαρδισμού και η πολιορκία του Ισραήλ παραβιάζει τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948, η οποία ορίζει τη γενοκτονία ως « πράξεις που διαπράττονται με σκοπό να καταστρέψουν, εν όλω ή εν μέρει, μια εθνική, εθνική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα .»

Το Ισραήλ αναμένει υποστήριξη από τις δυτικές πρωτεύουσες που έχουν σχεδόν τόσο πολύ να φοβηθούν από μια ετυμηγορία εναντίον του Ισραήλ όσο το ίδιο το Ισραήλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικότερα, έχουν στείλει όπλα που χρησιμοποιούνται κατά του πληθυσμού της Γάζας, καθιστώντας τον δυνητικά συνένοχο .

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, που διέρρευσε στον ιστότοπο Axios, το Ισραήλ ελπίζει ότι, δεδομένων των δυσκολιών στη νομική υπεράσπιση των πράξεών του, θα επικρατήσει η διπλωματική και πολιτική πίεση στους δικαστές του δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρωτοστάτησε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, απορρίπτοντας τη λεπτομερή νομική αναφορά της Νότιας Αφρικής , την οποία χαρακτήρισε « άχρηστη, αντιπαραγωγική και εντελώς αβάσιμη ».

Αυτές οι παρατηρήσεις θα φαίνονταν απολύτως γελοίες στο δυτικό κοινό, αν είχαν ωφεληθεί από τη σοβαρή κάλυψη της κατάστασης στη Γάζα. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει περιορίσει σοβαρά την πρόσβαση στον θύλακα, ενώ σκότωσε Παλαιστίνιους δημοσιογράφους με πρωτοφανή ρυθμό για να κλείσει τα ρεπορτάζ τους.

Επιπλέον, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης πρόθυμα –και κρυφά– υποτάσσονται σε ένα δρακόντειο ισραηλινό καθεστώς λογοκρισίας .

Υποκίνηση για γενοκτονία

Η «στρατηγική» του Ισραήλ στο δικαστήριο, σύμφωνα με το τηλεγράφημα που διέρρευσε, θα είναι να αποθαρρύνει τους δικαστές από το να διαπιστώσουν ότι διαπράττει γενοκτονία. Αλλά είναι πιο επείγον για το Ισραήλ να εμποδίσει το δικαστήριο της Χάγης να διατάξει προσωρινή διακοπή της επίθεσης.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα υποστηρίξουν, σύμφωνα με τον Axios, ότι η συνεχιζόμενη επίθεσή τους στη Γάζα δεν ανταποκρίνεται στο κατώφλι της γενοκτονίας, η οποία απαιτεί « συνθήκες που δεν επιτρέπουν την επιβίωση του πληθυσμού, καθώς και την πρόθεση εξόντωσής τους ».

Το Ισραήλ θα προσπαθήσει να πείσει τους δικαστές ότι προσπάθησε να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων.

Αυτό το επιχείρημα έρχεται αντιμέτωπο με τα στοιχεία που έχει συσσωρεύσει η Νότια Αφρική.

Ο φάκελος του περιέχει εννέα σελίδες με δηλώσεις Ισραηλινών ηγετών που δείχνουν ξεκάθαρα γενοκτονική πρόθεση, συμπεριλαμβανομένων δηλώσεων του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανώτερων αξιωματούχων του υπουργικού συμβουλίου, του προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ και πολλών πρώην και εν ενεργεία Ισραηλινών στρατιωτικών διοικητών.

Η Giora Eiland, σύμβουλος του υπουργού των Πολεμικών Συμβουλίων, Benny Gantz, είπε ότι στόχος του Ισραήλ ήταν να δημιουργήσει ” συνθήκες στις οποίες η ζωή στη Γάζα θα γινόταν μη βιώσιμη “. Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε από την αρχή ότι στόχος ήταν να επιβληθεί η « μέγιστη καταστροφή » στη Γάζα.

Ο Χέρτζογκ προτείνει ότι ολόκληρος ο άμαχος πληθυσμός είναι ένας νόμιμος στρατιωτικός στόχος, ενώ ο Νετανιάχου αναφέρεται στους Παλαιστίνιους ως « Αμαλέκ », τον βιβλικό εχθρό. Στην Παλαιά Διαθήκη, ο Θεός διατάζει τους Ισραηλίτες να εξολοθρεύσουν τους Αμαληκίτες, «θανατώνοντας άνδρες και γυναίκες, παιδιά και βρέφη ».

Μία από τις διατάξεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία είναι η απόλυτη απαγόρευση της υποκίνησης σε γενοκτονία. Οι ανώτατοι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες του Ισραήλ έχουν αδιαμφισβήτητα παραβιάσει αυτή τη διάταξη της σύμβασης.

Μια επιστολή που εστάλη την περασμένη εβδομάδα στον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ από μια ομάδα Ισραηλινών ακαδημαϊκών, δικηγόρων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοσιογράφων υπογραμμίζει το σημείο. Προειδοποίησαν ότι η υποκίνηση για γενοκτονία είχε γίνει « καθημερινή υπόθεση στο Ισραήλ ».

Η επιστολή προσέθεσε: «Ο κανονικοποιημένος λόγος που απαιτεί εξόντωση, διαγραφή, καταστροφή και άλλες παρόμοιες ενέργειες είναι πιθανό να επηρεάσει τη συμπεριφορά των Ισραηλινών στρατιωτών [στη Γάζα]».

Εκεί που δεν παίρνουμε πια γάντια

Όμως η απανθρωποποίηση, προάγγελος της γενοκτονίας, δεν είναι το μόνο πρόβλημα.

Διεξάγοντας αυτό που αποκαλεί «πόλεμο για την εξάλειψη της Χαμάς», το Ισραήλ έχει ικανοποιήσει πλήρως τον δικό του ορισμό της γενοκτονίας. Οι « συνθήκες που δεν επιτρέπουν στον πληθυσμό να επιβιώσει » είχαν ήδη δημιουργηθεί πολύ πριν από την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ αμέσως μετά την αποχώρηση της Χαμάς από τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου. Περίπου 1.140 Ισραηλινοί και άλλοι υπήκοοι σκοτώθηκαν στη μάχη που ακολούθησε.

Το BBC και άλλα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επανειλημμένα για τα εγκλήματα που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά απέτυχαν να αναφέρουν τα αυξανόμενα στοιχεία ότι το Ισραήλ σκότωσε τους πολίτες του εκείνη την ημέρα, συχνά με τραγικό τρόπο:

• Γιατί τα μέσα ενημέρωσης αγνοούν στοιχεία για τις ενέργειες του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου;

Το πλαίσιο των γεγονότων στον θύλακα αποκαλύπτεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτή τη διπλή συζήτηση: σχεδόν πριν από μια δεκαετία, εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησαν ότι η ισραηλινή πολιορκία της Γάζας – που έχει διαρκέσει τώρα 17 χρόνια – σχεδιάστηκε για να καταστήσει τον « μη κατοικήσιμο .

Με άλλα λόγια, το Ισραήλ δημιουργούσε ακριβώς « συνθήκες ακατάλληλες για την επιβίωση του πληθυσμού ».

Ακόμη και πριν από την τρέχουσα επίθεση, το Ισραήλ είχε επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην πρόσβαση σε νερό για τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα. Άμεση συνέπεια: Οι υπερεκμεταλλευμένοι υδροφόροι ορίζοντες της Γάζας επέτρεψαν να περάσει το θαλασσινό νερό, καθιστώντας το πόσιμο νερό του θύλακα ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση .

Ομοίως, το φαγητό είναι σπάνιο. Το 2012, οι ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατάφεραν να δημοσιοποιήσουν ένα εμπιστευτικό έγγραφο που έδειχνε ότι ο στρατός έλεγχε αυστηρά τη ροή τροφίμων στη Γάζα από το 2008. Ως αποτέλεσμα, τα δύο τρίτα του πληθυσμού ήταν σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας και ένα στα δέκα παιδιά υποφέρουν από καθυστερημένη ανάπτυξη λόγω υποσιτισμού . Ο στόχος ήταν να προκληθεί μακροπρόθεσμη επισιτιστική φτώχεια, υποβάλλοντας τον πληθυσμό σε λιμοκτονία.

Οι επανειλημμένες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα τα τελευταία 15 χρόνια – αυτό που το Ισραήλ αποκαλεί « κόψιμο του χόρτου » – έχουν καταστρέψει πολλά σπίτια και μεγάλο μέρος της υποδομής, δημιουργώντας συνωστισμό και ολοένα και πιο ανθυγιεινές συνθήκες. και πιο σοβαρές.

Οι επανειλημμένοι βομβαρδισμοί του μοναδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας από το Ισραήλ και το μπλοκάρισμα πρόσθετων προμηθειών ενέργειας περιόρισε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε λίγες ώρες την ημέρα.

Η ισραηλινή πολιορκία εμπόδισε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό να εισέλθουν στον θύλακα, καθιστώντας συχνά δύσκολη ή αδύνατη την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας. Και δεδομένων των περιορισμών του Ισραήλ για τα εμπορεύματα που εισέρχονται και εξέρχονται από τη Γάζα, η οικονομία ήταν ήδη σε ερειπωμένη κατάσταση, με σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού άνεργο .

Πολύ πίσω το 2016, ο αρχηγός των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών Χέρτσι Χαλέβι προειδοποίησε ότι η καταστροφή που σχεδίαζε το Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσε να ανατιναχτεί στο πρόσωπό του – κάτι που έγινε στις 7 Οκτωβρίου.

Η οργή του Ισραήλ κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μηνών απλώς επιτάχυνε και ενέτεινε όλες τις γενοκτονικές πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και πολύ καιρό. Η επιτυχία της Χαμάς απλώς επέτρεψε στο Ισραήλ να βγάλει τα γάντια του.

Η Γάζα «μη κατοικήσιμη»

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Γάζα είχε φτάσει στο στάδιο όπου η περιοχή ήταν ουσιαστικά « μη κατοικήσιμη ».

Και πρόσθεσε: « Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα υψηλότερα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας που έχουν καταγραφεί. Μας πλησιάζει η πείνα ».

Με τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού χωρίς στέγη και τα περισσότερα νοσοκομεία να μην λειτουργούν πλέον, τα λοιμώδη νοσήματα εξαπλώνονται.

Η πολιτική «ολικού αποκλεισμού» του Ισραήλ αποτρέπει την είσοδο βοήθειας. Σύμφωνα με τον Γκρίφιθς, το Ισραήλ κατέστρεψε δρόμους, μπλόκαρε συστήματα επικοινωνιών, πυροβόλησε φορτηγά του ΟΗΕ και σκότωσε εργαζομένους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επιστρέφοντας από μια επίσκεψη στο σημείο ελέγχου με την Αίγυπτο, δύο αμερικανοί γερουσιαστές παρατήρησαν αυτό το Σαββατοκύριακο ότι το Ισραήλ είχε επιβάλει απαράδεκτους όρους, δημιουργώντας ατελείωτες καθυστερήσεις εμποδίζοντας τη βοήθεια να φτάσει στον λαό της Γάζας.

Με άλλα λόγια, το Ισραήλ έχει επιτύχει πλέον « να δημιουργήσει συνθήκες που δεν επιτρέπουν την επιβίωση του πληθυσμού ».

Ο σκοπός της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948 , που συντάχθηκε αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα των Ναζί, δεν ήταν απλώς να τιμωρήσει τους δράστες των γενοκτονιών.

Σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στον εντοπισμό της γενοκτονίας στα αρχικά της στάδια και να δημιουργήσει έναν μηχανισμό – μέσω των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου – για τον τερματισμό της.

Με άλλα λόγια, το νόημα της νοτιοαφρικανικής υπόθεσης δεν είναι να διαιτητεύσει τι συμβαίνει μόλις το Ισραήλ εξολοθρεύσει τους Παλαιστίνιους της Γάζας, όπως φαίνεται να φαντάζονται πάρα πολλοί παρατηρητές. Αυτό γίνεται για να αποτρέψει το Ισραήλ από το να εξαφανίσει τον πληθυσμό της Γάζας πριν να είναι πολύ αργά.

Βασισμένοι σε περίεργη λογική, οι υποστηρικτές του Ισραήλ προτείνουν ότι η κατηγορία για γενοκτονία δεν είναι δικαιολογημένη, αφού ο πραγματικός στόχος δεν είναι να εξοντωθούν οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, αλλά να τους παρακινηθούν σε φυγή.

Οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν ενθαρρύνει αυτήν την υπόθεση. Σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir είπε σχετικά με τον πληθυσμό της Γάζας ότι αφού βομβαρδίστηκε, έμεινε άστεγος, πεινασμένος και ευάλωτος στις ασθένειες, « εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα φύγουν τώρα . Με κάθε διπροσωπία, περιέγραψε αυτή τη μαζική μετανάστευση ως «εθελοντική» .

Αλλά ένα τέτοιο αποτέλεσμα – το οποίο από μόνο του συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας – εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το άνοιγμα των συνόρων της Αιγύπτου για να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τα πεδία των μαχών. Εάν το Κάιρο αρνηθεί να υποταχθεί στον βάναυσο εκβιασμό του Ισραήλ, είναι οι ισραηλινές βόμβες, η πείνα που έχει προκαλέσει και οι θανατηφόρες ασθένειες που εξαπέλυσε θα αποδεκατίσουν τον πληθυσμό της Γάζας.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης δεν πρέπει να υιοθετήσει μια προσέγγιση αναμονής, ρωτώντας εάν η βομβαρδιστική εκστρατεία και η πολιορκία του Ισραήλ οδηγεί σε εξόντωση ή «μόνο» εθνοκάθαρση, καθιστώντας το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο άσχετο.

Ένα κατώφλι ανοχής

Εάν το Ισραήλ και οι δυτικοί σύμμαχοί του δεν καταφέρουν να πείσουν το Δικαστήριο και η καταγγελία της Νότιας Αφρικής γίνει αποδεκτή, το Ισραήλ δεν θα είναι μόνο του στο να αντιμετωπίσει νομικές δυσκολίες.

Μια απόφαση του Δικαστηρίου για τη γενοκτονία θα επιβάλλει υποχρεώσεις σε άλλα κράτη: τόσο να αρνηθούν οποιαδήποτε βοήθεια στην ισραηλινή γενοκτονία, για παράδειγμα παρέχοντας όπλα και διπλωματική κάλυψη, όσο και να κυρώσουν το Ισραήλ εάν δεν συμμορφωθεί με αυτήν την απόφαση.

Μια προσωρινή εντολή που θα σταματήσει την επίθεση του Ισραήλ θα χρησιμεύσει ως κατώφλι ανεκτικότητας. Από τη στιγμή που θα διατυπωθεί, οποιοδήποτε κράτος δεν θα δώσει συνέχεια σε αυτό θα διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει συνένοχος στη γενοκτονία.

Η Δύση θα βρεθεί τότε σε μια λεπτή νομική κατάσταση. Άλλωστε, όχι μόνο έκλεισε τα μάτια στη γενοκτονία στη Γάζα, αλλά ενθάρρυνε ενεργά και συνένοχο σε αυτήν.

Βρετανοί ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός Rishi Sunak και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Keir Starmer , αντιτάχθηκαν σθεναρά στην κατάπαυση του πυρός και συσπειρώθηκαν πίσω από έναν από τους βασικούς πυλώνες της γενοκτονικής πολιτικής του Ισραήλ: το «μπλοκάρισμα». επιδημίες.

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Αμερικής έχουν απορρίψει όλες τις εκκλήσεις να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει παρακάμψει ακόμη και το Κογκρέσο για να επισπεύσει την προμήθεια όπλων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των «αδιάκριτων» βομβών που καταστρέφουν περιοχές αμάχων .

Η πρέσβης του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, Τζίπι Χοτοβέλι, αναφέρεται τακτικά στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης για τις γενοκτονικές της δηλώσεις. Την περασμένη εβδομάδα, όταν μια συνέντευξη επισήμανε ότι φαινόταν να ζητά την καταστροφή όλης της Γάζας –κάθε σχολείου, τζαμιού και σπιτιού– απάντησε : « Έχετε άλλη λύση; »

 

βίντεο YouTube

Βρετανικά και αμερικανικά ΜΜΕ έδωσαν χρόνο εκπομπής σε Ισραηλινούς αξιωματούχους που υποκινούν ανοιχτά τη γενοκτονία .

Όλα αυτά θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως μετά την έκδοση απόφασης. Η αστυνομία στις δυτικές χώρες θα πρέπει να ερευνήσει και τα δικαστήρια να διώξουν όσους υποκινούν ή παρέχουν φόρουμ για γενοκτονία.

Τα κράτη πρέπει να αρνηθούν να προμηθεύσουν όπλα στο Ισραήλ και να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις σε αυτό, καθώς και σε οποιοδήποτε κράτος που συμμετέχει στη γενοκτονία.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι κινδυνεύουν να συλληφθούν εάν ταξιδέψουν σε δυτικές χώρες.

Δύο σταθμά, δύο μέτρα

Στην πράξη, φυσικά, τίποτα από αυτά δεν είναι πιθανό να συμβεί. Το Ισραήλ είναι πολύ σημαντικό για τη Δύση – ως προβολή της ισχύος του στην πλούσια σε πετρέλαιο Μέση Ανατολή – για να θυσιαστεί.

Οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής απόφασης γενοκτονίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα μπλοκαριστεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, έχουν ήδη δείξει πώς δεν διστάζουν να εφαρμόζουν διπλά μέτρα και σταθμά .

Πριν από λίγες εβδομάδες, υπέβαλαν επίσημα επιχειρήματα στο Διεθνές Δικαστήριο ότι η Μιανμάρ διέπραττε γενοκτονία κατά της εθνικής ομάδας Ροχίνγκια. Το κύριο επιχείρημά τους ήταν ότι οι Ροχίνγκια υποβλήθηκαν σε «διατροφή, συστηματική απέλαση από τα σπίτια τους και παροχή βασικών ιατρικών υπηρεσιών κάτω από τις ελάχιστες απαιτήσεις ».

Όμως, κανένα από αυτά τα δυτικά κράτη δεν υποστηρίζει την καταγγελία για γενοκτονία που υπέβαλε η Νότια Αφρική ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα, που έχει θέσει το Ισραήλ, είναι πολύ χειρότερες.

Η αλήθεια είναι ότι μια απόφαση του Δικαστηρίου για τη γενοκτονία θα ανοίξει ένα κουτί της Πανδώρας για τη Δύση, η οποία θα πρέπει να αποδεχθεί ότι θα εφαρμοστούν και σε αυτήν οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, το Ισραήλ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για τη διάλυση του διεθνούς δικαίου στη Γάζα . Σήμερα, επιδεικνύει κατάφωρα το έγκλημα της γενοκτονίας του, σαν να τολμάει τον κόσμο να τον σταματήσει.

Παράστροφα, ακυρώνει τις διεθνείς εγγυήσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή για να αποφευχθεί η επανάληψη του ολοκαυτώματος των Ναζί.

Θα αμφισβητήσει η Δύση το Ισραήλ ή το Δικαστήριο; Η μεταπολεμική συναίνεση που χρησιμεύει ως βάση του διεθνούς δικαίου –που έχει ήδη υπονομευτεί από την αποτυχία αντιμετώπισης των εγκλημάτων πολέμου της Δύσης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν– βρίσκεται στα πρόθυρα της λήθης.

Και κανείς δεν θα είναι πιο χαρούμενος με αυτό το αποτέλεσμα από το κράτος του Ισραήλ.

Δείτε το σχετικό βίντεο στο Mytilenepress 

loading...