Το πιο υπερχρεωμένο κράτος στον πλανήτη: Βουλιάζει ανά πάσα στιγμή

Μαζί του και η παγκόσμια οικονομία…

Τα τελευταία δημοσιονομικά στοιχεία έδειξαν ότι από τον Νοέμβριο του 2023, κόστισαν 169 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ΗΠΑ για τη διατήρηση του χρέους, που αντιστοιχεί στο 16% των συνολικών ομοσπονδιακών δαπανών.

«Το εθνικό χρέος μόλις ξεπέρασε τα 100.000 δολάρια ανά πολίτη», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζον Τζέιμς.

«Αυτό θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα στον Λευκό Οίκο ότι αυτές οι απερίσκεπτες ομοσπονδιακές δαπάνες βρίσκονται σε οριακό σημείο».

Οι πληρωμές τόκων για το εθνικό χρέος εκτιμάται ότι ξεπέρασαν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσια βάση στα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Bank of America (BoA), το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 20 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.

Είναι πιθανό να αυξάνεται κατά 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως για τα επόμενα δέκα χρόνια, γεγονός που θα το έθετε σε περίπου 54 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2033, προειδοποίησε η BoA τον περασμένο μήνα.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το ανώτατο όριο του χρέους τους, το οποίο είχε οριστεί νόμιμα στα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, τον Ιανουάριο του 2023.

Μετά από μήνες προειδοποιήσεων για μια δυνητικά καταστροφική χρεοκοπία από το Υπουργείο Οικονομικών, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε ένα δικομματικό νομοσχέδιο για το χρέος τον Ιούνιο που επέτρεπε την άρση του ορίου μέχρι Ιανουάριος 2025.

Αυτό ουσιαστικά επέτρεψε στην κυβέρνηση να συνεχίσει τον απεριόριστο δανεισμό μέχρι το επόμενο έτος. Το χρέος εκτινάχθηκε στα 32 τρισεκατομμύρια δολάρια λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την έγκριση του νομοσχεδίου και από τότε συσσωρεύεται.

el.gr

loading...