Mytilenepress : Γιατί δεν είμαι πια ποτέ ξανά με το Ισραήλ αναφέρει σε εκπομπή ο Scott Ritter

« Οι επιτιθέμενοι έφτασαν τα ξημερώματα και κατέλαβαν γρήγορα την πόλη. Οι άνδρες χωρίστηκαν από τις γυναίκες και πυροβολήθηκαν. Ένας από τους δράστες, ανοίγοντας την πόρτα ενός από τα σπίτια, βρήκε έναν ηλικιωμένο άνδρα να στέκεται εκεί. Τον κατέρριψε. Χάρηκε που τον πυροβόλησε », είπε αργότερα ένας αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης.

 

 

.Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

ΔΙΝΩ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ. ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΗ. ΕΤΙΚΕΤΕΣ : ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Φ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣΥΓΕΙΑΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣΤΕΥΧΗ

 

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ MYTILENEPRESS ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Σύντομα , η πόλη άδειασε: οι 5.000 κάτοικοι σκοτώθηκαν ή εκδιώχθηκαν, οι επιζώντες φορτώθηκαν σε φορτηγά και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Τα άδεια σπίτια λεηλατήθηκαν. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι », είπε ένας από τους συμμετέχοντες στη συνέχεια . «Αν δεν το πάρεις εσύ, θα το πάρει κάποιος άλλος». Δεν αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να τα επιστρέψουμε. Δεν επρόκειτο να επιστρέψουν ».

Μοιάζει σαν μια ιστορία που ξεκόλλησε από τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων, μια από τις πολλές ιστορίες  για να μετρηθούν– που περιγράφουν τις φρικαλεότητες που επιβλήθηκαν στους άμαχους πληθυσμούς των ισραηλινών πόλεων και των κιμπούτς δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Αυτό όμως δεν ισχύει. Μάλλον, είναι οι αναμνήσεις του Yaakov Sharett, του γιου του Moshe Sharett, ενός από τους πατέρες του Ισραήλ, που υπέγραψε την Ισραηλινή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, πρώτος υπουργός Εξωτερικών και δεύτερος πρωθυπουργός του Ισραήλ. Ο Yaakov Sharett αφηγήθηκε την κατάληψη της αραβικής πόλης Bersheeba το 1948 από Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Πολέμου για την Ανεξαρτησία του Ισραήλ.

 

Ο Scott Ritter απαντά σε ερωτήσεις κοινού με τον οικοδεσπότη Jeff Norman τα περισσότερα βράδια της Παρασκευής στις 5:00 μ.μ. PT/58:00 μ.μ. ET/1:00 π.μ. GMT και τις περισσότερες Τρίτες το μεσημέρι PT/3:00 π.μ. ET/8:00 π.μ. GMT.

Ο Σκοτ Ρίτερ θα συζητήσει αυτό το άρθρο και θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού στο επεισόδιο 106 « Ρωτήστε τον επιθεωρητή » .

Ως νεαρός στρατιώτης που υπηρετούσε στην έρημο Νεγκέβ το 1946, ο Σαρέτ διορίστηκε μουχτάρ – ή αρχηγός – μιας από τις έντεκα ομάδες στρατιωτών που ήταν μέρος του μυστικού «Σχεδίου 11 σημείων» που είχε σχεδιαστεί για να δημιουργήσει εβραϊκά φυλάκια στην έρημο Νεγκέβ που θα χρησίμευαν ως στρατηγική βάση στην περιοχή όταν ξεσπάσει ο αναμενόμενος πόλεμος μεταξύ Ισραηλινών Σιωνιστών και Αράβων.

Ο Σιωνισμός, όπως υπήρχε πριν από το 1948, ήταν ένα κίνημα που στόχευε στην επανίδρυση ενός εβραϊκού έθνους στην επικράτεια του βιβλικού Ισραήλ. Ιδρύθηκε ως πολιτικό κίνημα, η Σιωνιστική Οργάνωση, το 1897 υπό την ηγεσία του Theodor Herzl. Ο Χερτζλ πέθανε το 1904 και η Σιωνιστική Οργάνωση ανελήφθη από τον Χάιμ Βάιζμαν ως ανταμοιβή για το έργο του για την προώθηση της υιοθέτησης της Διακήρυξης του Μπάλφουρ, η οποία δέσμευε τη βρετανική κυβέρνηση στη δημιουργία ενός εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη. Ο Βάιτζμαν παρέμεινε επικεφαλής της Σιωνιστικής Οργάνωσης μέχρι τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948, μετά την οποία εξελέγη πρώτος πρόεδρος του Ισραήλ.

Το 1946, ένα σχέδιο διχοτόμησης των Ηνωμένων Εθνών που διαιρούσε τη βρετανική Παλαιστινιακή Εντολή σε αραβικά και εβραϊκά τμήματα διέθεσε την περιοχή Negev στους Άραβες. Οι Σιωνιστές ηγέτες του μελλοντικού κράτους του Ισραήλ, με επικεφαλής τον David Ben-Gurion, τον Moshe Sharett και άλλους αφοσιωμένους στις αρχές του Σιωνισμού, σχεδίασαν το « σχέδιο 11 σημείων » για να αλλάξει το status quo που υπήρχε τότε στο Negev, όπου 500 Εβραίοι σε τρία φυλάκια ζούσαν ανάμεσα σε 250.000 Άραβες που κατοικούσαν σε 247 χωριά και πόλεις. Τα 11 νέα φυλάκια αναμενόταν να ενισχύσουν την ισραηλινή παρουσία στο Negev, δημιουργώντας μια κατάσταση όπου, όπως σημείωσε ο Παλαιστίνιος ιστορικός Walid Khalidi, “μια ιθαγενής πλειοψηφία που ζει στο έδαφος των προγόνων της ”  θα μετατραπεί σε μια μειονότητα από τη μια μέρα στην άλλη σε μια μειονότητα που υπόκειται σε ένα ξένο καθεστώς .

Το βράδυ της 5ης Οκτωβρίου 1946, αμέσως μετά το Γιομ Κιπούρ, ο Γιακόφ οδήγησε την ομάδα του στο Νεγκέβ. « Θυμάμαι τη στιγμή που βρήκαμε τη γη μας στην κορυφή ενός άγονου λόφου », λέει ο Yaakov. « Ήταν ακόμα σκοτάδι, αλλά καταφέραμε να σπρώξουμε τους κολώνες και σύντομα ήμασταν μέσα στον φράχτη μας. Με το πρώτο φως έφτασαν φορτηγά με προκατασκευασμένους στρατώνες. Ήταν πραγματικός άθλος. Δουλέψαμε σαν την κόλαση ».

Όταν ο Yaakov ήταν μέρος του Σιωνιστικού Κινήματος Νεολαίας, ταξίδεψε στο Negev με τα πόδια, εξοικειωμένος με αραβικά χωριά και μαθαίνοντας τα εβραϊκά τους ονόματα όπως υπήρχαν στη Βίβλο. Δίπλα στο χωριό Yaakov στην κορυφή του λόφου, που έγινε Kibbutz Hatzerim, βρισκόταν ένα αραβικό χωριό με το όνομα Abu Yahiya. Μία από τις αποστολές που δόθηκε στους κιμπούτζνικ Χατζερίμ ήταν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για ντόπιους Άραβες, πληροφορίες που θα χρησιμοποιούσαν οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί σχεδιαστές που προετοίμαζαν τη μεγάλης κλίμακας εκδίωξη των Αράβων από το Νεγκέβ εκείνη την εποχή.

Οι Άραβες του Abu Yahiya παρέχουν γλυκό νερό στον Yaakov και τους συναδέλφους του Σιωνιστές και συχνά φρουρούν την ιδιοκτησία του κιμπούτς ενώ οι άνδρες λείπουν από τη δουλειά. Οι ηγέτες του Abu Yahia και του Kibbutz Hatzerim είχαν συμφωνήσει ότι θα τους επιτραπεί να παραμείνουν μόλις το Ισραήλ πάρει τον έλεγχο του Negev. Αντίθετα, όταν ξέσπασε ο πόλεμος, οι κιμπούτζνικ του Χατζερίμ στράφηκαν εναντίον των Άραβων γειτόνων τους, σκοτώνοντάς τους και διώχνοντας τους επιζώντες από τα σπίτια τους για πάντα.

Οι περισσότεροι επιζώντες κατέληξαν να ζουν στη Γάζα.

Η σφαγή και η φυσική εξάλειψη του χωριού Abu Yahiya, της πόλης Bersheeba και 245 άλλων αραβικών πόλεων και χωριών στο Negev από Ισραηλινούς αποίκους και στρατιώτες έμεινε στην ιστορία ως Nakba, ή «Καταστροφή » . Οι Παλαιστίνιοι, όταν μιλούν για τη Νάκμπα, δεν αναφέρονται μόνο στα γεγονότα του 1948, αλλά και σε όλα όσα έχουν συμβεί από τότε στο όνομα της διατήρησης, επέκτασης και υπεράσπισης του Σιωνισμού μετά το 1948, που ορίζει το σημερινό Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί δεν μιλούν για τη Νάκμπα, αλλά αναφέρονται στα γεγονότα του 1948 ως « πόλεμος ανεξαρτησίας ».

« Η σιωπή για τη Νάκμπα », παρατήρησε ένας σύγχρονος μελετητής για το θέμα, « είναι επίσης μέρος της καθημερινής ζωής στο Ισραήλ .»

Παλαιστίνιοι που φεύγουν από Ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους για τη ζωή τους, 1948

Μετά την ίδρυση του εβραϊκού κράτους του Ισραήλ το 1948, μια ομάδα Εβραίων εποίκων πλησίασε τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Μπεν-Γκουριόν για να ζητήσει να επιτραπεί σε άνδρες από τις αποικίες τους να υπηρετήσουν στο στρατό ως ομάδα. Έτσι γεννήθηκε το πρόγραμμα Nahal, που συνδύαζε τη στρατιωτική θητεία και τις αγροτικές εργασίες. Οι δυνάμεις του Nahal θα σχημάτιζαν μια φρουρά, η οποία στη συνέχεια θα μετατρεπόταν σε κιμπούτς, που θα χρησίμευε ως η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε οποιεσδήποτε μελλοντικές αραβικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Το 1951, ο πρώτος από αυτούς τους οικισμούς Nahal, Nahlayim Mul Aza, ιδρύθηκε στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Ακολούθησαν και άλλα, το έργο Nahal που στόχευε να περιβάλλει τη Γάζα με αυτές τις αποικίες φρουρίων. Το 1953, ο Nahlayim Mul Aza μετατράπηκε από στρατιωτικό φυλάκιο σε αστικό κιμπούτς και μετονομάστηκε σε Nahal Oz.

Ένας από τους πρώτους αποίκους του Nahal Oz ονομάστηκε βασιλιάς Ruttenberg. Σε ηλικία 13 ετών, υπηρέτησε ως αγγελιοφόρος κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας του 1948. Σε ηλικία 18 ετών, το 1953, κατατάχθηκε στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και αργότερα απέκτησε το πιστοποιητικό αξιωματικού του. Η πρώτη του θέση ως αξιωματικός ήταν ως αξιωματικός ασφαλείας του Nahal Oz. Παντρεύτηκε και, το 1956, ήταν ο ευτυχισμένος πατέρας ενός μικρού αγοριού. Στις 18 Απριλίου 1956, ο Ρόι δέχθηκε ενέδρα από Άραβες, οι οποίοι τον σκότωσαν και τον μετέφεραν στη Γάζα. Η σορός του επεστράφη μετά από παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και κηδεύτηκε την επόμενη μέρα, 19 Απριλίου. Ο θάνατος του Ρόι εξόργισε το ισραηλινό έθνος και χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για την κηδεία του.

Ο Moshe Dyan, αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου, διαβάζει το εγκώμιο του βασιλιά Ruttenberg, 19 Απριλίου 1956.

Ο Μοσέ Ντυάν, ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραήλ, ήταν παρών και εκφώνησε ένα εγκώμιο που έμεινε στην ιστορία του Ισραήλ ως μια από τις πιο αξιομνημόνευτες ομιλίες του έθνους. « Χθες νωρίς το πρωί », άρχισε ο Ντυάν, με τη φωνή του να κυριεύει το πλήθος που θρηνούσε, « Ο Κινγκ δολοφονήθηκε. Η ηρεμία του ανοιξιάτικου πρωινού τον θάμπωσε και δεν είδε αυτούς που τον περίμεναν σε ενέδρα, στην άκρη του αυλακιού ».

« Ας μην κατηγορούμε τους σημερινούς δολοφόνους. Γιατί να δηλώσουμε το φλογερό τους μίσος απέναντί μας; Για οκτώ χρόνια, κάθονται στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας, και μπροστά στα μάτια τους, μεταμορφώνουμε τα εδάφη και τα χωριά όπου ζούσαν αυτοί και οι πατέρες τους, σε δικό μας χώρο.

Δεν είναι μεταξύ των Αράβων της Γάζας, αλλά στο δικό μας περιβάλλον που πρέπει να αναζητήσουμε το αίμα ενός Βασιλιά. Πώς κλείσαμε τα μάτια μας και αρνηθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τη μοίρα μας και να δούμε, σε όλη της τη βαρβαρότητα, τη μοίρα της γενιάς μας; Ξεχάσαμε ότι αυτή η ομάδα νέων που ζει στο Nahal Oz κουβαλάει στους ώμους της τις βαριές πύλες της Γάζας;

Πέρα από το αυλάκι των συνόρων, μια θάλασσα μίσους και επιθυμίας για εκδίκηση φουσκώνει, περιμένοντας τη μέρα που η γαλήνη θα αμαυρώσει το δρόμο μας, τη μέρα που θα ακούσουμε τους πρεσβευτές της κακόβουλης υποκρισίας που μας καλούν να καταθέσουμε τα όπλα .

Το αίμα του Βασιλιά φωνάζει σε εμάς, και μόνο σε εμάς, από το σχισμένο σώμα του. Αν και ορκιστήκαμε χίλιες φορές ότι το αίμα μας δεν θα κυλήσει μάταια, μόλις χθες μπήκαμε στον πειρασμό, ακούσαμε, πιστέψαμε.

Σήμερα θα κάνουμε έναν απολογισμό του εαυτού μας. Είμαστε μια γενιά που αποικίζει τη γη και, χωρίς το ατσάλινο κράνος και το ρύγχος του κανονιού, δεν θα μπορέσουμε να φυτέψουμε ένα δέντρο και να χτίσουμε ένα σπίτι. Ας μην αποθαρρυνθούμε από το να δούμε την αηδία που πυροδοτεί και γεμίζει τις ζωές των εκατοντάδων χιλιάδων Αράβων που ζουν γύρω μας. Ας μην αποστρέφουμε τα μάτια μας μήπως αδυνατίσουν τα χέρια μας.

Αυτή είναι η μοίρα της γενιάς μας. Αυτή είναι η επιλογή της ζωής μας – να είμαστε προετοιμασμένοι και οπλισμένοι, δυνατοί και αποφασισμένοι, μήπως χτυπηθεί το σπαθί από τη γροθιά μας και κοπεί η ζωή μας.

Ο νεαρός Βασιλιάς που έφυγε από το Τελ Αβίβ για να χτίσει το σπίτι του στις πύλες της Γάζας για να είναι τοίχος για εμάς, τυφλώθηκε από το φως της καρδιάς του και δεν είδε τη λάμψη του σπαθιού. Η λαχτάρα για ειρήνη κώφωσε τα αυτιά του και δεν άκουσε τη φωνή του φόνου από ενέδρα. Οι πύλες της Γάζας βάραιναν πάρα πολύ στους ώμους του και τον νίκησαν ».

Η ομιλία είναι αξιοσημείωτη για την ανοιχτή αναγνώριση του μίσους προς το Ισραήλ από την πλευρά των Παλαιστινίων που φυλακίζονται στη Γάζα, καθώς και για την πηγή του μίσους τους, και για την κατανόηση της νομιμότητας των παλαιστινιακών συναισθημάτων.

Αλλά είναι επίσης ασυμβίβαστος για τη δικαιοσύνη του ισραηλινού σκοπού, ανεξάρτητα από τη νομιμότητα του παλαιστινιακού. Το Ισραήλ, είπε ο Ντυάν, δεν μπορεί να διευθετηθεί χωρίς «το τιμόνι από χάλυβα και το ρύγχος του κανονιού ». Ο πόλεμος, είπε, είναι  η « επιλογή ζωής » του Ισραήλ και, ως εκ τούτου, το Ισραήλ είναι καταδικασμένο σε μια ζωή στρατιωτικοποιημένης επιμέλειας, « μήπως αφαιρεθεί το σπαθί από τη γροθιά μας και οι ζωές μας δεν καταστραφούν ».

Όταν οι άνθρωποι αναλογίζονται τη βία που έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου, όταν εκατοντάδες βαριά οπλισμένοι μαχητές της Χαμάς βγήκαν από τη Γάζα και έπεσαν στα στρατιωτικά φυλάκια και τα κιμπούτς που περιέβαλλαν τη Γάζα, δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουν την προέλευση και τον σκοπό αυτών των εγκαταστάσεων – κυριολεκτικά κλείδωμα ο πληθυσμός της Γάζας σε ένα υπαίθριο στρατόπεδο συγκέντρωσης και τα συναισθήματα που δημιουργούνται στον αραβικό πληθυσμό που φυλακίζεται εκεί. Οι Ισραηλινοί που ζούσαν, εργάστηκαν και υπηρέτησαν σε αυτά τα στρατόπεδα έφεραν « τις βαριές πύλες της Γάζας » στους ώμους τους και εργάστηκαν κάτω από το « φλεγόμενο μίσος »  ενός λαού που αναγκάστηκε να καθίσει σε προσφυγικούς καταυλισμούς ενώ, κάτω από τα μάτια τους, οι έποικοι από τη γύρω περιοχή Τα κιμπούτς μεταμόρφωσαν « τα εδάφη και τα χωριά όπου ζούσαν αυτοί και οι πατέρες τους » σε ισραηλινή εβραϊκή πατρίδα.

Όλοι αυτοί οι Ισραηλινοί κρατούσαν γερά στα χέρια τους το σπαθί του Σιωνισμού. Κανένας από τους ενήλικες που έζησαν και εργάστηκαν σε αυτά τα στρατόπεδα δεν μπορεί να θεωρηθεί αθώος – αποτελούσαν μέρος ενός συστήματος – του Σιωνισμού – του οποίου η ύπαρξη και η συντήρηση απαιτεί τη βάναυση φυλάκιση και την υποδούλωση εκατομμυρίων Παλαιστινίων στους οποίους έκλεψαν το σπίτι τους πριν από 75 χρόνια . Έζησαν το « πεπρωμένο » τους, όπως το ονόμασε ο Moshe Dyan, με όλη τη βαρβαρότητα που είναι εγγενής σε αυτό. Οι « βαριές πύλες της Γάζας » ήταν το πεπρωμένο της γενιάς τους, ώσπου, όπως ο βασιλιάς Ρούτενμπεργκ πριν από αυτούς, οι πύλες βάραιναν πάρα πολύ στους ώμους τους και τους κυρίευσαν.

Ποτέ μην τα παρατάς

Υπήρξε μια εποχή που θεωρούσα τον εαυτό μου φίλο του Ισραήλ. Είχα εκστρατεύσει κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Desert Storm για να αποτρέψω την εκτόξευση ιρακινών πυραύλων SCUD εναντίον του Ισραήλ και από το 1994 έως το 1998 ταξίδεψα εκτενώς στο Ισραήλ, όπου συνεργάστηκα με την οργάνωση πληροφοριών των δυνάμεων Defense Force (IDF), AMAN, για να διασφαλίσω ότι το Ιράκ μπορεί να Μην απειλήσετε ποτέ ξανά το Ισραήλ με πυραύλους SCUD που φέρουν συμβατικές εκρηκτικές κεφαλές ή χημικές, βιολογικές ή πυρηνικές κεφαλές. Ενημέρωσα Ισραηλινούς στρατηγούς, διπλωμάτες και πολιτικούς.

Εργάστηκα πολλές ώρες δίπλα-δίπλα με Ισραηλινούς διερμηνείς φωτογραφιών, συλλέκτες πληροφοριών σημάτων, αναλυτές τεχνικών πληροφοριών και διαχειριστές υποθέσεων ανθρώπινης νοημοσύνης για να διασφαλίσω ότι δεν θα μείνει κανένας λίθος πάνω από το χέρι. πλήρως και επαληθεύσιμα. Με εντυπωσίασε η απίστευτη εργασιακή ηθική και η έμφυτη ευφυΐα των Ισραηλινών ομολόγων μου. Εντυπωσιάστηκα επίσης από την ακεραιότητά τους, καθώς κράτησαν περισσότερο από την υπόσχεσή τους να τηρήσουν την εντολή που ορίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με το έργο που κάναμε εγώ και οι συνάδελφοί μου επιθεωρητές της Ειδικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών (UNSCOM) στο Ιράκ.

Όταν αποχώρησα από την UNSCOM τον Αύγουστο του 1998, θεώρησα τον εαυτό μου αληθινό φίλο του Ισραήλ (υπήρχε ένα μειονέκτημα σε αυτή τη σχέση: το FBI με ερευνούσε για υποτιθέμενες παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπείας, μια έρευνα που έληξε μόνο μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001, όταν , μετά από συνέντευξη μεταξύ εμένα και τριών πρακτόρων του FBI, η έρευνα έκλεισε).

Πρέπει να ομολογήσω ότι ήμουν περισσότερο από αμφίθυμος για το Ισραήλ όταν μεγάλωνα – δεν ήμουν φυσικός θαυμαστής. Η πρώτη μου ανάμνηση από το Ισραήλ ήταν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ, τον Οκτώβριο του 1973, και με γοήτευσαν οι αναφορές που είδα στην τηλεόραση. Αργότερα, το 1976, με συνεπήρε το θράσος και ο ηρωισμός της διάσωσης του Εντέμπε. Αλλά αυτή η παιδική αγάπη έσβησε όταν μπήκα στο κολέγιο. Ανάμεσα σε έναν Ισραηλινοαμερικανό συγκάτοικο που μόλις είχε τελειώσει τη θητεία του στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (μόλις είχα τελειώσει τη θητεία μου στον στρατό των ΗΠΑ και είχα γραφτεί σε πρόγραμμα στράτευσης του Σώματος Πεζοναυτών και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ένας Αμερικανός πολίτης θα υπηρετούσε – ή ακόμη και θα μπορούσα να υπηρετήσω – στις ένοπλες δυνάμεις ενός άλλου έθνους) και σε μια πολύ δραστήρια οργάνωση Hillel (Εβραίοι φοιτητές) στην πανεπιστημιούπολη, με προσέβαλε η μηδενική ανοχή που υπήρχε μεταξύ πολλών Αμερικανοεβραίων απέναντι στην Παλαιστίνη και στον αραβικό κόσμο γενικότερα.

Επηρεάστηκα βαθιά από τον καθηγητή John B. Joseph, έναν Ασσυριο-Αμερικανό ιστορικό με ειδίκευση στις μελέτες της Μέσης Ανατολής. Γιος προσφύγων από τη γενοκτονία των Ασσυρίων στην προ-ιρανική Περσία, ο καθηγητής Joseph γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βαγδάτη. Ο ανοιχτόμυαλος με τον οποίο έδωσε διαλέξεις για τις αραβο-ισραηλινές σχέσεις έρχεται σε έντονη αντίθεση με την « à la carte » προσέγγιση που υιοθέτησε ο Hillel. Σε μια περίπτωση, την άνοιξη του 1983, ο Hillel υποστήριξε την επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας Ισραηλινών στρατιωτών στην πανεπιστημιούπολη, όπου έδωσαν διαλέξεις για την ισραηλινή εισβολή και κατοχή του Νότιου Λιβάνου. Γράφτηκα στο μάθημα Αρχηγός Διμοιρίας του Σώματος Πεζοναυτών και ήταν προγραμματισμένο να αναλάβω κατά την αποφοίτησή μου τον Μάιο του 1984.

Τον Φεβρουάριο του 1983, μια σύγκρουση μεταξύ ενός Αμερικανού πεζοναύτη και τριών αρμάτων μάχης του IDF έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο. Τα τανκς, με διοικητή έναν Ισραηλινό αντισυνταγματάρχη, είχαν προσπαθήσει να διαρρήξουν τη θέση των Πεζοναυτών. Ο πλοίαρχος Τσαρλς Μπ. Τζόνσον, υπεύθυνος μιας μονάδας Πεζοναυτών που είχε επιφορτιστεί με την αποτροπή της εισόδου των Ισραηλινών στη Βηρυτό, στάθηκε μπροστά από τα τανκς και είπε στον αξιωματικό του IDF ότι δεν θα τους άφηνε να περάσουν. Όταν τα τανκς απείλησαν να τον συντρίψουν, ο λοχαγός Τζόνσον τράβηξε το πιστόλι του, πήδηξε πάνω στο πρώτο ισραηλινό τανκ και είπε στον αντισυνταγματάρχη ότι θα το έκαναν στο πτώμα του. Οι Ισραηλινοί υποχώρησαν.

Ισραηλινό αιωνόβιο τανκ στη Βηρυτό, 1982

Η αντιπαράθεση έξω από τη Βηρυτό έχει πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καλεί τον ισραηλινό επιτετραμμένο Μπέντζαμιν Νετανιάχου να διαμαρτυρηθεί για την ισραηλινή πρόκληση. Οι Ισραηλινοί διέδιδαν φήμες ότι η ανάσα του λοχαγού Τζόνσον μύριζε αλκοόλ.

Αυτή η φήμη επαναλήφθηκε από έναν από τους στρατιώτες-πρεσβευτές του IDF σε μια διάσκεψη στην πανεπιστημιούπολη που παρακολούθησα. Προσβλήθηκα και σηκώθηκα για να προκαλέσω τον ομιλητή. Με μη διπλωματικό τρόπο, υπενθύμισα στον στρατιώτη του Ισραηλινού Στρατού ότι βρισκόταν σε αμερικανικό έδαφος, παρουσία ενός Αμερικανού πεζοναύτη, και ότι δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω να αμαυρώσει τη φήμη ενός αξιωματικού του Σώματος Πεζοναυτών παρουσία μου. Αισθανόμενοι τη βία που ενυπάρχει στα λόγια μου (είχα ήδη τη φήμη στην πανεπιστημιούπολη ότι είχα χαζέψει έναν συμμαθητή μου που ευχόταν ο John Hinckley, ο μελλοντικός δολοφόνος του προέδρου Ronald Reagan, να ήταν καλύτερος πυροβολητής), οι διοργανωτές του Hillel παρενέβησαν και απέλασαν τους Στρατιώτης του IDF από τη σκηνή και την πανεπιστημιούπολη.

Η επόμενη αλληλεπίδρασή μου με το Ισραήλ έγινε, έμμεσα, κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Καταιγίδα της Ερήμου. Ενώ η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων ήταν να απελευθερώσουν το Κουβέιτ από τον ιρακινό στρατό, η εκτόξευση τροποποιημένων πυραύλων SCUD από το Ιράκ προς το Ισραήλ απείλησε να παρασύρει το Ισραήλ στη σύγκρουση, μια πράξη που θα είχε διαλύσει τον συνασπισμό των εθνών, αποτελούμενο από πολλές αραβικές χώρες που αρνούνταν να πολεμήστε στην ίδια πλευρά με το Ισραήλ, το οποίο είχε συγκεντρωθεί τόσο προσεκτικά από τον Πρόεδρο Τζορτζ Η. Β. Μπους. Η διακοπή των εκτοξεύσεων του ιρακινού SCUD έγινε η κορυφαία προτεραιότητα του πολέμου και ως εμπειρογνώμονας του SCUD στο επιτελείο του στρατηγού Norman Schwarzkopf, συμμετείχα σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν την προσπάθεια. (Όπως υπενθύμισα σε ένα ανοιχτά εχθρικό μέλος του ακροατηρίου κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης το 2007 σε μια μεγάλη αμερικανική εβραϊκή οργάνωση, έβαζα τον κώλο μου στη γραμμή για το Ισραήλ ενώ αυτός και άλλοι Αμερικανοεβραίοι αγόραζαν εισιτήρια για να φύγουν από τους Αγίους Τόπους).

Μετά τον πόλεμο, με στρατολόγησε η UNSCOM για να βοηθήσω στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ικανότητας πληροφοριών για την υποστήριξη της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ. Το 1994, πρότεινα στην UNSCOM να ανοίξει ένα μυστικό κανάλι με το Ισραήλ για να συντονίσει στενά θέματα πληροφοριών που σχετίζονται με τον αφοπλισμό του Ιράκ. Η πρότασή μου εγκρίθηκε και βοήθησα στην ηγεσία της πρώτης αντιπροσωπείας της UNSCOM που στάλθηκε στο Ισραήλ, όπου συναντηθήκαμε με τον διευθυντή του AMAN και τον επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας και Ανάλυσης (RAD) για να συζητήσουμε το εύρος και την κλίμακα της συνεργασίας πληροφοριών μεταξύ UNSCOM και Ισραήλ.

Κατά την πρώτη μου επίσκεψη στο Ισραήλ, τον Οκτώβριο του 1994, μου γνώρισαν έναν αξιωματικό πληροφοριών της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος έγινε η κύρια επαφή μου τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η επαγγελματική μας σχέση ήταν εξαιρετική – δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χωρίς αυτόν τον αξιωματικό, του οποίου η ενέργεια, η ευφυΐα και η εμπειρία ήταν ασύγκριτες, οι σχέσεις UNSCOM-Ισραήλ πέτυχαν την επιτυχία που γνώρισαν. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο σε αυτόν τον άνθρωπο, τον οποίο θεωρούσα φίλο και συνάδελφο, ήταν το πόσο πολύ ήθελε να καταλάβω και να εκτιμήσω το Ισραήλ – το πραγματικό Ισραήλ, όχι το τηλεοπτικό προπαγανδιστικό θέαμα για το οποίο είναι γνωστό το Ισραήλ. έρχεται να επηρεάσει ξένους σαν εμένα.

Ναι, με πήγαν σε μια περιοδεία με ελικόπτερο στο Ισραήλ για να δω από ψηλά πόσο μικρό και ευάλωτο ήταν το έθνος του Ισραήλ. Ναι, το ελικόπτερο προσγειώθηκε στη Masada, όπου μου εξηγήθηκε η τραγωδία αυτής της περιόδου της ισραηλινής ιστορίας. Ναι, με πήγαν στα Υψίπεδα του Γκολάν, σε ένα μπροστινό παρατηρητήριο, όπου μπορούσα να δω τις θέσεις του συριακού στρατού μέσω ενός τηλεσκοπίου – όλα αυτά είναι αλήθεια. Αλλά ο Ισραηλινός οικοδεσπότης μου μού επισήμανε με σοφία ότι αυτό που πραγματικά με ενδιέφερε ήταν το «Μουσείο SCUD», όπου το Ισραήλ είχε συγκεντρώσει τα υπολείμματα όλων των πυραύλων SCUD που έπεσαν στο έδαφός του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Storm Storm. desert. Αυτό με ενδιέφερε γιατί ήταν η αποστολή μου.

Το να ερωτευτώ το Ισραήλ δεν ήταν

Σταδιακά, ο οικοδεσπότης μου απελευθέρωσε τον έλεγχο σχετικά με το πού μπορούσα να πάω και τι μπορούσα να δω κατά τη διάρκεια του χρόνου που αφιέρωσα στον προγραμματισμό επιθεωρήσεων. Η σύζυγός μου με επισκέφτηκε στο Ισραήλ για ένα μεγάλο Σαββατοκύριακο και την πήγα στη Νεκρά Θάλασσα στην Ιερουσαλήμ (όπου περπατήσαμε στη Via Dolorosa στην Ιερουσαλήμ, τη διαδρομή της πομπής του Ιησού μέχρι τη σταύρωσή του στο όρος Ιππικό), τη Ναζαρέτ, τη Θάλασσα του Η Γαλιλαία και ο ποταμός Ιορδάνης – όλα τα μέρη βγαλμένα κατευθείαν από τις σελίδες της Καινής Διαθήκης. Η γυναίκα μου, μια πιστή Γεωργιανή Ορθόδοξη, ήταν πάνω από το φεγγάρι. Εγώ, ένας απλός ιστορικός, εντυπωσιάστηκα βαθιά. « Κάθε πέτρα που χτυπάς με το πόδι σου λέει μια ιστορία », μου είπε. « Αυτή η γη είναι γεμάτη ιστορία ».

Via Dolorosa, Ιερουσαλήμ

Γρήγορα ξεκινήσαμε να συζητάμε για την ιστορία του ίδιου του Ισραήλ, ξεκινώντας από τη γειτονιά όπου βρισκόταν η ισραηλινή μονάδα επεξεργασίας εικόνας με την οποία συνεργάστηκα – τη Σαρόνα, επίσης γνωστή ως γερμανική αποικία. Συζητήσαμε τη βρετανική εντολή κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο ξενοδοχείο King David στην Ιερουσαλήμ, τον τόπο μιας διαβόητης τρομοκρατικής επίθεσης που διεξήχθη από τον Menachem Begin, τον μελλοντικό βραβευμένο με Νόμπελ Ισραήλ πρωθυπουργό, ο οποίος την εποχή της επίθεσης, το 1946, ήταν μέρος της τρομοκρατικής οργάνωσης Irgun. Οι περισσότεροι Ισραηλινοί θα έτρεχαν στην ιδέα ότι ο Begin και ο Irgun χαρακτηρίζονται με αυτόν τον τρόπο.  « Ακούστε», είπε ο οικοδεσπότης μου, «ήταν τρομοκράτης. Είχε πολλά κοινά με τον Γιασάρ Αραφάτ ». Είναι αυτό το είδος της ειλικρίνειας που με έκανε να αγαπήσω ακόμη περισσότερο τον οικοδεσπότη μου.

Συζητήσαμε τον σχηματισμό του Ισραήλ κατά την επίσκεψή μας στο Μουσείο Ma’oz Mul ‘Aza (Φρούριο της Γάζας), στο Kibbutz Kfar Aza, και συγκρίναμε και αντιπαραθέσαμε την ισραηλινή αφήγηση σχετικά με τη γέννηση ενός έθνους υπό πυρά (το μουσείο χτίστηκε στην τοποθεσία Kibbutz Saad, που καταστράφηκε από τον αιγυπτιακό στρατό το 1948) και η παλαιστινιακή Nakba, ή καταστροφή, σχετικά με την αναγκαστική εκδίωξη παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένου του κοντινού Kibbutz Kfar Aza (Το κιμπούτς ήταν ένα από αυτά που στόχευσε η Χαμάς στις 8 Οκτωβρίου , 2023 και έχασε τραγικά πολλούς κατοίκους από τη βία που διέπραξαν μαχητές της Χαμάς.)

Συζητήσαμε τα λόγια του Ντέιβιντ Μπεν-Γκουριόν, του πρώτου προέδρου του Ισραήλ, ο οποίος είπε: « Αν ήμουν Άραβας ηγέτης, δεν θα υπέγραφα ποτέ συμφωνία με το Ισραήλ. Είναι φυσιολογικό ; πήραμε τη χώρα τους. Είναι αλήθεια ότι ο Θεός μας το έχει υποσχεθεί, αλλά γιατί θα μπορούσε αυτό να τους ενδιαφέρει; Ο Θεός μας δεν είναι δικός τους. Υπήρχε αντισημιτισμός, οι Ναζί, ο Χίτλερ, το Άουσβιτς, αλλά φταίνε αυτοί; Βλέπουν μόνο ένα πράγμα: ήρθαμε και τους κλέψαμε τη χώρα. Γιατί να το δεχτούν αυτό; »

Ένα άλλο απόσπασμα από τον Ben-Gurion οδηγεί σε αυτό το σημείο.  « Ας μην αγνοούμε την αλήθεια μεταξύ μας… πολιτικά, εμείς είμαστε οι επιτιθέμενοι και αυτοί αμύνονται », είπε . « Η χώρα είναι δική τους, γιατί μένουν εκεί, ενώ εμείς θέλουμε να έρθουμε να εγκατασταθούμε και, σύμφωνα με τους ίδιους, θέλουμε να τους πάρουμε τη χώρα ».

«Είχε δίκιο», είπε ο οικοδεσπότης μου για τον Μπεν-Γκουριόν. « Το Ισραήλ έχει μια πολύ δύσκολη ιστορία ».

Οι συνέπειες αυτής της δύσκολης ιστορίας ήταν υπαρξιακές για τον οικοδεσπότη μου, την οικογένειά του και τους συμπολίτες του Ισραηλινούς. Με καλούσαν συχνά στο σπίτι του, σε μια μικρή γειτονιά φωλιασμένη στους λόφους που χωρίζουν το Τελ Αβίβ από την Ιερουσαλήμ. Εκεί, μου φέρθηκαν το είδος της φιλοξενίας που περιμένεις από κάποιον με τον οποίο μοιράζεσαι έναν ιδιαίτερο δεσμό. Ενώ απολάμβανε ένα μπάρμπεκιου και ακούγοντας τη μουσική που είχε επιλέξει η έφηβη κόρη του για την ευχαρίστησή μας στην ακρόαση, ο οικοδεσπότης μου έδειξε τους λόφους με θέα στη γειτονιά του, όπου φαινόταν ένα χωριό στο βάθος, ο αποκαλυπτικός μιναρές ενός τζαμιού που τον αποκάλυπτε ότι είναι Άραβας .

« Είναι η «Πράσινη Γραμμή », είπε, δείχνοντας το λόφο. Η «Πράσινη Γραμμή» αντιπροσώπευε τα αρχικά σύνορα του Ισραήλ, τα οποία καθιερώθηκαν όταν ιδρύθηκε το 1948. Μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, το Ισραήλ ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής που τώρα είναι γνωστή ως Δυτική Όχθη. Οι Παλαιστίνιοι μάχονταν για να πάρουν πίσω τη γη τους, για να επαναφέρουν τα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης στην «Πράσινη Γραμμή».

« Είσαι στρατιώτης », είπε. « Είναι τα ύψη. Καταλαβαίνετε τον κίνδυνο για την οικογένειά μου και τους γείτονές μου εάν κάποιος εχθρός καταλάμβανε αυτή τη γη, εγκαταστήσει έναν όλμο ή έναν ελεύθερο σκοπευτή. Όλοι θα πεθαίναμε », είπε ψιθυριστά, σαν να έκρυβε τα λόγια του από τη γυναίκα και τα παιδιά του.

« Χρειαζόμαστε ειρήνη », κατέληξε ο οικοδεσπότης μου. « Το είδος της ειρήνης που δίνει στους Παλαιστίνιους τη γη τους πίσω και επιτρέπει στην οικογένειά μου να ζει χωρίς φόβο ».

Όπως οι περισσότεροι στρατιωτικοί, ο οικοδεσπότης μου διατήρησε έναν αέρα αδιαφορίας όσον αφορά την εσωτερική πολιτική. Μια μέρα, ενώ καθόμουν σε ένα τοπικό εστιατόριο κοντά στη γειτονιά Sarona, ο οικοδεσπότης μου έδειξε έναν κοντό, σωματώδη άντρα που καθόταν λίγα τραπέζια πιο πέρα. « Είναι ο Ehud Barack », είπε. Ο Μπαράκ αποσύρθηκε από τον ισραηλινό στρατό στις αρχές του 1995, τερματίζοντας την καριέρα του ως αρχηγός του επιτελείου.  « Τώρα μπαίνει στον πολιτικό κόσμο », σημείωσε ο οικοδεσπότης μου. « Τώρα πρέπει να μάθει να λέει ψέματα ».

Παρόλο που ο οικοδεσπότης μου δεν με ενημέρωσε για τις πολιτικές του σχέσεις (ούτε ρώτησα), δύο πράγματα μου έγιναν πολύ εμφανή. Πρώτον, θαύμασε τον Yitzhak Rabin, έναν πρώην στρατιώτη που έγινε πολιτικός. « Λέει ψέματα, όπως όλοι οι άλλοι », παρατήρησε μια μέρα. « Αλλά λέει ψέματα για τον σκοπό της ειρήνης. Μπορώ να το δεχτώ .”

Και περιφρονούσε απόλυτα τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. « Θα προκαλέσει την καταστροφή του Ισραήλ », προειδοποίησε ο οικοδεσπότης μου. « Ξέρει μόνο μίσος ».

Κατά τις πολυάριθμες επισκέψεις μου στο Ισραήλ, η απειλή της τρομοκρατίας ήταν μια διαρκώς παρούσα πραγματικότητα. Στις 19 Οκτωβρίου 1994, κατά την πρώτη μου επίσκεψη στο Ισραήλ, ένας βομβιστής αυτοκτονίας της Χαμάς ανατινάχθηκε σε λεωφορείο στην οδό Dizengoff, μια πολυσύχναστη οδό στο Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας 22 άτομα. Η σκηνή της επίθεσης ήταν σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το ξενοδοχείο μου. Στις 24 Ιουλίου 1995, κατά την τρίτη επίσκεψή μου στο Ισραήλ, ένας άλλος τρομοκράτης της Χαμάς ανατινάχθηκε σε λεωφορείο στο Ραμάτ Γκαν, ένα προάστιο του Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους. Κατά την τέταρτη επίσκεψή μου, στις 21 Αυγούστου 1995, ένας άλλος βομβιστής αυτοκτονίας της Χαμάς επιτέθηκε σε λεωφορείο στο Ramat Eshkol, ένα προάστιο της Ιερουσαλήμ, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους.

Η βομβιστική επίθεση στο λεωφορείο Dizengoff, 19 Οκτωβρίου 1994

Ο αντίκτυπος αυτών των επιθέσεων στον ισραηλινό λαό ήταν αποδεκτός. Τα δάκρυα κυλούσαν ελεύθερα καθώς θρηνούσαν τους νεκρούς. Θυμάμαι ότι μετά την επίθεση του Ιουλίου του 1995, με σταμάτησε ο οδηγός των IDF, ο οποίος υποτίθεται ότι θα με πήγαινε στο ραντεβού μου μέσα στην Kirya, την πανεπιστημιούπολη του αρχηγείου των IDF στο κέντρο της πόλης του Τελ Αβίβ. « Ακυρώθηκε η συνάντησή μας;» “, Ρώτησα. « Όχι » ,  απάντησε σκοτεινά. « Η ζωή πρέπει να συνεχιστεί ».

Φτάσαμε στο κτίριο όπου ο οικοδεσπότης μου διατηρούσε το γραφείο του. Πολλές γυναίκες στρατιώτες του IDF εργάστηκαν για αυτόν. Με πήγαν στην αίθουσα αναμονής και μου πρόσφεραν τσάι. Παρατήρησα ότι τα μάτια τους ήταν κόκκινα και τα πρόσωπά τους ήταν γεμάτα δάκρυα. « Να επιστρέψω αργότερα; Ρώτησα τον οικοδεσπότη μου όταν μπήκε στο δωμάτιο. Κάλεσε τα κορίτσια πίσω στο δωμάτιο. « Ο Σκοτ θέλει να μάθει αν πρέπει να επιστρέψει αργότερα », είπε. « Ποια είναι η απάντησή σου;» »

« Αν τα παρατήσεις, οι τρομοκράτες κερδίζουν », απάντησε ένα κορίτσι.  « Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Ελπίζουμε να μην το κάνετε κι εσείς .”

Στις 4 Νοεμβρίου 1995, ο οικοδεσπότης μου με οδήγησε από την Kirya στο ξενοδοχείο μου. Περάσαμε την Πλατεία Βασιλέων του Ισραήλ, μια μεγάλη δημόσια πλατεία όπου προγραμματίζονταν συχνά πολιτικές συγκεντρώσεις. Υπήρχε ένα προγραμματισμένο εκείνο το βράδυ: μια ειρηνευτική συγκέντρωση που οργανώθηκε από υποστηρικτές του Yitzhak Rabin για την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας του Όσλο. Ο Ράμπιν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της PLO Yassar Arafat στην Ουάσιγκτον, DC, στις 28 Σεπτεμβρίου 1995, όπου οι δύο άνδρες υπέγραψαν τις Συμφωνίες του Όσλο II.

Ο Yitzhak Rabin (αριστερά) δίνει το χέρι με τον Yasser Arafat (δεξιά), καθώς ο Bill Clinton (κέντρο) κοιτάζει

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς είχαν στόχο να διαταράξουν την ειρηνευτική διαδικασία του Όσλο. Ο Yitzhak Rabin δεν αμφιταλαντεύτηκε στην αποφασιστικότητά του να ολοκληρώσει τη διαδικασία, παρά την έντονη εσωτερική πολιτική αντίσταση από τον κύριο αντίπαλό του, τον Benjamin Netanyahu.

Ο Νετανιάχου είχε κινητοποιήσει ριζοσπαστικούς δεξιούς Εβραίους θρησκευτικούς εξτρεμιστές για τον σκοπό του, κατηγορώντας τον Ράμπιν ότι ήταν αποξενωμένος από την εβραϊκή παράδοση και τις εβραϊκές αξίες. Αλλά η στάση του Νετανιάχου ξεπέρασε την απλή πολιτική ρητορική και στράφηκε στην πολιτική βία. Τον Μάρτιο του 1994, κοντά στην πόλη Ra’anana, βόρεια του Τελ Αβίβ, οργανώθηκε μια πορεία διαμαρτυρίας από τη δεξιά θρησκευτική ομάδα Kahane Chai. Ο Νετανιάχου παρέλασε μπροστά από τη διαμαρτυρία Kahane Chai. πίσω του, ένα φέρετρο έφερε τις λέξεις « Ο Ράμπιν προκαλεί τον θάνατο του Σιωνισμού » . Στις 5 Οκτωβρίου 1995 – την ημέρα που η ισραηλινή Κνεσέτ ψήφισε υπέρ του Όσλο ΙΙ – ο Νετανιάχου οργάνωσε μια συγκέντρωση 100.000 ατόμων στην αντιπολίτευση. Ο Νετανιάχου προέτρεψε το πλήθος να συνεχίσει, φωνάζοντας: « Θάνατος στον Ράμπιν ».

« Άκουσα ότι θα βγείτε με μερικά παιδιά απόψε », είπε ο οικοδεσπότης μου. Είχα προγραμματίσει ένα δείπνο με δύο νεαρούς καπετάνιους της RAD και τους αρραβωνιαστικούς τους.  « Μην πλησιάζεις αυτό το μέρος », με διέταξε ο οικοδεσπότης μου, δείχνοντας τον τόπο των Βασιλέων του Ισραήλ. « Ο Ράμπιν μιλάει εδώ απόψε και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα βίας. Θα πρέπει να το ακυρώσει », συνέχισε ο οικοδεσπότης μου. « Πάρα πολλοί άνθρωποι του εύχονται κακό, και υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες εδώ για να τον βλάψουν ».

Εκείνο το βράδυ, λίγο μετά τις 21:30, οι δύο φίλοι μου, οι αρραβωνιαστικοί τους και εγώ μόλις είχαμε λάβει τα δείπνα μας και ετοιμαζόμασταν να φάμε το γεύμα μας, όταν εμφανίστηκε μπροστά μας ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου. « Ο Yitzhak Rabin πυροβολήθηκε », είπε η ιδιοκτήτρια, με δάκρυα να κυλούν στο πρόσωπό της. « Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Χρειάζεται τις προσευχές μας ».

Χωρίς λέξη, όλοι σηκώθηκαν από το τραπέζι και έφυγαν από το εστιατόριο. Δεν έχει πληρωθεί τιμολόγιο. Με άφησαν στο ξενοδοχείο μου οι συνοδοί μου στο τραπέζι, που άκουγαν ραδιόφωνο και με κρατούσαν ενήμερο για τα τελευταία νέα.

Η συγκέντρωση προσέλκυσε 100.000 άτομα και ο Ράμπιν έδωσε μια συγκινητική ομιλία. « Πάντα πίστευα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν ειρήνη », είπε στο θαυμαστικό πλήθος, « και είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν για να την αποκτήσουν ».

Ένας θρησκευτικός δεξιός Εβραίος, ο οποίος πίστευε ότι ενεργούσε με οδηγίες ενός ραβίνου να σκοτώσει τον Ράμπιν επειδή πρόδωσε το Ισραήλ, πάτησε τη σκανδάλη στο όπλο που κόστισε τη ζωή του Ράμπιν.

Στις 11:15 μ.μ., ο θάνατος του Γιτζάκ Ράμπιν ανακοινώθηκε στο ισραηλινό έθνος. Από το δωμάτιο του ξενοδοχείου μου, όπου παρακολουθούσα την ανακοίνωση στην τηλεόραση, μπορούσα να ακούσω τα μουγκρητά γυναικών που έκλαιγαν από τα δωμάτια του ξενοδοχείου δίπλα μου και στους δρόμους από κάτω.

Η 5η Νοεμβρίου ήταν ημέρα εθνικού πένθους. Το Ισραήλ έθαψε τον ηγέτη του που δολοφονήθηκε την επόμενη μέρα, 6 Νοεμβρίου.

Στις 7 Νοεμβρίου, ο οδηγός μου ήταν στο λόμπι και με πήγε στην Kirya. Ο οικοδεσπότης μου και οι στρατιώτες του επέστρεψαν στη δουλειά. Δύο ημέρες αργότερα, στις 9 Νοεμβρίου, οπλισμένος με πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει οι Ισραηλινοί για την αποστολή συσκευών καθοδήγησης και ελέγχου πυραύλων από τη Ρωσία στην Ιορδανία, όπου επρόκειτο να μεταφερθούν στο Ιράκ, πέρασα τη γέφυρα Άλενμπι που χωρίζει το Ισραήλ από την Ιορδανία. Όπου με πήραν Ιορδανοί πράκτορες ασφαλείας. Εκείνο το βράδυ, συναντήθηκα με τον Ali Shukri, τον επικεφαλής του ιδιωτικού γραφείου του βασιλιά της Ιορδανίας, και έπεισα τον ίδιο και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ιορδανίας να πραγματοποιήσουν επιδρομή σε μια αποθήκη όπου οι Ισραηλινοί πίστευαν ότι ήταν αποθηκευμένα τα εξαρτήματα του πυραύλου. Η επιδρομή εκτελέστηκε και αρκετές εκατοντάδες συσκευές καθοδήγησης και ελέγχου που επρόκειτο να αποσταλούν στο Ιράκ την επόμενη μέρα κατασχέθηκαν.

Το επόμενο βράδυ, καθώς περίμενα στο σκοτάδι πριν επιστρέψω στο Ισραήλ, σκέφτηκα την επιμονή των Ισραηλινών οικοδεσποτών μου. Δεν τα παράτησαν, σκέφτηκα.

Δεν τα παρατήσαμε

Για να δείξω το μέτρο του άντρα που ήταν ο οικοδεσπότης μου, διηγήθηκα μια ιστορία που μου είπε ο Ali Shukri καθώς περιμέναμε να επιστρέψουν τα αποτελέσματα της επιδρομής, σχετικά με τον πατέρα του, έναν πλούσιο Παλαιστίνιο από την πόλη Jaffa, κοντά στο παρόν- ημέρα Τελ Αβίβ. Ένας δρόμος πήρε το όνομα του πατέρα του και με ρώτησε αν μπορούσα να πάω να τον επισκεφτώ στο όνομά του. Είπα στον οικοδεσπότη μου το αίτημά μου και, χωρίς δισταγμό, μπήκαμε στο αυτοκίνητό του και εξερευνήσαμε την παλιά Γιάφα. Όλοι οι δρόμοι είχαν αλλάξει σε εβραϊκά ονόματα, αλλά ο οικοδεσπότης μου πλησίασε αρκετούς ηλικιωμένους και ρώτησε αν θυμόταν κανείς τα παλιά ονόματα των δρόμων. Το έκαναν και σύντομα βρεθήκαμε να περπατάμε σε μια καλά φωτισμένη λεωφόρο.

« Θα ήθελα να πιστεύω ότι ο Yitzhak Rabin θα ήθελε ο Ali Shukri να μπορεί να περπατήσει ο ίδιος σε αυτόν τον δρόμο », παρατήρησε ο οικοδεσπότης μου. « Ίσως να μένει ακόμη και στο σπίτι της οικογένειάς του ».

Συνεχίσαμε να περπατάμε στον σιωπηλό δρόμο, μόνοι στις σκέψεις μας.

Οι αμαρτίες του πατέρα

Στις 5 Ιανουαρίου 1996, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας δολοφόνησαν τον Yahya Ayyash, ένα μέλος της Χαμάς, γνωστό ως ” The Engineer “. Ο Ayyash ήταν ο κύριος σχεδιαστής βομβών της Χαμάς και οι βόμβες του ήταν υπεύθυνες για τις περισσότερες τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Η ισραηλινή ασφάλεια μπόρεσε να αποκτήσει ένα κινητό τηλέφωνο στο οποίο είχε τοποθετηθεί μια μικρή ποσότητα ισχυρής εκρηκτικής ύλης. Αφού ζήτησε από τον Ayyash να απαντήσει στο τηλέφωνο, η ισραηλινή ασφάλεια πυροδότησε την εκρηκτική ύλη, σκοτώνοντας ακαριαία τον κατασκευαστή βομβών της Χαμάς.

Ενώ το Ισραήλ είναι συνήθως απρόθυμο να αναλάβει την ευθύνη για στοχευμένες δολοφονίες αυτού του είδους, οι οικοδεσπότες μου μού έδωσαν μια άτυπη ενημέρωση για το πώς έφτασαν να σκοτώσουν τον Ayyash. Υποθέτω ότι νόμιζαν ότι έπρεπε να μάθω, δεδομένου του αντίκτυπου των βομβαρδισμών του στη δουλειά μου στο Ισραήλ.

Η δολοφονία του Ayyash πυροδότησε μια βίαιη απάντηση από τη Χαμάς, η οποία, τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν, εξαπέλυσε μια εκστρατεία τρόμου εναντίον του ισραηλινού λαού. Τρεις τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων δύο λεωφορεία στην Ιερουσαλήμ και μία έξω από το Dizengoff Center στο Τελ Αβίβ, μεταξύ 25 Φεβρουαρίου και 4 Μαρτίου, σκοτώνοντας 55 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους, συγκλόνισαν το έθνος και συνέβαλαν στην εκλογή του Benjamin Netanyahu ως πρωθυπουργού. Υπουργός κατά τις γενικές εκλογές της 29ης Μαΐου 1996.

Η περίοδος μεταξύ της εκλογής του Νετανιάχου και της παραίτησής μου από την UNSCOM τον Αύγουστο του 1998 ήταν γεμάτη αναταραχή και αλλαγές. Η επιτυχία της επιχείρησης αναχαίτισης στην Ιορδανία άνοιξε το δρόμο για ακόμη βαθύτερες σχέσεις μεταξύ της UNSCOM και του Ισραήλ, που διευκολύνθηκε από τη σχέση μου με τον Ισραηλινό οικοδεσπότη μου. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε το ισοδύναμο ενός κυττάρου σύντηξης πληροφοριών, συνδυάζοντας την εξόρυξη εικόνων, τη συλλογή SIGINT και την ανθρώπινη νοημοσύνη για να δημιουργήσουμε ένα προϊόν πληροφοριών που βοήθησε την UNSCOM να ανοίξει το ζήτημα των προηγούμενων προσπαθειών του Ιράκ να συγκαλύψει την αλήθεια σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής. προγράμματα, καθώς και να αποκαλύψουν στοιχεία για συνεχιζόμενες ιρακινές δραστηριότητες, που συνδέονται με το Γραφείο του Προέδρου, που παραβίαζαν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με κυρώσεις.

Η εργασιακή μου σχέση με τον Moshe Yaalon, τον νέο επικεφαλής της AMAN, ήταν τόσο ισχυρή όσο θα μπορούσαμε να ελπίζουμε και το Ισραήλ έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να διασφαλίσει ότι κάθε αίτημα για υποστήριξη που έκανα θα ληφθεί υπόψη. Και τα αποτελέσματα ήταν αναμφισβήτητα: Όταν ξεκίνησα τη σχέση μου με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες το 1994, το Ιράκ βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των απειλών της AMAN για το Ισραήλ. Μέχρι το 1998, το Ιράκ είχε πέσει στην πέμπτη θέση, πίσω από τον ακροδεξιό εγχώριο εξτρεμισμό, το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς. Αυτός ο μετασχηματισμός συνέβη λόγω της κατανόησης ότι η συνεργασία μεταξύ της UNSCOM και του Ισραήλ έχει επιφέρει τις πραγματικές δυνατότητες των προγραμμάτων όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Αλλά το 1998, αυτή η σχέση, που διατηρήθηκε τόσο προσεκτικά από τον οικοδεσπότη μου και εγώ από τις πρώτες μας συναντήσεις τον Οκτώβριο του 1994, έληξε απότομα. Υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ισραήλ τερμάτισε τη σχέση του με τις μυστικές υπηρεσίες με την UNSCOM. Μέχρι το 1998, ολόκληρη η ομάδα του AMAN που είχε κάνει αυτή τη σχέση να λειτουργήσει, από τον Moshe Ya’alon μέχρι τον Yaakov Amidror μέχρι τον οικοδεσπότη μου, είχε αντικατασταθεί. Η νέα ομάδα – ο Amos Malkin ως επικεφαλής της AMAN, ο Amos Gilad ως επικεφαλής της RAD και ένας νέος « οικοδεσπότης » – έκλεισε αμέσως την επιχείρηση ανταλλαγής πληροφοριών της UNSCOM. Έκανα μια τελευταία επίσκεψη στο Ισραήλ, στις αρχές Ιουνίου 1998, όπου ενημερώθηκα από τους ομολόγους μου για τη νέα πραγματικότητα.

Δύο μήνες αργότερα, παραιτήθηκα από την UNSCOM, χωρίς να μπορώ πλέον να φέρω εις πέρας την αποστολή αφοπλισμού μου.

Amos Gilad, επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάλυσης στρατιωτικών πληροφοριών του Ισραήλ

Παρά το αιφνίδιο τέλος της επαγγελματικής μου σχέσης με την ισραηλινή κυβέρνηση, είχα πάντα ένα ήρεμο σημείο στην καρδιά μου για τον ισραηλινό λαό και, κατ’ επέκταση, το ισραηλινό έθνος. Ακόμα κι όταν έβλεπα τον Amos Gilad να καταρρίπτει μόνος του τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς που είχαμε αναλάβει τόσο επιμελώς οι Ισραηλινοί συνάδελφοί μου και εγώ, απορρίπτοντας τα βασισμένα σε γεγονότα συμπεράσματα ότι το προφίλ απειλής του Ιράκ μειώνονταν και ανέβαζε το Ιράκ για άλλη μια φορά σε κατάσταση απειλής που αξίζει για τον πόλεμο, δεν κατηγόρησα το Ισραήλ ως σύνολο, αλλά μάλλον τους μεμονωμένους Ισραηλινούς που εμπλέκονται, πρώτα και κύρια τον άνθρωπο που είχε διαδεχτεί τον Γιτζάκ Ράμπιν ως πρωθυπουργός του Ισραήλ, τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η ανικανότητα του Νετανιάχου ως πολιτικός ηγέτης οδήγησε στην απομάκρυνσή του από το αξίωμα το 1999, αντικαταστάθηκε από τον Εχούντ Μπαράκ (ο οποίος προφανώς είχε μάθει να λέει ψέματα σε αρκετό βαθμό για να είναι Ισραηλινός πολιτικός). Τον Σεπτέμβριο του 2002, ο Νετανιάχου κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ σχετικά με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράκ. Αν και το έκανε ως ιδιώτης, η ιδιότητά του ως πρώην πρωθυπουργός έδωσε στις παρατηρήσεις του μια αξιοπιστία που δεν τους άξιζε.

« Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σαντάμ επιδιώκει, εργάζεται και προοδεύει προς την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων », είπε ο Νετανιάχου. « Μόλις ο Σαντάμ αποκτήσει πυρηνικά όπλα, το τρομοκρατικό δίκτυο θα έχει πυρηνικά όπλα ».

Οι δηλώσεις του Νετανιάχου έρχονταν σε άμεση αντίθεση με τα συμπεράσματα που καταλήξαμε μαζί με τους Ισραηλινούς συναδέλφους μου –συμπεράσματα που μοιράστηκε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η οποία είναι επιφορτισμένη με την επίβλεψη της διάλυσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράκ– ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ είχε εξαλειφθεί και ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη για την ανοικοδόμησή του.

Αλλά η δουλειά του Νετανιάχου δεν ήταν να πει την αλήθεια για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ, αλλά μάλλον να χρησιμοποιήσει τον φόβο που δημιουργείται από το φάντασμα ενός ιρακινού πυρηνικού όπλου για να δικαιολογήσει έναν πόλεμο με το Ιράκ που θα έδιωχνε τον Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία. « Αν εξαλείψετε τον Σαντάμ, το καθεστώς του Σαντάμ, σας εγγυώμαι ότι θα έχει τεράστιες θετικές επιπτώσεις στην περιοχή », είπε ο Νετανιάχου στο δεκτικό ακροατήριό του στο Κογκρέσο. « Και νομίζω ότι οι άνθρωποι που κάθονται ακριβώς δίπλα στο Ιράν, οι νέοι και πολλοί άλλοι, θα πουν ότι η εποχή τέτοιων καθεστώτων, τέτοιων δεσποτών έχει τελειώσει ».

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου καταθέτει ενώπιον του Κογκρέσου, 2002

Κοιτάζοντας σήμερα τις φρικτές συνέπειες της παράνομης εισβολής και κατοχής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, και ενός ιρανικού καθεστώτος που έχει εδραιωθεί σταθερά πίσω από ένα πυρηνικό πρόγραμμα που δεν θα εξαφανιστεί, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε λάθος σε όλα. Αλλά αυτός ήταν ο τρόπος λειτουργίας του από την αρχή: υπερβολή και ψέματα σχετικά με τις απειλές που αντιμετωπίζει το Ισραήλ για να δικαιολογήσει τη στρατιωτική δράση που κατέληγε πάντα σε καταστροφή.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ της παραίτησής μου από την UNSCOM και της έναρξης της εισβολής στο Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ταξίδευα συχνά στην Ουάσιγκτον, όπου επιδίωξα να συναντηθώ με εκπροσώπους και γερουσιαστές και των δύο μερών προκειμένου να τους ενημερώσω για τα γεγονότα σχετικά με το Ιράκ. όπλα μαζικής καταστροφής. Σε κάθε βήμα, με παρενοχλούσαν ομάδες πρακτόρων από την Επιτροπή Δημόσιας Δράσης του Αμερικανικού Ισραήλ, ή AIPAC. Μόλις έφευγα από το γραφείο ενός εκλεγμένου αξιωματούχου, η ομάδα της AIPAC γλιστρούσε πίσω μου και υπενθύμιζε στον εν λόγω πρόσωπο που είχε γράψει τις επιταγές που πλήρωναν για την επανεκλογή τους.

Χρόνια αργότερα, παρακολούθησα ένα βίντεο του 2001 στο οποίο ο Νετανιάχου καυχιόταν για το πόσο εύκολα μπορούν να ελεγχθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε σημείο που ήξερε ότι μπορούσε να ξεφύγει με το να σαμποτάρει ανοιχτά τη μεγάλη κληρονομιά του Γιτζάκ Ράμπιν – τις Συμφωνίες του Όσλο – γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έκαναν πίσω. «Δεν φοβήθηκα να αντιμετωπίσω την Κλίντον », καυχήθηκε ο Νετανιάχου. « Ξέρω τι είναι η Αμερική. Η Αμερική είναι κάτι που μπορεί εύκολα να μετακινηθεί. Κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση .”

Η Αμερική μπήκε σε πόλεμο με το Ιράκ εξαιτίας του Ισραήλ – ψέματα που είπε ο Νετανιάχου και η χειραγώγηση του Ισραήλ, μέσω του Αμερικανού αντιπροσώπου της, της AIPAC, του καθήκοντος του Κογκρέσου για υπεύθυνη εποπτεία στον αμερικανικό λαό.

Για να μην σκεφτεί κανείς ότι η AIPAC ενεργούσε από μόνη της, το FBI αποκάλυψε στοιχεία συμπαιγνίας μεταξύ αξιωματούχων της AIPAC και ενός Ισραηλινού διπλωμάτη, του Naor Gilon, σχετικά με τη μεταφορά απόρρητων πληροφοριών στο Ισραήλ.

Ο Naor Gilon ήταν το σημείο επαφής μου στην ισραηλινή αποστολή στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η διαφορά μου όμως με την AIPAC ήταν ότι όλες οι επαφές μου είχαν εγκριθεί από τον ΟΗΕ και τη CIA.

Η AIPAC ήταν απλώς ένα ανεξάρτητο ισραηλινό περιουσιακό στοιχείο

Το να πω ότι ήμουν έξαλλος με το Ισραήλ για την παρέμβασή του στην πολιτική εξωτερικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ είναι υποτιμητικό. Παρόλα αυτά, συνέχισα να είμαι στο πλευρό του Ισραήλ.

Στις 13 Νοεμβρίου 2006, μίλησα στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Το θέμα ήταν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ξεκίνησα την ομιλία μου απευθυνόμενος σε αυτό που αποκαλούσα « ο ελέφαντας στο δωμάτιο: Ισραήλ ». Το Ισραήλ, είπα, ήταν στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, και αν τα πράγματα πήγαιναν νότια και το Ισραήλ και το Ιράν έρχονταν σε σύγκρουση, τότε οι «νόμιμες  ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια » του Ισραήλ θα ήταν δικές μας και θα μπορούσαν ακόμη και να προκαλέσουν πόλεμο.

Αλλά η υποστήριξή μου δεν ήταν άνευ όρων: σε αντίθεση με την κυβέρνηση Κλίντον, δεν μπορούσα να συγκινηθώ εύκολα. « Το Ισραήλ», είπα, «είναι μεθυσμένος από υπερηφάνεια, αλαζονεία και δύναμη. Εμπνέομαι από το παλιό ρητό ότι «οι φίλοι δεν αφήνουν τους φίλους να οδηγούν μεθυσμένοι » .  Ως εκ τούτου, ως φίλος του Ισραήλ, πιστεύω ότι έχουμε ευθύνη να βγάλουμε τα κλειδιά από την ανάφλεξη και να σταματήσουμε το λεωφορείο που οδηγούν, γιατί διαφορετικά κατευθύνεται κατευθείαν σε γκρεμό.

Ανησυχούσα πολύ εκείνη την εποχή που το Ισραήλ επαναλάμβανε τις ενέργειές του που οδήγησαν στον πόλεμο στο Ιράκ, κατασκευάζοντας πληροφορίες (ο Amos Gild ήταν, εκείνη την εποχή, ο τσάρος των πληροφοριών και της ασφάλειας του Ισραήλ) . της Ασφάλειας», έχοντας μεταφερθεί  στη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Πολιτικών και Στρατιωτικών Υποθέσεων) και διαδίδοντας μια ψευδή αφήγηση μεταξύ των Αμερικανών νομοθετών και των διεθνών φορέων, όπως ο ΔΟΑΕ.

Αλλά και κάτι άλλο με έτρωγε

Τον Οκτώβριο του 1997, δούλευα με τους Ισραηλινούς σε μια νέα επιχείρηση στη Ρουμανία, παρακολουθώντας μια ιρακινή αντιπροσωπεία που σκόπευε να αγοράσει πλειοψηφικό μερίδιο σε μια ρουμανική αεροδιαστημική εταιρεία με στόχο την απόκτηση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων κατά τρόπο που παραβιάζει τις κυρώσεις. Τον προηγούμενο μήνα, μια ισραηλινή ομάδα απέτυχε τη δολοφονία ενός ανώτερου στελέχους της Χαμάς στο Αμμάν της Ιορδανίας. Οι επίδοξοι δολοφόνοι είχαν δηλητηριάσει τον στόχο τους, τον Khaled Mashal, αλλά συνελήφθησαν από τους σωματοφύλακες του Mashal πριν προλάβουν να δραπετεύσουν. Ένας εξαγριωμένος βασιλιάς της Ιορδανίας απαίτησε από το Ισραήλ να παράσχει το αντίδοτο στο δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε στον Μασάλ σε αντάλλαγμα για τους αιχμαλωτισμένους Ισραηλινούς πράκτορες. Το θέμα επιλύθηκε, αλλά με κόστος τεράστιας αμηχανίας για το Ισραήλ.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε διατάξει τη δολοφονία του Χάλεντ Μασάλ, μου είπε ο οικοδεσπότης μου.

« Αυτό είναι αναμενόμενο »,  απάντησα.

« Είναι;» » ρώτησε ο οικοδεσπότης μου.  « Ξέρετε ότι η Χαμάς δημιουργήθηκε από το Ισραήλ; »

Με πέταξε. Με είχαν μεταφέρει σε ένα μουσείο μέσα στην Kirya, όπου υπήρχαν όπλα, στολές και άλλος εξοπλισμός που είχαν συλληφθεί από τους τρομοκράτες της Χαμάς. Η Χαμάς διέπραξε πολυάριθμες θηριωδίες κατά του ισραηλινού λαού κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Ισραήλ. Τους έβλεπα ως εχθρούς του Ισραήλ.

Και τώρα μου έλεγαν ότι το Ισραήλ είχε συμμετάσχει στη δημιουργία της Χαμάς. Η πρόθεση, μου είπε ο οικοδεσπότης μου, ήταν να δημιουργήσει έναν πολιτικό διχασμό εντός της παλαιστινιακής πολιτικής ηγεσίας και να μειώσει τη δύναμη και την επιρροή της οργάνωσης Φάταχ του Γιασάρ Αραφάτ. Σε αυτό προφανώς το είχαν καταφέρει. Αλλά η βίαιη απάντηση της Χαμάς στις Συμφωνίες του Όσλο έκανε το Ισραήλ να ξανασκεφτεί αυτή τη σχέση και σύντομα το Ισραήλ βρέθηκε σε ανοιχτό πόλεμο ενάντια στη δημιουργία τους.

Ήμουν έτοιμος να θεωρήσω τον δεσμό Ισραήλ-Χαμάς ως ένα πολιτικό πείραμα που πήγε στραβά όταν, το 2006, φαινόταν ότι το Ισραήλ είχε συγχωρήσει τη Χαμάς για το βίαιο παρελθόν της, δουλεύοντας για να δημιουργήσει τις συνθήκες που βοήθησαν τη Χαμάς να αποκτήσει την πλειοψηφία των εδρών στην Παλαιστινιακό Κοινοβούλιο. Το 2007, ωστόσο, οι κακές σχέσεις μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ επιδεινώθηκαν περαιτέρω, οδηγώντας σε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των δύο φατριών που οδήγησε στη διάσπαση της παλαιστινιακής οντότητας σε δύο μέρη: το ένα, με επικεφαλής τη Φατάχ βρισκόταν στα δυτικά. Τράπεζα, ενώ η άλλη, με επικεφαλής τη Χαμάς, λειτουργούσε στη Γάζα.

Αργότερα προέκυψε ότι αυτή η αδελφοκτόνος σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων είχε ενορχηστρωθεί από το Ισραήλ για να διχάσει το παλαιστινιακό πολιτικό σώμα, να το αποδυναμώσει παρέχοντας ταυτόχρονα στο Ισραήλ την ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Φατάχ με το σκεπτικό ότι ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου.

Την επόμενη μιάμιση δεκαετία, παρακολούθησα το Ισραήλ να ασκεί μόχλευση τον έλεγχο της Φατάχ και την εχθρότητά του προς τη Χαμάς σε έναν ατελείωτο κύκλο βίας που πάντα τελείωνε με νέους συμβιβασμούς. για την παλαιστινιακή υπόθεση, που μεταφράστηκε σε περισσότερα χαμένα εδάφη και χαμένες ζωές . Οι συγκρούσεις στη Γάζα του 2014 και του 2021 ήταν αποκαλυπτικές στη βία τους εναντίον Παλαιστινίων αμάχων που ζούσαν εκεί, βία που έχει αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό στη Δύση καθώς οι άνθρωποι έχουν αποκτήσει ανοσία στη θέα των νεκρών παλαιστίνιων παιδιών.

Στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου 2023, η μυϊκή μνήμη της καρδιάς και του εγκεφάλου μου μου είπε ότι πρέπει να σταθώ στο πλευρό του Ισραήλ στην απάντησή του σε αυτήν την θηριωδία.

Αλλά μετά είδα Ισραηλινούς στρατηγούς και πολιτικούς να υποστηρίζουν ανοιχτά για εγκλήματα πολέμου στην εθνική τηλεόραση, να αποκαλούν τους Παλαιστίνιους « ζώα » και να υποστηρίζουν ανοιχτά την εξάλειψή τους.

Παρακολούθησα καθώς οι Ισραηλινοί έλεγαν ψέματα για τη φύση των επιθέσεων της Χαμάς, μετατρέποντας αυτό που ήταν μια άψογη επίθεση σε μια σειρά στρατιωτικοποιημένων οικισμών και στρατιωτικών σημείων που περιέβαλλαν το ανοιχτό στρατόπεδο συγκέντρωσης που ήταν η Γάζα, σε μια αφήγηση ανεξέλεγκτου αιματοχυσίας που στη συνέχεια τροφοδοτήθηκε . σε ένα σκληροπυρηνικό δυτικό κοινό από αυτάρεσκα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Παρατήρησα πώς αντέδρασε ο κόσμος στο σοκ που προκλήθηκε από τη μυθοπλασία των 40 Ισραηλινών μωρών που αποκεφαλίστηκαν, ενώ παρέμενα σιωπηλός για τους πραγματικούς θανάτους σχεδόν 400 παλαιστινιακών παιδιών που σκοτώθηκαν –όχι, δολοφονήθηκαν– από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις.

Παλαιστίνια παιδιά που σκοτώθηκαν από ισραηλινές βόμβες, Γάζα, Οκτώβριος 2023
Και αποφάσισα ότι δεν μπορούσα να σταθώ άλλο στο Ισραήλ

Ήρθα αργά στην παλαιστινιακή υπόθεση. Ήμουν πολύ απορροφημένος από το ισραηλινό έπος, πολύ επένδυσα στην ισραηλινή φαντασία, για να δω το δάσος πίσω από τα δέντρα. Ήμουν πολύ απασχολημένος με το να μισώ τη Χαμάς για να συνειδητοποιήσω ότι θα έπρεπε να μισώ αυτό που επέτρεψε στη Χαμάς να διαπράξει τα εγκλήματα που διέπραξε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Με απλά λόγια, ήμουν τυφλός απέναντι στην τραγωδία του παλαιστινιακού λαού

Σήμερα, γνωρίζω ότι τα μόνα πραγματικά θύματα της ισραηλινής ιστορίας (εκτός από παιδιά από όλα τα κοινωνικά στρώματα που παγιδεύονται στα τραγικά γεγονότα που τους επιβάλλονται από ενήλικες που ισχυρίζονται ότι εργάζονται για ένα λαμπρό μέλλον, αλλά που δίνουν μόνο το θάνατος) και καταστροφή) είναι ο παλαιστινιακός λαός.

Τουλάχιστον οι ιδρυτές του Ισραήλ ήταν αρκετά ειλικρινείς για να το αναγνωρίσουν αυτό.

Οι σημερινοί Σιωνιστές δεν έχουν τον ηθικό χαρακτήρα που απαιτείται για να παραδεχτούν ότι το Ισραήλ μπορεί να οικοδομηθεί και να διατηρηθεί μόνο με το κόστος μιας βιώσιμης, ελεύθερης και ανεξάρτητης Παλαιστίνης, ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει ποτέ την ύπαρξη μιας τέτοιας Παλαιστίνης και ότι εάν υπάρχει ένα Σιωνιστικό Ισραήλ, θα να μην είσαι ποτέ ανεξάρτητη Παλαιστίνη.

Οι αμαρτίες των πατέρων είναι πραγματικές, ειδικά όταν πρόκειται για τους ιδρυτές του Ισραήλ και τα εγκλήματα που διέπραξαν εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Ο Moshe Dyan το παραδέχτηκε αυτό. Ο Ντέιβιντ Μπεν Γκουριόν επίσης. Ήταν άντρες – βασικά ελαττωματικά στις ιδεολογίες και τα κίνητρά τους, αλλά ειλικρινείς.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και οι συνάδελφοί του σύγχρονοι Ισραηλινοί πολιτικοί, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, δεν απολαμβάνουν τέτοιας ακεραιότητας. Είναι φανταχτεροί ψεύτες, άνδρες και γυναίκες που υπόσχονται ένα πράγμα και μετά κάνουν άλλο όταν πρόκειται για το μέλλον της Παλαιστίνης, ενώ οδηγούν το Ισραήλ σε μια πορεία προς τον μόνιμο πόλεμο.

Ήρθα αργά στην παλαιστινιακή υπόθεση, αλλά τώρα που βρίσκομαι εδώ μπορώ να πω το εξής: ο καλύτερος τρόπος για να νικήσουμε τόσο τη Χαμάς όσο και το Σιωνιστικό Ισραήλ είναι να υποστηρίξουμε ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Ποτέ δεν υποστήριξα τη Χαμάς και δεν θα το κάνω ποτέ.
Έχω σταθεί στο παρελθόν με το Ισραήλ, αλλά δεν θα το ξανακάνω ποτέ.

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες, η συμπαιγνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει τραγική πορεία, με την κάθε πλευρά να διακηρύσσει την επιθυμία της να καταστρέψει την άλλη, και ωστόσο κάθε πλευρά γνωρίζει την τρομερή αλήθεια: η μία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την άλλη.

Το ισραηλινο-παλαιστινιακό πρόβλημα έχει γίνει ένας ατελείωτος κύκλος βίας που τρέφεται από τον πόνο και τα βάσανα του παλαιστινιακού λαού. Ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτός ο κύκλος.

Από εδώ και στο εξής, θα είμαι πάντα δίπλα στον παλαιστινιακό λαό, πεπεισμένος ότι ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι μέσω μιας βιώσιμης παλαιστινιακής πατρίδας, με την πρωτεύουσά της σταθερά και για πάντα αγκυροβολημένη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Με αυτόν τον τρόπο, η Χαμάς θα στερηθεί του δικαιώματος ως τρομοκρατική οργάνωση – ένα νόμιμο παλαιστινιακό κράτος αφαιρεί την κατάσταση αέναης σύγκρουσης στην οποία συμβάλλει η Χαμάς, ένα καθεστώς που δικαιολογείται από την επιδίωξη ενός νόμιμου παλαιστινιακού κράτους που το σιωνιστικό Ισραήλ δεν θα το επιτρέψει ποτέ να υπάρξει .

Ένα νόμιμο παλαιστινιακό κράτος απονομιμοποιεί την έννοια της σιωνιστικής ισραηλινής οντότητας που, εξ ορισμού, μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω της αέναης εκμετάλλευσης του παλαιστινιακού λαού. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατάφερε να διατηρήσει τη σύγχρονη εκδοχή του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ, δημιουργώντας φόβο μέσα από τον ατελείωτο κύκλο βίας που ασκεί η Χαμάς.

Καταργήστε την απειλή που θέτει η Χαμάς και το Σιωνιστικό Ισραήλ δεν θα μπορεί πλέον να τυφλώνει τους πολίτες του Ισραήλ και τον κόσμο απέναντι στην πραγματικότητα που μοιάζει με το απαρτχάιντ της τρέχουσας ισραηλινής ύπαρξης. Η βασική ανθρωπότητα θα αναγκάσει το Σιωνιστικό Ισραήλ να απορρίψει τη σιωνιστική ιδεολογία του, όπως το απαρτχάιντ η Νότια Αφρική ρίχνει τη φρικτή κληρονομιά της λευκής υπεροχής. Το μετασιωνιστικό Ισραήλ θα αναγκαστεί από την ανάγκη να μάθει να συνυπάρχει με τους μη Εβραίους γείτονές του ειρηνικά και ευημερικά, όχι ως αποικιακό κράτος του απαρτχάιντ, αλλά ως ισότιμοι εταίροι στο πείραμα της ζωής που θα έχει συλλογικά πιάσει τους ανθρώπους που αποκαλούν Σπίτι στους Αγίους Τόπους.

Η παλαιστινιακή σημαία στη Γάζα

Τα λόγια του σπουδαίου τραγουδιού του Roger Waters, « The Gunner’s Dream », έρχονται στο μυαλό όταν φανταζόμαστε ένα τέτοιο μέρος:

Μπορείτε να χαλαρώσετε
και στις δύο πλευρές των κομματιών
Και οι μανιακοί
δεν τρυπούν σε μονομελή συγκροτήματα με τηλεχειριστήριο
Και όλοι καταφεύγουν στο νόμο
και κανείς δεν σκοτώνει πια παιδιά

Στέκομαι στο πλευρό της Παλαιστίνης γιατί θέλω να ζήσω σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά δεν αρπάζονται πια από τα αιματοβαμμένα έπιπλα σκορπισμένα σε ένα κιμπούτς που λεηλάτησαν ένοπλοι της Χαμάς, ή δεν τραβήχτηκαν έξω, σπασμένα και μαυρισμένα από αιθάλη, τα ερείπια ενός σπιτιού που κονιορτοποιήθηκε από Ισραηλινούς δυνάμεις. βόμβες.

Κανείς δεν σκοτώνει πια παιδιά.

Αυτά τα λόγια μπορεί να προέρχονται από το The Gunner’s Dream, αλλά θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των ονείρων κάθε ζωντανού ανθρώπου που ισχυρίζεται ότι προσκολλάται σε ένα ίχνος ανθρωπιάς και συμπόνιας για τους συνανθρώπους του.

Στέκομαι στο πλευρό της Παλαιστίνης, γιατί υπερασπίζομαι τα παιδιά του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η μόνη ευκαιρία που έχουν είναι να ζήσουν μαζί ως γείτονες ενωμένοι στην ειρήνη και όχι ως εχθροί ενωμένοι στον πόλεμο, είναι η ύπαρξη ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου Παλαιστίνη.

πηγή: Scott Ritter

loading...