Η Ινδία εγκαινίασε την Παγκόσμια Συμμαχία Βιοκαυσίμων! Στόχος ο ενεργειακός μετασχηματισμός

Η Ινδία έχει χαράξει έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη για την ανάπτυξη βιοκαυσίμων.

Την Παγκόσμια Συμμαχία Βιοκαυσίμων (GBA) παρουσία επιφανών ηγετών από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τα ΗΑΕ, Σιγκαπούρη, Ιταλία, Αργεντινή, Μπαγκλαντές και Μαυρίκιος, εγκαινίασε ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, στην εναρκτήρια ημέρα της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών του G20 στο Νέο Δελχί, στις 9 Σεπτεμβρίου 2023.

Αυτή η νέα συλλογικότητα επιδιώκει να επιταχύνει την παγκόσμια υιοθέτηση των βιοκαυσίμων προωθώντας την τεχνολογική καινοτομία, ενισχύοντας τη βιώσιμη χρήση των βιοκαυσίμων, καθιερώνοντας ισχυρά πρότυπα και πιστοποιήσεις και εμπλέκοντας διαφορετικούς ενδιαφερόμενους φορείς.

Το GBA θα χρησιμεύσει επίσης ως κεντρικό αποθετήριο γνώσης και κόμβος εμπειρογνωμόνων, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια συνεργασία για την προώθηση και την ευρεία υιοθέτηση των τεχνολογιών βιοκαυσίμων. Τοποθετημένο στο ίδιο επίπεδο με τη International Solar Alliance, οι πρωταρχικοί στόχοι της Συμμαχίας Βιοκαυσίμων περιλαμβάνουν την επιτάχυνση της ευρείας υιοθέτησης βιοκαυσίμων, την καινοτομία νέων τεχνολογιών βιοκαυσίμων, τη θέσπιση παγκοσμίως αναγνωρισμένων προτύπων, τον εντοπισμό παγκόσμιων υποδειγματικών πρακτικών και την προώθηση της ενεργού συμμετοχής της βιομηχανίας.

Τα βιοκαύσιμα περιλαμβάνουν κάθε καύσιμο που προέρχεται από γεωργικά προϊόντα ή οργανικά απόβλητα. Σε όλη την ιστορία, οι άνθρωποι έχουν εκμεταλλευτεί τη δύναμη των βιοκαυσίμων, που χαρακτηρίζεται από την καύση υλικών όπως το ξύλο και η κοπριά για βασικούς σκοπούς όπως το μαγείρεμα, η θέρμανση και ο φωτισμός. Τις τελευταίες δεκαετίες, τα βιοκαύσιμα έχουν κερδίσει ευρεία αναγνώριση λόγω της δυνατότητάς τους να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις καθαρότερης ενέργειας. Αυτά τα βιοκαύσιμα κατηγοριοποιούνται σε διαφορετικές «γενιές» με βάση την προέλευσή τους. Τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς προέρχονται από καλλιέργειες τροφίμων όπως το καλαμπόκι και το ζαχαροκάλαμο, ενώ τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς προέρχονται από μη βρώσιμη βλάστηση και γεωργικά απόβλητα. Τα βιοκαύσιμα τρίτης γενιάς προέρχονται από φύκια.

Γνωστά βιοκαύσιμα όπως η αιθανόλη, το βιοντίζελ και το βιοαέριο μπορούν να παραχθούν από οποιαδήποτε από αυτές τις πηγές και ταξινομούνται ανάλογα με την προέλευσή τους. Για παράδειγμα, η αιθανόλη που παράγεται από καλαμπόκι που καλλιεργείται σε αγροκτήματα εμπίπτει στην κατηγορία της πρώτης γενιάς αιθανόλης.

Τα βιοκαύσιμα χρησιμοποιούνται σε διάφορους τρόπους μεταφοράς, που εκτείνονται από επιβατικά οχήματα μέχρι φορτηγά, ναυτιλία και αεροπορία.

Αυτά τα καύσιμα προσφέρουν ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα σε σχέση με τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα, καθώς παράγουν ελάχιστες έως καθόλου εκπομπές όταν χρησιμοποιούνται σε κινητήρες. Αντίθετα, η βενζίνη και το ντίζελ με τα οποία συνήθως αναμιγνύονται δεν μοιράζονται αυτό το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτηριστικό.

Υπάρχει μια αισιόδοξη προοπτική ότι τα βιοκαύσιμα θα μπορούσαν τελικά να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα εξ ολοκλήρου στους τομείς της αεροπορίας και σε συγκεκριμένους τύπους θαλάσσιων σκαφών. Αυτή η μετάβαση υπόσχεται μείωση του αποτυπώματος άνθρακα που σχετίζεται με αυτούς τους τρόπους μεταφοράς. Αυτή η προοπτική γίνεται ακόμη πιο επιτακτική εάν τα βιοκαύσιμα μπορούν να προέρχονται από οργανικά απόβλητα και μη βρώσιμες καλλιέργειες που καλλιεργούνται σε χέρσες εκτάσεις. Μια τέτοια προσέγγιση προμήθειας θα ενίσχυε σημαντικά τη συνολική περιβαλλοντική καθαρότητα των βιοκαυσίμων.

19 χώρες και 12 διεθνείς οργανισμοί έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής να ενταχθούν στη συμμαχία, της οποίας η Ινδία, η Βραζιλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τα ιδρυτικά μέλη.

Αυτά τα τρία συνολικά αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% της παγκόσμιας παραγωγής αιθανόλης και το 81% της κατανάλωσής της. Το 2022, η παγκόσμια αγορά αιθανόλης υπερηφανευόταν για αποτίμηση 99,06 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με προβλεπόμενο σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 5,1% που αναμένεται να την ωθήσει πέρα ​​από τα 162,12 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το έτος 2032.

Αυτή η συμμαχία, η οποία προέρχεται από μια ινδική αντίληψη, είναι στρατηγικά τοποθετημένη ως μια παγκόσμια πλατφόρμα με επίκεντρο τον συνασπισμό Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) συν, όπου η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία διατηρούν μέλη. Επιδιώκει τη διευκόλυνση της ενίσχυσης της ζήτησης, την ανταλλαγή τεχνολογίας για την παραγωγή βιοκαυσίμων και την αύξηση του διεθνούς εμπορίου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) έχει προβλέψει ότι προκειμένου να ευθυγραμμιστούν τα ενεργειακά συστήματα του κόσμου με τον στόχο της επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, απαιτείται τριπλάσια αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής βιοκαυσίμων έως το έτος 2030.

Στη φιλόδοξη επιδίωξή της για μια ενεργειακή μετάβαση, η Ινδία έχει θέσει έναν αποφασιστικό στόχο να επιτύχει την ουδετερότητα άνθρακα έως το έτος 2070. Το 2018, η Ινδία παρουσίασε την Εθνική Πολιτική Βιοκαυσίμων, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που περιλαμβάνει συνδυαστικούς στόχους, κίνητρα παραγωγής, φορολογικές εκπτώσεις και κανονισμούς εισαγωγών που διέπει την αιθανόλη για την ανάμειξη καυσίμων. Αυτή η πολιτική έθεσε στέρεες βάσεις για την προώθηση της επέκτασης του τομέα των βιοκαυσίμων εντός της χώρας.

Επιπλέον, η Ινδία έχει χαράξει έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη για την ανάπτυξη βιοκαυσίμων. Επιδεικνύοντας τη δέσμευσή της σε αυτό το εγχείρημα, η κυβέρνηση επιτάχυνε το προηγούμενο χρονοδιάγραμμά της, στοχεύοντας τώρα να επιτύχει ποσοστό ανάμειξης αιθανόλης 20% στη βενζίνη έως το 2025-26, ένα σημαντικό άλμα από τον προηγούμενο στόχο του 2030.

Επιπλέον, η Ινδία έχει ήδη ξεπεράσει τον αρχικό της στόχο να προμηθεύει βενζίνη με 10% ανάμειξη αιθανόλης, επιτυγχάνοντας αυτό το ορόσημο τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους, πριν από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε οριστεί για τον Νοέμβριο του 2022.

Αυτό το επίτευγμα είχε ως αποτέλεσμα μια αξιοσημείωτη μείωση κατά 2,7 εκατομμύρια τόνους στις εκπομπές CO2 και οδήγησε σε εξοικονόμηση περίπου 415 δις Ρουπίες σε συνάλλαγμα. Ο τρέχων στόχος για το οικονομικό έτος 2022-23 είναι η επίτευξη ενός ποσοστού ανάμειξης 12%. Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος ανάμειξης του 20% έως το 2025, θα είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί σημαντικά η ικανότητα παραγωγής αιθανόλης σε σημαντικά 17 δισεκατομμύρια λίτρα.

Η Ινδία έχει λάβει προληπτικά μέτρα για να υπερασπιστεί το συμπιεσμένο βιοαέριο (CBG) ως φιλική προς το περιβάλλον πηγή καυσίμου που προέρχεται από τα απόβλητα. Η πρωτοβουλία Sustainable Alternative Towards Affordable Transportation (SATAT) έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διευκόλυνση της δημιουργίας 46 εγκαταστάσεων παραγωγής CBG, με περίπου 16.164 τόνους CBG να πωλούνται έως τον Μάρτιο του 2023.

Έχοντας έμπνευση από τη Βραζιλία, η Ινδία σχεδιάζει να λανσάρει Flex Fuel Vehicles σχεδιασμένα να λειτουργούν σε ένα ευρύ φάσμα μειγμάτων καυσίμων, που εκτείνονται από καθαρή αιθανόλη έως E85, ένα μείγμα που αποτελείται από 85 τοις εκατό αιθανόλη και 15 τοις εκατό βενζίνη. Αυτή η πρωτοβουλία υπόσχεται ουσιαστικό περιορισμό των εκπομπών και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον μετριασμό των δαπανών της Ινδίας για εισαγωγές αργού πετρελαίου.

Η Ινδία πέτυχε ένα εξαιρετικό επίτευγμα πραγματοποιώντας επιτυχώς την εναρκτήρια εμπορική επιβατική πτήση της που τροφοδοτείται από ένα εγχώρια παραγόμενο μείγμα βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF), με πρωταρχικό στόχο τον μετριασμό των εκπομπών άνθρακα στον τομέα των αερομεταφορών. Αυτό το σημαντικό ορόσημο πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης από την Πούνε στο Δελχί στις 19 Μαΐου 2023.

Σε μια στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας, το Υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ένωσης ίδρυσε την Επιτροπή Προγράμματος Καυσίμων Στροβίλων Βιο-Αεροπορίας, με στόχο την προώθηση της εφαρμογής του προγράμματος σε ολόκληρη τη χώρα.

Θέτοντας το βλέμμα της στην ενσωμάτωση ενός μείγματος SAF 1 τοις εκατό στα καύσιμα αεριωθουμένων έως το έτος 2025, η Ινδία αναμένει μια σημαντική ετήσια απαίτηση περίπου 140 εκατομμυρίων λίτρων SAF, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Puri. Επιπλέον, εάν η Ινδία επιδιώξει έναν πιο φιλόδοξο στόχο για ένα μείγμα SAF 5%, η χώρα θα χρειαζόταν μια εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή περίπου 700 εκατομμυρίων λίτρων SAF.

Αυτή η πρωτοβουλία εμπνέεται από το πλαίσιο της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας (ISA), μιας συλλογικής προσπάθειας που ξεκίνησε αρχικά από την Ινδία και τη Γαλλία το 2015, με κοινό στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω της ευρείας υιοθέτησης λύσεων ηλιακής ενέργειας.

«Οι πιθανές συνέπειες τέτοιων συνεργασιών είναι βαθιές», παρατήρησε ο Monish Ahuja, Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ενεργειακής Βιομηχανίας Βιομάζας της Ινδίας στο Down To Earth. Τόνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο βοηθώντας την Ινδία να επιτύχει μεγαλύτερη ενεργειακή αυτάρκεια και να μειώσει την εξάρτησή της από ξένο πετρέλαιο, κυρίως με την προώθηση της αυξημένης χρήσης βιοκαυσίμων.

Ο λεπτομερής οδικός χάρτης, οι φιλόδοξοι στόχοι, οι καινοτόμες δεσμεύσεις και, το πιο σημαντικό, ο απτός αντίκτυπος που έχει η GBA έχει τη δυνατότητα να εισαγάγει στην παγκόσμια βιομηχανία βιοκαυσίμων την καθιστούν συναρπαστικό αντικείμενο παρατήρησης.

Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγραψαν ιστορία καθώς έγιναν το πρώτο έθνος στη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Κόλπου που εντάχθηκε στο GBA. Σε δήλωση που έκανε, ο Suhail bin Mohammed Al Mazrouei, υπουργός Ενέργειας και Υποδομών των ΗΑΕ, υπογράμμισε την ενθουσιώδη συμμετοχή της χώρας του σε αυτή τη συμμαχία, τονίζοντας τις σημαντικές επενδύσεις της χώρας σε πρωτοβουλίες για βιοκαύσιμα.

Αυτή η δέσμευση ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη αποστολή των ΗΑΕ να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας και να περιορίσει το αποτύπωμα άνθρακα. Νωρίτερα, τον Απρίλιο, η Βραζιλία και τα ΗΑΕ υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της παραγωγής βιοκαυσίμων. Μεταξύ αυτών των συμφωνιών ήταν μια σημαντική επένδυση 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα έργο βιοντίζελ στο διυλιστήριο Mataripe που ελέγχεται από τα ΗΑΕ στη βορειοανατολική Βραζιλία.

Επιπλέον, τον περασμένο Νοέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνήψαν μια πρωτοποριακή επενδυτική συμφωνία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια. Ο κοινός στόχος τους είναι να αναπτύξουν μια εκπληκτική υποδομή 100 γιγαβάτ καθαρής ενέργειας παγκοσμίως μέχρι το 2035, μια σημαντική πρωτοβουλία που είχε αναφερθεί από την S&P Global εκείνη την εποχή.

Συμπερασματικά, η Παγκόσμια Συμμαχία Βιοκαυσίμων αναδεικνύεται ως πολύπλευρος καταλύτης για την παγκόσμια ανάπτυξη και ανάπτυξη βιώσιμων βιοκαυσίμων. Μέσω πρωτοβουλιών ανάπτυξης ικανοτήτων, τεχνικής υποστήριξης και εναρμόνισης πολιτικών, το GBA ανοίγει το δρόμο για μια εικονική αγορά, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ της βιομηχανίας, των εθνών, των ενδιαφερόμενων μερών και των παρόχων τεχνολογίας.

Υποστηρίζει την υιοθέτηση διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων, αρχών βιωσιμότητας και κανονισμών, ενισχύοντας ένα κλίμα που ευνοεί την υιοθέτηση και το εμπόριο βιοκαυσίμων.

Επιπλέον, αυτή η πρωτοβουλία προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην Ινδία, ενισχύοντας την παγκόσμια θέση της και διευκολύνοντας τις εξαγωγές τεχνολογίας και εξοπλισμού. Το GBA ενσαρκώνει ένα πνεύμα συνεργασίας, παρέχοντας ευκαιρίες για συνεργασία και εξαγωγές σε ινδικές βιομηχανίες. Με ακλόνητη αισιοδοξία, οι ηγέτες του κλάδου αναμένουν τις δυνατότητες του GBA να ξεκλειδώσει την πρόσβαση στη βιοενέργεια στις αναδυόμενες οικονομίες, εγκαινιάζοντας νέες επιχειρηματικές προοπτικές στον τομέα της βιοενέργειας.

Αυτή η προσπάθεια ευθυγραμμίζεται αρμονικά με τους στόχους της ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και της μειωμένης εξάρτησης από τις εισαγωγές, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον, ενώ αντιμετωπίζονται κρίσιμες προτεραιότητες όπως ο εντοπισμός αγορών υψηλών δυνατοτήτων, η επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνολογίας και η ενίσχυση της συναίνεσης για τα πλαίσια βιωσιμότητας.

Τελικά, η GBA αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη συνεργασία, έτοιμη να ενισχύσει τις αγροτικές οικονομίες, να καταπολεμήσει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα, να ανυψώσει τα μέσα διαβίωσης των αγροτών και να ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία μέσω βιώσιμων πρακτικών και διεθνούς συνεργασίας.

ΠΗΓΗ: Times of Oman

loading...