Διαξιφισμοί και αλληλοκατηγορίες Μπλίνκεν-Λαβρόφ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

«Διαπράττετε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο Μπλίκνεν – «Η Δύση ευθύνεται για τον αυξημένο κίνδυνο παγκόσμιας σύρραξης» αντέτεινε ο Λαβρόφ
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σχεδόν καθημερινά στην Ουκρανία», είπε ο Μπλίνκεν μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λίγη ώρα μετά την παρέμβαση που έκανε στο όργανο αυτό ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, παίρνοντας τον λόγο, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Δύση ευθύνεται για τον αυξημένο κίνδυνο παγκόσμιας σύρραξης.
Κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι παρενέβαιναν στην εσωτερική πολιτική της Ουκρανίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης προκειμένου να προωθήσουν τις φιλοδυτικές πολιτικές τους, ενώ το ΝΑΤΟ, όπως ισχυρίστηκε, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε έναν διάλογο που θα απέτρεπε την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη.
Απαντώντας στον Ζελένσκι, ο οποίος νωρίτερα είχε ζητήσει από τον ΟΗΕ να στερήσει τη Ρωσία από το δικαίωμα βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Λαβρόφ είπε ότι το δικαίωμα αυτό είναι ένα «νόμιμο» νομικό εργαλείο που έχει αποδοθεί και στα πέντε μόνιμα μέλη του οργάνου.
«Το βέτο είναι ένα νόμιμο εργαλείο που θεσπίστηκε στον Χάρτη του ΟΗΕ», σχολίασε.

Zelensky κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας: Στο ΣΑ κάθονται ψεύτες που δικαιολογούν τη γενοκτονία της Ρωσίας
Από την πλευρά του ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelensky είχει νωρίτερα αποδώσει το την ισχύ της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ηνωμένων Εθνών στο δικαίωμα που έχουν οι Ρώσοι να ασκήσουν βέτο, αλλά και σε «παρασκηνιακούς χειρισμούς από εποχής ΕΣΣΔ» .
Απευθυνόμενος στην ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επικεντρώνονται στο Ουκρανικό ζήτημα, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε αδιέξοδο όσον αφορά την αντιμετώπιση των επιθέσεων της Ρωσίας.
«Ο καθένας στον κόσμο μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς κάνει τον ΟΗΕ αναποτελεσματικό. Σε αυτή τη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την οποία η Ρωσία κατέχει παράνομα λόγω παρασκηνιακών χειρισμών μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, κάθονται ψεύτες των οποίων η δουλειά είναι να δικαιολογούν την επιθετικότητα και τη γενοκτονία που διέπραξε η Ρωσία», τόνισε σε πολύ επιθετικό τόνο.
Επιπλέον, ο Ουκρανός ηγέτης υπογράμμισε ότι «το βέτο στα χέρια του επιτιθέμενου είναι αυτό που οδήγησε τον ΟΗΕ σε αδιέξοδο» αναφερόμενος στα «προνόμια» των Ρώσων στο ΣA.
«Ανεξάρτητα από το ποιοι είστε, το υπάρχον σύστημα των Ηνωμένων Εθνών εξακολουθεί να σας υποβαθμίζει λόγω του δικαιώματος αρνησικυρίας που έχουν μόνο λίγοι και το οποίο χρησιμοποιείται από ένα – τη Ρωσία – εις βάρος όλων των άλλων μελών του ΟΗΕ», εξήγησε.
«Η χρήση του βέτο είναι αυτό που χρειάζεται μεταρρύθμιση, και αυτή θα μπορούσε να είναι μια βασική μεταρρύθμιση», κατέληξε ο Zelensky.

loading...