Mytilenepress : Γιατί κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία ο Ερντογάν ;

Με ηγέτη τον Ερντογάν η Τουρκία παραμένει ισχυρή και ανεξάρτητη. Με τον Χαριζίτι πρόεδρο οδηγό η Τουρκία θα συνεχίσει τις καλές σχέσεις με την Ρωσία-Κίνα. Στα πλαίσια αυτά θα συνεχίσει να αγοράσει πολεμικό εξοπλισμό από το Κρεμλίνο αδιαφορώντας για τις Αμερικανικές κυρώσεις.

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress.  “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ MYTILENEPRESS

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε μια τρίτη θητεία ως Πρόεδρος της Τουρκίας, η οποία θα παρατείνει το χρόνο του στην εξουσία σε ένα τέταρτο του αιώνα. Ο αυταρχικός ηγέτης κέρδισε άλλα πέντε χρόνια στο τιμόνι ενός πλοίου που αγωνίζεται σε μια θάλασσα οικονομικών δεινών, που έχει δει τον πληθωρισμό να αυξάνεται στο ετήσιο 44% και την τουρκική λίρα να υποτιμάται. Οι ειδήμονες στην οικονομία κατηγορούν τον Ερντογάν, ότι αρνήθηκε να ακολουθήσει σωστή οικονομική πολιτική και να αυξήσει τα επιτόκια.

Ο Ερντογάν κέρδισε λίγο περισσότερο από το 52% των ψήφων έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του υποψηφίου της αντιπολίτευσης που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει μια κοινοπραξία έξι κομμάτων στον δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου.

Η κούρσα ήταν κοντά και αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία είναι χωρισμένη στη μέση, με τους υποστηρικτές του Ερντογάν, και το άλλο μισό να αισθάνεται απελπισμένο για αλλαγή, ανικανοποίητο με την κατάσταση της χώρας και φόβο για το πού πηγαίνει. Τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από τον Ερντογάν έπαιξαν μεγάλο ρόλο καθώς παρουσίαζαν τις διαφημίσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Ερντογάν, αλλά δεν έδωσαν σχεδόν καθόλου χρόνο εκπομπής στην αντιπολίτευση.

Το μυστικό της επιτυχίας του Ερντογάν

Ο Ερντογάν αποφάσισε να επικεντρωθεί σε μια υποεκπροσωπούμενη ομάδα. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα και έχει πολλές μεγάλες και σημαντικές μεγάλες πόλεις. Μέρη όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη. Ωστόσο, η χώρα έχει χιλιάδες μικρά χωριά και οι κάτοικοι του χωριού είναι απαίδευτοι Μωαμεθανοί, οι οποίοι  κρατούν παραδοσιακές αξίες.

Ο Ερντογάν ήταν θρησκευόμενος ως νεαρός άνδρας και του ήταν εύκολο να ταυτιστεί με τους θρησκευόμενους που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν κοινωνικά-επαγγελματικά στο περιθώριο καθώς οι γυναίκες και οι κόρες τους φορούσαν μαντίλα και αυτό είχε απαγορευτεί από το Τουρκικό κράτος ως προυπόθεση για να γίνει κάποια γυναικά δημόσιος υπάλληλος.

Ο Μουσταφά Κεμάλ, Ατατούρκ είχε απαγορεύσει την μαντίλα και την χρήση του Αραβικού αλφαβήτου. Ο Ατατούρκ ήθελε η Τουρκία να κατευθυνθεί δυτικά-Ευρώπη και να εγκαταλείψει τις Ανατολικές παραδόσεις. Έκανε την Τουρκία ένα έθνος κοσμικό, σύγχρονο και με δυτική όψη.

Εν τούτοις οι απλοί πολίτες στην Τουρκία δεν αποδέχτηκαν το κοσμικό όραμα του Κεμάλ Ατατούρκ ότι η Τουρκία θα γίνει μια σύγχρονη-δυτική δημοκρατία. Την δυσαρέσκεια των συντηρητικών Τούρκων γνώριζε καλά ο Ερντογάν και επέτρεψε την χρήση μαντίλας στις γυναίκες. Οι αγρότες αποτελούν την βάση της Τουρκίας

Πολλοί επικριτές του Ερντογάν έχουν επισημάνει την υποστήριξή του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία είναι μια παγκόσμια οργάνωση που υποστηρίζει τους ίδιους στόχους με το ISIS: να διαλύσει όλες τις κυβερνήσεις και να θεσπίσει το Κοράνι ως το μοναδικό σύνταγμα. Το Ισλάμ δεν είναι μόνο ένα σύνολο θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά είναι επίσης ένα σύστημα ζωής, που περιλαμβάνει και την πολιτική διακυβέρνηση.

Η Αίγυπτος, η Συρία, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν απαγορεύσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως τρομοκρατική οργάνωση. Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ του Τέξας προσπάθησε δύο φορές να περάσει νομοθεσία στην Ουάσιγκτον, DC. να απαγορεύσει την ομάδα, αλλά αντιμετώπισε σφοδρή αντίθεση και από τα δύο μέρη.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι πολύ ισχυρή και συνδέεται με τις κυβερνήσεις της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και του Βερολίνου. Η Τουρκία και το Κατάρ έχουν συνδεθεί και οι δύο με την ιδεολογία των Αδελφών Μουσουλμάνων, και αυτό έφερε τις δύο χώρες κοντά ως εταίρους στην επίθεση της κυβέρνησης Ομπάμα στη Συρία.

Συμμετοχή στη συριακή σύγκρουση

Η αμερικανική κυβέρνηση Ομπάμα-Μπάιντεν το 2011 ξεκίνησε μια ένοπλη σύγκρουση στην Συρία για αλλαγή καθεστώτος. Τα όπλα προήλθαν από αμερικανικές πηγές στην Λιβύη, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και παραδόθηκαν μέσω των συνόρων στην Ιντλίμπ, την οποία η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει σήμερα. Η Τουρκία είχε συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στο σχέδιο αλλαγής της κοσμικής κυβέρνησης στη Δαμασκό. Ο Ομπάμα είδε τη δύναμη των Αδελφών Μουσουλμάνων και διατύπωσε ένα σχέδιο για να τους χρησιμοποιήσει στη Συρία για να ανατρέψει την κυβέρνηση. Τα όπλα και η εκπαίδευση διαχειριζόταν το πρόγραμμα της CIA Timber Sycamore στην Τουρκία.

Στους υποστηρικτές του Ερντογάν στην Τουρκία πουλήθηκε η ιδέα ότι οι Σύροι πολίτες ήθελαν έναν ισλαμιστή ηγέτη, όπως ο Ερντογάν, και συμμετείχαν στην ιδέα της υποστήριξης των «μαχητών της ελευθερίας» στην Συρία. Όμως το έργο είχε κόστος για την Τουρκία: χρειάστηκε να δεχτεί 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και έχουν παρατήσει το καλωσόρισμά τους από το 2011, επειδή η επίθεση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στη Συρία απέτυχε. Ήταν η έλλειψη υποστήριξης προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στη Συρία που προκάλεσε την αποτυχία του σχεδίου. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός διαλύθηκε και τη θέση του πήραν η Αλ Κάιντα και το ISIS.

Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκαν στους υποστηρικτές τους ότι όλοι οι Σύροι πρόσφυγες θα σταλούν πίσω στη Συρία. Οι πρόσφυγες ήταν πρόθυμοι να εργαστούν με πολύ χαμηλούς μισθούς, αφαιρώντας θέσεις εργασίας από Τούρκους εργαζόμενους που έχουν συνδικάτα που ορίζουν τους μισθούς υψηλότερους. Οι Σύροι και οι Τούρκοι μπορεί να μοιράζονται το Ισλάμ, αλλά δεν μοιράζονται μια κοινή γλώσσα και οι πολιτισμοί τους είναι πολύ διαφορετικοί.

Γιατί η αντιπολίτευση έχασε την κούρσα

Η αντιπολίτευση στον Ερντογάν σχηματίστηκε από έναν συνασπισμό έξι κομμάτων που ενώθηκαν για να τον απομακρύνουν από την εξουσία. Ανάμεσα στα κόμματα ήταν αρκετοί νέοι, ευφυείς και χαρισματικοί ηγέτες. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ήταν ο κύριος υποψήφιος για την απομάκρυνση του Ερντογάν, αλλά ο Ερντογάν δημιούργησε μια νομική υπόθεση που εμπόδισε τον Ιμάμογλου να είναι υποψήφιος. Οι αναλυτές επεσήμαναν επίσης τον Δήμαρχο της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, και τον πολιτικό Αλί Μπαμπατζάν ως ικανούς να νικήσουν τον Ερντογάν σε μια κούρσα, αλλά ο συνασπισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης αντ’ αυτού υποστήριξε έναν παλαιότερο, λογιστή Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και έχασε.

Όμως, ήταν η ηλικία του και η εμφάνισή του που τον έκαναν να χάσει; Ή μήπως επειδή είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ότι θα σταθεί πλήρως με τις ΗΠΑ και θα συνεργαστεί με όποια σχέδια και εντολές έχουν για την Τουρκία; Οι Τούρκοι ψηφοφόροι κατηγορούν τις ΗΠΑ για την αναγκαστική συμμετοχή τους στην επίθεση στη Συρία, η οποία δεν ωφέλησε την Τουρκία, αλλά έχει αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας στην οικονομική τους κατάρρευση και συνέβαλε στο να μένουν οι τουρκικές οικογένειες χωρίς κρέας ή κοτόπουλο τις περισσότερες μέρες, επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά αυτό που είχαν συνηθίσει προηγουμένως.

Ο Ερντογάν έχει απομακρυνθεί από το να είναι το σκυλάκι της Ουάσιγκτον και έχει σχηματίσει συμμαχίες με τη Ρωσία και το Ιράν. Η Άγκυρα δεν φοβάται να είναι ανεξάρτητη ή να αγοράζει στρατιωτικά προϊόντα που δεν είναι «Made in USA». Σε αυτήν την επιτυχημένη κούρσα που κέρδισε, ο Ερντογάν είχε τη νικητήρια στρατηγική να είναι ο «αντιαμερικανός» υποψήφιος και περιέλαβε πολλά τρυπήματα στην κοινότητα LGBTQ στην Τουρκία, η οποία έχει υποστηριχθεί από τις ΗΠΑ και την αντιπολίτευση. Η ανάμιξη των ΗΠΑ στις εκλογές έφτασε στο σημείο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν είπε δημόσια ότι ήθελε να χάσει ο Ερντογάν και ότι μια δήλωση μπορεί να ήταν το μυστικό της επιτυχίας του Ερντογάν. Στρατηγική Κουλτούρα.

loading...