Φτωχοποίηση: Μιλούν για αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και μετά το καλοκαίρι…

H EKT μείωσε για πρώτη φορά τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων κατά την τελευταία της συνεδρίαση, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, όμως πολλοί υποστηρίζουν πως οι αυξήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά το καλοκαίρι.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια σε κάθε μία από τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις της, προκειμένου, όπως αναφέρεται, να καταπολεμήσει την άνοδο του πληθωρισμού, με την Κριστίν Λαγκάρντ να τονίζει ότι περαιτέρω αυξήσεις θα ακολουθήσουν, καθώς οι προοπτικές για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές.

Η ΕΚΤ δικαιολόγησε την πιο «ήπια» κίνηση με βάση το γεγονός ότι προηγούμενες αυξήσεις έχουν αρχίσει να μεταδίδονται στις συνθήκες χρηματοδότησης και στις νομισματικές συνθήκες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την αγορά, η σηματοδότηση αυτή ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση για τον τερματισμό των επανεπενδύσεων του προγράμματος αγοράς ομολόγων APP, ήταν αυτό που έκανε τα γεράκια της ΕΚΤ που ήθελαν μεγαλύτερη αύξηση κατά 50 μ.β. να συμβιβαστούν.

Αξίζει να σημειώσουμε πως έπειτα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ της 4ης Μαΐου, η πλειονότητα των διεθνών οίκων αναμένει πως η κορύφωση των επιτοκίων θα έλθει τον Ιούλιο και στο 3,75% από το σημερινό 3,25%, που σημαίνει ότι αναμένονται άλλες δύο αυξήσεις της τάξης των 25 μ.β. στις προσεχείς συνεδριάσεις του καλοκαιριού.

(με πληροφορίες από newsbomb. gr / αμπε-EPA

loading...