ΧΥΤΑ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ – Πως ήταν πριν και πως έγινε τώρα (και που είσαι ακόμα)…

Στις φωτογραφίες βλέπετε το χώρο της καρκινοχωματερής. Πως ήταν πριν και πως έγινε τώρα (και που είσαι ακόμα)…

-Πρόκειται για μια περιοχή υψηλής παραγωγικότητας (τεράστιας έκτασης ελαιώνας και επίσης άλλων γεωργικών καλλιεργειών )
-Υπάρχει υψηλός υδροφόρος ορίζοντας και αυτό προκύπτει από τις υπάρχουσες επιστημονικές τεχνικές Μελέτες(Αλ. Παρασκευόπουλου Δρ. μελετητή Πολ. Μηχανικού περιβαλλοντολόγου και της ομάδας του ομότιμου καθηγητή υδρογεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών Γ.Καλλέργη) τα συμπεράσματα των οποίων, αναμφισβήτητα καταδεικνύουν την ακαταλληλότητα του χώρου που επιλέχθηκε από την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ. και στις οποίες μελέτες επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: .
Υπάρχει υψηλός και ενιαίος για ολόκληρη την περιοχή της Άνω Μεσσηνίας υδροφόρος ορίζοντας με συνέπεια η οποιαδήποτε ρύπανση δημιουργηθεί από την λειτουργία ΧΥΤΥ στην περιοχή θα επηρεάσει μολυσματικά ολόκληρο την υδροφόρο λεκάνη της Άνω Μεσσηνίας.

-Υπάρχουν δύο(2) ενεργά σεισμικά ρήγματα στην παραπάνω προτεινόμενη για την εγκατάσταση ΜΕΑ-ΧΥΤΥ περιοχή ,ένα εκ των οποίων ….διέρχεται από τον χώρο(από ΒΔ-ΝΑ) και το άλλο βρίσκεται…. σε επαφή με το νότιο όριο του, σύμφωνα με το σχετικό γεωλογικό χάρτη του ΙΓΜΕ(παράρτημα XV σελ.21,25) .Σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ <<…επειδή η Ελλάδα είναι σε σεισμογενή περιοχή απαιτείται η εφαρμογή κριτηρίων ,όπως η ελάχιστη απόσταση από σεισμικά ρήγματα και προτείνει απόσταση >500μέτρα. Το ίδιο προτείνει και… η ίδια ΜΠΕ του έργου(κεφ.7 σελ8) και για τους ίδιους λόγους.
-Σε επαφή με το δυτικό όριο του προτεινόμενου χώρου διέρχεται …ρέμα από το οποίο δεν τηρείται η απόσταση των 500 μέτρων που προβλέπει ο ΠΕΣΔΑ, ως κριτήριο αποκλεισμού.
-Η προτεινόμενη για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου έκταση είναι εγγύς του χωριού Καλλιρρόη

Χαρακτηριστικό είναι το συμπέρασμα της μελέτης της ομάδας Καλλέργη.<< Θεωρούμε ότι ή εξεταζόμενη περίπτωση χωροθέτησης ΧΥΤΥ στη θέση «¨Ονι» αποτελεί κλασσικό παράδειγμα προς αποφυγή>>
ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΤΙ:
-Πριν από 26 χρόνια ο Γεωλόγος Α.Τηνιακός. σε συνταχθείσα απ αυτόν τεχνική έκθεση επισημαίνει ότι πλησίον της προτεινόμενης περιοχής(Όνι της Καλλιρφρόης):<<απαγορεύεται η ρίψη λυμάτων, τοξικών ουσιών, σκουπιδιών, προς αποφυγή ρύπανσης στο νερό της αρδευτικής γεώτρησης Μελιγαλά>>

Επιπρόσθετα τονίστηκαν ιδιαίτερα τα εξής:
Δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση και αποδοχή του σχεδιαζόμενου καταστροφικού για την περιοχή έργου και συγκεκριμένα :
-Από την πρώτη στιγμή το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Οιχαλίας έλαβε ομόφωνα απόφαση κατά αυτής της χωροθέτησης .
-Υπήρξαν και υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις από τους πολίτες όπως ψηφίσματα σε ανοιχτές εκδηλώσεις ,κλείσιμο της ε.οΤσακώνας-Καλού Νερού, έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών στο Δημαρχείο, προσαγωγές πολιτών, έγγραφες διαμαρτυρίες σε Πρωθυπουργό, Υπουργούς παραστάσεις σε Βουλευτές.
και συνεχίζουμε ακάθεκτοι…

loading...