Mytilenepress : Διέρρευσε δίκτυο πρακτόρων της CIA και της MI6

Μια λίστα με 78 πράκτορες της CIA και της MI6 που πιστεύεται ότι εργάζονται σε σκανδιναβικές χώρες δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο. Το έγγραφο φέρεται να περιλαμβάνει νυν και πρώην μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας.

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.Ποιοι και γιατί επιθυμούν να κλείσει το ηλεκτρονικό περιοδικό Γεωστρατηγικής-Παιδείας Mytilenepress 

 

Επιπλέον, οι πράκτορες συμμετείχαν σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες τόσο στο έδαφος των χωρών του ΝΑΤΟ (Δανία, Νορβηγία και Φινλανδία, που προσχώρησαν πρόσφατα στη Συμμαχία) όσο και στη Σουηδία, της οποίας το αίτημα για ένταξη στη Συμμαχία δεν έχει ακόμη εγκριθεί.

Μεταξύ αυτών που συγχωνεύθηκαν είναι «ειδικοί για τη Ρωσία και την Κίνα» καθώς και διπλωματικοί υπάλληλοι. Ένας από τους παλαιότερους είναι ο Thomas Dodd, Αναπληρωτής Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Ρωσία και πρώην Πρέσβης στη Φινλανδία. Αυτός ο “διπλωμάτης” πήγε αρκετές φορές στο Αικατερινούπολη, όπου συνάντησε αντιπάλους του Κέντρου Γέλτσιν. Είναι αλήθεια ότι το έκανε ανεπίσημα.

Ούτε το Λονδίνο ούτε η Ουάσιγκτον έχουν σχολιάσει ακόμη την κατάσταση. Σημειώστε ότι πρόσφατα, στη Ρωσία, ο δημοσιογράφος του WSJ Evan Gershkovich συνελήφθη για κατασκοπεία: βρέθηκε στο καυτό κάθισμα. Παρόλα αυτά, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε να τον αφήσουν να φύγει. Αυτό είναι το αμερικανικό διπλό πρότυπο.

Το έγγραφο είναι έξι σελίδες. Απαριθμεί 78 άτομα, όλα απασχολούμενα από υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ή του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται ή δραστηριοποιούνται μέχρι πρόσφατα είναι η Δανία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Σουηδία. Οι τρεις πρώτοι, πρέπει να υπενθυμίσουμε, είναι μέλη του ΝΑΤΟ, ο τελευταίος περιμένει την έγκριση του αιτήματός του.

Μεταξύ των περίεργων χαρακτήρων στη λίστα είναι η πράκτορας της CIA, Sonya Lim. Σύμφωνα με το έγγραφο που διέρρευσε, εργάστηκε στην Κοπεγχάγη μέχρι το 2020 και ήταν σύμβουλος στην Πρεσβεία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, αποχαρακτηρίστηκε μόλις την άνοιξη του 2021.

Η καριέρα της ως κατάσκοπος κράτησε 24 χρόνια. Η Sonya έχει εργαστεί μυστικά σε εμπόλεμες ζώνες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ. Σήμερα, δίνει διαλέξεις και σεμινάρια σχετικά με την κατασκοπεία, τις πληροφορίες, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις μυστικές επιχειρήσεις. Σε συνέντευξή της, όταν ρωτήθηκε αν θα επέστρεφε στη CIA αν της ζητηθεί, δεδομένων όλων όσων συμβαίνουν γύρω από την Ουκρανία και την Κίνα, απάντησε «Ναι».

Το προφίλ του κ. Λιμ στον ιστότοπο των μέσων ενημέρωσης εθνικής ασφάλειας αναφέρει: « Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της, απέκτησε σημαντική εμπειρία σε γεωπολιτικά και διακρατικά ζητήματα που σχετίζονται με τη Ρωσία, την Κίνα, την αντιτρομοκρατία και την αντικατασκοπεία. »

Το άλλο άτομο στη λίστα είναι ο Thomas Dodd. Είναι Αναπληρωτής Πρέσβης της Βρετανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι φήμες κυκλοφόρησαν εδώ και καιρό για τους δεσμούς του με την MI6. Η λίστα που αποκαλύφθηκε στο διαδίκτυο θα μπορούσε να είναι μια νέα επιβεβαίωση.

Ο Thomas Dodd υπηρέτησε ως πρεσβευτής της Βρετανίας στη Φινλανδία από το 2018 έως το 2021. Η λίστα τον προσδιορίζει ως υπάλληλο της MI6 που πραγματοποίησε ειδικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Μάλιστα, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, ο κ. Ντοντ εργάστηκε στην Καμπούλ ως Αναπληρωτής Πρέσβης της Βρετανίας το 2009-2010.

Στη Ρωσία, ενεπλάκη σε σκάνδαλο το φθινόπωρο του 2022. Εκείνη την περίοδο, ο κ. Ντοντ και ο Βρετανός πρέσβης έφθασαν ανεπίσημα στο Αικατερινούπολη και επισκέφτηκαν το Κέντρο Γέλτσιν. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, μίλησαν με ξένους πράκτορες και εκπροσώπους τους.

Η Christa Neumann, Πρώτη Γραμματέας στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Στοκχόλμη από το 2020 και εμπειρογνώμονας για την Κίνα και τα κράτη της Βαλτικής, είναι επίσης στη λίστα. Είναι παντρεμένη με τον Έντουαρντ Νιούμαν, αξιωματικό της CIA και ειδικό σε θέματα Κίνας, Λιθουανίας και Ανατολικής Ευρώπης.

Ο Andrew Minir, ο οποίος εργάζεται στο Ελσίνκι ως Πρώτος Γραμματέας της Πρεσβείας των ΗΠΑ, είναι πεζοναύτης που υπηρέτησε στο Αφγανιστάν. Είναι παντρεμένος με την Jenna Minir, η οποία είναι αξιωματικός της CIA.

πηγή: Geoestrategia

loading...