Bloomberg για Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν είναι της Βρετανίας για να τα κρατήσει»

Να ακολουθήσει το παράδειγμα του Πάπα Φραγκίσκου, καλεί τη χώρα της η δημοσιογράφος

Ξεκινώντας το άρθρο της με μια παρακίνηση προς το Ηνωμένο Βασίλειο, η δημοσιογράφος Rachel Sanderson γράφει στο Bloomberg ότι η χώρα της πρέπει να πάρει παράδειγμα από τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος τον περασμένο μήνα επέστρεψε στην Ελλάδα τρία παρθενώνια θραύσματα, το οποία επί αιώνες φυλάσσονταν προσεκτικά στις Ποντιφικές Συλλογές και στα Μουσεία του Βατικανού.

«Είναι καιρός η Βρετανία να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αργεντινού ποντίφικα», γράφει χαρακτηριστικά η Sanderson και προσθέτει: «Το επόμενο έτος, όταν η Ελλάδα σηματοδοτεί την 50ή επέτειο από την επιστροφή της δημοκρατικής εξουσίας, παρουσιάζεται μια ιδανική ευκαιρία».

Όπως αναφέρεται στο Bloomberg, η απόφαση αυτή του Βατικανού και τα όσα είπε ο Πάπας, ότι υποκινήθηκε από μια «ειλικρινή επιθυμία να ακολουθήσουμε τον οικουμενικό δρόμο της αλήθειας», πρόσθεσε στην άποψη ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

«Ο Πάπας είχε την εξουσία να λάβει μια μονομερή απόφαση», είπε στο Bloomberg ο Andrea Rurale, διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών στη διαχείριση και διοίκηση τεχνών στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου. «Αυτό του έδωσε τη δύναμη να παρακάμψει τη διαφωνία που αναφέρθηκε από ορισμένους στα Μουσεία του Βατικανού».

Συγκριτικά, γράφει η Sanderson, «η ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία, γνωστά ως ‘Ελγίνεια Μάρμαρα’, από τον Λόρδο Έλγιν που επέβλεψε την απομάκρυνσή τους από το 1801, είναι επενδυμένη με ατελείωτο άγχος και αποκλίνουσες απόψεις από αναρίθμητους ενδιαφερόμενους».

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απέκλεισε το ενδεχόμενο τροποποίησης ενός βρετανικού νόμου του 1963, που απαγορεύει σε μεγάλο βαθμό στο Βρετανικό Μουσείο να διαθέτει τα «κτήματά» του. Έτσι, ο δανεισμός των Γλυπτών «ως μέρος μιας συμφωνίας εκ περιτροπής, βασισμένης σε πολιτιστικές ανταλλαγές, θα ήταν ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί αυτό το νομικό εμπόδιο», αναφέρει το Bloomberg.

Και προσθέτει:

«Το Parthenon Project, ένα όργανο υπό την προεδρία του πρώην υπουργού Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Εντ Βέιζι, που συνεργάζεται με το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης, παραδέχεται ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να «συμφωνήσουν ότι διαφωνούν» σχετικά με την ιδιοκτησία. Αντίθετα, προτείνει μια πολιτιστική συνεργασία που θα έβλεπε τα κειμήλια πίσω στην Αθήνα, ενώ ελληνικά αριστουργήματα θα μπορούσαν σε αντάλλαγμα να στεγαστούν στο Βρετανικό Μουσείο για επίσκεψη σε εκθέσεις».

Αλλά το Βρετανικό Μουσείο έχει υποδείξει ότι μια τέτοια «πολιτιστική ανταλλαγή» δεν θα λειτουργούσε για την Ελλάδα, αφού θα αναγνώριζε έτσι τη βρετανική ιδιοκτησία των κλεμμένων Γλυπτών.

Η βρετανική κυβέρνηση ήταν αυτή που απέρριψε τη σύσταση της UNESCO το 2021 να ξανανοίξει τις συνομιλίες με τη χώρα μας: «Η θέση μας είναι σαφής: τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τον τότε νόμο».

Το Ηνωμένο Βασίλειο ισχυρίζεται ότι τα Γλυπτά αγοράστηκαν από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Λόρδο Έλγιν το 1816 για περίπου 350.000 λίρες (437.000 $) σε σημερινά χρήματα, ενώ ο Έλγιν είχε λάβει έγκριση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία να τα αφαιρέσει εξαρχής.

Όπως γράφει όμως το Bloomberg, «υπάρχει μια ευκαιρία εδώ και μια ευκαιρία όπου ο Πάπας Φραγκίσκος δείχνει το δρόμο. Η Ελλάδα θα γιορτάσει την 50ή επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατικής εξουσίας στις 24 Ιουλίου 2024. Για να σηματοδοτήσει αυτήν την ημερομηνία, η Βρετανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός απεριόριστου δώρου, των Γλυπτών στον ελληνικό λαό. Θα χρειαζόταν μια κοινοβουλευτική πράξη, αλλά το πρόσωπο του βασιλιά Καρόλου Γ’, ο οποίος έχει μιλήσει συχνά για την εγγύτητά του με την Ελλάδα ως γενέτειρα του πατέρα του, θα μπορούσε να είναι ένας κατάλληλος απεσταλμένος».

Και καταλήγει: «Για τη Βρετανία θα παρείχε μια ευκαιρία, να καλλιεργήσει τη φιλία στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση να αρχίσει να επιδιορθώνει μία ρήξη και με την Ευρώπη. Εάν η Ελλάδα αποφάσιζε τότε να στείλει έργα τέχνης για ανταλλαγή στο Βρετανικό Μουσείο, τότε θα ήταν ευπρόσδεκτο».

Βέβαια, ο ακριβής τίτλος του δημοσιεύματος, είναι ο εξής: «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα της Ελλάδας δεν είναι της Βρετανίας για να τα κρατήσει».

Οι Βρετανοί ακόμα και όταν θέλουν να υποστηρίξουν την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, δεν χρησιμοποιούν το κανονικό όνομά τους, Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά τον προσδιορισμό που τους δόθηκε όντας κλεμμένα (Ελγίνεια)…

loading...