Νέα επιβάρυνση για τις τσέπες μας κρύβει η απόσυρση από την αγορά φαρμάκων με χαμηλή τιμή!

Είτε οι φαρμακοβιομηχανίες θα τα αντικαταστήσουν με ακριβότερα, είτε ο ΙΦΕΤ θα εισάγει την ίδια δραστική ουσία από το εξωτερικό με πολλαπλάσια τιμή!

Ό,τι και να συμβαίνει, οι πολίτες είναι αυτοί που μόνιμα βγαίνουν χαμένοι και με νέες επιβαρύνσεις στις τσέπες τους. Αυτό ακριβώς αναμένεται να γίνει και σε αυτή την περίπτωση, με το μείζον θέμα όμως να αφορά την υγεία τους.

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα χαμηλής τιμής μεν, αλλά πολύτιμα και αναντικατάστατα για τους ασθενείς που τα λαμβάνουν δε, αποσύρονται από την αγορά φαρμάκου!

«Το φαινόμενο παρατηρείται ολοένα και συχνότερα, όπως για παράδειγμα πρόσφατα συμβαίνει με το σκεύασμα prezolon tabl 5mg, που έχει λιανική τιμή 1 ευρώ και η κυκλοφορία του σταματά μετά από αίτημα της εταιρείας που το παράγει, επειδή δεν παρουσιάζει πλέον ουσιαστικό εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον για την εταιρεία», εξηγεί ο ΠΦΣ.

Ο Σύλλογος εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι τα σκευάσματα που αποσύρονται, είτε θα υποκατασταθούν στη συνταγογράφηση από ακριβότερα σκευάσματα και θεραπείες, «είτε θα αναγκαστεί η κρατική φαρμακαποθήκη ΙΦΕΤ να εισάγει τα σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας από το εξωτερικό με πολλαπλάσια τιμή, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την τσέπη των ασθενών, καθώς αυξάνεται η συμμετοχή την οποία καταβάλουν λόγω της αύξησης της τιμής».

Ο μόνος τρόπος να αποτραπεί το φαινόμενο απόσυρσης από την αγορά φαρμάκων των οποίων η τιμή κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, είναι κατά τον ΠΦΣ, με την λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της λιανικής τιμής των φαρμάκων αυτών και τη διαμόρφωση κατάλληλης πολιτικής στον χώρο του φαρμάκου, «ώστε να προστατευθεί η κυκλοφορία τους για λόγους δημόσιας υγείας και να συνεχισθεί η απρόσκοπτη διάθεσή τους στους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη».

loading...