Οδηγός για νέους καταστηματάρχες χώρων εστίασης

 

Συγχαρητήρια, είσαι πλέον ο ιδιοκτήτης ενός νέου χώρου εστίασης! Πρόκειται σίγουρα για έναν απαιτητικό κλάδο (εάν έχεις υπάρξει υπάλληλος στο παρελθόν το γνωρίζεις καλύτερα από εμάς) που μπορεί ωστόσο μακροπρόθεσμα να αποφέρει εξαιρετικές απολαβές!
Η αναζήτηση και η συνεργασία με έναν σύμβουλο επιχειρήσεων είναι κάτι που προτείνουμε και θα συμβάλλει καθοριστικά στην απαλλαγή σου από περιττά άγχη και την αποφυγή μερικών επιζήμιων σφαλμάτων. Παρόλ’αυτά, στη συνέχεια του άρθρου παρατίθενται μερικά πράγματα που αποτελούν παράγοντες-κλειδί για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησής σου και την επιτυχία της, καθώς και τρόπους με τους οποίους μπορείς να μειώσεις λειτουργικά έξοδα, απευθυνόμενοι έτσι και σε όλους εκείνους που ίσως βρίσκονται στο μεταίχμιο του επιχειρηματικού τους βήματος.

 

Γενικές Συμβουλές

 

Το πιο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να διευθετήσεις πριν την επίσημη έναρξη οποιασδήποτε δραστηριότητας, η απουσία του οποίου θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα, είναι η δημιουργία του επιχειρηματικού πλάνου. Σε ποιους απευθύνεσαι, ποια είναι τα λειτουργικά κόστη και οι πηγές χρηματοδότησής σου, ποιοι είναι οι στόχοι των κερδών σου, ποιες στρατηγικές θα ακολουθήσεις για να προσελκύσεις το κοινό; Αυτά αποτελούν τα καίρια ερωτήματα που τίθενται προς απάντηση όταν επικαλούμαστε το business plan, και θα αποτελέσει την πυξίδα σου.

Η σωστή οικονομική διαχείριση και η ανελλιπής καταγραφή της, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Παρακολούθησε τα έσοδα και τα έξοδά σου, φτιάξε σχέδια εκτάκτου ανάγκης και δικλείδων ασφαλείας και μείνε εντός του προβλεπόμενου προϋπολογισμού.

Η μόνιμη συνεργασία με ένα λογιστή είναι απαραίτητη.

 

Η τριάδα των βασικότερων πυλώνων ολοκληρώνεται από την προσοχή στην ποιότητα. Μία καλή εμπειρία για τον πελάτη, είναι ο βασικότερος ρόλος να επιστρέψει και να σας προσφέρει μια θέση στις σταθερές του προτιμήσεις. Έτσι, εστιάστε σε υλικά υψηλής ποιότητας και πρωτίστως φρέσκα, και συντηρείστε τακτικά τον εξοπλισμό σας. Σιγουρευτείτε ότι το προσωπικό που έχετε προσλάβει συμβάλλει στα επιθυμητά πρότυπα ποιότητας, μέσω της άριστης εξυπηρέτησης.

 

Συμβουλές Εξοικονόμησης

 

Τα λειτουργικά κόστη ενός χώρους εστίασης όπως και κάθε επιχείρησης, είναι ένας αναπόφευκτος παράγοντας, όποια και αν είναι η ταυτότητά της (all day cafe-bar, εστιατόριο, κλπ.). Υπάρχουν ωστόσο τρόποι, με τους οποίους επιτυγχάνεται ο περιορισμός τους.

Δεδομένου ότι η χρήση του εξοπλισμού δεν είναι εφικτό να περιοριστεί, ενώ ταυτόχρονα είναι κοστοβόρα, θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε έρευνα αγοράς για το φθηνότερο ρεύμα για επιχειρήσεις στο revmaenergy.store αλλά και τα πιθανά προγράμματα επιβράβευσης ή λοιπών εκπτώσεων διαφόρων εταιρειών παροχής. Στο ίδιο πλαίσιο, προτείνεται η εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού συστήματος φωτισμού και εξοπλισμού χαμηλής κατανάλωσης, αλλά και έξυπνη επιλογή του συστήματος θέρμανσης/ψύξης (πχ. προγραμματιζόμενος θερμοστάτης).

 

Το αμέσως επόμενο αλλά και δυσκολότερο βήμα για τη μείωση των δαπανών, βρίσκεται στα υλικά. Πρώτον, θα κληθείτε να επιλέξετε τους σταθερούς σας προμηθευτές, να διαπραγματευτείτε μαζί τους την καλύτερη δυνατή τιμή και να ενημερωθείτε για τις πολιτικές χρέωσης στην περίπτωση αυξήσεων, έχοντας πάντα ως γνώμονα την εξασφάλιση της ποιότητας. Δεύτερον, θα χρειαστεί να ιχνηλατείτε τη συχνότητα και την ποσότητα του φαγητού (ή του εκάστοτε είδους) που υπάρχει σε απόθεμα και που πετιέται, τροποποιώντας τις παραγγελίες ή ίσως και το μέγεθος της μερίδας.

 

Τέλος, η σωστή και αποτελεσματική σύσταση του εργατικού δυναμικού, συνδέεται άμεσα με την αποφυγή σπατάλης. Διαμόρφωσε την ομάδα με βάση τις ώρες αιχμής και εκπαίδευσή την κατάλληλα ώστε να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις χωρίς λάθη, ενώ προτίμησε τεχνολογικά λογισμικά έναντι των φυσικών προσώπων, για τη διεκπεραίωση όσων διεργασιών το επιτρέπουν (πχ. σύστημα διαχείρισης αποθέματος).

 

loading...