H Ουκρανία δεν είναι έτοιμη… εξαναγκάζεται σε αντεπίθεση από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ

– Η Δύση παρέδωσε το 98% των όπλων που υποσχέθηκε

Η Ουκρανία χρωστάει χρήματα στην Δύση και με την αντεπίθεση θα αποσβέσει μέρος της οφειλής…
H Ουκρανία εξαναγκάζεται σε αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
Ενώ οι Ουκρανοί δηλώνουν ότι αναμένουν τα όπλα της Δύσης για να αντεπιτεθούν, το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι έχει παραδώσει το 98% των όπλων που υποσχέθηκε.
Για τους ρώσους η αντεπίθεση της Ουκρανίας είναι μια ανάγκη της Δύσης να αποδείξει ότι η τεράστια οικονομική και στρατιωτική βοήθεια έχει αντίκρισμα… ωστόσο έχουν προετοιμάσει σχέδια άμυνας για να αποσοβήσουν τις Ουκρανικές αντεπιθέσεις που θα αποτύχουν.
Είναι πολύ πιθανό μετά την αποτυχία της Ουκρανίας να πετύχει ουσιώδη εδαφικά κέρδη θα συρθεί σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία ή θα εμπλακεί σε ένα μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς.

Η Δύση σχεδίασε την αντιπαράθεση με την Ρωσία

Το μαχητικό δυναμικό και οι δυνατότητες σχεδόν όλων των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Ρωσίας με την έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SVO) στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.
«Η Δύση ήταν προετοιμασμένη για αντιπαράθεση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Αμέσως επιβλήθηκαν κυρώσεις μεγάλης κλίμακας κατά της Ρωσίας, οργανώθηκαν προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, παρασχέθηκαν πληροφορίες και στρατιωτικοί σύμβουλοι και μισθοφόροι στάλθηκαν στη ζώνη μάχης» ανέφερε ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας.

Δεν το πιστεύουν ούτε οι Ουκρανοί – Δεν φτάνουν τα δυτικά όπλα για νίκη απέναντι στη Ρωσία

Ούτε οι Ουκρανοί φαίνεται να πιστεύουν στην επιτυχία της επικείμενης αντεπίθεσης τους – εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί εντός του Μαΐου, οποιαδήποτε στιγμή μετά τις 9 Μαΐου – καθώς παραδέχονται πως τα δυτικά όπλα δεν αποτελούν εγγύηση της επιτυχίας τους στον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία.
Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως ο ουκρανικός στρατός παραδέχεται ότι τα δυτικά όπλα δεν αποτελούν από μόνα τους εγγύηση επιτυχίας απέναντι στη δυναμική του ρωσικού στρατού.

Πώς έχουν τόσο πυροβολικό;

«Η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί το πλεονέκτημα στα βαρέα όπλα, στην αεροπορία και στα τεθωρακισμένα οχήματα.
Δεν ξέρω πώς έχουν οι Ρώσοι τόσο πυροβολικό…
Δεν μπορούμε καν να φύγουμε από τις θέσεις μας.
Τα πυρά είναι τόσο έντονα» υποστηρίζει στους New York Times ένας Ουκρανός στρατιώτης, ο οποίος υποστηρίζει πως περιγράφει το πώς έχει η κατάσταση στο μέτωπο και πως αυτή δεν είναι ότι «όλα πάνε καλά».
«Χάσαμε τους καλύτερους ανθρώπους μας» υποστηρίζει, βάσει τους δημοσιεύματος, άλλος Ουκρανός μαχητής.

Reznikov (Ουκρανία): Είμαστε έτοιμοι για την αντεπίθεση

Είμαστε έτοιμοι να εξαπολύσουμε την αντεπίθεση μας υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov, ο οποίος και αυτός επικαλέστηκε τις καιρικές συνθήκες.
«Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, και εφόσον το αποφασίσουν οι διοικητές μας, είμαστε έτοιμοι» υποστήριξε ο Reznikov, ο οποίος ωστόσο δεν έδωσε καμία περαιτέρω πληροφορία για το πότε αυτή η περίφημη αντεπίθεση των Ουκρανών, που προετοιμάζεται εδώ και μήνες, θα εκδηλωθεί.

Ρωσική πυραυλική επίθεση: Εκρήξεις σε Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας

Εκρήξεις αναφέρθηκαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο και σε ορισμένες άλλες περιοχές τα ξημερώματα της Παρασκευής 28 Απριλίου 2023, λίγο μετά την προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας από ρωσικές δυνάμεις.
Εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο, στο Dnipro, στο Mikolaiv και στην κεντρική Ουκρανία.
Οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες από τις ρωσικές επιθέσεις σε Dnipro και Uman, όπου και επλήγη μια πολυώροφη πολυκατοικία.

Στην Maryinka οι Ρώσοι ελέγχουν τις 50 από τις 59 συνοικίες της πόλης

Όλες οι θέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην πόλη Maryinka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR) είναι εκτεθειμένες στα ρωσικά πυρά, δήλωσε ο ασκών καθήκοντα αρχηγού της DPR Denis Pushilin.
«Μιλώντας για τη Maryinka – όλες οι θέσεις του αντιπάλου είναι πλέον εκτεθειμένες στα πυρά μας.
Βλέπουμε τα πάντα και προσπαθούμε να εξοντώσουμε μέλη ουκρανικών ενόπλων ομάδων με την πρώτη ευκαιρία.
Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν 50 από τις 59 κατοικημένες συνοικίες της Maryinka και ότι σχεδόν όλες οι ουκρανικές θέσεις είναι ορατές.
Η Maryinka είναι μια πόλη με πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκων δυτικά του Donetsk.
Οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή έχουν εδραιωθεί στον οικιστικό τομέα στα δυτικά προάστια της πόλης, ενώ όλα τα πολυώροφα κτίρια βρίσκονται ήδη υπό ρωσικό έλεγχο. Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν βελτιώσει σημαντικά τις θέσεις τους στην πόλη.
Η κατάκτηση της Maryinka θα καθιστούσε πιο ασφαλείς από ουκρανικούς βομβαρδισμούς την Alexandrovka, τις περιοχές Petrovsky και Tekstilshchik του Donetsk

Με δύο συστήματα Patriot η Ουκρανία

Ένα δεύτερο πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος Patriot, κατασκευής των ΗΠΑ, εισήλθε σε υπηρεσία μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε ο διοικητής της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε ο Ν. Oleschuk.
«Το δεύτερο σύστημα των Patriot SAM είναι ήδη σε υπηρεσία».
Ο Oleschuk είπε στις 21 Απριλίου ότι το πρώτο σύστημα Patriot χρησιμοποιείται ήδη από τις Ουκρανικές δυνάμεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Alexander Pavlyuk δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ήδη λάβει πυραυλικά συστήματα Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία και τη Γερμανία.
Για τους ρώσους οι Patriot είναι νόμιμος στόχος.
Το Patriot είναι ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος που χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του 1980.
Τα συστήματα Patriot, που κατασκευάζονται από την εταιρεία Raytheon, είναι ικανά να χτυπούν αεροπλάνα, drone, πυραύλους κρουζ, πυραύλους μικρότερου και μέσου βεληνεκούς.
Ένα σύστημα αποτελείται από πέντε έως οκτώ κινητές μονάδες, εκτοξεύοντας 4 έως 16 πυραύλους.

Η Ουκρανία χρωστάει χρήματα στην Δύση και με την αντεπίθεση θα αποσβέσει μέρος της οφειλής…

Η Δύση σκοπεύει να αναγκάσει την Ουκρανία να ξεκινήσει μια αντεπίθεση για να αποσβέσει τα χρήματα που έχει λάβει, δήλωσε ο ασκών καθήκοντα αρχηγού της DPR Denis Pushilin.
«Όσον αφορά το αν θα υπάρξει αντεπίθεση ή όχι, πιστεύω ότι ακόμα κι αν το καθεστώς της Ουκρανίας δεν είναι διατεθειμένο να αντεπιτεθεί γιατί θα αποτύχει, θα αναγκαστεί να πραγματοποιήσει μια αντεπίθεση.
Ο λόγος είναι ότι το καθεστώς της Ουκρανίας ελέγχεται από την Δύση και έχει λάβει σοβαρά κεφάλαια και σοβαρή βοήθεια, όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, επομένως πρέπει με κάποιο τρόπο να αποσβέσει τα κεφάλαια αυτά..
Ωστόσο, ο Denis Pushilin αμφιβάλλει ότι η Ουκρανία θα ξεκινήσει μια αντεπίθεση στις αρχές Μαΐου.
«Είναι δύσκολο να πούμε πότε θα συμβεί, ιδιαίτερα επειδή ο καιρός παίζει ρόλο εδώ, αλλά αμφιβάλλω ότι θα συμβεί στις αρχές Μαΐου».
Οι New York Times πρόσφατα υποστήριξαν, επικαλούμενοι έγγραφα του Πενταγώνου και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν, ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν σχεδιάσει να εξαπολύσουν μια αντεπίθεση στη νότια κατεύθυνση τον Μάιο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ουκρανία έχει εκπαιδεύσει 12 ταξιαρχίες μάχης, με 4.000 στρατιώτες η κάθε μία.

Οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για την αντεπίθεση των Ουκρανών

Οι ρωσικές δυνάμεις λαμβάνουν ολοκληρωμένα μέτρα για να αποκρούσουν την προγραμματισμένη αντεπίθεση της Ουκρανίας, «Αργά ή γρήγορα, θα αναγκάσουν το ουκρανικό καθεστώς να προχωρήσει σε αντεπίθεση.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρκετές δυνατότητες για να υπερασπιστούν το Donbass και τόνισε ότι η αντεπίθεση των Ουκρανών θα αποτύχει.

Το ΝΑΤΟ… έχει δώσει το 98% των όπλων που υποσχέθηκε στην Ουκρανία

Η Ουκρανία έχει λάβει περισσότερα από 230 άρματα μάχης και 1.550 διάφορα οχήματα μάχης από τους δυτικούς συμμάχους της και τώρα έχει όλο τον εξοπλισμό και τα πυρομαχικά που χρειάζεται για να εξαπολύσει την αντεπίθεση της… κατά της Ρωσίας, είπε ο διοικητής των δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη Cavoli, σε επιτροπή του Κογκρέσου στις 26 Απριλίου.

«Πάνω από το 98% των οχημάτων μάχης είναι ήδη εκεί», δήλωσε ο Στρατηγός της Διοίκησης της Ευρώπης των ΗΠΑ (USEUCOM).
«Είμαι πολύ βέβαιος ότι έχουμε παραδώσει το υλικό που χρειάζονται και θα συνεχίσουμε την υποστήριξη».

Η Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας των 54 εθνών ήταν «πολύ γενναιόδωρη» ανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις του Κιέβου για βοήθεια «ειδικά όσον αφορά τα τανκς και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.
Οι Ουκρανοί είναι σε καλή θέση».

Ο Cavoli, ο οποίος είναι και διοικητής USEUCOM και Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), απάντησε σε ερωτήσεις του Προέδρου της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Mike Rogers (R-Ala.), ο οποίος αμφισβήτησε εάν η κυβέρνηση Biden έχει παράσχει στην Ουκρανία τα πάντα.
H Ρωσία πρέπει να νικηθεί αποφασιστικά για να αποφύγουν οι ΗΠΑ ένα μακροχρόνιο πόλεμο.
Ο Cavoli εξήγησε ότι οι βόμβες διασποράς απαγορεύονται από 123 έθνη και πώς λειτουργούν ως πυρομαχικά «διπλού σκοπού» εναντίον «μικτών στόχων προσωπικού και εξοπλισμού, ειδικά όταν αυτοί οι στόχοι συγκεντρώνονται σε πυκνούς σχηματισμούς».

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Kupyansk και Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν αμυντικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση Kupyansk στις 27 Απριλίου.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι στοιχεία της Ρωσικής Δυτικής Ομάδας Δυνάμεων (Δυτική Στρατιωτική Περιοχή) κατέστρεψαν τέσσερις ουκρανικές ομάδες δολιοφθοράς και αναγνώρισης κοντά στο Novoselivkse (30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Kupyansk), Vilshana (15 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk) και Krokhmalne (25 χλμ νοτιοανατολικά του Kupyansk).
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένη χερσαία επίθεση στην περιοχή της Kreminna στις 27 Απριλίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση της δασικής περιοχής Serebrianska (10 χλμ νότια της Kreminna).
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις θέσεις βορειοδυτικά της Kreminna κοντά στην ρεματιά Zhuravka και κοντά στο Makiivka (23 χλμ βορειοδυτικά της Kreminna).

Πλησιάζει η τελική κατάληψη του Bakhmut

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να επιτίθενται εντός του Bakhmut και οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν ρωσικές χερσαίες επιθέσεις κοντά στο Orikhovo-Vasylivka (11 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut), Bohdanivka (5 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut) και Ivanivske (6 χλμ δυτικά του Bakhmut).
Οι Wagner έφτασαν στην κύρια είσοδο του Bakhmut από το Khromove (αμέσως δυτικά του Bakhmut) και το Ivanivske και έκοψαν την κύρια αλλά όχι τελική ουκρανική γραμμή εφοδιασμού στο Bakhmut.
Οι Wagner διέρρηξαν τις ουκρανικές γραμμές κοντά στο Khromove.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι αποσπάσματα επίθεσης της Ομάδας Wagner κατέλαβαν τέσσερα απροσδιόριστα τετράγωνα στο βορειοδυτικό, δυτικό και νοτιοδυτικό Bakhmut…

Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να έχουν μετεγκαταστήσει στοιχεία της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (EMD) για να ενισχύσουν τους Wagner στην κατεύθυνση Bakhmut.
Η ρωσική 305η Ταξιαρχία Πυροβολικού (5η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων, Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια) επιχειρεί στην περιοχή Bakhmut τον τελευταίο μήνα, η οποία είναι η πρώτη αναφορά για παρουσία EMD κοντά στο Bakhmut. Στοιχεία του 5ου Στρατού Συνδυασμένων Όπλων μπορεί να επιχειρούσαν πρόσφατα κατά μήκος της πρώτης γραμμής της περιφέρειας Zaporizhia

Προέλαση και στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να πραγματοποιούν χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Avdiivka και Donetsk.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν ρωσικές χερσαίες επιθέσεις κοντά στην Avdiivka, Sieverne (5 χλμ δυτικά της Avdiivka), Pervomaiske (11 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka), Krasnohorivka (22 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka) και Marinka (27 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν οριακές προόδους κοντά στο σιδηρόδρομο βόρεια της Avdiivka, στις νοτιοδυτικές προσεγγίσεις προς Avdiivka και κοντά στο Krasnohorivka (5 χιλιόμετρα βόρεια της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν βορειοανατολικά του Vodyane (7 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka), κοντά στο Nevelske (15 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka) και προς το Sieverne.
Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν μια περιορισμένη αντεπίθεση βόρεια της Avdiivka κοντά στην Krasnohorivka.

Kharkiv_Battle_Map_Draft_April_272023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_April_272023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_April_272023.png

loading...