ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΕΚΑΘΕΝ, ΗΤΑΝ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

Γράφει ο Gary D. Barnett

Μετάφραση: Απολλόδωρος

“Σε αυτόν τον αιώνα, το ανθρώπινο γένος αντιμετωπίζει, για άλλη μια φορά, τη λυσσαλέα κυριαρχία του Κράτους -του Κράτους που είναι πλέον οπλισμένο με τους καρπούς των δημιουργικών δυνάμεων του ανθρώπου, που έχουν δημευθεί και διαστρεβλωθεί για τους δικούς του σκοπούς.

Οι τελευταίοι αιώνες ήταν εποχές κατά τις οποίες οι άνθρωποι προσπάθησαν να θέσουν συνταγματικά και άλλα όρια στο Κράτος, μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν ότι τα όρια αυτά, όπως και όλες οι άλλες προσπάθειες, απέτυχαν.

Από όλες τις πολυάριθμες μορφές που πήραν οι κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια των αιώνων, από όλες τις έννοιες και τους θεσμούς που δοκιμάστηκαν, καμία δεν κατάφερε να κρατήσει το κράτος υπό έλεγχο. Το πρόβλημα του κράτους είναι προφανώς τόσο μακριά από τη λύση όσο ποτέ άλλοτε. Ίσως πρέπει να εξερευνηθούν νέα μονοπάτια έρευνας, αν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί η επιτυχής, οριστική λύση του κρατικού ζητήματος”.

~ Murray N. Rothbard, Anatomy of the State

(Η ανατομία του κράτους)

Ποια μονοπάτια έρευνας πρέπει όχι μόνο να διερευνηθούν, αλλά πιθανώς να τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να είμαστε ελεύθεροι; Ποια είναι η τελική λύση του κρατικού ζητήματος; Μπορώ να σκεφτώ μόνο μία βιώσιμη απάντηση που θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα που είναι το κράτος, οποιοδήποτε κράτος, και αυτή είναι η αναρχία, ή για τους ευαίσθητους και γλωσσικά αμφισβητούμενους ανάμεσά σας, ο εθελοντισμός χωρίς κράτος.

Με άλλα λόγια, κατάργηση του κράτους. Ναι, καταλαβαίνω ότι η πρώτη απάντηση, και λανθασμένη επίσης, σε αυτή την απάντηση είναι συνήθως ότι η αναρχία είναι αδύνατη και δεν θα λειτουργήσει, επειδή θα επικρατούσε χάος, ταραχές, λεηλασίες, ανομία και δολοφονίες, οπότε πρέπει να υπάρχει ένα Κράτος για να μην συμβεί αυτό. Αυτή η στάση είναι γελοία εκ πρώτης όψεως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...