Ο ΣΟΛΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ο Σόλων, ένας από τους 7 σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, ήταν ο πιο ονομαστός νομοθέτης της αρχαίας Αθήνας, γιατί τα μέτρα που εισήγαγε ήταν πρωτοφανή και ριζοσπαστικά, όπως ακριβώς το απαιτούσε άλλωστε η κρίσιμη κατάσταση, την οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει.


Η Αθήνα βρισκόταν στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, γιατί οι αντιθέσεις αριστοκρατίας και λαού είχαν οξυνθεί στο έπακρο.
Τα οικονομικά χρέη έπνιγαν τα περισσότερα νοικοκυριά.
Πάρα πολλοί Αθηναίοι είχαν γίνει δούλοι, λόγω οφειλών, που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν.
____________________________________________
Ο Σόλων εφάρμοσε 4 σειρές από μέτρα, που παρουσίασε
το σωτήριο έτος – 592:
1. ΑΜΕΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ
Για την άμεση ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, θεσμοθέτησε την Σεισάχθεια (σείσις του άχθους = αποτίναξη του βάρους).
Στα πλαίσια αυτά όρισε:
– Παραγραφή όλων των υπαρχόντων χρεών, τόσο των ιδιωτών προς ιδιώτες, όσο και ιδιωτών προς το δημόσιο.
– Απελευθέρωση όσων Αθηναίων είχαν γίνει δούλοι λόγω χρεών.
________________________________________
2. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ
Ο Σόλων, ήταν αρκετά ευφυής για να αντιληφθεί ότι μία απλή ανακούφιση από την οικονομική δυσπραγία, δεν θα είχε παρά μόνο πολύ προσωρινά αποτελέσματα, αν δεν συνοδευόταν και από αντιμετώπιση των αιτίων.
Ετσι, θέλοντας να χτυπήσει το κακό στην ρίζα του, αν και ο ίδιος ο Σόλων ήταν αριστοκρατικής καταγωγής, περιόρισε τις εξουσίες της τάξης της αριστοκρατίας, δίνοντας περισσότερες εξουσίες στα λαϊκά στρώματα!
Για να το επιτύχει, όρισε:
– Οι άρχοντες που καταλαμβάνουν τα διάφορα αξιώματα, που εκλέγονταν από τον Αρειο Πάγο, (αριστοκρατική σύνθεση), στο εξής θα εκλέγονταν από την Εκκλησία του Δήμου, που ήταν η Λαϊκή συνέλευση των Ελεύθερων πολιτών!
– Ιδρυσε την Βουλή των Τετρακοσίων, όπου συμμετείχαν ομότιμα, οι τέσσερεις φυλές της Αθήνας, με 100 βουλευτές κάθε μία και που ανέλαβε τις προ-βουλευτικές αρμοδιότητες, δηλαδή την επεξεργασία των διαφόρων νομοσχεδίων, πριν αυτά υποβληθούν στην Εκκλησία του Δήμου για ψήφιση, κάτι που επίσης ως τότε έκανε ο Αρειος Πάγος (αριστοκρατία).
____________________________________________
3. ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Και εδώ ο Σόλων μετέφερε εξουσίες από την αριστοκρατία προς τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα, με σκοπό τον εκδημοκρατισμό της Δικαιοσύνης.
– Ίδρυσε την Ηλιαία, που ήταν λαϊκό δικαστήριο με πολλά μέλη,
ως αντίβαρο του Αρείου Πάγου.
( Ουσιαστικά η Ηλιαία δεν ήταν παρά η Εκκλησία του Δήμου,
όταν συνεδρίαζε ως δικαστήριο…)
______________________________________________
4. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ
Θέσπισε μία σειρά από νόμους για την προστασία αδυνάτων,
αναπήρων, της οικογένειας, του γάμου κλπ.
_____________________________________________
Μετά από την θέσπιση των νόμων, ο Σόλων αυτοεξορίστηκε, για 10 ολόκληρα χρόνια, ώστε να αποφύγει τυχόν πιέσεις για αλλαγή των νόμων του, αλλά και για να μην συμμετάσχει ο ίδιος στον τρόπο εφαρμογής των νόμων!
Μετά από αυτά τα 10 χρόνια επανήλθε στην Αθήνα, είδε με ικανοποίηση ότι τα πράγματα είχαν βελτιωθεί και μερικά χρόνια αργότερα απεβίωσε, πλήρης ημερών…
_____________________________________________
ΤΙ ΠΡΟΕΙΔΕ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΕΙΔΕ Ο ΣΟΛΩΝ
Τα αιτήματα των υπερχρεωμένων ήταν τρία:
1. Παραγραφή των χρεών
2. Λαϊκή Εξουσία
3. Ξαναμοίρασμα της γης, (που θα έφερνε οριστική μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων).
Ο Σόλων ικανοποίησε τα 2 πρώτα!
Ορθά προέβλεψε ότι η άμεση οικονομική ανακούφιση των φτωχών και υπερχρεωμένων, με την Σεισάχθεια, δεν θα είχε μόνιμα αποτελέσματα αν δεν συνοδευόταναπό το 2ο αίτημα, το πέρασμα της εξουσίας στον λαό.
Όμως απέφυγε (σαν αριστοκράτης, δεν του πήγαινε η καρδιά) να ικανοποιήσει το 3ο αίτημα των φτωχών στρωμάτων, για ξαναμοίρασμα της γης, που θα έλυνε μακροπρόθεσμα, το πρόβλημα της μεγάλης κοινωνικής ανισότητας.
Ετσι τελικά, το αποτέλεσμα της νομοθεσίας του, ήταν μεν πιο μακρόπνοο από μία απλή σεισάχθεια, αλλά οι κοινωνικές ανισότητες συσσωρεύτηκαν πάλι, γεγονός που οδήγησε μετά από μόλις μισό αιώνα, στην σταδιακή επανεμφάνιση του προβλήματος και την άνοδο στην εξουσία του λαϊκιστή Πεισίστρατου, που αν και υποστηρίχθηκε από τα λαϊκά στρώματα, τελικά κυβέρνησε αυταρχικά, χωρίς να λογοδοτεί πουθενά, για αυτό χαρακτηρίστηκε Τύραννος.
Αυτά έχουν οι μισές δουλειές…
__________________________________________
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Την παραγραφή όλων των χρεών κάθε 7 χρόνια, διατάσσει ρητά και κατηγορηματικά και ο Κύριος, στην Αγία Γραφή (Δευτερονόμιο ΙΕ, 1-2), αλλά παρόλο που είναι γραμμένο στο ιερό βιβλίο Ιουδαίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, όταν φτάνουν σε αυτό το εδάφιο και οι τρεις απλά το προσπερνούν, κοιτώντας από την άλλη μεριά και σφυρίζοντας αδιάφορα…
Είδατε εσείς κανένα Ιουδαίο, Χριστιανό ή Μουσουλμάνο να σβήνει τα χρέη των οφειλετών του, κάθε 7 χρόνια; Ούτε για αστείο.
Καλός ο λόγος του του Θεού, σου λέει ο άλλος, αλλά όταν δεν συμφέρει οικονομικά, όλοι οι πιστοί τον παραβλέπουν, κάνοντας πως δεν τον είδαν…

loading...

1 thought on “Ο ΣΟΛΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

  1. Ευχαριστώ γιά τό μικρό-μεστό άρθρο σου.
    Δίχνει άριστη γνώση αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας
    & Παλαιάς Διαθήκης.
    Ευχαριστώ καί τό site γιά τή δημοσίευση του.

Comments are closed.